ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Σαρλ Αζναβούρ: O Γαλλοαρμένιος τραγουδιστής που αρνήθηκε να υπογράψει για την αποφυλάκιση Θεοδωράκη από την Χούντα

Ο Σαχνούρ Βαχινάγκ Αζναβουριάν, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα γεννήθηκε πριν ακριβώς 100 χρόνια στο Παρίσι και λάτρευ την Ελλάδα

Ο Σαρλ Αζναβούρ είναι ένας θρύλος της παγκόσμιας μουσικής. Με τραγούδια που έχουν γίνει τεράστιες επιτυχίες στην Γαλλία, τις ΗΠΑ, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, ο Γάλλος με την αρμένικη καταγωγή, βρέθηκε αρκετές φορές στη χώρα μας. Η τελευταία το 2016, όταν του απονεμήθηκε το βραβείο λογοτεχνίας Νίκος Γκάτσος σε ειδική εκδήλωση στην γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα. Όμως, η σχέση του με την ελληνική πραγματικότητα είναι πολύ πιο βαθιά.

Η οικογένεια Αζναβουριάν διέφυγε της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Νεότουρκους, ενώ στον δρόμο για το Παρίσι πέρασε και από την Ελλάδα. Εκεί γεννήθηκε η αδερφή του Αΐντα, μια ακόμη πτυχή της ζωής του που τον συνδέει με τη χώρα μας.

Η Χούντα και ο Θεοδωράκης

Στην βιογραφία του Σαρλ Αζναβούρ, Aznavour "Non, je n’ai rien oublie" που κυκλοφόρησε το 2011, γίνεται αναφορά στην γενικότερα κινητοποίηση που έλαβε χώρα στη Γαλλία, όταν ο Μίκης Θεοδωράκης φυλακίστηκε από την Χούντα των συνταγματαρχών. Ήταν Αύγουστος του 1967.

Εκτός φυσικά από τους εξόριστους και αυτοεξόριστους στο Παρίσι, σε μια επιστολή προς το καθεστώς, όπου συγκεντρώνονταν υπογραφές για την απελευθέρωση του συνθέτη, που βρισκόταν κρατούμενος για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, συμμετείχαν σημαντικές προσωπικότητες της γαλλικής μουσικής σκηνής. Ανάμεσά τους ο Ζακ Μπρελ, ο Ιβ Μοντάν, η Σιμόν Σινιορέ, και άλλοι. Όταν η επιστολή δόθηκε στον Σαρλ Αζναβούρ, εκείνος αρνήθηκε να την υπογράψει.

"Είμαι καλλιτέχνης, δεν είμαι πολιτικός. Προσπαθώ να τηρήσω την απόλυτη ουδετερότητα. Δεν θέλω να είμαι το όπλο σε κανένα πολιτικό κόμμα. Αν είχα υπογράψει θα υπηρετούσα τα συμφέροντα της ελληνικής αντιπολίτευσης" σχολίαζε στον γαλλικό Τύπο πριν από 51 χρόνια, προφανώς μη έχοντας κατά νου πως στην χώρα μας το πολίτευμα είχε καταλυθεί και φυσικά δεν υπήρχε αντιπολίτευση. "Από την άλλη δεν δέχτηκα να τραγουδήσω στην Ελλάδα: Αυτό θα ήταν σαν να παίρνω θέση υπέρ της παρούσας κυβέρνησης" συμπλήρωνε, αφήνοντας να εννοηθεί πως το καθεστώς της Δικτατορίας τον είχε πλησιάσει για μια συναυλία στην ταραγμένη Ελλάδα.

Το ντουέτο με την Αλέκα Κανελλίδου

Το μακρινό 1988, ερμήνευσε μαζί με την αγαπημένη Αλέκα Κανελλίδου συνοδεία πιάνου ένα πολύ διάσημο μουσικό κομμάτι.

Δείτε το βίντεο

Read Next

15 Ιουν 2024

Μαρία Φωκά: Η άγνωστη ιστορία της γιαγιάς Όλγας Μαρκάτου του Dolce Vita

Η γνωστή ηθοποιός και σύζυγος του Λυκούργου Καλλέργη καταδικάστηκε σε ισόβια για κατασκοπεία, μαζί με τον Μπελογιάννη.

15 Ιουν 2024

Μάνος Χατζιδάκις - Βιογραφικό σε πρώτο πρόσωπο: "Περιφρονώ κάθε ηλίθιο του καιρού μου"

Η μεγαλύτερη μουσική ιδιοφυΐα της Ελλάδας, ο Μάνος Χατζιδάκις "έφυγε" από κοντά μας στις 15 Ιουνίου 1994. Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του φεστιβάλ ελληνικού τραγουδιού, στη Μελβούρνη, το 1980.

Περισσότερα από

Stories

14 Ιουν 2024

Όταν ο Παναγιώτης Φασούλας πήρε στην αγκαλιά του την Μελίνα Μερκούρη και έκλαιγαν από συγκίνηση

14η Ιουνίου 1987- Ο θρίαμβος της Εθνικής Ελλάδος στο Ευρωμπάσκετ του 1987. Μια μέρα που κανένας Έλληνας δεν θα ξεχάσει ποτέ.

14 Ιουν 2024

"Πυροβολήστε με, δειλοί. Θα σκοτώσετε έναν άνθρωπο, όχι τις ιδέες μου":

Σαν σήμερα γεννιέται ο Ερνέστο "Τσε" Γκεβάρα στο Ροζάριο της Αργεντινής. Το αιώνιο σύμβολο όλων των επαναστατημένων του κόσμου.

13 Ιουν 2024

Vintage stories: Η τηλεοπτική συνάντηση της συντρόφου του Ντέμη Νικολαΐδη με τον Σάκη Ρουβά

O Έλληνας σταρ με μακριά σγουρά μαλλιά στο πλευρό της Αλεξάνδρας Νικολαΐδου

12 Ιουν 2024

Γκρέγκορι Πεκ: Το καθαρό πρόσωπο, ο καλύτερος των "καλών ηρώων" και η Ίνγκριντ

21 χρόνια χωρίς τον γοητευτικό πρωταγωνιστή του κλασικού Χόλιγουντ.

12 Ιουν 2024

Μαρίκα Κρεβατά-Γιώργος Γαβριηλίδης: Ο κρυφός έρωτας που κράτησε 40 χρόνια

Μια αληθινή ιστορία αγάπης που κράτησε σχεδόν σαράντα χρόνια.

11 Ιουν 2024

Ζακ-Υβ Κουστώ: "Η γυναίκα του πέθαινε από καρκίνο και εκείνος δεν είχε ιδέα"

Ο βασιλιάς της θάλασσας Ζακ - Υβ Κουστώ, που γεννήθηκε σαν σήμερα ήταν ένας θρύλος, αλλά όχι υπόδειγμα πατέρα και συζύγου.

10 Ιουν 2024

H Τζούντι Γκάρλαντ είχε πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης σε σκηνή πασίγνωστης ταινίας

Η Φράνσις Έθελ Γκαμ, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1922 και πρωτοεμφανίστηκε σε ηλικία τριών χρόνων. Από τότε δεν έπαψε παίζει, να τραγουδάει και να χορεύει.

09 Ιουν 2024

Ζωρζ Σαρή: "Aπό την ώρα που άρχισα να γράφω για παιδιά συνέχισα να είμαι νέα"

Η σπουδαία συγγραφέας Ζωρζ Σαρή γεννήθηκε από Γαλλίδα μητέρα και πέθανε πέθανε σαν σήμερα, εκπληρώνοντας μια τελευταία επιθυμία της: Να "την πάρει ο Θεός" πριν από την αγαπημένη της φίλη Άλκη Ζέη.

09 Ιουν 2024

Μιμή Ντενίση - Νίκος Γαλανός σε ένα σπάνιο ρετρό κλικ

Από την τηλεοπτική σειρά "Το ταξίδι" το 1977.

08 Ιουν 2024

"Με πήρε τηλέφωνο μία Λάσκαρη. Ξέρεις ποια είναι;"

Ο Ανδρέας Βουτσινάς μεγαλούργησε στο εξωτερικό και υπήρξε δάσκαλος της Μέριλιν Μονρόε, του Μάρλον Μπράντο και του Ρόμπερτ Ντε Νίρο, πέθανε σαν σήμερα.