ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Στην Κατάνια της Σικελίας ένας αθλητικός σύλλογος έχει γίνει στόχος της Μαφίας

Η Μαφία πρώτα τους έκαψε τις εγκαταστάσεις, έπειτα το πούλμαν τους. Γιατί; Γιατί δίνουν μια υγιή διέξοδο στα παιδιά αντί να γίνουν βαποράκια τους.

Στην Κατάνια της Σικελίας ένας αθλητικός σύλλογος έχει γίνει στόχος της Μαφίας

Στην πόλη Κατάνια, στην Ανατολική Σικελία βρίσκεται ο αθλητικός σύλλογος Briganti Librino RUFC. Εκεί οι αθλητές χωρίζονται σε βάρδιες και ξενυχτούν στις εγκαταστάσεις προκειμένου να φυλάξουν τον χώρο τους. Από τότε που ο σύλλογος αποφάσισε να δημιουργήσει και ομάδες για τα παιδιά, έγινε στόχος της Cosa Nostra, γιατί τα παιδιά, ιδίως σε περιοχές μη προνομιούχες, αποτελούν τον εύκολο στόχο τους.

Ο σύλλογος έχει αρκετές ομάδες για παιδιά, αλλά και ενήλικες για διάφορες ηλικίες, όπως και ομάδες γυναικών. Ιδρύθηκε το 2006 στο Librino προκειμένου να διαδώσει το άθλημα του ράγκμπι. Με την πάροδο του χρόνου πρόσθεσαν ένα μικρό κτίριο όπου μπορούν να κοινωνικοποιούνται οι αθλητές και οι αθλήτριες, μια βιβλιοθήκη, ένα καφέ και μια μικρή κουζίνα. Στις εγκαταστάσεις τους σχεδίασαν ένα πρόγραμμα εξωσχολικών δραστηριοτήτων για τα λιγότερο προνομιούχα παιδιά της περιοχής, ανάμεσα στις οποίες ήταν και το ράγκμπι, ένα άθλημα που βασίζεται σε κανόνες και στον σεβασμό των συμπαικτών και των αντιπάλων. Δραστηριότητες που θα μπορούσαν να κρατήσουν τα παιδιά εκτός δρόμου και να τα προφυλάξουν από κάθε είδους «προσεγγίσεις».

Το Librino είναι μια περιοχή με πληθυσμό 70.000 κατοίκων. Το ποσοστό των παιδιών που εγκαταλείπει το σχολείο είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Η Μαφία χρησιμοποιεί την περιοχή για να στρατολογήσει παιδιά, ιδίως ως βαποράκια για το εμπόριο ναρκωτικών. Μάλιστα, το 2017 αστυνομική έρευνα αποκάλυψε πως η Μαφία είχε χρησιμοποιήσει ένα παιδί μόλις έξι ετών για αυτόν τον ρόλο.

Τον Ιανουάριο του 2018 μια πυρκαγιά ξέσπασε στο κτίριο της ομάδας. Τα πάντα κάηκαν. Τα βιβλία, ο εξοπλισμός, τα τρόπαια, οι υπολογιστές. Προσπάθειες μίας ολόκληρης δεκαετίας έγιναν στάχτη. Ευτυχώς, μέσα σε λίγους μήνες ξαναχτίστηκε το κτίριο με ιδιωτικές δωρεές. Όμως σημειώθηκαν και πάλι κλοπές, ενώ τον Μάρτιο του 2021 το πούλμαν της ομάδας λαμπάδιασε.

Ο Κλαούντιο Φάβα, πρόεδρος της επιτροπής ενάντια στη Μαφία και γιος του δημοσιογράφου Τζουζέπε, που δολοφονήθηκε στην Κατάνια από τη Μαφία το 1984, δήλωσε στον Observer πως «όποιος προσφέρει μια διαφορετική ζωή στα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν στα δικά τους χωράφια αποτελεί εμπόδιο». Μάλιστα, παραλληλίζει τα τελευταία γεγονότα με τη δολοφονία του Πάτερ Πίνο Πουλίζι στο Παλέρμο, μία από τις σκληρότερες περιοχές. Εκεί όπου ο ιερέας προσπαθούσε να φτιάξει μια ποδοσφαιρική ομάδα για τα παιδιά.

Η ιστορία της μικρής ομάδας από την Κατάνια κινητοποίησε ομάδες ράγκμπι ανά τον κόσμο που στέκονται αλληλέγγυες στη σπουδαία προσπάθεια του συλλόγου. Με δωρεές και διεθνή υποστήριξη, η ομάδα κατορθώνει να στέκεται στα πόδια της και να προσφέρει καταφύγιο στα παιδιά.

Πληροφορίες: The Observer/ The Guardian

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

Περισσότερα από

Stories

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.