ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Guccio Gucci: Το παιδί του ασανσέρ στο Savoy Hotel που έχτισε μια αυτοκρατορία

Σήμερα η επιχείρηση Gucci είναι πιο κερδοφόρα από τη Ferrari.

Ο οίκος Gucci κατάφερε από μια μικρή επιχείρηση στη Φλωρεντία να μεταμορφωθεί σε μία παγκόσμια αυτοκρατορία στο χώρο της μόδας, χάρη στις δερμάτινες τσάντες με τα χερούλια από μπαμπού, τα πολυτελή γάντια, τα μεταξωτά φλοράλ μαντίλια, που φορούσε η Grace Kelly και τα κλασσικά μοκασίνια με τη χαρακτηριστική αγκράφα, που λάτρεψε η Audrey Hepburn.

Και παρόλο που πολλοί αναγνωρίζουν από χιλιόμετρα μακριά το διάσημο λογότυπο του οίκου με τα 2 ανεστραμμένα μεταλλικά μονογράμματα G, ωστόσο λίγοι γνωρίζουν την ιστορία, τα πάθη και τα σκάνδαλα πίσω από το διάσημο brand name, το οποίο έγινε συνώνυμο της σύγχρονης πολυτέλειας σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Ένα sucess story

Περίπου στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Ιταλός Guccio Gucci, ένα ανήσυχο πνεύμα 16 ετών αποφασίζει να αφήσει την οικογένεια του, που μετά δυσκολίας τα έβγαζε πέρα και να αναζητήσει την τύχη του στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μετά από κάποια χρόνια, επιστρέφει στη γενέτειρά του τη Φλωρεντία, δουλεύοντας ως υπάλληλος σε κατάστημα με δερμάτινα είδη και αξεσουάρ. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, πελάτες από τον όλον τον κόσμο αναζητούσαν τον οίκο Gucci στην Φλωρεντία για να αγοράσουν μοναδικά δερμάτινα αξεσουάρ και μεταξωτά μαντίλια, λόγω του καινοτόμου σχεδιασμού και της elegant αισθητικής τους.

Guccio Gucci: Το παιδί του ασανσέρ στο Savoy Hotel που έχτισε μια αυτοκρατορία

Ο πατριάρχης του οίκου Guccio Gucci

Όταν μετακομίζει στο Λονδίνο, πιάνει δουλειά στο θρυλικό ξενοδοχείο Savoy ως liftboy, όπου στην ουσία άνοιγε τις πόρτες του ασανσέρ και κουβαλούσε τις δερμάτινες βαλίτσες των εύπορων πελατών. Εκεί του δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσει πολύ σημαντικές προσωπικότητας όπως η Μέριλιν Μονρόε, ο Oυίνστον Τσώρτσιλ και ο Φρανκ Σινάτρα και να μάθει την εκλεπτυσμένη συμπεριφορά και την ιδιαίτερη αισθητική των Άγγλων.

Το πρώτο κατάστημα Gucci με δερμάτινα είδη - αξεσουάρ και αποσκευές ταξιδιού το ανοίγει στη Via Vigna Nuova, στη Φλωρεντία το 1921 κάνοντας το όνειρο του πραγματικότητα. Το εμπορικό σήμα με την πράσινη, κόκκινη και μπλε λωρίδα που εμπνεύστηκε ο οίκος, ήταν από τα χρώματα που χρησιμοποιούνταν στην περίμετρο της σέλας του αλόγου, καθώς το άθλημα της ιππασίας ήταν για τους εύπορους και έγινε άλλο ένα σήμα κατατεθέν για την Gucci.

O Guccio Gucci παντρεύτηκε την Aida Calvelli το 1901 και απέκτησαν έξι παιδιά. Τον Aldo, τον Rodolfo, τον Vasco, τον Ugo, την Grimalda και τον Enzo. Οι γιοι του, ο Βάσκο, ο Άλντο, ο Ουγκό και ο Ροδόλφο, κατείχαν εξέχουσες θέσεις στην εταιρεία του. Στα τελευταία του χρόνια, έζησε στο Rusper, στο δυτικό Sussex της Αγγλίας. Όταν πέθανε το 1953 η εταιρία βρισκόταν στο απόγειο της.

Περίπου 60 χρόνια, μετά τον θάνατο του ταλαντούχου Guccio Gucci το 1953, η οικογένεια αποφάσισε να ανοίξει ένα μουσείο προς τιμή του στη γενέτειρά του, τη ρομαντική Φλωρεντία, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να μάθει την ιστορία του εμπνευστή του. Στο μουσείο υπάρχει καφέ, βιβλιοθήκη και μαγαζιά με αντικείμενα του γνωστού οίκου και στον πρώτο όροφο φιλοξενεί συλλογές με έργα σύγχρονης τέχνης.

Τα iconic

Ο οίκος Gucci είναι δημοφιλής για τρία iconic σχέδια, που αναβιώνουν από κάθε καλλιτεχνικό διευθυντή μέχρι και σήμερα. Την τσάντα με χειρολαβή από μπαμπού που δημιουργήθηκε το 1947, τα υποδήματα Horsebit, που προέκυψαν το 1953 και σήμερα εκτίθενται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης MoMa της Νέας Υόρκης και το φουλάρι "Flora”, με τα φλοράλ μοτίβα που σχεδιάστηκε προς τιμήν της Grace Kelly το 1967.

Η ιδέα για τα μοκασίνια Horsebit ήταν αποτέλεσμα παρατήρησης του τότε street fashion και των τότε νεαρών αμερικανών prepsters, των Κολεγιόπαιδων, που κυκλοφορούσαν με άνετα μοκασίνια μάρκας Bass Weejuns από τον γιο του Guccio, Aldo Gucci. Εκείνος ήταν που ανέλαβε, μετά τον θάνατο του πατέρα του, την εκπροσώπηση του Οίκου στη Νέα Υόρκη. Ο Aldo βρέθηκε εκεί για να επιβλέψει τις εργασίες στο πρώτο flagship κατάστημα μέσα στο κατά ευτυχή σύμπτωση, Ξενοδοχείο Σαβόἵ- Πλάζα στην Ανατολική 58η Οδό. Και δεν θα μπορούσε να μην επωφεληθεί από την τάση των ημερών, προτείνοντας πίσω στην Ιταλία, ένα πιο φιγουράτο σχέδιο που, έκτοτε, έχει συνδεθεί με την αμέριμνη πολυτέλεια και τη dolce vita.

Το Horsebit loafer με το αμυγδαλωτό σχήμα και το χρυσό πεταλωτό σύμβολο που αποτίει φόρο τιμής στις σχεδιαστικές ρίζες του Gucci, έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πολιτιστικά εξαγώγιμα προϊόντα του οίκου. Το χαλαρό cool design του υιοθετήθηκε αμέσως, από τους νεαρούς Ιταλούς, που ζούσαν με ενθουσιασμό τη μεταπολεμική αναγέννηση της πατρίδας τους, ενώ σύντομα εμφανίστηκε και μία εξίσου κομψή, θηλυκή εκδοχή του.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, το μονόγραμμα G, όπως και η θρυλική σύμπλεξη των δύο G, χρησιμοποιήθηκαν σε τσάντες, αποσκευές, μικρά δερμάτινα αντικείμενα και έγιναν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σήματα στην παγκόσμια αγορά μόδας μαζί με την ετικέτα 'Made in Italy'.

Το σκάνδαλο

Το Μάρτιο του 1995, ο Μαυρίτσιο Γκούτσι, ο εγγονός του Guccio πέφτει νεκρός στο γραφείο του από 4 σφαίρες που τον χτυπούν πισώπλατα. Σύμφωνα με μαρτυρίες της ερωμένης, ηθικός αυτουργός του φόνου είναι η ψυχωτική σύζυγος, λάτρης της μαύρης μαγείας που ήθελε πάση θυσία να παραμείνει "Κυρία Γκούτσι" και μάλιστα κατά την διάρκεια του διαζυγίου της από τον κροίσο της μόδας, εκτός από υπέρογκα ποσά, διεκδικούσε και το επίθετό του.

Παρόλο που οι πιο σοβαροί ανταγωνιστές του ιταλικού οίκου είναι η Prada και η Louis Vuitton, αξίζει να αναφερθεί ότι η επιχείρηση Gucci, είτε το πιστεύετε είτε όχι, είναι πιο κερδοφόρα από τη Ferrari.

Παράλληλα με τη μεγάλη επιτυχία των καταστημάτων υπήρχαν πολλές συγκρούσεις μεταξύ των υιών και ο μεγαλύτερος σε ηλικία Aldo, παρά το ταλέντο του, δε μπόρεσε να αποφύγει το σκάνδαλο που είχε σχέση με φορολογική απάτη 7 εκατομμυρίων ευρώ και να οδηγηθεί στη φυλακή.

Read Next

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

Περισσότερα από

Stories

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.