ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

To πιο διάσημο γυναικείο αυτοκίνητο όλων των εποχών. Πάνω στην ψυχεδελική Πόρσε της Τζάνις Τζόπλιν

Το αγόρασε έναντι 3.500 δολαρίων σε λευκό χρώμα και το μετέτρεψε σε κινούμενο έργο τέχνης.

To πιο διάσημο γυναικείο αυτοκίνητο όλων των εποχών. Πάνω στην ψυχεδελική Πόρσε της Τζάνις Τζόπλιν

Δεν είναι κάποια νέα, ευφάνταστη σύλληψη η ροζ Πόρσε της Πάρις Χίλτον ή η πολύχρωμη Κάντιλακ της Κένταλ Τζένερ. Πολλές δεκαετίες πριν ένα τρελό, έξω από κάθε πλαίσιο, ανελέξελγκτο, ταλαντούχο κορίτσι, έβγαλε αρκετά χρήματα από τη μουσική της ώστε να είναι σε θέση να αγοράσει ένα από τα πιο ακριβά αυτοκίνητα της εποχής.

Ήταν 1968 όταν η Τζάνις Τζόπλιν, βελούδινη τραγουδίστρια των Big Brother and the Holding Company, περιπλανόμενο παιδί των λουλουδιών, μεθυσμένη ποιήτρια και κολλητή φίλη του Τζίμι Χέντριξ, της Γκρέις Σκλικ και του Τζιμ Μόρισον ή απλά «η βασίλισσα των χίπιδων» όπως συνήθιζαν να την αποκαλούν, έκανε δώρο στον εαυτό μία μεταχειρισμένη, λευκή Πόρσε 356, ένα από τα 16.000 μοντέλα που είχε κυκλοφορήσει τότε η εταιρία παγκοσμίως. Την έβαψε, την λούστραρε, την έκανε ακριβώς όπως θα ήταν το πιο ψαγμένο αυτοκίνητο στον Παράδεισο του ουρανού και βγήκε στους δρόμους του Λος Άντζελες, κάνοντας τους πάντες να αναφωνίσουν: «Να, να περνάει η Τζάνις με την Πόρσε της».

Το εκτυφλωτικό αυτοκίνητο, μοναδικό στο είδος του, μοναδικό και στο ψυχεδελικό στυλ του, έγινε σήμα κατατεθέν της τραγουδίστριας που έφυγε πρόωρα από τη ζωή από υπερβολική δόση ηρωίνης σε ηλικία 27 ετών. Μαζί με αυτό έγινε σύμβολο του όμορφου, τελευταίου καλοκαίριου της αθωόητητας, όταν ακόμα όλα έμοιαζαν γλυκά και καθαρά στους δρόμους της Καλιφόρνια.

To πιο διάσημο γυναικείο αυτοκίνητο όλων των εποχών. Πάνω στην ψυχεδελική Πόρσε της Τζάνις Τζόπλιν
Η Τζάνις μέσα στην πολύχρωμη Πόρσε 356c.

Tις ψυχαδελικές ζωγραφιές πάνω στο υπερδιάσημο πλέον αυτοκίνητο φιλοτέχτηκε ο συνεργάτης της Τζάνις, και επίσης μουσικός Nτέιβιντ Ρίτσαρντς, ο οποίος μάλιστα έδωσε και όνομα στο εντυπωσιακό δημιούργημα του: «Η ιστορία του σύμπαντος». Και πραγματικά θα μπορούσε να είναι. Έτσι όπως το χάος, ενώνεται με τα αστέρια κι εκείνα σκύβουν πάνω από τη Γη, τα βουνά, της πεδιάδες, τα λουλούδια, τα πουλιά και τις πεταλούδες, όλα μαζί πάνω στο αγαπημένο αυτοκίνητο της ξεχωριστής ερμηνεύτριας. Φυσικά όλοι την ξεχώριζαν από μακριά, οι θαυμαστές της τής άφηναν σημειώματα και δώρα και η ίδια έτρεχε με τρελές ταχύτητες από την μία άκρη της πόλης στην άλλη.

Μετά ήρθε η κλοπή. Το 1969, έναν χρόνο μετά την αγορά του αυτοκινήτου, η Τζόπλιν βρισκόταν σε περιοδεία στο Σαν Φρανίσκο όταν το πάρα πολύ αναγνωρίσιμο αμάξι της εξαφανίστηκε από το σημείο που το είχε σταθμεύσει. Παρόλο που ο κλέφτης το ψέκασε με γκρι ανθρακί χρώμα προκειμένου να μην τραβήξει τα βλέμματα η αστυνομία κατάφερε τελικά να εντοπίσει το αυτοκίνητο, η οποία το οδήγησε κατευθείαν μέχρι το πλησιέστερο συνεργείο αυτοκινήτων προκειμένου να το επαναφέρει στην αρχική του κατάσταση.

Όλοι την αναγνώριζαν από μακριά και οι θαυμαστές της άφηναν σημειώματα και δώρα στους υαλοκαθαριστήρες.

Μετά τον πρόωρο θάνατο τηςΤζόπλιν, το αυτοκίνητο πέρασε στα χέρια της οικογένειάς της, οι οποίοι το κράτησαν για μερικά χρόνια κλειδωμένο σε ένα γκαράζ και στη συνέχεια το παρέδωσαν στο μάνατζερ της Άλμπερτ Γκροσμαν. Εκείνος χρησιμοποίησε την Πόρσε ως δικό του περιουσιακό στοιχείο και κυκλοφορούσε στους δρόμους της Νέας Υόρκης, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την έντονη δυσφορία της οικογένειας της Τσόπλιν, που ζήτησε την άμεση επιστροφή του εκεί που ανήκε. Για τα επόμενα 20 χρόνια η οικογένεια Τζόπλιν χρησιμοποιούσε το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις της καθημερινά. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80 το κοντέρ της διάσημης Πόρσε είχε γράψει περίπου 138.000 μίλια.

Σήμερα, η ψυχεδελική Πόρσε της Τζάνις Τζόπλιν βρίσκεται πλέον ως έκθεμα στο Rock n’ Roll Hall of Fame του Κλίβελαντ για να μπορούν να τη θαυμάζουν όλοι.

Μέχρι τη δεκαετία του '80 το κοντέρ της Πόρσε έγραφε 138.000 μίλια.

*Η Τζάνις Τζόπλιν γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 19 Ιανουαρίου του 1943.

Read Next

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

Περισσότερα από

Stories

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.

27 Απρ 2024

Μπετόβεν- Für Elise: Ποια ήταν η Λίζα που απέρριψε ερωτικά τον Μπετόβεν;

Η πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς σύνθεσης του Μπετόβεν, Für Elise, δόθηκε στις 27 Απριλίου 1810. Και σχετίζεται με την ανύπαρκτη ερωτική ζωή του σπουδαιότερου συνθέτη όλων των εποχών.

26 Απρ 2024

Η Βασίλισσα με τα Ανδρικά Πόδια

Η Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, η θρυλική μορφή του στίβου που κουβαλούσε τα μωρά της στο στάδιο σ’ ένα καλάθι και τα τάιζε στα διαλείμματα, γεννήθηκε σαν σήμερα.

26 Απρ 2024

Ρετρό κλικ: Όταν ο Ηλίας Ψινάκης διαφήμιζε τσίχλες 40 χρόνια πριν

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα και μάνατζερ στο χώρο του θεάματος ως μανεκέν την δεκαετία του 1980.

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.