ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ένα «ελληνικό» ψαροχώρι στην άκρη της Αυστραλίας

«To Port Lincoln μου θύμιζε την πατρίδα μου, τη Λέσβο», λέει η Κλεονίκη Παπάζογλου.

Ένα «ελληνικό» ψαροχώρι στην άκρη της Αυστραλίας

Ένα ιστορικό βιβλίο για τους Έλληνες που μετανάστευσαν και έζησαν στο γραφικό ψαροχώρι του Port Lincoln της Νότιας Αυστραλίας αποφάσισε να γράψει ο Μυτιληνιός Δημήτριος Παπάζογλου, με τη βοήθεια της μητέρας του, Κλεονίκης, και της συζύγου του, Άννας, καθώς και των λιγοστών ομογενών κατοίκων που έχουν απομείνει στη σημερινή κωμόπολη.

«Μιλάμε για τις δεκαετίες του 1950, '60 και '70, όταν πολλοί 'Ελληνες, ειδικά από τα νησιά της Κρήτης, της Μυτιλήνης και της Ικαρίας αποφάσισαν να αφήσουν την πατρίδα τους και να μεταναστεύσουν στο μικρό αυτό ψαροχώρι», λέει ο κ. Δημήτρης σε συνέντευξή του στον «Νέο Κόσμο».
Οι πρώτοι Έλληνες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή γύρω στο 1920, πριν από περίπου 100 χρόνια. Συνολικά 200 ομογενείς, 40 ελληνικές οικογένειες, μετανάστευσαν στη μικρή κωμόπολη και δραστηριοποιήθηκαν στους τομείς της αγροτικής παραγωγής, της κτηνοτροφίας, της γεωργίας και των επιχειρήσεων.

Ένα «ελληνικό» ψαροχώρι στην άκρη της Αυστραλίας

«Οι άνθρωποι αυτοί προσέφεραν πολλά στην ιστορία και την ανάπτυξη της περιοχής και θεωρώ πως είναι χρέος μας να καταγράψουμε τα στοιχεία αυτά και να αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα σαν ελληνισμός της διασποράς, προτού φύγουν από τη ζωή οι Έλληνες μετανάστες της πρώτης γενιάς και πάρουν μαζί τους τις πολύτιμες ιστορίες, μαρτυρίες και φωτογραφίες εκείνες της εποχής», λέει ο ομογενής, ο οποίος μετανάστευσε στην Αυστραλία με τους γονείς του το 1961 σε ηλικία τριών ετών.

«Για μας το Port Lincoln ήταν ένας επίγειος παράδεισος και εμένα προσωπικά μου θύμιζε πάντα το χωριό μου, την Καλλονή της Λέσβου», λέει η μητέρα του Δημήτρη, Κλεονίκη Παπάζογλου.
«Τότε ήταν δύσκολα αλλά όμορφα χρόνια. Ήμασταν πολλοί που είχαμε έρθει από την πατρίδα, αλλά τώρα δυστυχώς έχουμε μείνει μια χούφτα Έλληνες. Δεν έχει απομείνει ούτε ελληνική εκκλησία, ούτε δική μας ελληνική κοινότητα στην περιοχή», λέει η 80χρονη ομογενής, που μαζί με τρεις ακόμα συνομήλικες της κρατούν το κλειδί της ιστορίας της μετανάστευσης των Ελλήνων του Port Lincoln.

«Την εποχή εκείνη όλοι ήμασταν μια μεγάλη οικογένεια, μαζευόμασταν όλοι και βοηθούσαμε ο ένας τον άλλον, ακόμα κι όταν χτίζαμε τα σπίτια μας, ενώ συζητούσαμε όλα μας τα προβλήματα κάθε Σάββατο στην μικρή μας κοινότητα», θυμάται ο Δημήτρης.

«Πλέον η πόλη μας έχει 13.000 κατοίκους, αλλά τα περισσότερα από τα δικά μας νέα παιδιά έχουν πλέον μεγαλώσει κι έχουν φύγει για τις μεγάλες πόλεις, ενώ οι μεγαλύτεροι δεν βρίσκονται πια στη ζωή, με αποτέλεσμα ο ελληνισμός και η ιστορία του να κινδυνεύουν να χαθούν», λέει ο ομογενής, ο οποίος καλεί όλους όσους έχουν ζήσει στην περιοχή και επιθυμούν, να έρθουν σε επαφή μαζί του και να μοιραστούν την ιστορία τους, ώστε να καταγραφεί στο βιβλίο που ετοιμάζει και να υπάρχει ως ιστορική ανάμνηση ενός ελληνισμού που αργοσβήνει.

«Δεν έχουμε αποφασίσει τον τίτλο του βιβλίου αλλά μόλις το ολοκληρώσουμε, στόχος μου είναι να καλέσω όλους τους συντοπίτες μας και, όπως κάναμε τον παλιό καλό καιρό, έτσι και τώρα να βρεθούμε και να αποφασίσουμε μαζί πώς αξίζει να ονομάσουμε την ιστορία μας», καταλήγει ο Δημήτρης.

Πηγή: neoskosmos.com

Read Next

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

Περισσότερα από

Stories

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.