ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τα τατουάζ "της αμαρτίας", των γυναικών της Αλγερίας

Οι ηλικιωμένες γυναίκες της Αλγερίας δείχνουν τα τατουάζ που έκαναν ως νέες για να δείχνουν όμορφες. Σήμερα, χαρίζουν τα πάντα για να συγχωρεθούν από την αμαρτία.

Τα τατουάζ "της αμαρτίας", των γυναικών της Αλγερίας

Ήταν μια μόδα που σήμερα μάς φαίνεται τόσο μακρινή, όσο και οικεία. Οι γυναίκες της φυλής Chaouia, στα βουνά της Αλγερίας, συνήθιζαν να κάνουν τατουάζ στο πρόσωπό τους από πολύ μικρή ηλικία - συνήθως με την παρότρυνση της μητέρας τους - προκειμένου να δείχνουν πιο όμορφες και ελκυστικές. Ο πόνος ήταν οξύς, αλλά αυτό επέβαλαν οι παραδόσεις και οι συνήθειες της εποχής. Σήμερα, η «σημαδεμένη» όψη θεωρείται αμαρτία από το Ισλάμ και οι περισσότερες, που πλέον έχουν ξεπεράσει την ηλικία των 90 ετών, χαρίζουν ό,τι πολύτιμο αντικείμενο έχουν - μεταξύ των οποίων και τα κοσμήματά τους - για να ζητήσουν συγχώρεση. Στο μεταξύ, δέκα από αυτές αφηγούνται τις συγκλονιστικές ιστορίες τους:

«Ήταν ο κανόνας, αλλά ήταν και της μόδας», θυμάται η Fatma Tarnouni, 106 ετών. «Για να θεωρείσαι όμορφη, έπρεπε να έχεις κάνει τατουάζ. Οπότε, έκανα κι εγώ».

Τα τατουάζ "της αμαρτίας", των γυναικών της Αλγερίας
Fatma Tarnouni

Η 73χρονη Aisha Djelal, έκανε τατουάζ όταν ήταν 25 ετών και, με αυτό τον τρόπο, ήθελε να γίνει πιο εμφανίσιμη από τις συνομήλικές της. Ωστόσο, το μετάνιωσε, όταν πιστοί του Ισλάμ τής είπαν ότι, σύμφωνα με τη θρησκεία τους, είχε κάνει αμαρτία. Κι έτσι, προκειμένου να ζητήσει συγχώρεση από το Θεό, χάρισε όσα πολύτιμα αντικείμενα διέθετε στις πιο φτωχές γυναίκες που γνώριζε. «Έδωσα όλα τα ασημένια κοσμήματά μου, κλαίγοντας», περιγράφει. «Και ένιωθα σαν κάθε δάκρυ μου να αφαιρούσε λίγο από το τατουάζ».

Aisha Djelal

Η 74χρονη Djena Benzana αναγκάστηκε να κάνει τατουάζ, σε ηλικία μόλις 9 ετών, μετά από πίεση της μητέρας της, η οποία ήθελε να την κάνει να δείχνει όμορφη. «Όλα τα κορίτσια το κάνουν», της είχε πει επιμένοντας. «Ακόμα θυμάμαι ότι ήταν τόσο επίπονη η διαδικασία, που έκλαιγα και δεν το ήθελα καθόλου», θυμάται η Djena σήμερα. Παρότι το δικό της τατουάζ είναι μικρό, το έχει μετανιώσει και χάρισε και εκείνη όλα τα κοσμήματά της, προκειμένου να συγχωρεθεί.

Djena Benzana

«Το έκανα, γιατί τότε ήταν πολύ διαδεδομένο», εξηγεί και η 80χρονη Fatma Hadded, στην οποία έκανε τατουάζ, στην ηλικία των 18, μια γυναίκα της περιοχής. «Εκείνη την εποχή ήμασταν πολύ νέες και, ακόμα και αν δεν γνωρίζαμε πολλά για τη θρησκεία, δεν είχαμε καμία πρόθεση να κάνουμε αμαρτία», συμπληρώνει.

Fatma Hadded

Η 94χρονη Fatma Badredine, που έκανε τατουάζ στα μέσα της δεκαετίας του 1930, όταν ήταν μόλις 13 ετών και με τη βοήθεια μιας γυναίκας από την περιοχή της Σαχάρα, αφηγείται: «Χρειάστηκε να υπομείνω πολύ έντονο πόνο προκειμένου να δείχνω όμορφη. Αργότερα, θέλησα να αφαιρέσω το τατουάζ, αλλά ο γιατρός μου με συμβούλεψε να μην το κάνω. Η ηλικία μου δεν το επέτρεπε πλέον».

Fatma Badredine

«Η δική μου περίπτωση ήταν διαφορετική», αφηγείται η 68χρονη Khamsaa Hougali. «Η μητριά μου με ανάγκασε να κάνω τατουάζ για να μου φέρει τύχη, μετά από τον ξαφνικό θάνατο των πρώτων τριών παιδιών μου. Τότε, δεν ήταν αποδεκτό να είσαι σύζυγος χωρίς να έχεις κάνει παιδιά. Η ξαδέρφη μου, λοιπόν, μου το έκανε. Και είχα την αίσθηση ότι, με αυτόν τον τρόπο, ο Θεός θα μου έφερνε τα μωρά που επιθυμούσα και θα έσωζε το γάμο μου» . Και, μετά τι έγινε άραγε; «Eίτε το πιστεύετε, είτε όχι, αφότου έκανα το τατουάζ, απέκτησα έξι παιδιά, που, μέχρι και σήμερα, ζουν». Η ίδια, επομένως, αναφέρει ότι δεν το μετανιώνει, παρότι σήμερα θεωρείται αμαρτία. «Απλώς ακολούθησα την παράδοση των προγόνων μου και, επίσης, ήταν για καλό σκοπό, εφόσον βελτίωσε και τη σχέση με τον άνδρα μου».

Khamsaa Hougali

Στην 86χρονη Mazouza Bouglada, έκανε τατουάζ, μόλις στην ηλικία των 7 ετών, ένας άνδρας από την περιοχή της Σαχάρα. Προηγουμένως, είχε επιμείνει η μητέρα της. Και όσο περισσότερα τατουάζ έκανε, τόσο πιο όμορφη την θεωρούσαν. Έτσι, ακόμα κι αν δεν έχει ξεχάσει τον πόνο, ένιωθε καλύτερα που το έκανε, ενώ αισθανόταν περήφανη για τα αστέρια στα μάγουλά της. Εξάλλου, και η μεγαλύτερη αδελφή της το είχε τολμήσει και η ίδια ήθελε να τη μιμηθεί. Όταν, όμως οι οπαδοί του Ισλάμ επέμειναν ότι πρόκειται για αμαρτία, χάρισε κι εκείνη όλα τα κοσμήματά της προκειμένου να ζητήσει συγχώρεση.

Mazouza Bouglada

Η 90χρονη Djemaa Daoudi πιέστηκε από τον άνδρα της να κάνει τατουάζ μετά το γάμο τους, όταν εκείνη ήταν 15 ετών, γιατί τότε ήταν της μόδας. «Παρότι δεν ήταν δική μου απόφαση, έχω δώσει ό,τι πολύτιμα αντικείμενα είχα για να απαλυνθεί η αμαρτία», αναφέρει σήμερα,

Djemaa Daoudi

Μια γυναίκα από την περιοχή της, έκανε τατουάζ στη Fatma Benyadir, 75 ετών σήμερα, στην ηλικία των 12. «Το αποφάσισα χωρίς να το πω στους γονείς μου, γιατί όλα τα κορίτσια της ηλικίας μου έκαναν το ίδιο. Εκτός από τον πόνο, λοιπόν, χρειάστηκε να υποστώ και το θυμό των γονιών μου, προκειμένου να δείχνω όμορφη». Τα ασημένια αντικείμενά της που χάρισε αργότερα, της έδωσαν την αίσθηση ότι είχε αφαιρέσει τα τατουάζ.

Fatma Benyadir

Η 74χρονη Khadra Kabssi ζήτησε από την ξαδέλφη της να της κάνει τατουάζ, όταν ήταν 21 ετών, μετά την ανεξαρτησία της Αλγερίας από τη Γαλλία. «Ήθελα να είμαι όμορφη για την ανεξαρτησία της χώρας μου και όλα τα κορίτσια της ηλικίας μου έκαναν το ίδιο», αφηγείται. «Εκείνη την εποχή, εξάλλου, ήμασταν τόσο νέες που δεν περνούσε από το μυαλό μας ότι κάναμε αμαρτία». Επιπλέον, δεν το έχει μετανιώσει καθόλου, ούτε πιστεύει όσους της επαναλαμβάνουν ότι, μετά το θάνατό της, θα υποστεί τιμωρία για αυτό. «Δεν ακούω τίποτα από αυτά που μου λένε», απαντά. «Αν, όπως ισχυρίζονται, ένα φίδι θελήσει να με φάει, ας το κάνει. Εξάλλου, δεν θα ζω, οπότε δεν θα νιώσω τίποτα».

Khadra Kabssi

Read Next

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

Περισσότερα από

Stories

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.