ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

John Galliano: Όταν απολύθηκε το 2011 από τον Οίκο Dior για τα αντισημιτικά του σχόλια

Σήμερα πολλοί είναι οι σταρ που απολύθηκαν για τους ίδιους λόγους. Το "υπέροχα διεστραμμένο" αυτό ταλέντο της βιομηχανίας της μόδας γίνεται 63 ετών.

O Τζον Γκαλιάνο δεν υπήρξε ποτέ καλό παιδί. Για την ακρίβεια υπήρξε μόνο "κακό παιδί".

Αλλά η αχαλίνωτη φαντασία και η ατελείωτη δημιουργικότητα του ήταν δυο λόγοι που πάντα όλοι τον συγχωρούσαν. Ακόμη και τότε που μεθυσμένος ξεκίνησε έναν καβγά σε μπαρ του Παρισιού εκτοξεύοντας αντισημητικά σχόλια. Τότε ήταν και η χρονιά (το 2011) που ο Dior ανέστειλε τη μακρόχρονη συνεργασία τους.

Ένας ταραχοποιός γεννιέται

Ο John Galliano γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1960 στο Γιβραλτάρ, από Βρετανό πατέρα και Ισπανίδα μητέρα. Όταν ήταν έξι ετών η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στο νότιο Λονδίνο. Φοίτησε στο σχολείο Wilson’s Grammar School και συνέχισε τις σπουδές του στη διάσημη Σχολή Τεχνών και Σχεδίου Central Saint Martins μία σχολή που έχει "γεννήσει" πραγματικά σχεδιαστικά θαύματα μόδας όπως οι Alexander McQueen και πολλοί άλλοι. Ο ίδιος αποφοίτησε με αριστεία από εκεί, ενώ η "πτυχιακή" συλλογή του, με τον τίτλο Les Incroyables (Οι Απίστευτοι), εμπνευσμένη από τη Γαλλική Επανάσταση, έλαβε διθυραμβικές κριτικές και αγοράστηκε απευθείας από το Browns -μια ανεξάρτητη μπουτίκ με πολυτελείς δημιουργίες στο Mayfair.

Ένα "υπέροχα διεστραμμένο” ταλέντο

Η δουλειά του είχε στοιχεία ενός "διεστραμμένου ρομαντισμού", ήταν περίπλοκη, άκρως θηλυκή, αναμφισβήτητα όμορφη, αλλά πολλές φορές ελαφρώς τρομακτική. Όπως και να είχε, ήταν υπερβολική και γεμάτη ιστορικές αναφορές, που εκμοντερνίζονταν στα χέρια του.

Τα πρώτα σχέδια του γοήτευσαν κάθε σχεδιαστή, λατρεύτηκαν από τον Τύπο, του έδωσαν φήμη, θαυμασμό και σημαντικές διακρίσεις όπως επίσης και συνεργασίες. Ωστόσο, δεν είχαν την ίδια ανταπόκριση στο καταναλωτικό κοινό. Τα σχέδια του δεν είχαν εμπορική βιωσιμότητα ούτε και ανταγωνιστικότητα. Όσο η φήμη του μεγάλωνε στο χώρο της μόδας, τόσο οι επενδυτές του αποσύρονταν. Έτσι, μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’80, κατέληξε σχεδόν απένταρος να μετακομίζει στο Παρίσι, αναζητώντας μία καλύτερη τύχη.

Στο Παρίσι ο Galliano, έμενε σε σπίτια φίλων του και συνέχιζε παθιασμένος να σχεδιάζει και να φτιάχνει τα ρούχα του με ό,τι υλικά είχε στη διάθεση του.

Η "σωτηρία" του ήρθε όταν τα σχέδια του βρήκαν την αποδοχή της μεγάλης κυρίας της μόδας Anna Wintour.

Εκείνη τον έφερε σε επαφή με επιφανείς προσωπικότητες, αλλά και με επιχειρηματικά πρόσωπα που θα του έδιναν αργότερα το κεφάλαιο για να πάρουν σάρκα και οστά οι δημουργίες του.

Ο Galliano αναλαμβάνει το πηδάλιο του εμβληματικού γαλλικού οίκου Givenchy το 1995 και ένα χρόνο μετά βρίσκεται στον οίκο Dior.

Εκεί παρέμεινε για πάνω από μια δεκαετία. Εκεί δημιούργησε πραγματικά την "κληρονομιά" του, ενώ έβαλε τον όνομα του οίκου ανάμεσα στους πιο ισχυρούς, επιτυχημένους και διάσημους.

"Kάποιος έπρεπε να φέρει τον Dior στον 21ο αιώνα – ακόμα και με κλωτσιές και φωνές"

Η εποχή του John Galliano έφερε τον οίκο Dior στον 21ο αιώνα! Στον Dior έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τόσο το νεανικό καταναλωτικό κοινό και τους fashion lovers όσο και τους ίδιους τους σχεδιαστές διάφορων brands και οίκων. Κάθε συλλογή του ήταν πιο εκθαμβωτική από την προηγούμενη. Τα ρούχα του έμοιαζαν περισσότερο με έργα τέχνης, καθώς η θεατρικότητα τους δεν άφηνε κανέναν ασυγκίνητο. Ο σχεδιαστής συνδύαζε στοιχεία από κουλτούρες και πολιτισμούς, τόσο σύγχρονους όσο και από άλλους αιώνες με μια ριζοσπαστική αίσθηση μοντερνισμού σε συνδυασμό με το streetwear.

Στη δεκαετία του 2000 μάλιστα μια πασαρέλα του Γκαλιάνο έμοιαζε με μια ολοκληρωμένη θεατρική παράσταση που καθήλωνε τους καλεσμένους και τον κόσμο της μόδας παγκοσμίως.

Ο ανατρεπτικός σχεδιαστής αναγνωρίστηκε ευρέως για τη δουλειά του στον γαλλικό οίκο, ενώ βραβεύτηκε ως Διοικητής του Αριστου Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και Βασιλικός Σχεδιαστής της Βιομηχανίας της Μόδας. Κατέκτησε επίσης το βραβείο για τον καλύτερο Βρετανό Σχεδιαστή της Χρονιάς στα British Fashion Awards τέσσερις φορές.

Ο ίδιος ταξίδευε σε όλο τον κόσμο για να βρει την επόμενη πηγή έμπνευσης του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ταξίδι του με αερόστατο πάνω από τον Νείλο ή η επίσκεψη του στους Βουδιστές μοναχούς της Κίνας. Οι εμπειρίες αυτών των ταξιδιών αποτυπώθηκαν στις τολμηρές συλλογές του, με έντονες αναφορές σε ξένες κουλτούρες. "Kάποιος έπρεπε να φέρει τον Dior στον 21ο αιώνα – ακόμα και με κλωτσιές και φωνές”, είχε πει τότε (το 1996) ο John Galliano σε συνέντευξή του.

Ακόμα και σήμερα οι τωρινοί καλλιτεχνικοί διευθυντές του Dior, Maria Grazia Chiuri και Kim Jones χρησιμοποιούν τα σχέδια του ως αναφορά. Ιδιαίτερα στις δημοπρασίες τα ιστορικά κομμάτια του γίνονται ανάρπαστα κυρίως από μουσεία, συλλέκτες αλλά και σχεδιαστές από άλλους οίκους.

Σήμερα ο σχεδιαστής είναι δημιουργικός διευθυντής του οίκου μόδας Maison Margiela με έδρα το Παρίσι, αλλά σχεδιάζει και την δική του ομώνυμη φίρμα.

Και φυσικά μια τόσο γεμάτη, πολυτάραχη και δημιουργική ζωή δεν θα μπορούσε παρά να γίνει ντοκιμαντέρ. Ο καταξιωμένος Σκωτσέζος σκηνοθέτης Kevin Macdonald δημιούργησε το ντοκιμαντέρ ‘High & Low’ που μιλάει για την άνοδο και την πτρώση του μοναδικού αυτού ταλέντου.

Read Next

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

Περισσότερα από

Stories

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.