ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πώς θα άλλαζε η ζωή μιας 13χρονης Βρετανής αν ξεσπούσε πόλεμος όπως στη Συρία; Δείτε το βίντεο

H δραματική ζωή των παιδιών προσφύγων στο δεύτερο βίντεο του οργανισμού «Save The Children», το οποίο όλοι μας πρέπει να παρακολουθήσουμε.

Πώς θα άλλαζε η ζωή μιας 13χρονης Βρετανής αν ξεσπούσε πόλεμος όπως στη Συρία; Δείτε το βίντεο

Ένα συνταρακτικό βίντεο δείχνει πώς θα άλλαζε η ζωή ενός κοριτσιού στη Βρετανία αν ξεσπούσε εμφύλιος πόλεμος όπως στη Συρία και αναγκαζόταν να δραπετεύσει, ως πρόσφυγας, από τη χώρα του.

Στόχος του βίντεο είναι να αντιληφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι ανά τον κόσμο τι καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι πρόσφυγες και, κυρίως, τα παιδιά.

Η παραγωγή του έγινε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Save The Children» και σε αυτό πρωταγωνιστεί η 13χρονη Lily-Rose Aslandogdu από το Έσεξ της Βρετανίας.

Το συγκεκριμένο βίντεο αποτελεί τη συνέχεια του πρώτου, που είχε κυκλοφορήσει από τον ίδιο οργανισμό το 2014 και είχε αποσπάσει περισσότερα από 50.000 views.

Στο πρώτο βίντεο, βλέπαμε την κοπέλα να γιορτάζει τα γενέθλιά της στη Βρετανία, σβήνοντας τα κεράκια της τούρτας και παίζοντας με τα δώρα της. Παράλληλα, προβάλλονταν και σκηνές από την καθημερινότητα μιας συνηθισμένης έφηβης, η οποία ζούσε μακριά από τους πολέμους και είχε τη δυνατότητα να πάει σχολείο, να γευματίσει μαζί με την οικογένειά της, να παίξει ανέμελη με τους φίλους της. Ώσπου, ο εμφύλιος πόλεμος ξέσπασε, βόμβες άρχισαν να πέφτουν στη χώρα και όλα όσα το κορίτσι θεωρούσε μέχρι τότε φυσιολογικά και δεδομένα, χάθηκαν.

Δείτε το πρώτο βίντεο:

Το δεύτερο βίντεο, που μόλις κυκλοφόρησε, συνεχίζει από το σημείο όπου το πρώτο είχε σταματήσει. Η νεαρή κοπέλα βρίσκεται πλέον σε στρατόπεδο προσφύγων και έρχεται αντιμέτωπη καθημερινά με το άθλιο φαγητό, την κακοκαιρία, αλλά και τις συχνές ένοπλες επιθέσεις που γίνονται. Είναι εμφανές ότι ζει πλέον σε συνθήκες εξαιρετικού άγχους και ανασφάλειας, ενώ, ταυτόχρονα, πρέπει να προστατέψει και τον μικρότερο αδελφό της, αντικαθιστώντας, ουσιαστικά, τη μητρική φιγούρα.

Στο ίδιο βίντεο βλέπουμε και τι είχε προηγηθεί: Έχοντας πλέον ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στη Βρετανία, η κοπέλα μαζί με τη μητέρα και τον αδελφό της είχαν προσπαθήσει να δραπετεύσουν για να σωθούν. Η πορεία, όμως, δεν ήταν καθόλου εύκολη: Το λεωφορείο με το οποίο μεταφέρονταν είχε δεχθεί πυροβολισμούς. Η μητέρα είχε μάθει ότι δεν υπήρχε άλλος χώρος στη βάρκα που θα μπορούσε να τους απομακρύνει από τη χώρα, αλλά, αναγκαστικά, είχε πείσει τα δύο παιδιά της να ανέβουν σε αυτήν. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το κορίτσι είχε αποφύγει παρά λίγο τον πνιγμό και, τελικά, είχε «ξεβραστεί» σε μια παραλία από όπου είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Στη συνέχεια, είχε βρεθεί εν μέσω και άλλων ένοπλων συγκρούσεων, προκειμένου να διασχίσει τα σύνορα. Τελικά, είχε φτάσει σε στρατόπεδο προσφύγων, αλλά, στο μεταξύ, είχαν πάρει τον αδελφό της μακριά της, δίνοντάς τον σε θετή οικογένεια.

Κι όταν πλέον φτάνουν τα επόμενα γενέθλια της κοπέλας, η ευχή που κάνει είναι, προφανώς, εντελώς διαφορετική από εκείνη που έκανε, πριν ξεσπάσει ο πόλεμος και βρισκόταν ακόμα ασφαλής στο σπίτι της μαζί με την οικογένειά της.

Δείτε το δεύτερο βίντεο:

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, περισσότερα από 325.000 παιδιά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την εμπόλεμη Μέση Ανατολή, αναζητώντας καταφύγιο στην Ευρώπη. Από τον περασμένο Σεπτέμβρη, πάνω από 340 έχουν πνιγεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Read Next

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

Περισσότερα από

Stories

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.