ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Στην Τεχεράνη για δουλειές. Τι είδε η Άρτεμις Καλαντζάκου πίσω από την μαντήλα

Η σύμβουλος επικοινωνίας, Άρτεμις Καλαντζάκου, βρέθηκε στην Τεχεράνη για ένα επαγγελματικό ταξίδι και μας διηγείται την εμπειρία της φορώντας χιτζάμπ.

Στην Τεχεράνη για δουλειές. Τι είδε η Άρτεμις Καλαντζάκου πίσω από την μαντήλα

Όλα ξεκίνησαν λίγες πριν να πάω στη Τεχεράνη για δουλειά. Στη διεθνή έκθεση τουρισμού. Χμ, κάτι θυμόμουν για μαντήλα αλλά μέχρι εκεί. Φυσικά και είχα παρακολουθήσει και την επικαιρότητα των τελευταίων ημερών σχετικά με τη σχέση που δημιουργείται μεταξύ της χώρας μας και του Ιράν.

Η αναζήτηση πληροφοριών ήταν σχετικά εύκολη. Να 'ναι καλά το ίντερνετ. Γιατί κάποια γνωστή να είχε επισκεφτεί τη χώρα δεν υπήρχε. Μεταξύ άλλων, να θυμάμαι να απλώνω εγώ το χέρι μου για χειραψία σε άνδρα. Γιατί εκείνος απαγορεύεται να το κάνει πρώτος.

Στην Τεχεράνη για δουλειές. Τι είδε η Άρτεμις Καλαντζάκου πίσω από την μαντήλα
Εικόνα από το παζάρι.
Η Άρτεμις με μαντήλα.

Το dress code σαφές: να φοράω φαρδιά ρούχα. Να είναι μακριά. Να μη διαγράφεται το σώμα. Το παντελόνι είναι υποχρεωτικό. Να φαίνεται γυμνό μόνο το πρόσωπο και τα χέρια. Από το καρπό και κάτω βεβαίως. Το μαντό επιβάλλεται. Δηλαδή, τι εννοούν; το leather jacket δε μπορώ να το βάλω; Και πόσο μακρύ το σακάκι; Και τι σημαίνει λουζ παντελόνι;

Ανασκαφή στη ντουλάπα και εκεί συνειδητοποίησα ότι από τα ρούχα μου λείπει ύφασμα. Στις φούστες λείπει μήκος ή φάρδος, στα παντελόνια το ίδιο. Οι μπλούζες ή δεν έχουν μανίκια, ή έχουν ντεκολτέ ή δεν έχουν ώμους ή δεν έχουν πλάτη... Λίγη ώρα μετά και με τη λογική του layering, και ενός μαντό της μαμάς μου νομίζω είμαι έτοιμη.

Ταξί.

Στη Τεχεράνη βρέθηκα για επαγγελματικούς λόγους, επομένως δεν έχω tips τουριστικών αξιοθέατων. Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι οι Ιρανοί είναι ευγενέστατοι, φιλικοί και μας αγαπούν πολύ. Έχουν φινέτσα, μόρφωση και πολιτισμό. Οι γυναίκες είναι πανέμορφες και έχουν καταφέρει να κάνουν τη μαντήλα fashion statement. Εγώ απέναντι τους και με τα μαύρα που φόραγα έφερνα σε νίντζα ή σε θείτσα. Τη μαντήλα μετά τη πρώτη μέρα και αφού κατάλαβα ότι για να μη γλιστράει στο κεφάλι πρέπει να μαζεύεις, έστω τα μισά μαλλιά σου ψηλά, τη θυμόμουν μόνο όταν έβλεπα το είδωλό μου σε καθρέπτη ή τζαμαρία.

Οι Ιρανές είναι «κανονικές» γυναίκες. Που φοράνε μαντήλα σε δημόσιους χώρους. Εργάζονται. Οδηγούν. Βγαίνουν για καφέ, κάνουν βόλτες, χαζεύουν βιτρίνες, ψωνίζουν, πάνε βόλτες τα παιδιά τους, και όχι δεν συνάντησα κανέναν που να έχει παντρευτεί πάνω από μια γυναίκα. Τα κορίτσια βγάζουν συνέχεια σέλφις, δεν έχουν Facebook, αλλά έχουν Telegram και Instagram.

Η ζωή των γυναικών της Τεχεράνης στο Instagram είναι ζωηρή.
Το παραδοσιακό τσάι.

Στα δυο malls που βρέθηκα για συναντήσεις στη Βόρεια Τεχεράνη, «over a coffee» είχαν υπέροχα εμπορικά καταστήματα, food courts, καφέ και εστιατόρια. Τα ραντεβού δεν κλείνονται ακριβώς, «ραντεβού στις 2.00» πχ, αλλά «ραντεβού μεταξύ 2.00 και 3.00». Η κίνηση είναι πραγματικά ανυπόφορη. Όπως και τα ταξί.

Tα αγγλικά τους είναι αδύναμα. Προσπαθούν να τα βελτιώσουν αλλά είχα και ατυχείς στιγμές όπως να παραγγείλω ένα σνακ με κοτόπουλο και να μου έρθουν πένες με άσπρη σάλτσα. Είναι μια πόλη με μια παράξενη γοητεία. Είναι «εξωτική» αλλά ταυτόχρονα και σύγχρονη. Ήπια καφέ μόνη έξω, και ένιωσα ακριβώς όπως εδώ. Καμία αμηχανία. Καμία ανησυχία.

Χειροτεχνία.

Το Ιράν είναι μια τεράστια χώρα. Σε έκταση, σε πληθυσμό, σε ιστορία. Η Τεχεράνη έχει 15 εκατομμύρια κατοίκους και είναι απολύτως ασφαλής. Η θέα στα βουνά, που οι κορφές τους είναι χιονισμένες είναι θαυμάσια -μια υπέροχη παρέα για να κάνεις ένα τσιγάρο έξω γιατί φυσικά, το κάπνισμα δεν επιτρέπεται στα εστιατόρια. Ως επαγγελματίας δεν ένιωσα ούτε για μια στιγμή ότι οι άνδρες συνομιλητές μου δε με σέβονται ή δε με αντιμετωπίζουν ισότιμα. Καταρρίφθηκε αυτό το στερεότυπο. Οι γυναίκες είναι παντού.

Coffee store "Sam".
Επίσκεψη παιδιών στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού της Τεχεράνης.

Δείχνει χώρα με προοπτική και δυναμική. Το γεγονός ότι την διεθνή έκθεση τουρισμού την επισκέφτηκαν σχολεία, δείχνει τη πρόθεσή τους να στρέψουν τη ματιά τους προς τα έξω. Ο τρόπος που υποδέχτηκαν όλες τις ξένες χώρες, δείχνει την διάθεσή τους και να ταξιδέψουν στο κόσμο αλλά και να υποδεχτούν ξένους στη χώρα τους.

Στην ερώτηση αν θα ξαναπήγαινα η απάντηση είναι «ξεκινάω άμεσα φαρσί».

Η Tεχεράνη απο το ασανσέρ του Tehran Milad Tower, ύψους 435 μέτρων.
Street food.
Αγαπούν τα λουλούδια.
Κατάστημα αθλητικών ειδών.
Υποδοχή εστιατορίου, το οποίο θύμιζε Μανχάταν.
Εστιατόριο.
Δρόμος στο παζάρι.
Εάν θελεις να επισκεφτείς χώρους προσευχής επιβάλλεται το τσαντόρ, το οποίο σου δίνουν να φορέσεις.
Η κίνηση είναι απελπιστική στους δρόμους της Τεχεράνης.

Read Next

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

Περισσότερα από

Stories

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.