ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το ανύπαρκτο ρήμα της ελληνικής γλώσσας που έχει κατακλύσει το ίντερνετ

Κι όμως χρησιμοποιούμε ένα ρήμα που δεν υπάρχει. Ή μήπως υπάρχει αφού το χρησιμοποιούμε;

Το ανύπαρκτο ρήμα της ελληνικής γλώσσας που έχει κατακλύσει το ίντερνετ

«Δεν το περίμενα, αλλά το *οσφρίζομαι έχει πιένες. Δείτε γκουγκλιές, γνήσιες:

253 *οσφρίζομαι
17 *οσφρίζεσαι
247 *οσφρίζεται
149 *οσφριζόμαστε
246 *οσφρίζονται
(Μέχρι εκεί, βαρέθηκα.)» γράφει o nickel στο διαδικτυακό φόρουμ lexilogia.gr και συνεχίζει:

«Όχι, δεν υπάρχει ρήμα οσφρίζομαι, εκτός αν κάνουμε μια αίτηση να προστεθεί στα λεξικά. Υπάρχει οσφραίνομαι και υπάρχει και οσμίζομαι (οπότε εύκολα καταλαβαίνουμε και το μπέρδεμα).

Σήμερα βέβαια διάβασα και το σπάνιο (σπάνιο γιατί μόνο 35 το κάνουν λάθος) *οσφρησθεί στην Καθημερινή, το οποίο δεν μπορώ να φανταστώ από ποιο ρήμα προέρχεται αφού το ανύπαρκτο *οσφρίζομαι φτιάχνει τους ανύπαρκτους τύπους *οσφριστεί και *οσφρισθεί (145 τα υπαρκτά). Οσφρανθεί λένε όσοι θυμούνται το οσφραίνομαι».

«Ρεκόρ απο τα ανύπαρκτα της οικογενείας ίσως έχει το *οσφρίστηκαν που το δικό μου γκουγκλ στη δική μου χώρα δίνει 485 γκουγκλιές (ιδιογκουγκλιές; )» γράφει ο sarant λίγο πιο κάτω,ενώ ο Cadmian διαφωνεί: «Για να εμφανίζεται και στο γκουγκλ πάει να πει πως κάποιοι το χρησιμοποιούνε, έστω κι αν δεν θεωρείται σωστό γραμματικά. Άρα, ο χαρακτηρισμός «ανύπαρκτο» δεν είναι κάπως οξύμωρος;

Εξάλλου υποτίθεται ότι κι άλλοι τύπου ξεκίνησαν ως λανθασμένοι και αργότερα καθιερώθηκαν. Μπορεί κι αυτό με τη σειρά του να καθιερωθεί σε μετέπειτα στάδιο, αν δηλαδή θεωρήσουμε πως δεν έχει καθιερωθεί ήδη»

«Μα δεν είναι γραμματικό λάθος, είναι ανύπαρκτη λέξη, και δεν την κάνουν υπαρκτή τα λάθη κάποιων. Μ' αυτή τη λογική, και το *διήρκησε, με τις χιλιάδες ανευρέσεις, είναι υπαρκτή λέξη, και η *υπηρησία και η *μεγένθυση είναι υπαρκτές λέξεις, σωστά;» απαντά η Alexandra.

«Εμένα πάντως μου θυμίζει το τουλάχιστον αμφιλεγόμενο refudiate (refute+repudiate), μόνο που εδώ οι σημασίες των συνδυαζόμενων ρημάτων ταυτίζονται απόλυτα, άρα δεν βλέπω τον λόγο να φτιαχτεί και τρίτο ρήμα που δεν προσθέτει τίποτε, ενώ έχουμε ήδη δύο που σημαίνουν ακριβώς το ίδιο.

ΛΚΝ: οσφραίνομαι [osfrénome] P7.2β (χωρίς μππ.) : 1. (λόγ.) μυρίζω κτ., αντιλαμβάνομαι ή προσπαθώ να αντιληφθώ την οσμή του· οσμίζομαι. 2. (μτφ., προφ.) αντιλαμβάνομαι ή υποπτεύομαι κτ.· μυρίζομαι3β: Oσφραίνεται στην ατμόσφαιρα κάτι το ύποπτο. [λόγ. < αρχ. ὀσφραίνομαι]

οσμίζομαι [ozmízome] P2.1β (χωρίς μππ.) : 1. (λόγ.) μυρίζω κτ., αντιλαμβάνομαι ή προσπαθώ να αντιληφθώ την οσμή του· οσφραίνομαι. 2. (μτφ.) αντιλαμβάνομαι ή υποπτεύομαι κτ.· μυρίζομαι3β. [λόγ. οσμ(ή) -ίζομαι]

Μπορεί να επικρατήσει τελικά, και η πιάτσα έχει σχεδόν πάντα τον πρώτο λόγο, ωστόσο εγώ στη μύτη μου στο στόμα μου δεν νομίζω να το βάλω, στο άμεσο μέλλον τουλάχιστον. Κάνετε ό,τι θέλετε, οσφρανθείτε ή οσμιστείτε ή *οσφριστείτε· εγώ πάω να *οσφρανιστώ τα ρόδα» μπαίνει στην κουβέντα ο daeman.

«Εννοούσα αυτό ακριβώς που επισήμανε ο Δαεμάνος για τη λογική της πιάτσας. Μπορεί απλά να βλέπουμε τη δημιουργία ενός νέου ρήματος που θα καθιερωθεί σε μερικά χρόνια σε επίπεδο "πιάτσας". Κι εγώ όταν άκουσα πρώτη φορά το αδείομαι/ αδειεύομαι/ διακοπεύω/ διακοπεύομαι, παραξενεύτηκα αλλά έχουν κερδίσει αρκετό έδαφος στον καθημερινό -τουτέστιν ημιεπίσημο- λόγο για να τα χαρακτηρίσω ως λανθασμένα. Γιατί όχι και το οσφρίζομαι;
Ούτε κι εγώ το'χω χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής, αλλά δεν με ενοχλεί σε κάτι, άρα δεν αποκλείω τίποτα» ανταπαντά ο Cadmian.

Πηγή: lexilogia.gr

Read Next

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

Περισσότερα από

Stories

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.

27 Απρ 2024

Μπετόβεν- Für Elise: Ποια ήταν η Λίζα που απέρριψε ερωτικά τον Μπετόβεν;

Η πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς σύνθεσης του Μπετόβεν, Für Elise, δόθηκε στις 27 Απριλίου 1810. Και σχετίζεται με την ανύπαρκτη ερωτική ζωή του σπουδαιότερου συνθέτη όλων των εποχών.

26 Απρ 2024

Η Βασίλισσα με τα Ανδρικά Πόδια

Η Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, η θρυλική μορφή του στίβου που κουβαλούσε τα μωρά της στο στάδιο σ’ ένα καλάθι και τα τάιζε στα διαλείμματα, γεννήθηκε σαν σήμερα.

26 Απρ 2024

Ρετρό κλικ: Όταν ο Ηλίας Ψινάκης διαφήμιζε τσίχλες 40 χρόνια πριν

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα και μάνατζερ στο χώρο του θεάματος ως μανεκέν την δεκαετία του 1980.

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.