ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Είναι στοιχειωμένος ο Λευκός Οίκος; 7 μαρτυρίες που το επιβεβαιώνουν

Τρομακτικές ιστορίες πνευμάτων συνοδεύουν το πιο εμβληματικό κτήριο των Η.Π.Α. Ναι, κάποιοι από τους ενοίκους του Λευκού Οίκου ισχυρίζονται ότι έχουν δει φαντάσματα.

Είναι στοιχειωμένος ο Λευκός Οίκος; 7 μαρτυρίες που το επιβεβαιώνουν

Το πιο εμβληματικό κτήριο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ο Λευκός Οίκος, στέκει επιβλητικό στο Oυάσινγκτον D.C. ως σύμβολο δύναμης και σταθερότητας. Κι όπως είναι αναμενόμενο, ίσως, οι θρύλοι, οι μύθοι και οι σκοτεινές ιστορίες υπερφυσικών δυνάμεων και φαντασμάτων οργιάζουν, με τον τρόπο που οργιάζουν για τα περισσότερα κτήρια που αποτελούν σημεία αναφοράς στην πορεία της ιστορίας.

Μέσα στα χιλιάδες τετραγωνικά του έχουν γεννηθεί μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα, τα οποία σημάδεψαν το χρονικό του σύγχρονου κόσμου, την ίδια στιγμή που από πίσω έχουν καλλιεργηθεί μπόλικες ιστορίες τρόμου για πνεύματα απερχόμενων Προέδρων που δεν βρίσκονται πια στη ζωή, υπόκωφων ψιθύρων σε κάποια από τα δωμάτια, αλλά και μία συγκεκριμένη χαρακτηριστική φιγούρα που περιφέρεται από χώρο σε χώρο μοιράζοντας ...κλινοσκεπάσματα.

Τις μαρτυρίες αυτές έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει τόσο επισκέπτες όσο και υπάλληλοι του Λευκού Οίκου. Αυτές είναι μερικές από τις πιο διάσημες.

Είναι στοιχειωμένος ο Λευκός Οίκος; 7 μαρτυρίες που το επιβεβαιώνουν

Σύμφωνα με τον θρύλο ο 9ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής,Ουίλιαμ Χάρισον (1773-1841), «ζει» πλέον μόνιμα στη σοφίτα του κτηρίου και τα βράδια ψάχνει παλιά αναμνηστικά και αντικείμενα.

Την ίδια στιγμή, ο 7ος πρόεδρος Άντριου Τζάκσον (1767-1845) δεν θέλει με τίποτα να «αφήσει» το υπνοδωμάτιο που είχε στο Λευκό Οίκο και έτσι το «στοιχειώνει» εδώ και περίπου 200 χρόνια με το τρανταχτό όπως αναφέρουν πολλοί «γέλιο του».

Όμως, το προεδρικό φάντασμα που κάνει τις πιο συχνές εμφανίσεις είναι αυτό του Αβραάμ Λίνκολν, 16ου προέδρου των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου. Η ίδια η Ελέανορ Ρούσβελτ κάποτε δήλωσε ότι είχε νιώσει την παρουσία του Λίνκολν να την παρακολουθεί την ώρα που εργαζόταν.

Την ίδια περίοδο, όταν δηλαδή ένοικοι του Λευκού Οίκου ήταν οι Ρούσβελτ (από το 1933 έως το 1945), ένας υπάλληλος είπε ότι είδε τον Λίνκολν να κάθεται σε ένα από τα κρεβάτια και να βγάζει τις μπότες του.

Εκτός από την κυρία Ρούσβελτ, υπήρξε ακόμα μία Πρώτη Κυρία, η οποία ισχυρίστηκε ότι συνάντησε το φάντασμα του Λίνκολν, και μάλιστα στο Οβάλ γραφείο του Οίκου. Η σύζυγος του 30ου προέδρου, Κάλβιν Κούλιτζ (1872-1933), είχε πει πως αρκετές φορές είχε πετύχει τον Λίνκολν στο συγκεκριμένο δωμάτιο, να στέκεται με τα χέρια πλεγμένα πίσω από την πλάτη του και να κοιτάζει από το παράθυρο σε βαθιά περισυλλογή το ματωμένο πεδίο της μάχης κατά μήκος του ποταμού Πότομακ...

Δεν είναι όμως μόνο οι Πρώτες Κυρίες της χώρας που έχουν ένα περιστατικό να διηγηθούν. Οι φήμες λένε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ είχε αρνηθεί κατηγορηματικά να κοιμηθεί στο υπνοδωμάτιο του Λίνκολν, επειδή φοβόταν ότι είναι στοιχειωμένο. Σήμερα, το δωμάτιο αυτό χρησιμοποιείται ως δωμάτιο επισκεπτών, μεγάλο μέρος όμως του προσωπικού του Λευκού Οίκου αρνείται να μπει μέσα.

Τέλος, υπάρχουν άνθρωποι που ορκίζονται ότι είδαν με τα ίδια τους τα μάτια το φάνταγμα της Αμπιγκέιλ Άνταμς, συζύγου του δεύτερου κατά σειράν Αμερικανού προέδρου Τζέιμς Άνταμς, να προσπαθεί να απλώσει μπουγάδα στο ανατολικό δωμάτιο του Λευκού Οίκου και να μοιράζει τα σεντόνια και τα παπλώματα σε κάποια από τα δωμάτια του κτηρίου.

Read Next

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

Περισσότερα από

Stories

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.