ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τι ακριβώς είναι και τι κάνει ένας ιός στον υπολογιστή σας

Μπορεί να έχετε κατεβάσει κακόβουλο λογισμικό με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους

Τι ακριβώς είναι και τι κάνει ένας ιός στον υπολογιστή σας

Σας έχει συμβεί κάθε φορά που ανοίγετε τον browser για λίγο σερφάρισμα να ανοίγουν και μισή ντουζίνα διαφημίσεις στην οθόνη σας; Ή, κάθε φορά που κάνετε εκκίνηση του υπολογιστή σας, να πετάγονται ένα-δύο pop-up με ένα συγκεχυμένο μήνυμα και μόνη επιλογή το ΟΚ;

Αυτό που περιγράφουμε κάποτε περιοριζόταν σε υπολογιστές, αλλά τώρα είναι μια εικόνα που συναντάμε πλέον συχνά σε Mac και φορητές συσκευές: Ένας ιός.

Αλλά τι, ακριβώς, είναι ο ιός;

Ένας ιός είναι ένα είδος κακόβουλου λογισμικού - ένα κομμάτι λογισμικού που έχει σχεδιαστεί για να βλάψει ή να απενεργοποιήσει έναν υπολογιστή. Μπορεί να έχετε κατεβάσει κακόβουλο λογισμικό με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους: Κάνοντας κλικ σε μια διαφήμιση σε μια μη ασφαλή ιστοσελίδα, κάνοντας λήψη μιας εφαρμογής εκτός του App Store, ανοίγοντας ένα μη ασφαλές συνημμένο αρχείο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ή μέσω ανταλλαγής αρχείων peer-to-peer. Το Malware είναι ο όρος για κάθε είδους κακό (κακόβουλο) κώδικα.

Ένας ιός γενικά αναφέρεται σε κακόβουλο λογισμικό που αυτο-επαναλαμβάνεται και εξαπλώνεται σε διαφορετικούς υπολογιστές (χωρίς να το γνωρίζουμε). Κακόβουλο λογισμικό και ιοί μπορεί να διαγράψουν τμήματα του κώδικα του υπολογιστή σας ή και να τους ξαναγράψουν, ή ακόμη και να αναζητήσουν προσωπικές πληροφορίες, όπως κωδικούς για τράπεζες.

Όπως αναφέραμε και πριν, ενδείξεις ότι το τηλέφωνο ή το laptop σας μπορεί να μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό είναι οι διαφημίσεις που εμφανίζονται όλη την ώρα, μηνύματα ειδοποίησης περίεργου συστήματος, ή και η αργοί υπολογιστές (αν και, μερικές φορές αυτό είναι απλά ένα σημάδι ότι το pc σας έχει παλιώσει). Αν νομίζετε ότι το μηχάνημά σας μπορεί να έχει μολυνθεί, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να εκτελέσετε κάποιο νόμιμο λογισμικό προστασίας από ιούς (antivirus), όπως το Webroot, McAfee, ή Kaspersky, ακολουθώντας τις οδηγίες του.

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από κακόβουλο λογισμικό είναι να κρατήσετε στον υπολογιστή σας (και το τηλέφωνό σας) update το antivirus. To Malware δουλεύει εντοπίζοντας σφάλματα ή κενά στην ασφάλεια του υπολογιστή σας, και με κάθε νέα ενημερωμένη έκδοση ενός antivirus, οι παλιά τρύπες "μπαλώνονται" έτσι ώστε οι επιθέσεις που στοχεύουν στα κενά, να μην λειτουργούν πια. Βοηθά επίσης να μην ανοίγετε συνημμένα ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστες επαφές.

Read Next

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

Περισσότερα από

Stories

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.