ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ειρήνη Σιαμμά: Η Κύπρια αρχιτέκτονας που φυτεύει τον Αμαζόνιο, στέλνει ένα μήνυμα αφύπνισης

«Συνδεθείτε με τη φύση. Όσο αποσυνδεόμαστε από τη φύση, αποσυνδεόμαστε από τον εαυτό μας. H αποσύνδεση αυτή οδηγεί στην απώλεια της συμπόνιας».

Ειρήνη Σιαμμά: Η Κύπρια αρχιτέκτονας που φυτεύει τον Αμαζόνιο, στέλνει ένα μήνυμα αφύπνισης

Πολλοί άνθρωποι ενδιαφερόμαστε για το μέλλον αυτού του πλανήτη. Ελάχιστοι όμως είναι εκείνοι που καταβάλλουν ουσιαστική προσπάθεια για τη διάσωσή του. Ανάμεσά τους, η 34χρονη Ειρήνη Σιαμμά. "Όταν βρέθηκα στον Αμαζόνιο την πρώτη φορά, βίωσα το μεγαλείο του και παράλληλα την τραγική καταστροφή του. Πολύς κόσμος αγοράζει κρέμες και καλλυντικά ή έτοιμα φαγητά με βάση το palm oil, και δε γνωρίζει ότι μαζί του παίρνει κι ένα κομμάτι τροπικού δάσους για πάντα, ούτε αντιλαμβάνεται ότι η καταστροφή αυτή γυρνάει μπούμερανγκ ". Σε συνέντευξή της στο Ρεπόρτερ online, η νεαρή αρχιτέκτονας, μας μεταφέρει για λίγο στο σημαντικότερο βιολογικό μας θησαυρό, όπου έζησε και δούλεψε με Ιθαγενείς, στέλνοντας ένα μεγάλο μήνυμα αφύπνισης.

Πώς μια αρχιτέκτονας από την Κύπρο βρέθηκε στον Αμαζόνιο για εθελοντική αναδάσωση;

«Μεγάλωσα στη Δεκέλεια της Λάρνακας, σε ένα μικρό σπίτι σε ένα δασάκι (που τότε μας φαινόταν μεγάλο σαν τον Αμαζόνιο). Ήμασταν συνέχεια έξω στη φύση. Έτσι δημιούργησα από μικρή στενό δέσιμο με τη γη, τα δέντρα, το νερό, τον αέρα, τα έντομα, τα λουλούδια, και διαμόρφωσα βαθιά κατανόηση του βαθμού στον οποίο είναι όλα, συμπεριλαμβανομένου και εμείς, αλληλένδετα. Μετά μετακόμισα σε μεγάλες πόλεις για σπουδές και εργασία, κι αποξενώθηκα από το φυσικό περιβάλλον. Η αποξένωση όμως από τη φύση φέρνει την αποξένωση από τον εαυτό μας. Μ΄ αυτή τη σκέψη, αποφάσισα πριν δύο χρόνια να ξαναγυρίσω στη φύση και κατ’ επέκταση στον εαυτό μου. Μάζεψα τα πράγματα μου κι έφυγα από το Λονδίνο όπου ζούσα για χρόνια. Σκοπός αρχικά ήταν να μελετήσω παραδείγματα οικολογικού σχεδιασμού και αρμονικής συμβίωσης των ανθρώπων με τη φύση. Πρώτα πήγα στην Πορτογαλία ως εθελόντρια αρχιτέκτονας σε ένα οικολογικό χωριό που στόχευε στην αυτάρκεια και ενεργειακή αυτονομία. Η εμπειρία εκεί ήταν καθοριστική για τη συνέχεια, αφού ο δρόμος με οδήγησε σε ένα άλλο οικολογικό χωριό στο Περού. Κι εκεί γνώρισα το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον πλανήτη μας, τον Αμαζόνιο».

Ειρήνη Σιαμμά: Η Κύπρια αρχιτέκτονας που φυτεύει τον Αμαζόνιο, στέλνει ένα μήνυμα αφύπνισης

Πώς ήταν αυτή η εμπειρία;

«Όταν βρέθηκα στον Αμαζόνιο την πρώτη φορά, βίωσα το μεγαλείο του και παράλληλα την τραγική καταστροφή του. Ο Αμαζόνιος καλύπτει έκταση ίση με τη μισή Ευρώπη, παράγει το 20% του οξυγόνου που αναπνέουμε και αποτελεί το σημαντικότερο βιολογικό μας θησαυρό καθώς και το «σπίτι» δεκάδων χιλιάδων ιθαγενών, που ζούνε συμβιωτικά με το δάσος εδώ και χιλιετίες. Φανταστείτε ότι μέχρι να διαβάσει κάποιος αυτή τη συνέντευξη, μια περιοχή ενός τετραγωνικού χιλιόμετρου (200 γήπεδα ποδοσφαίρου) θα έχει χαθεί για πάντα. Είδα να μεταφέρονται παράνομα πελώριοι κορμοί δέντρων μέσα από ποτάμι, τεράστιες εκτάσεις καμένης και αποψιλωμένης γης, μολυσμένα νερά από πετρέλαια και πλαστικά και ιθαγενείς να ζητιανεύουν στις πόλεις. Το παιδικό δέσιμο μου με τη γη ξύπνησε και φεύγοντας έδωσα υπόσχεση να ξαναγυρίσω, αυτή τη φορά για να βοηθήσω με κάποιο τρόπο στη διάσωση του. 9 μήνες μετά, αφού μεσολάβησε η καμπάνια και μεγάλη προετοιμασία, το έκανα. Και κάπως έτσι βρέθηκε μια Κύπρια αρχιτέκτονας στον Αμαζόνιο».

Με ποιο τρόπο βοήθησες στη διάσωση του δάσους του Αμαζονίου;

«Χρειάστηκε να διερευνήσω σε βάθος την ιστορία του Αμαζονίου και την κατάσταση του σήμερα για να φανταστώ πως μπορώ να βοηθήσω. Συνειδητοποίησα ότι ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσω - εκτός από τη φύτευση δέντρων επί τόπου – ήταν να μεταφέρω το μήνυμα της περιβαλλοντικής καταστροφής που εξελίσσεται εκεί, των επιπτώσεων της για ολόκληρο τον πλανήτη και κυρίως να μοιραστώ τρόπους με τους οποίους μπορεί ο καθένας να βοηθήσει στο να σωθεί ο Αμαζόνιος μέσα από τις καθημερινές του επιλογές. Είναι σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος ότι το 90% της αποψίλωσης των τροπικών δασών γίνεται παράνομα, κι αυτό για να ικανοποιηθούν οι μη βιώσιμες κι εγωιστικές απαιτήσεις του υπόλοιπου πλανήτη, δηλαδή οι δικές μας. Οι απαιτήσεις μας για ξυλεία, παραγωγή κρέατος (πρώτη αιτία αποψίλωσης του Αμαζονίου στη Βραζιλία), φοινικέλαιου (palm oil), και για εξόρυξη χρυσού και πετρελαίου. Τείνουμε να κοιτάζουμε μέχρι τα όρια του νησιού μας, ξεχνώντας ότι όλα είναι αλληλένδετα. Ό,τι συμβαίνει στην άλλη άκρη του κόσμου επηρεάζεται από εμάς, και επηρεάζει εμάς. Πολύς κόσμος αγοράζει κρέμες και καλλυντικά ή έτοιμα φαγητά με βάση το palm oil, και δε γνωρίζει ότι μαζί του παίρνει κι ένα κομμάτι τροπικού δάσους για πάντα. Ούτε συνειδητοποιεί ότι μαζί με το δέντρα καταστρέφονται κοινότητες ιθαγενών, χάνεται πανάρχαια γνώση για πολύτιμες φυσικές θεραπείες και εξαφανίζονται σπάνια είδη πουλιών, ζώων και εντόμων, διαταράσσοντας το εύθραυστο οικοσύστημα του Αμαζονίου ανεπανόρθωτα. Ούτε αντιλαμβάνεται ότι η καταστροφή αυτή γυρνάει μπούμερανγκ κι έρχεται πίσω να μας βρει στην άλλη άκρη της γης, με τη μορφή της κλιματικής αλλαγής».

Ποια ήταν η διάρκεια αυτού του ταξιδιού;

«Ταξίδεψα στον Αμαζόνιο για 5 μήνες διασχίζοντας 3 χώρες (Περού, Κολομβία, Εκουαδόρ) όπου δούλεψα σε 3 διαφορετικά εθελοντικά προγράμματα. Στο Περού, στο Project Amazonas φυτέψαμε μαζί με άλλους δυο εθελοντές, 1500 σπόρους δέντρων που τώρα θα μεταφυτέψουν στο έδαφος οι επόμενοι εθελοντές, και αρκετές εκατοντάδες δέντρα σε περιοχές που έχουν υποστεί καταστροφή. Για όσους ενδιαφέρονται, ψάξτε το www.projectamazonas.org, χρειάζονται εθελοντές για αναδάσωση. Στον επόμενο σταθμό δούλεψα μαζί με μια ομάδα επιστημόνων του Εvergreen Institute για την καταγραφή των τροπικών πουλιών της περιοχής. Στόχος ήταν να αποδείξουμε την υψηλή βιοποικιλότητα της ώστε να απαγορευτεί η αποψίλωση και να δικαιούται χρηματοδότηση η κοινότητα για την προστασία του δάσους. Κι έτσι έγινε. Τέλος, στο Εκουαδόρ έζησα με μια κοινότητα ιθαγενών της φυλής Kichwa και μαζί φυτέψαμε κάποιες εκατοντάδες δέντρα στην αποψιλωμένη γη τους και σχεδιάσαμε ένα κήπο με το σύστημα της αγροδασοπονίας που θα παράγει φαγητό για ολόκληρη την κοινότητα, η οποία αντιμετώπιζε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Έχουν περάσει 5 μήνες και από ότι μου είπαν απολαμβάνουν ήδη τους πρώτους καρπούς».

Πώς είναι να ζεις με άγνωστους ιθαγενείς; Πώς ζούνε οι άνθρωποι εκεί και ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν;

«Τον 15ο αιώνα στον Αμαζόνιο ζούσαν περίπου 10 εκατομμύρια ιθαγενών σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον τους. Οι περισσότεροι εξοντώθηκαν από τις χριστιανικές αποστολές της Ισπανίας και Πορτογαλίας που σχημάτισαν τις χώρες και πολιτισμούς της περιοχής που γνωρίζουμε σήμερα: Περού, Κολομβία, Εκουαδόρ, Βενεζουέλα, Βραζιλία. Τώρα έχουνε μείνει μόνο κάποιες χιλιάδες ιθαγενών που δεν έχουν επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο και όπως είναι φυσικό, φοβούνται τον «λευκό άνθρωπο». Αυτοί οι ιθαγενείς είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι γιατί δεν έχουν αναπτύξει τα ίδια αντισώματα με εμάς και με μια απλή επικοινωνία κινδυνεύουν από κοινές ασθένειες όπως η γρίπη. Επίσης λόγω του ότι κανείς δε γνωρίζει ακριβώς πόσοι είναι και που βρίσκονται, συχνά πέφτουν θύματα παράνομων ομάδων υλοτομίας ή εξόρυξης χρυσού που αδίστακτα εξαφανίζουν στο πέρασμα τους ολόκληρα χωριά. Το δάσος είναι πυκνό και πελώριο, και αυτά τα περιστατικά γίνονται γνωστά πολύ αργά«.

«Εκτός από τις απομονωμένες φυλές, υπάρχουν και εκατοντάδες χιλιάδες ιθαγενών που ζούνε σε επαφή με τον δικό μας «πολιτισμό». Αυτοί αντιμετωπίζουν διαφορετικά προβλήματα. Για τη φυλή Kichwa για παράδειγμα με την οποία έζησα, η ζωή ανατράπηκε με την εισβολή των πετρελαϊκών εταιριών στη γη τους. Μέσα σε λίγα χρόνια τα νερά μολύνθηκαν από διαρροές και τα ψάρια και ζώα στα οποία στηρίζονταν για τροφή εξαφανίστηκαν. Έτσι πέρασαν από την αυτονομία και αυτάρκεια, στην εξάρτηση. Αυτή τη στιγμή, για να ζήσουν, οι περισσότεροι Kichwa της περιοχής αναγκάζονται να δουλεύουν για τις ίδιες πετρελαϊκές που ευθύνονται για την καταστροφή της γης τους. H οικογένεια – κοινότητα με την οποία έζησα, αντιστέκεται στις πετρελαϊκές και δέχεται εθελοντές για την δημιουργία ένας μικρού οικολογικού τουριστικού προορισμού, για ταξιδιώτες που θέλουν να γνωρίσουν την κουλτούρα των Κichwa μέσα στο δάσος του Αμαζονίου. Παρόλα τα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζουν, είναι συνέχεια χαρούμενοι και αισιόδοξοι. Με φώναζαν Pacharaka (ένα πουλί του Αμαζονίου που μοιάζει με πέρδικα) και χαχάνιζαν όταν έτρεχα να κρυφτώ από τη βροχή. Ζώντας με τους Kichwa θυμήθηκα πόσο συναρπαστική είναι η ζωή μέσα στη φύση. Για τα δικά μας δεδομένα ο τρόπος ζωής τους είναι πολύ φτωχικός. Τείνουν να κάνουν πολλά παιδιά, και όλη η οικογένεια μοιράζεται μια μικρή μονόχωρη καλύβα και περιορισμένο φαγητό. Όμως αυτό τους φέρνει κοντά, είναι αγαπημένοι και ήρεμοι. 5 μήνες στον Αμαζόνιο δεν είδα κανένα παιδί ιθαγενών να κλαίει και κανένα γονιό να θυμώνει».

Ποια ήταν η καθημερινότητα σου και ποιες εικόνες και συναισθήματα κράτησες;

«Ξυπνούσα στις 6 με τους ήχους των τροπικών πουλιών. Άνοιγα τα μάτια και παρατηρούσα τη ζούγκλα μέσα από την κουνουπιέρα μου (συνήθως κοιμόμασταν έξω). Κοιτούσα αν έχει κανένα ζώο τριγύρω, αν έχει ομίχλη, κι αν έβρεξε πολύ τη νύχτα. Έπειτα μάζευα τα θύματα της νύχτας που κείτονταν στο στρώμα μου, πυγολαμπίδες, πεταλούδες, κατσαρίδες, αράχνες και κάποτε κάτι χνουδωτές πολύχρωμες κάμπιες (που ήξερα ότι ζωντανές δεν έπρεπε να τις ακουμπήσω). Ε, μετά έβγαινα από την κουνουπιέρα μου, έπινα καφέ και έπιανα δουλειά όπως όλος ο κόσμος. Όταν τελειώναμε τη δουλειά, λίγο πριν δύσει ο ήλιος, βουτούσαμε στον Αμαζόνιο για να ξεπλύνουμε τις λάσπες της ημέρας και να χαλαρώσουμε, κάτι που όμως έπρεπε να γίνεται γρήγορα πριν την επίθεση των κουνουπιών με τη δύση του ήλιου. Μετά μαγειρεύαμε δείπνο μέσα στο δάσος κάτω από τα αστέρια και έπειτα πίσω στην κουνουπιέρα, για να κοιμηθώ με τους ήχους των τροπικών νυκτόβιων».

Σκοπεύεις να επισκεφθείς ξανά το δάσος του Αμαζονίου;
«Το συντομότερο».

Υπήρξαν στιγμές που να φοβήθηκες;

«Το βράδυ των Χριστουγέννων βρέθηκα μέσα σε μια μικρή βαρκούλα στο ποτάμι με καπετάνιο τον Χάνι, ένα ντόπιο Αμαζόνιο που προσφέρθηκε να με μεταφέρει από ένα μέρος σε ένα άλλο όπου θα πήγαινα για δεντροφύτευση το επόμενο πρωί. Η βάρκα χάλασε στη μέση της διαδρομής, ήταν πίσσα σκοτάδι, και ο Χάνι χαλαρά με ενημέρωσε ότι είχαν θεαθεί κροκόδειλοι εκείνη τη μέρα στο ποτάμι. Τranquillo, συνέχισε να ψιθυρίζει όσο έφτιαχνε τη βάρκα. Μετά από μια ώρα διαλογισμού κι αφού αποδέχτηκα την πιθανή μοίρα μας, ανέτειλε μια πελώρια πανσέληνος και η βάρκα πήρε μπρος. Ένα άλλο βράδυ στο Εκουαδόρ βγήκα μόνη μου για εξερεύνηση και φωτογράφηση. Ήταν προς το τέλος του ταξιδιού και ένιωθα άνετα να το κάνω. Το βράδυ βγαίνουν τα ομορφότερα φίδια, οι πιο φωνακλάδες βάτραχοι και οι μεγαλύτερες αράχνες. Είχα μόνο ένα φακό μαζί μου. Γλίστρησα στις λάσπες και μου έπεσε ο φακός. Δεν είχε φεγγάρι και δε μπορούσα να δω τίποτα. Δεν έβρισκα το φακό στο σκοτάδι και ήμουν αρκετά μακριά από την καλύβα που έμενα. Αποφάσισα να ακολουθήσω τη μόνη πηγή φωτός, τις πυγολαμπίδες που χόρευαν γύρω μου. Αυτές, μέσα στο σκοτάδι με οδήγησαν μέσα από ένα άλλο μονοπάτι στην καλύβα μου. Όταν το είπα στους Kichwa την επόμενη μέρα μου απάντησαν: «the spirit of the fire fly loves you». Και συνέχισαν λέγοντας πως το πρωί είχαν βρει (και σκοτώσει) ένα θανατηφόρο μπλε φίδι πάνω στο μονοπάτι που θα είχα ακολουθήσει αν δεν έχανα το φακό. Ένιωσα πως βρισκόμουν στη χώρα των θαυμάτων. Αυτές όμως ήταν στιγμές ανεβασμένης αδρεναλίνης, όχι φόβου. Φόβο ένιωσα πετώντας πάνω από τον Αμαζόνιο στην επιστροφή, μόνο από εκεί μπορεί κανείς να δει την έκταση της καταστροφής, το μέγεθος της αποψίλωσης. Ένιωσα φόβο για τις επόμενες γενιές που θα βιώνουν τις συνέπειες των εγωιστικών συνηθειών μας».

Μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε αυτό που έκανες εσύ;

«Φυσικά. Φτάνει να το θέλει. Και να αντέχει τα κουνούπια».

Μίλησέ μας για την καμπάνια που άρχισες. Υπήρξε θετική ανταπόκριση από τον κόσμο;

«Η καμπάνια μου πήρε μήνες να γραφτεί και να ολοκληρωθεί. Ήταν μια έντονη συναισθηματικά περίοδος, όπου ξενυχτούσα μελετώντας, γράφοντας και ετοιμάζοντας την αποστολή χωρίς κανείς σχεδόν να ξέρει τίποτα. Δεν ήθελα να την μοιραστώ γιατί θα έπρεπε να αντιμετωπίσω ποικίλες αντιδράσεις, ενέργειες και πρώιμες ανησυχίες. Ανακοίνωσα την καμπάνια – και στους γονείς μου πρώτη φορά - μόλις 2 μήνες πριν την αναχώρηση μου για τον Αμαζόνιο. Δεν ήξερα τι να περιμένω. Η ανταπόκριση από τον κόσμο όμως ήταν άμεση και πολύ θετική. Σύντομα ξεπεράστηκε ο αρχικός οικονομικός στόχος και γι’ αυτό κατάφερα να παρατείνω την αποστολή κατά ένα μήνα».

Ποιο μήνυμα θα ήθελες να στείλεις;

«Συνδεθείτε με τη φύση. Όσο αποσυνδεόμαστε από τη φύση, αποσυνδεόμαστε από τον εαυτό μας. H αποσύνδεση αυτή οδηγεί στην απώλεια της συμπόνιας, όχι μόνο για τη γη αλλά και για τους εαυτούς μας. Η ουσιαστική βοήθεια και μόνη ελπίδα του Αμαζονίου – και ολόκληρου του πλανήτη - θα έρθει με την αφύπνιση των συνειδήσεων μας. Γι’ αυτό, κατά τη διάρκεια της αποστολής μου έκανα λεπτομερή καταγραφή της κατάστασης μέσω κειμένων, φωτογραφιών και βίντεο και τη μοιραζόμουνα - όποτε έβρισκα λίγο ίντερνετ – με τον κόσμο που ακολουθούσε διαδικτυακά την αποστολή. Επιπλέον, ετοιμάζω τώρα ένα φιλμ με όλη αυτή την πληροφορία, συμπεριλαμβανομένων και συνεντεύξεων που πήρα από ιθαγενείς, με στόχο να μεταδοθεί το μήνυμα περεταίρω, να ευαισθητοποιηθούν οι άνθρωποι να αλλάξουν τις συνήθειες τους και ποιος ξέρει, ίσως να εμπνευστούν κι άλλοι να τολμήσουν παρόμοιες δράσεις.Θέλω να ελπίζω πως μέσα από αυτή την αποστολή και τη μεταφορά του μηνύματος, βοήθησα λίγο στην επιτάχυνση της συλλογικής αφύπνισης μας και κατά συνέπεια στη διάσωση του Αμαζονίου».

Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να μάθουν περισσότερα για τη δράση της Ειρήνης Σιαμμά και να στηρίξουν την καμπάνια της ακολουθώντας τους πιο κάτω συνδέσμους:

https://www.indiegogo.com/projects/healing-the-healer-a-promise-to-the-amazon--2#/

Healing the Healer: A promise to the Amazon

Περισσότερα εδώ

Read Next

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

Περισσότερα από

Stories

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.