ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το σκάνδαλο με τη νέα ταινία του Guillermo Del Toro και το κλεμμένο σενάριο

To "The Shape of Water" είναι το μεγάλο φαβορί των φετινών Όσκαρ μόνο που υπάρχει ένα μικρό προβληματάκι.

Το σκάνδαλο με τη νέα ταινία του Guillermo Del Toro και το κλεμμένο σενάριο

Aυτή είναι η ταινία της χρονιάς σε διεθνές επίπεδο. Γιατί φέρνει μαζί της την πολυαναμενόμενη επιστροφή του μάγου Guillermo Del Toro στο σινεμά. Αλλά και γιατί σάρωσε τις υποψηφιότητες των φετινών Όσκαρ κάνοντας κοινό και κριτικούς να την ονομάσουν από την πρώτο στιγμή «το μεγάλο, αδιαφιλονίκητο φαβορί».

Τώρα το φιλμ πρωταγωνιστεί από την αρχή στις συζητήσεις ακόμα και εκείνων που δεν έχουν ιδέα περί τίνος πρόκειται εξαιτίας του σκανδάλου που ξέσπασε στο Χόλιγουντ και το οποίο εμπλέκει τον σκηνοθέτη της ταινίας σε μία μπερδεμένη κατάσταση κλοπής του πραγματικά πρωτότυπου σεναρίου.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο γιος του σεναριογράφου Paul Zindel, ο οποίος δεν βρίσκεται πια στη ζωή, έκανε μήνυση στον Del Toro κατηγορώντας τον ότι έκλεψε το σενάριο της νέας του ταινίας, που συγκέντρωσε 13 υποψηφιότητες για Όσκαρ, από ένα παλαιότερο σενάριο του πατέρα του για την ταινία "Let Me Hear You Whisper".

Tην είδηση δημοσίευσε αρχικά η βρετανική εφημερίδα The Guardian, η οποία συμπεριλαμβάνει ένα εκτενές ρεπορτάζ δηλώσεων από τον γιο του εκλειπόντα σεναριογράφου, που δηλώνει στην κυριολεξία έξαλλος με την τεράστια αδικία που συμβαίνει εις βάρος της μνήμης του πατέρα του.

Το τρέιλερ του "The Shape of Water".

«Είμαι πραγματικά σοκαρισμένος από το γεγονός ότι μία τόσο μεγάλη εταιρία παραγωγής μπορεί να επέτρεψε να γυριστεί μία ταινία η οποία τόσο εξώφθαλμα κατακλέβει το σενάριο του πατέρα μου, χωρίς κανείς να το παραδέχεται στα αντίστοιχα credits και χωρίς να μας έχει ζητηθεί τα δικαιώματα για να γίνει κάτι τέτοιο,» λέει ο γιος του Zindel ο οποίος υποστηρίζει πως ο Μεξικανός σκηνοθέτης δεν βασίστηκε απλά στην ιδέα του πατέρα του αλλά πήρε αυτούσια την ιδέα του σεναρίου από μία άγνωστη - στο ευρύ κοινό - ταινία του 1968.

Το σκάνδαλο με τη νέα ταινία του Guillermo Del Toro και το κλεμμένο σενάριο
Ο Guillermo Del Toro.
O Paul Zindel.

To "Τhe Shape of Water" λέει την ιστορία μίας μοναχικής, βωβής καθαρίστριας στη δεκαετία του '60, η οποία ερωτεύεται ένα παράξενο πλάσμα της θάλασσας το οποίο ζει φυλακισμένο σε έναν γυάλινο θάλαμο ενός εργαστηρίου στη Βαλτιμόρη όπου και εργάζεται. Από την άλλη το σενάριο του Zindel για το "Let Me Hear Your Whisper" τοποθετεί την ηρωίδα 50 χρόνια νωρίτερα αλλά τα βασικά συστατικά παραμένουν τα ίδια. Μία μοναχική γυναίκα που εργάζεται σε ένα εργαστήριο πειραμάτων αναπτύσει έναν στενό δεσμό με ένα δελφίνι.

Από την άλλη ο εκπρόσωπος της κινηματογραφικής Fox Searchlight αρνείται με κάθε τρόπο ότι ο Del Toro έκλεψε την ιδέα του Zindel υποστηρίζοντας μάλιστα πως ο σημαντικός κινηματογραφιστής δεν έχει δει καν την ταινία "Let Me Hear Your Whisper". «Ο κύριος Del Toro αγνοεί ακόμα και την ύπαρξη του συγκεκριμένου φιλμ πόσο μάλλον του σεναρίου της. Eίναι ένας δημιουργός με 10 ταινίες στο ενεργητικό του και ήταν πάντα πολύ πρόθυμος στο να μιλήσει ανοικτά για τις επιρροές του,» εξηγεί και συμπληρώνει «Αν η οικογένεια Zindel έχει περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με το σενάριο του "The Shape of Water" είμαστε ανοικτοί στο να συζητήσουμε μαζί τους». Μία δήλωση την οποία πολύ εξέλαβαν ως παράθυρο διαπραγματεύσεων με τους Zindel προκειμένου να κλείσει το θέμα εκτός δικαστηρίου.

Σε κάθε περίπτωση οι ομοιότητες ανάμεσα στις δύο ιστορίες παραμένουν εντυπωσιακές όχι μόνο ως προς τα βασικά αλλά και ως προς την εξέλιξη της πλοκής και της λεπτομέρειες.

Read Next

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

Περισσότερα από

Stories

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.