ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

"Με πήρε τηλέφωνο μία Λάσκαρη. Ξέρεις ποια είναι;"

Ο Ανδρέας Βουτσινάς μεγαλούργησε στο εξωτερικό και υπήρξε δάσκαλος της Μέριλιν Μονρόε, του Μάρλον Μπράντο και του Ρόμπερτ Ντε Νίρο.Γεννήθηκε σαν σήμερα.

«Με πήρε τηλέφωνο μία Λάσκαρη. Ξέρεις ποια είναι;»

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε περί διεθνούς καριέρας Ελλήνων καλλιτεχνών, των οποίων τελικά τα επιτεύγματα είναι αρκετά κατώτερα σε σχέση με όσα αναμέναμε ή τουλάχιστον όσα μας είχαν πει. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι οι Έλληνες, οι οποίοι ήσυχα, με υπομονή και επιμονή, με βασικό τους όπλο το ταλέντο και το ήθος τους, καταφέρνουν τελικά να την κάνουν την πολυπόθητη διεθνή καριέρα, χωρίς τυμπανοκρουσίες και ιδιαίτερη επίδειξη. Με σεβασμό στην τέχνη τους χωρίς υπερβολές. Ένας από αυτούς ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης. Ακόμη ένας και ο Ανδρέας Βουτσινάς. Ο μυστηριώδης ηθοποιός και σκηνοθέτης, ο οποίος έγινε ο σύμβουλος μερικών εκ των μεγαλύτερων σταρ του κινηματογράφου.

Γεννήθηκε το 1932 στο Χαρτούμ αλλά σύντομα μετακόμισε στην Αθήνα. Ο πατέρας του ωστόσο έμεινε πίσω οπότε από πολύ νωρίς έγινε ο άντρας του σπιτιού. Από πολύ μικρός είχε δείξει την κλίση του προς την τέχνη. Ήταν άλλωστε πολύ κακός μαθητής, ενώ για κακή του τύχη ήταν και αριστερόχειρας. Η πρώτη του εμφάνιση στο θεατρικό σανίδι έγινε στο Θέατρο Μουσούρη όταν αναζητούσαν ένα πιτσιρίκι για να κουβαλάει βαλίτσες σε μία από τις σκηνές. Κάπως έτσι, περνούσε τα βράδια του με την Έλλη Λαμπέτη, τη Μαρία Φωκά και την Ρίτα Μυράτ.

Η πρώτη του εμφάνιση στο θεατρικό σανίδι έγινε στο Θέατρο Μουσούρη όταν αναζητούσαν ένα πιτσιρίκι για να κουβαλάει βαλίτσες σε μία από τις σκηνές. Κάπως έτσι, περνούσε τα βράδια του με την Έλλη Λαμπέτη, τη Μαρία Φωκά και την Ρίτα Μυράτ.

Στη συνέχεια έκανε ιδιαίτερα με τον Κάρολο Κουν ο οποίος τον δίδαξε και έναν μονόλογο από τον Ριχάδο Β’ του Σαίξπηρ. Τον έμαθε απ’ έξω και έδωσε εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Λονδίνου, Old Vic. Ανάμεσα στους 12.000 υποψηφίους, ήταν ανάμεσα στους 12 που πέρασαν! Το 1954 έφτασε στη Νέα Υόρκη για να παρακολουθήσει μαθήματα στη σχολή Λη Στράσμπεργκ η οποία προετοίμαζε ηθοποιούς για να δώσουν εξετάσεις στο Actor’s. "Έκανα οποιαδήποτε δουλειά. Ακόμη κι αν ήξερα ότι κάποιος με μία τιμή θα ξάπλωνε δίπλα μου και θα έκανε ό, τι έκανε, ήμουν έτοιμος να το κάνω! Και το έκανα" είχε κάποτε δηλώσει για τις συνθήκες ακραίας φτώχειας που βίωσε στη Νέα Υόρκη αλλά και τις διάφορες δουλειές που έκανε παράλληλα με τις σπουδές του.

"Με πήρε τηλέφωνο μία Λάσκαρη. Ξέρεις ποια είναι;"

Τελικά έδωσε εξετάσεις στο Actor’s εντυπωσιάζοντας την κριτική επιτροπή. Σύντομα έγινε ισόβειο μέλος και σύμβουλος πολλών εκ των μεγαλύτερων σταρ του Hollywood. Mέριλιν Μονρόε, Μάρλον Μπράντο, Τζέιμς Ντιν, Τζέιμς Ντιν είναι μερικά από τα θρυλικά ονόματα που παρακολούθησαν μαθήματά του. Ήταν μάλιστα ο άνθρωπος που έδωσε το πράσινο φως σε τρεις πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς: Τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, τον Αλ Πατσίνο και τον Ντάστιν Χόφμαν!

Ήταν μάλιστα ο άνθρωπος που έδωσε το πράσινο φως σε τρεις πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς: Τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, τον Αλ Πατσίνο και τον Ντάστιν Χόφμαν!

Όσο για τον έρωτά του με την Τζέιν Φόντα, ξεκίνησε το 1962 όταν ανέβασαν στο Μπρόντγουει μαζί την παράσταση Μπαρμπαρέλα (έγινε και ταινία το 1968 με πρωταγωνίστρια πάλι την Φόντα) και έμειναν μαζί για τρία χρόνια. Όπως ο ίδιος είχε πει σε μετέπειτα συνέντευξή του, η Φόντα στην αυτοβιογραφία της δεν τον ανέφερε καν. "Σκέφτηκα να της στείλω τα γράμματα που μου έγραφε τότε μπας και θυμηθεί. Είχε γνωρίσει μέχρι και τους γονείς μου", είχε πει ο Βουτσινάς.

Όσο για τον γιο του, τον Μάριο, τον είδε πρώτη φορά σε ηλικία 11 ετών. Η σχέση τους ήταν αρκετά ταραγμένη αλλά υπήρχε πάντα βαθιά αγάπη και εκτίμηση ανάμεσά τους. Τον είχε αποκτήσει με την επίσης ηθοποιό Άρτεμις Παπαστρατή, την περίοδο που φοιτούσε στο Actor’s, ωστόσο δεν βλέπονταν συχνά μιας και έμεναν σε διαφορετικές χώρες. Το 1978, ο Ανδρέας Βουτσινάς έρχεται στην Ελλάδα, έπειτα από παρότρυνση της φίλης του, Νόνικας Γαληνέα, ενώ ιστορική έχει μείνει η ερώτηση προς την καλή του φίλη: "Με πήρε τηλέφωνο μία Λάσκαρη. Ξέρεις ποια είναι;".

Πέθανε στις 8 Ιουνίου του 2010.

Πληροφορίες: mixanitouxronou

Aκολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.