ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

H 24χρονη από τη Θεσπρωτία που άφησε τη vip ζωή για να γίνει κτηνοτρόφος

Η Μυρτώ Λύκα, αποφάσισε να αφήσει την άνετη και ξεκούραστη δουλειά της για να φροντίσει για το μέλλον της, επιστρέφοντας στο χωριό της.

H 24χρονη από τη Θεσπρωτία που άφησε τη vip ζωή για να γίνει κτηνοτρόφος

«Το 2012, κατάλαβα ότι η κρίση θα χτυπήσει την πόρτα όλων μας και έπρεπε να δω τι θα κάνω. Έφυγα από την Θεσσαλονίκη και γύρισα στο χωριό μου, το Μαργαρίτι».

Με αυτή την σκέψη, όπως αποκαλύπτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η 24χρονη Μυρτώ Λύκα, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας, αφήνει πίσω τη δουλειά της στην Θεσσαλονίκη, επιστρέφει στο πατρικό της σπίτι και αποφασίζει ένα νέο ξεκίνημα για τη ζωή της, μέσα από τον πρωτογενή τομέα.

H 24χρονη από τη Θεσπρωτία που άφησε τη vip ζωή για να γίνει κτηνοτρόφος

H πρώτη γνωριμία με τη Μυρτώ, έγινε στις αγροτικές κινητοποιήσεις του περασμένου Νοεμβρίου, στη γέφυρα Καλογήρου στην 'Αρτα. Είναι μία δυναμική και αποφασιστική νέα γυναίκα, στο «τιμόνι» των κτηνοτρόφων της Θεσπρωτίας, με πολλά όνειρα για το μέλλον. Αν και στα νεανικά της χρόνια, όπως αναφέρει, το κοπάδι, η στάνη, η εργασία του κτηνοτρόφου, όπως τα βίωνε μέσα στην οικογένεια, της δημιουργούσαν βάρος και αποστροφή, σήμερα οι οικονομικές συγκυρίες την οδήγησαν σε αποφάσεις ζωής, γιατί είδε με άλλη πιο ώριμη ματιά, όσα ξόρκιζε.

«Σήμερα είμαι 24 χρόνων και ζούσα κοντά στα ζώα από τότε που γεννήθηκα. Είναι οικογενειακή επιχείρηση από τον παππού μου στον πατέρα μου και τώρα σε μένα. Έχουμε γύρω στα 500 γιδοπρόβατα» λέει και ξεδιπλώνει τις σκέψεις και τα σχέδια της.

«Από μικρή, θεωρούσα ότι αυτή είναι η χειρότερη δουλειά. Δεν ήθελα να ασχοληθώ με τα ζώα, το έκανα μόνο επειδή έπρεπε. Θυμάμαι μια εποχή, ξυπνούσαμε στις 5 το πρωί να πάμε για άρμεγμα. Την ώρα που τα υπόλοιπα παιδάκια κοιμόντουσαν εμείς δουλεύαμε. Στα 18 μου χρόνια, πήγα στη Θεσσαλονίκη και σπούδασα ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Έχω κάνει πολλές δουλειές. Εκεί, δούλευα στο αεροδρόμιο, στις πληροφορίες, στο γραφείο αερολιμενικών και στην αίθουσα vip. Η δουλειά ήταν ευχάριστη και ξεκούραστη. Το 2012, έβλεπα την οικονομική κρίση και σκέφτηκα πως πρέπει να φροντίσω για το μέλλον μου. Πήρα την απόφαση και γύρισα στο χωριό».

Στο χωριό, όπως λέει η ίδια, άρχισε να βοηθά τους κτηνοτρόφους γονείς της στα ζώα, ενώ παράλληλα επεξεργαζόταν ιδέες για την ανάπτυξη της οικογενειακής επιχείρησης. Φιλοδοξία της είναι μία πρότυπη κτηνοτροφική μονάδα.

«Η επικοινωνία με τη φύση και η αγάπη για τα ζώα με ώθησαν να το κάνω επάγγελμα. Είναι υπέροχο το συναίσθημα, κάθε πρωί να ταΐσεις και να φροντίσεις τόσες ψυχές. Το 2014, προκηρύχτηκε πρόγραμμα νέων αγροτών. Τότε σκέφτηκα πως ήταν μια ευκαιρία να ενταχθώ στο πρόγραμμα και με τη χρηματοδότηση να εξελίξω τη φάρμα μας. Μεγαλώσαμε το κοπάδι και περιμένουμε να βγουν τα σχέδια βελτίωσης. Θέλω να κάνω μια πρότυπη κτηνοτροφική φάρμα, επισκέψιμη για τον κόσμο».

Για να πραγματοποιήσει με επιτυχία όσα σχεδιάζει, η Μυρτώ, σπουδάζει φέτος τυροκομία στο ΙΕΚ Ηγουμενίτσας , αφού φιλοδοξία της είναι να δημιουργήσει τυροκομείο από όπου θα διαθέτει απευθείας στην αγορά τα προϊόντα της φάρμας.

Ωστόσο, η 24χρονη επισημαίνει πως η δουλειά του κτηνοτρόφου είναι πολύ σκληρή και ότι για να αντέξεις, πρέπει να την αγαπάς. Ολοκληρώνοντας την συζήτηση, η πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας, στέλνει το δικό της μήνυμα στους νέους που αναζητούν το μέλλον τους, στα μεγάλα αστικά κέντρα: «Να γυρίσουν στην ύπαιθρο, παρά να περιπλανώνται στις μεγαλουπόλεις αναζητώντας δουλειά. Να καλλιεργήσουν τα χωράφια η να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία. Ο πρωτογενής τομέας είναι μοχλός ανάπτυξης, με την προϋπόθεση να αγαπήσουν αυτό που θα επιλέξουν κάνουν».

Read Next

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

Περισσότερα από

Stories

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.