Σύμφωνα με μία παλιά ινδουιστική - και ακραιά αναχρονιστική - παράδοση οι γυναίκες που έχουν περίοδο ή έχουν μόλις γεννήσει θεωρούνται βρώμικες, μολυσμένες, αλλά και φορείς κακής τύχης. Γι' αυτό το λόγο ο πιο οπισθοδρομικός πληθυσμός του Νεπάλ κάνουν ό,τι μπορούν για να τις κρατήσεις έξω από το οπτικό πεδίο των υπόλοιπων κατοίκων. 

Η αδιανόητη αυτή τακτική είχε ως αποτέλεσμα μία 21χρονη γυναίκα να χάσει πρόσφατα τη ζωή της από ασφυξία σε μία καλύβα γνωστή με την ονομασία «η καλύβα της έμμηνο ρύσης». Πρόκειται για συγκεκριμένα κτίσματα στο δυτικό Νεπάλ όπου οδηγουνται οι γυναίκες κατά την διάρκεια της περιόδου τους ή της λοχείας μέχρι να καθαρίσουν και να μπορέσουν να ξαναπάρουν την φυσιολογική θέση τους μέσα στην κοινωνία. 

Η νεαρή γυναίκα που κρύωνε πολύ μέσα στην καλύβα επιχείρησε να ανάψει φωτιά στο πάτωμα για να ζεσταθεί, όπως αναφέρει ο Λάλα Μπάχαντουρ Ντάμι, διοικητής της αστυνομίας της περιοχής Ντότι κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε το συμβάν. 

«Υποθέτουμε ότι πέθανε επειδή εισέπνευσε καπνό και έπαθε ασφυξία διότι έκλεισε την πόρτα της καλύβας που δεν έχει παράθυρα και άναψε φωτιά στο πάτωμα για να ζεσταθεί το βράδυ. Θα μάθουμε περισσότερα όταν δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα της νεκροψίας», πρόσθεσε.

Την 21χρονη εντόπισε η πεθερά της, η οποία πήγε να δει αν είναι καλά. «Ήταν χαρούμενη επειδή θα τελείωνε η περίοδός της την επόμενη ημέρα. Το δύστυχο παιδί έκλεισε τα μάτια του για πάντα», δήλωσε η Λάξμι Μπογκάτι στην τοπική εφημερίδα Kathmandu Post.

Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε τρεις εβδομάδες αφού μία άλλη γυναίκα και οι δύο γιοι της πέθαναν υπό παρόμοιες συνθήκες σε μια άλλη περιοχή του Νεπάλ.

Ο Ντάμι εξήγησε ότι η 21χρονη, αφού πήγε στην κοινή καλύβα για την έμμηνο ρύση και την βρήκε γεμάτη, αποφάσισε να περάσει το βράδυ στο ισόγειο ενός εγκαταλελειμμένου σπιτιού. Η νεαρή ζούσε με την πεθερά της καθώς ο σύζυγός της εργάζεται στη Μαλαισία. Βάσει του αρχαίου εθίμου των ινδουιστών οι γυναίκες που έχουν περίοδο ή έχουν μόλις γεννήσει θεωρούνται μιαρές και ότι προκαλούν κακή τύχη. Γι' αυτό τις αναγκάζουν να κοιμούνται έξω σε καλύβες ή στάνες, ενώ τους απαγορεύεται να αγγίζουν κάποια τρόφιμα, θρησκευτικές εικόνες και τους άνδρες. Οι καλύβες όπου αναγκάζονται να μείνουν είναι πολύ κρύες, ενώ συχνά οι γυναίκες πέφτουν θύματα επιθέσεων. Έχουν επίσης καταγραφεί πολλές περιπτώσεις ασφυξίας, ενώ τουλάχιστον μία έφηβη έχει πεθάνει αφού την τσίμπησε φίδι.

Παρότι η πρακτική αυτή απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση του Νεπάλ το 2005 και ποινικοποιήθηκε το 2017, εξακολουθεί να τηρείται ευρέως στις αγροτικές περιοχές. Βάσει της νομοθεσίας, όποιος αναγκάζει μια γυναίκα να τηρήσει το έθιμο κινδυνεύει με τρίμηνη φυλάκιση και πρόστιμο περίπου 26 ευρώ.  

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS