ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αλμπέρ Καμύ: "Μη βαδίζεις μπροστά μου γιατί μπορεί να μη σε ακολουθήσω. Μη βαδίζεις πίσω μου γιατί μπορεί να μη σε οδηγήσω. Βάδιζε πλάι μου και γίνε σύντροφός μου"

Σαν σήμερα γεννιέται ο νομπελίστας στοχαστής που εγκατέλειψε πρόωρα το ποδόσφαιρο λόγω φυματίωσης και "έφυγε" νωρίς σε τροχαίο. Ο Αλμπέρ Καμύ ήταν ο κατ’ εξοχήν "ανθρώπινος" συγγραφέας.

Ιδρυτής του Theatre du Travail (1935), χρωστά σχεδόν εξίσου τη φήμη του στα μυθιστορήματά του "Ο Ξένος" και "Η Πανούκλα", στα θεατρικά του έργα "Καλλιγούλας" και "Οι δίκαιοι" αλλά και στα φιλοσοφικά του δοκίμια "Ο Μύθος του Σίσυφου" και "Ο επαναστατημένος άνθρωπος". Έγραψε για την αναζήτηση του νοήματος στη ζωή και για την ανάγκη της εξέγερσης και τιμήθηκε με το Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας το 1957.


Ο μικρός Αλμπέρ θα γνωρίσει τον πατέρα του Λυσιέν μέσα από μία φωτογραφία και μία σημαντική οικογενειακή ιστορία: την περιγραφή της έντονης αποστροφής που έδειξε ο πατέρας του μπροστά στο θέαμα μίας εκτέλεσης. Μετά τον θάνατο του Λυσιέν η οικογένεια εγκαθίσταται στο Αλγέρι.

Ο Αλμπέρ κάνει τις σπουδές του έχοντας την υποστήριξη των καθηγητών του. Ξεκινά να γράφει πολύ νέος και τα πρώτα του κείμενα φιλοξενούνται στο περιοδικό Sud το 1932. Μετά το απολυτήριο λυκείου παίρνει πτυχίο ανωτάτων σπουδών στη φιλολογία (lettres), της Φιλοσοφικής Σχολής, αλλά η φυματίωση τον εμποδίζει να περάσει τον διαγωνισμό πιστοποίησης που θα του επέτρεπε να ασχοληθεί με την εκπαίδευση.

To 1935, ξεκινά το L' Envers et l' Endroit, που θα εκδοθεί δύο χρόνια αργότερα. Ιδρύει το Θέατρο της Εργασίας (le Théâtre du Travail) στο Αλγέρι, που αργότερα (1937) μετονομάζει σε "Θέατρο της Ομάδας". Στο μεσοδιάστημα, εγκαταλείπει το κομμουνιστικό κόμμα δύο χρόνια μετά την εγγραφή του σε αυτό. Εργάζεται στην εφημερίδα Front populaire (Λαϊκό μέτωπο), του Πασκάλ Πιά (Pascal Pia). Η έρευνα που κάνει Μιζέρια της Καμπυλίας θα συναντήσει αντιδράσεις. Το 1940, η κυβέρνηση της Αλγερίας θα απαγορεύσει την εφημερίδα και θα φροντίσει να μην ξαναβρεί ποτέ δουλειά ο Καμύ. Εγκαθίσταται στο Παρίσι και εργάζεται ως γραμματέας σύνταξης στην εφημερίδα Paris-Soir. Εκείνη την περίοδο θα δημοσιεύσει τον Ξένο (L' Étranger, 1942) και το δοκίμιο Ο μύθος του Σίσυφου (Le Mythe de Sisyphe, 1942) και θα αναπτύξει τις φιλοσοφικές του θέσεις.

Η ιδεολογική διαμάχη με το Σαρτρ

Κατά την περίοδο της Κατοχής, γνωρίζεται με τον Ζαν Πωλ Σαρτρ και την Σιμόν ντε Μποβουάρ, με τους οποίους μοιράζεται τις ίδιες φιλοσοφικές ανησυχίες πάνω στον υπαρξισμό, παρόλο που ποτέ δεν θεώρησε τον εαυτό του υπαρξιστή. Μετά από λίγα χρόνια, θα έρθει σε ρήξη με τον Σαρτρ και οι σχέσεις τους θα ψυχρανθούν.

Ο μεγάλος παράνομος έρωτας

Αυτός είναι 30 ετών. Αυτή, 21. Αυτός είναι ο σκηνοθέτης και μια λογοτεχνική δόξα, χάρη στον Ξένο και στον Μύθο του Σίσυφου, που έχουν εκδοθεί μέσα στην Κατοχή. Αυτή είναι η νεαρή ηθοποιός Μαρία Καζαρές, που στα είκοσι χρόνια της έχει κιόλας αποκτήσει τη φήμη της τραγωδού. Η Μαρία είναι Ισπανίδα. Κόρη υπουργού της ισπανικής Δεύτερης Δημοκρατίας, ζει εξόριστη στο Παρίσι από το 1936, όπως και τόσοι άλλοι ισπανοί δημοκρατικοί. Αλλά και ο Αλμπέρ έχει ισπανική καταγωγή, από τη μητέρα του.

Τρεις μέρες μετά, στις 19 Μαρτίου 1944, ο Αλμπέρ προτείνει στη Μαρία να παίξει τον ρόλο της Μάρθα στο θεατρικό έργο του "Η παρεξήγηση". Ο Καμύ είναι μόνος του στο Παρίσι, καθώς η γυναίκα του Φρανσίν είναι αποκλεισμένη στην Αλγερία λόγω της Κατοχής. Καμύ και Μαρία κυκλοφορούν στη γαλλική πρωτεύουσα. Το βράδυ της 6ης Ιουνίου 1944, την ημέρα της απόβασης των Συμμάχων στη Νορμανδία, ο Αλμπέρ και η Μαρία γίνονται εραστές. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς η Φρανσίν έρχεται τελικά στη Γαλλία. Το 1945 γεννιούνται τα δίδυμά τους, η Κατρίν και ο Ζαν.

Αλμπέρ και Μαρία χωρίζουν. Αλλά τον Ιούνιο του 1948 ο Καμύ συναντά τυχαία την Καζαρές στη λεωφόρο Σεν Ζερμέν ντε Πρε. Πλέον, μόνο ο βίαιος θάνατος του Αλμπέρ, τον Ιανουάριο του 1960, θα τους χωρίσει.

Το κύκνειο άσμα του: Η πτώση (La Chute)

Το La Chute ή The Fall είναι το τελευταίο έργο μυθοπλασίας του συγγραφέα όπου εκδόθηκε το 1956. Το μυθιστόρημα επικεντρώνεται γύρω από ένα δικηγόρο που ονομάζεται Jean-Baptiste Clamence. Ο Jean-Baptiste Clamence είναι ένας "ήρωας της εποχής μας”: η εξυπνάδα του να στέκεται πάντα στη "σωστή” πλευρά της ζωής τον κάνει έναν άντρα ικανοποιημένο από τον εαυτό του, έναν άνθρωπο που χρησιμοποιεί την υποκρισία για να αρέσει στους άλλους. Μέχρι που μια νύχτα ακούει μια άγνωστή γυναίκα να πέφτει στα νερά ενός ποταμού. Αυτός ο τόσο καλός, ο τόσο ελεήμων, ο τόσο συμφιλιωμένος με τη "σωστή”, ανθρώπινη συμπεριφορά, δεν θα τη βοηθήσει και τότε όλα γύρω του θα καταρρεύσουν.

Μετά τον Ξένο και την Πανούκλα, ο Καμύ ολοκληρώνει με την Πτώση την αριστουργηματική του τριλογία που τον έκανε διάσημο σ’ όλο τον κόσμο, χαρίζοντάς του και ένα από τα πιο δίκαια βραβεία Νόμπελ στην ιστορία του θεσμού.

Το τέλος

Την Τετάρτης 30/12/59 ο Καμύ γράφει στην αγαπημένη του: "Θα σε δω σύντομα υπέροχή μου. Ποτέ δε μου έλειψες περισσότερο, μικρή μου. Πηγαίνω στο Παρίσι, όπου θα ζήσουμε για πάντα μαζί. Μην αργήσεις να έρθεις κοντά μου. Βρήκα τον άνθρωπο με τον οποίο θέλω να περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου.... Είμαι τόσο χαρούμενος στην ιδέα ότι θα σε ξαναδώ που γελάω όσο σου γράφω. Σε φιλώ και σε κρατώ μέσα μου μέχρι την Τρίτη, όταν θα αρχίσουμε από την αρχή".

Ωστόσο η μοίρα είχε γι' αυτόν άλλα σχέδια. Το ταξίδι από το Γαλλικό Νότο προς το Παρίσι στις 4 Ιανουαρίου 1960 αποδείχθηκε μοιραίο. Δεν ήταν η αρχή για μια νέα ζωή. Ήταν το τέλος ενός θανάτου που είχε τη μορφή αυτοκινητικού δυστυχήματος.

Το αυτοκίνητο του Μισέλ Γκαλιμάρ στο οποίο επέβαινε ο Καμύ καρφώθηκε σ' ένα δέντρο. Ο νομπελίστας πέθανε ακαριαία. Στην τσέπη του βρέθηκε ένα εισιτήριο τρένου, που αποδείκνυε την αρχική του απόφαση να ταξιδέψει σιδηροδρομικώς. Ειρωνεία!

Read Next

08 Δεκ 2023

"Πότε θ’ ανθίσουνε τούτοι οι τόποι; Πότε θα ‘ρθούνε κανούργιοι ανθρώποι, να συνοδεύσουνε την βλακεία στην τελευταία της κατοικία";

Σαν σήμερα γεννιέται ο Νίκος Γκάτσος, ο ποιητής των αθάνατων ελληνικών τραγουδιών. Τα ποιήματα και οι στίχοι του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Δανέζικα, Ισπανικά, Ιταλικά, Καταλανικά, Κορεατικά, Σουηδικά, Τουρκικά, Φινλανδικά.

08 Δεκ 2023

Κιμ Μπάσιντζερ: Ο φλογερός έρωτας με τον Άλεκ Μπάλντουιν, ο γάμος, το παιδί και το πιο επώδυνο διαζύγιο στην ιστορία του Χόλιγουντ

Το μεγαλύτερο sex symbol της δεκαετίας του 80, το κορίτσι του Τζέιμς Μποντ, η γυναίκα που κέρδισε Όσκαρ για το ρόλο της στην ταινία "Λος Άντζελες: Εμπιστευτικό" σήμερα κλείνει τα 70

Περισσότερα από

Stories

07 Δεκ 2023

Κι όμως η Polaroid ήταν ιδέα μιας 3χρονης

Η ιστορία της ξεκίνησε από έναν πατέρα που δεν ήθελε να χαλάσει χατίρι στην κόρη του.

06 Δεκ 2023

Παύλος Σιδηρόπουλος: "Έδωσε απλόχερα την ίδια του τη ζωή, για τη ζωή"

Η Μελίνα Σιδηροπούλου μιλάει για τον αδερφό της που πέθανε σαν σήμερα στις 6 Δεκεμβρίου του 1990.

05 Δεκ 2023

Ένα παλικάρι έτσι...λίγο "σκληρό": Η διαχρονική γοητεία του Νίκου Κούρκουλου

Γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 1934. Ο εμβληματικός ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου που έγινε "σταρ" εν μια νυκτί.

05 Δεκ 2023

Η ταπεινότητα, η καλοσύνη και η ευγένεια του Νέλσον Μαντέλα μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που τον έζησαν καλύτερα

Στις 5 Δεκεμβρίου του 2013, πέθανε ο σπουδαιότερος (ίσως) υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

04 Δεκ 2023

Άγνωστο ντοκουμέντο: Ο Γιώργος Μαρίνος ζωντανεύει την Έλλη Λαμπέτη στο ρόλο της "Μπλανς ΝτιΜπουά"

"Μοναδικοί ηθοποιοί, Θεέ μου": Σε παλιά συνέντευξή του, θυμάται την καλλιτεχνική συνύπαρξή τους στο "Λεωφορείο ο Πόθος" του Τένεσι Ουίλλιαμς.

04 Δεκ 2023

Σε ηλικία 4 μηνών τον άφησε η μητέρα του στα σκουπίδια. Σήμερα είναι εκατομμυριούχος

Φρέντι Φίγκερς: Η ιστορία του εκατομμυριούχου εφευρέτη που τον άφησε η μητέρα του στα σκουπίδια

02 Δεκ 2023

Ρετρό κλικ: Η Μαρία Κάλλας, 2 ετών, στη Νέα Υόρκη - Οι διαταραγμένες σχέσεις με τη μητέρα της

Η Μαρία Κάλλας σε ηλικία δύο ετών με τους γονείς της και την μεγαλύτερη αδερφή της Τζάκι -Υακίνθη το 1925 στη Νέα Υόρκη.

02 Δεκ 2023

"Δεν πιστεύω στο καλό γούστο. Ούτε στο κακό γούστο. Πιστεύω στην ποιότητα το κέφι, την διασκέδαση, την ελαφρότητα"

Ο Ιταλός σχεδιαστής που δολοφονήθηκε από τον ψυχοπαθή πρώην σύντροφό του γεννήθηκε σαν σήμερα πριν 75 χρόνια.

02 Δεκ 2023
02 Δεκ 2023

Μπεάτα Ασημακοπούλου: Το midi λευκό νυφικό σε γραμμή Dior που εντυπωσίασε τους πάντες στον γάμο της με τον Ορέστη Λάσκο

Ένα ρετρό στιγμιότυπο από την πιο ευτυχισμένη ημέρα της ζωής τους στον προαύλιο χώρο της Αγίας Φιλοθέης το 1960.