ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γιατί οι Ολυμπιονίκες δαγκώνουν το χρυσό μετάλλιό τους όταν φωτογραφίζονται;

Πώς ξεκίνησε η παράδοση με τις φωτογραφίες των αθλητών να δαγκώνουν το χρυσό τους μετάλλιο;

Γιατί οι Ολυμπιονίκες δαγκώνουν το χρυσό μετάλλιό τους όταν φωτογραφίζονται;

Η στιγμή της ανταμοιβής για κάθε πρωταθλητή στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι όταν ανεβαίνει στο πόντιουμ και βραβεύται με το μετάλλιο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μας έχουν χαρίσει πολλές συγκινήσεις με άξιους αθλητές να ποζάρουν με το χρυσό τους μετάλλιο και να το δαγκώνουν ενώ πλέουν σε πελάγη ευτυχίας. Γιατί όμως ποζάρουν δαγκώνοντας το χρυσό τους μετάλλιο;

Η ιστορία του χρυσού μεταλλίου

Η πρώτη φορά που δόθηκε μετάλλιο φτιαγμένο από ατόφιο χρυσάφι ήταν το 1904, αφού προηγουμένως χρησιμοποιούσαν ασήμι για το πρώτο βραβείο. Όμως αυτή η παράδοση δεν κράτησε για πολύ αφού τα τελευταία ατόφια χρυσά μετάλλια που δόθηκαν ήταν το 1912. Όταν ξεκίνησε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και το χρυσάφι έγινε σπάνιο, χρησιμοποιήθηκαν διάφορα κράματα για να το αντικαταστήσουν στα μετάλια των Ολυμπιακών Αγώνων. Πλέον τα μετάλια πρέπει να περιέχουν 6 γραμμάρια χρυσού που σημαίνει ότι περιέχουν κυρίως ασήμι και χαλκό.

Όταν ξεκίνησε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και το χρυσάφι έγινε σπάνιο, χρησιμοποιήθηκαν διάφορα κράματα για να το αντικαταστήσουν στα μετάλια των Ολυμπιακών Αγώνων. Πλέον τα μετάλια πρέπει να περιέχουν 6 γραμμάρια χρυσού που σημαίνει ότι περιέχουν κυρίως ασήμι και χαλκό.

Η παράδοση με το δάγκωμα του μεταλλίου

Πριν πολλά χρόνια, ένας τρόπος για να καταλάβει κανείς αν έχει στα χέρια του αυθεντικό κομμάτι χρυσού ήταν να το δαγκώσει. Σύμφωνα με τη θεωρία το αυθεντικό χρυσάφι είναι ένα μαλακό μέταλλο έτσι αν τα δόντια άφηναν σημάδι τότε αυτό σήμαινε ότι είναι αληθινό. Εάν δεν ήταν, πολλές φορές έσπαγε το δόντι!

Το 2012 ο Ντέιβιντ Βαλετσίνσκι, πρόεδρος της διεθνούς κοινότητας Ολυμπιακών ιστορικών και συγγραφέας του βιβλίου The Complete Book of the Olympics, δήλωσε στο NBCNews πως οι αθλητές όταν ποζάρουν με τα μετάλλιά τους ακούν τις οδηγίες των φωτογράφων που πολλές φορές τους ζητούν να τα δαγκώσουν. Φαίνεται, λοιπόν, πως είναι ένας άμεσος και μάλλον αστείος τρόπος για να δηλώσει ο αθλητής μέσα από μια φωτογραφία του ότι κέρδισε ένα «αυθεντικό» χρυσό μετάλλιο. Πολλοί αθλητές, μάλιστα, μιμούνται παλαιότερους αθλητές και κάνουν την χαρακτηριστική πόζα από μόνοι τους.

Φαίνεται, λοιπόν, πως είναι ένας άμεσος και μάλλον αστείος τρόπος για να δηλώσει ο αθλητής μέσα από μια φωτογραφία του ότι κέρδισε ένα «αυθεντικό» χρυσό μετάλλιο. Πολλοί αθλητές, μάλιστα, μιμούνται παλαιότερους αθλητές και κάνουν την χαρακτηριστική πόζα από μόνοι τους.

Τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο

Για να δημιουργηθούν τα μετάλλια των Ολυμπιακών του Τόκιο, πάνω από 400 επαγγελματίες σχεδιαστές και σπουδαστές σχεδίου πήραν μέρος στον διαγωνισμό για το νικητήριο σχέδιο. Τα μετάλλια δημιουργήθηκαν για να συμβολίζουν το diversity και τη σκληρή δουλειά των αθλητών. Η κύρια όψη του χρυσού μεταλλίου, πάντως, δεν αλλάζει και παραμένει ίδια από το 2004. Πρόκειται για το σχέδιο της ελληνίδας σχεδιάστριας Έλενας Βότση με τη Θεα Νίκη στο Καλλιμάρμαρο με φόντο τον Παρθενώνα.

Η κύρια όψη του χρυσού μεταλλίου, πάντως, δεν αλλάζει και παραμένει ίδια από το 2004. Πρόκειται για το σχέδιο της ελληνίδας σχεδιάστριας Έλενας Βότση με τη Θεα Νίκη στο Καλλιμάρμαρο με φόντο τον Παρθενώνα.

Φέτος, όπως έγραψε η ελληνίδα σχεδιάστρια τα μετάλλια κατασκευάστηκαν από την ανακύκλωση 6,2 εκατομμυρίων παλιών κινητών που δώρισε το ιαπωνικό κοινό στο πλαίσιο εκστρατείας που πραγματοποίησε η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων.

Από τι είναι φτιαγμένα τα μετάλλια;

Τα χρυσά μετάλλια είναι φτιαγμένα από 6 γραμμάρια χρυσού και καθαρό ασήμι. Ζυγίζουν περίπου 556 γραμμάρια.

Τα ασημένια μετάλλια είναι φτιαγμένα από 100% καθαρό ασήμι και ζυγίζουν 550 γραμμάρια.

Τα χάλκινα μετάλλια είναι φτιαγμένα από 95% χαλκού και 5% τσίγκου και ζυγίζουν 450 γραμμάρια.

Kεντρική φωτογραφία: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

Περισσότερα από

Stories

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.