ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

O κορονοϊός μειώνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου και μπορεί να γεράσει το μυαλό έως και 10 χρόνια

Μία πρόσφατη, πολύ δυσάρεστη έρευνα των Times φέρνει στο φως ένα νέο, τρομακτικό δεδομένο.

O κορονοϊός μειώνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου και μπορεί να γεράσει το μυαλό έως και 10 χρόνια

Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού να μαστίζει όλο τον κόσμο και να έχει έρθει, μάλιστα, νωρίτερα απ΄ότι είχαν προβλέψει οι επιστήμονες, ο πλανήτης προσπαθεί να βρει τους τρόπους να σταθεί όρθιος απέναντι σε αυτή την τρομερά δύσκολη συγκυρία. Οι περισσότερες χώρες μετρούν εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά,ενώ η οικονομία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα τη στιγμή που επιχειρηματίες και κυβερνήσεις αναζητούν συνεχώς τη λύση στο μεγάλο πρόβλημα.

Το μεγαλύτερο ζήτημα όμως σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού είναι το γεγονός ότι ακόμα και οι κορυφαίοι επιστήμονες στον κόσμο γνωρίζουν πολύ λίγα για τη νόσο που έχει κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους μέσα σε λίγους μήνες.

Και όσο οι έρευνες για το πολυπόθητο εμβόλιο προχωρούν, περισσότερες μελέτες σχετικά με τα πιο σοβαρά και μακροχρόνια συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει ο ιός στον ανθρώπινο οργανισμό έρχονται στο φως.

Ανάμεσα τους και μία πολύ πρόσφατη έρευνα των αμερικανικών Times σύμφωνα με την οποία ο κορονοϊός δεν πλήττει σοβαρά μόνο το σώμα μας, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές, ανεπανόρθωτες βλάβες και στον εγκέφαλο μας.

Όπως αναφέρει η μελέτη που έγινε σε 84.285 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα περιστατικά κορωνοϊού, οι συγκεκριμένες εγκεφαλικές βλάβες διαφέρουν ανάλογα με την σοβαρότητα της ασθένειας.

Ακόμη και σε όσους δεν έπασχαν από αναπνευστικές δυσκολίες αλλά βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό παρατηρήθηκε πτώση των γνωστικών τους λειτουργιών κατά την ανάρρωση, σύμφωνα με την μελέτη

Συγκεκριμένα, ασθενείς που ανέρρωσαν, ενδέχεται να παρουσιάσουν έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών ισοδύναμη, «στις χειρότερες περιπτώσεις» με γήρανση του εγκεφάλου κατά δέκα χρόνια. Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί σε μείωση 8,5 μονάδων του IQ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κατάσταση που περιγράφεται ως «ομίχλη εγκεφάλου» και αναφέρθηκε από πολλούς πάσχοντες εβδομάδες ή και μήνες μετά την ανάρρωσή τους από την ασθένεια, ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη σοβαρότερων επιπτώσεων.

Ο Adam Hampshire, από τη σχολή ιατρικής του Imperial College στο Λονδίνο, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ανέφερε πως τα «σοκαριστικά» αποτελέσματα της έρευνας δεν αφορούν μόνο τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν. Ακόμη και σε όσους δεν έπασχαν από αναπνευστικές δυσκολίες αλλά βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό παρατηρήθηκε πτώση των γνωστικών τους λειτουργιών κατά την ανάρρωση, σύμφωνα με την μελέτη. Σε εκείνους που ανέρρωσαν στο σπίτι παρατηρήθηκε μέση μείωση ίση με γήρανση πέντε ετών ή πτώση IQ κατά τέσσερις μονάδες.

Παράλληλα υποστήριξε πως τα άτομα παρατηρούν αρκετά μεγάλη διαφορά στην καθημερινότητά τους ενώ όσοι δήλωσαν «ομίχλη εγκεφάλου», ακόμα και μήνες μετά την ανάρρωση, είπαν «πως δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στη δουλειά τους με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν στο παρελθόν».

«Το έλλειμα κλιμακώνεται ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και εμφανίζεται και μεταξύ εκείνων που δεν νοσηλεύτηκαν». Στη μελέτη οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν εννέα τεστ για τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου και τα αποτελέσματα αναλύθηκαν από ομάδα ειδικών. Οι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν πως η μελέτη ερευνούσε τις επιπτώσεις του κορωνοϊού παρά μόνο μετά την ολοκλήρωση των τεστ.

Κεντρική φωτογραφία: Reuters

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

Περισσότερα από

Stories

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.

27 Απρ 2024

Μπετόβεν- Für Elise: Ποια ήταν η Λίζα που απέρριψε ερωτικά τον Μπετόβεν;

Η πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς σύνθεσης του Μπετόβεν, Für Elise, δόθηκε στις 27 Απριλίου 1810. Και σχετίζεται με την ανύπαρκτη ερωτική ζωή του σπουδαιότερου συνθέτη όλων των εποχών.

26 Απρ 2024

Η Βασίλισσα με τα Ανδρικά Πόδια

Η Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, η θρυλική μορφή του στίβου που κουβαλούσε τα μωρά της στο στάδιο σ’ ένα καλάθι και τα τάιζε στα διαλείμματα, γεννήθηκε σαν σήμερα.

26 Απρ 2024

Ρετρό κλικ: Όταν ο Ηλίας Ψινάκης διαφήμιζε τσίχλες 40 χρόνια πριν

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα και μάνατζερ στο χώρο του θεάματος ως μανεκέν την δεκαετία του 1980.

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.