ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Φρανσουάζ Μπετανκούρ: Ποιά είναι η κληρονόμος της L'Oreal με περιουσία άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων;

Το 2023 υπήρξε η πρώτη γυναίκα με περιουσία άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. H ζωή της όμως δεν σημαδεύτηκε από τον πλούτο, αλλά από την ίδια της την μητέρα.

Στην οικογενειακή τους επιχείρηση ανήκουν brand όπως Prada, Yves Saint Laurent, Lancôme. Αλλά η Γαλλίδα επιχειρηματίας Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μάγιερς, εγγονή του ιδρυτή της L’Oreal και τώρα η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο, δεν δείχνει να ενδιαφέρεται ούτε για το μακιγιάζ ούτε για τα υπόλοιπα επίγεια υλικά.

H Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μάγιερς, η 70χρονη κληρονόμος της L’Oréal, έγινε η πρώτη γυναίκα με περιουσία άνω των 100 δισ. δολαρίων, καθώς η γαλλική αυτοκρατορία της ομορφιάς που ίδρυσε ο παππούς της έκλεισε το 2023 με την καλύτερη χρηματιστηριακή της επίδοση εδώ και δεκαετίες.

Με τις πωλήσεις ειδών μακιγιάζ και ομορφιάς να ανακάμπτουν έπειτα από τα lockdowns, η μετοχή της L’Oréal σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ στο χρηματιστήριο του Παρισιού μέσα στον Δεκέμβριο.

Η Γαλλίδα κληρονόμος είναι ο 12ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, απέχοντας βέβαια αρκετά από τον επίσης Γάλλο δισεκατομμυριούχο Bernard Arnault, ο οποίος είναι ο δεύτερος πλουσιότερος στον κόσμο, με περιουσία 179 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Arnault είναι ο ιδρυτής της LVMH, του μεγαλύτερου ομίλου πολυτελείας στον κόσμο, ο οποίος κατέχει ένα χαρτοφυλάκιο από επώνυμα brands, συμπεριλαμβανομένων των Fendi και Louis Vuitton.

Η μητέρα της Φρανσουάζ, Λίλιαν Μπετανκούρ κατείχε συχνά τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου της Γαλλίας έως τον θάνατό της, το 2017. Σε αντίθεση με την κόρη της, που κρατά χαμηλό προφίλ και αποφεύγει τη δημοσιότητα, εκείνη διατηρούσε στενούς δεσμούς με Γάλλους ηγέτες και απασχολούσε συχνά τα μέσα ενημέρωσης.

Το σκάνδαλο με την πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο

Η ζωή της Λίλιαν Μπετανκούρ σκανδαλώδης και εντυπωσιακή δεν θα μπορούσε να λείπει από τα ντοκιμαντέρ του Netflix. Το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ της συνδρομητικής πλατφόρμας, "The Billionaire, The Butler And The Boyfriend" (Η δισεκατομμυριούχος, ο μπάτλερ και το αγόρι της) περιγράφει περίφημα την μυθιστορηματική αλλά και δυστυχισμένη ζωή της.

Γιατί η Λιλιάν Μπετανκούρ, η πλουσιότερη γυναίκας στον κόσμο, ήταν επί χρόνια αποξενωμένη από έναν σύζυγο και μια κόρη και προτίμησε να δωρίσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε έναν κατά πολύ νεότερο της φωτογράφο, προκειμένου να της προσφέρει το μόνο που δεν μπορούσε να αγοράσει: την ανθρώπινη συντροφιά.

Ίσως, όπως καταλήγει το ντοκιμαντέρ τριών επεισοδίων που στα ελληνικά φέρει τον τίτλο "Υπόθεση Μπετανκούρ: Το Σκάνδαλο με την Πλουσιότερη Γυναίκα στον Κόσμο", η μεγαλύτερη τύχη της κληρονόμου της L’ Oreal ήταν η ασθένεια που την έπληξε στο τέλος της ζωής της στέλνοντας στη λήθη κάθε σκοτεινή πράξη και εμπλοκή σαν αυτή στην ιστορία της τεράστιας φοροδιαφυγής της εταιρείας της και της χρηματοδότησης προεκλογικών εκστρατειών, όπως αυτή του πρώην προέδρου της Γαλλία, Νικολά Σαρκοζί.

Ποια ήταν η Λίλιαν Μπετανκούρ;

Η Λιλιάν Μπετανκούρ, ορφάνεψε από μητέρα στα 5 της χρόνια και από τα 15 της ασχολιόταν πολύ με το αναμειγνύει πούδρες και λοσιόν, στο εργοστάσιο του πατέρα της Γιουτζίν Σίλερ, ενός ανθρώπου που συμπαθούσε τους ναζί και πολλές φορές το όνομα και τα προνόμια της αυτοκρατορίας του έγιναν κρησφύγετο καταδιωγμένων φίλων του Χίτλερ.

Τη δεκαετία του 1950 παντρεύτηκε τον Γάλλο πολιτικό Αντρέ Μπετανκούρ, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός στις γαλλικές κυβερνήσεις των δεκαετιών ’60 και ’70 για να αναλάβει κάποια χρόνια αργότερα καθήκοντα αναπληρωτή προέδρου της L’Oréal.

Ο Μπετανκούρ υπήρξε μέλος της βίαιης γαλλικής φασιστικής φιλοναζιστικής ομάδας "La Cagoule", χρηματοδότης της οποίας ήταν και ο πατέρας της και μάλιστα κατά τη διάρκεια των επίσης "χρυσών" για τον Χίτλερ χρόνων, από το 1930 έως το 1937.

Η αμύθητη περιουσία της Madame L’Oreal

Το 1957, η Μπετανκούρ κληρονόμησε την περιουσία της L’Oréal με τον θάνατο του πατέρα της και έγινε η βασική μέτοχος της. Το 1963, η εταιρεία μπήκε στο χρηματιστήριο, αν και η χρυσή κληρονόμος συνέχισε να κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών. Το 1974, φοβούμενη η ίδια ότι η εταιρεία θα κρατικοποιούνταν μετά τις γαλλικές εκλογές, αντάλλαξε σχεδόν το μισό μερίδιο της με ένα ποσοστό τριών τοις εκατό (3%) της Nestlé S.A.

Η Μπετανκούρ γνωρίζει τον Φρανσουά Μαρί Μπανιέ, Γάλλο συγγραφέα, καλλιτέχνη και φωτογράφο το 1987, όταν αυτός αναλαμβάνει να φιλοτεχνήσει το πορτραίτο της για το γαλλικό περιοδικό Egoiste. Η φιλία που αναπτύχθηκε μεταξύ της πλουσιότερης γυναίκας στον κόσμο με τον κατά 25 χρόνια μικρότερο της φωτογράφο είχε σαν αποτέλεσμα να του κάνει δώρα ύψους 1.3 εκατομμύρια ευρώ, ανάμεσα τους μια ασφάλεια ζωής ύψους 253 εκατομμυρίων ευρώ, 11 έργα τέχνης του Πικάσο, του Ματίς, του Μοντριάν και άλλων ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ και ένα νησί στις Σεϋχέλλες, το Ντ’ Άρρος που τελικά ποτέ δεν πέρασε στο όνομα του.

Όταν εκείνος της ζήτησε να τον υιοθετήσει η κόρη της Φρανσουάζ, που κατά τραγική ειρωνεία παντρεύτηκε τον ραβίνο Ζαν Πιέρ Μέιερς, του οποίου και οι δύο γονείς πέθαναν στο Άουσβιτς, ζήτησε να κηρυχθεί η μητέρα της, με την οποία ποτέ δεν είχαν θερμές σχέσεις, ανίκανη να διαχειριστεί την τεράστια περιουσία της.

Εκείνη την περίοδο η Μπετανκούρ δηλώνει έτοιμη για πόλεμο με την κόρη της, για την οποία και είχε πει το περίφημο "την αγαπώ γιατί την γέννησα" και σε συνεντεύξεις της στις εφημερίδες της εποχής της προτείνει να ασχοληθεί με τη ζωή της και να αφήσει την ίδια να ζήσει τη δική της όπως επιθυμεί.

Το σκάνδαλο

Η οικογενειακή ιστορία, όσο θλιβερή κι αν ήταν, απέκτησε διαστάσεις σκανδάλου, όταν "ακούμπησε" και την πολιτική σκηνή της Γαλλίας, αφού στις συνομιλίες της Μπετανκούρ που κατέγραφε ο μπάτλερ της, Πασκάλ Μπονφουά, επειδή όπως είπε τότε φοβόταν για την ίδια και ανησυχούσε για τη θέση του, αποκαλύφθηκε ότι η Madame L’Oreal είχε βοηθήσει την εκλογή πολλών πολιτικών πρώτης γραμμής ανάμεσα τους του Νικολά Σαρκοζί.

Η υπόθεση Μπετανκούρ σημάδεψε την προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί για την προεδρία το 2012 και όταν αυτός έχασε τις εκλογές από τον Φρανσουά Ολάντ τέθηκε υπό επίσημη έρευνα για παράνομη χρηματοδότηση της καμπάνιας του από την χρυσή κληρονόμο. Οι κατηγορίες σε βάρος του κατέπεσαν το 2013, λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Η καταδίκη

Ο Μπανιέ, από την άλλη πλευρά κρίθηκε ένοχος για εκμετάλλευση της Μπετανκούρ το 2015 και καταδικάστηκε για εκμετάλλευση σε ποινή φυλάκισης τριών ετών. Επίσης, του επιβλήθηκε πρόστιμο 350.000 ευρώ και διατάχθηκε να πληρώσει αποζημίωση 158 εκατ. ευρώ. Και κάπου εκεί ο χορός των τελείωσε μαζί με τη ζωή της Μπετανκούρ που έσβησε ήσυχα αλλά ολομόναχη στην έπαυλη της στο Νεϊγυ, το πλούσιο και δημοφιλές προάστιο του Παρίσι λίγο πριν κλείσει τα 95 της χρόνια. Δίπλα της ήταν μόνο οι υπηρέτες, οι μαγείρισσες και οι κομμωτές της.

"Η Λιλιάν ήθελε να κάνει πράγματα για εμένα, να διευκολύνει τη ζωή μου. Αρνήθηκα πράγματα όπως μία έπαυλη. Αλλά το πήρε πολύ άσχημα. Είναι πολύ δύσκολο να θυμώσεις αυτή την εξαιρετική γυναίκα", είπε ο Μπανιέ στο δικαστήριο.

Και κάπου εκεί ο χορός των τελείωσε μαζί με τη ζωή της Μπετανκούρ που έσβησε ήσυχα αλλά ολομόναχη στην έπαυλη της στο Νεϊγυ, το πλούσιο και δημοφιλές προάστιο του Παρίσι λίγο πριν κλείσει τα 95 της χρόνια. Δίπλα της ήταν μόνο οι υπηρέτες, οι μαγείρισσες και οι κομμωτές της.

Και η Φρανσουάζ;

Σήμερα, η Φρανσουάζ Μπετανκούρ απέχει εντελώς από τη δημοσιότητα και από τις κοινωνικές εκδηλώσεις στις οποίες συχνάζουν πολλοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Είναι γνωστό ότι παίζει πιάνο για αρκετές ώρες την ημέρα και έχει γράψει δύο βιβλία – μια πεντάτομη μελέτη της Βίβλου και μια γενεαλογία των αρχαίων Ελλήνων θεών.

"Ζει πραγματικά μέσα στο δικό της κουκούλι. Ζει κυρίως μέσα στα όρια της δικής της οικογένειας", λέει στο BBC ο Tom Sancton, ο οποίος έγραψε το βιβλίο The Bettencourt Affair.

Read Next

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

Περισσότερα από

Stories

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.