ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τζόρτζιο Αρμάνι: "Είμαι ένα κομμάτι πάγου με μια φλόγα να καίει στο εσωτερικό του"

Ο Τζόρτζιο Αρμάνι σήμερα γίνεται 89 και η νέα αυτοβιογραφία του αποτελεί μια εκ βαθέων εξομολόγηση γεμάτη συναίσθημα και ιστορίες άγνωστεςαπό την ζωή του θρυλικού σχεδιαστή.

"Per amore” σημαίνει "για την αγάπη” και με αυτόν τον τίτλο ο Giorgio Armani μας καλωσορίζει στη νέα αυτοβιογραφία του. Η έκδοση αυτή έχει την ειλικρίνεια μιας φιλικής συζήτησης και πρόκειται για ένα ταξίδι στη ζωή του κορυφαίου Ιταλού μόδιστρου που ξεκινάει από την παιδική του ηλικία μέχρι και την λαμπερή πορεία του στον κόσμο της μόδας.

Το "Per amore” είναι η συνέχεια μιας βιογραφίας που είχε κυκλοφορήσει το 2015 από τον οίκο Rizzoli με τίτλο "Giorgio Armani”. Σε αντίθεση με την προηγούμενη έκδοση που ήταν περισσότερο ένα coffee-table book, το νέο αυτό βιβλίο αποτελεί μια εκ βαθέων εξομολόγηση γεμάτη συναίσθημα και ιστορίες άγνωστες στο ευρύ κοινό.

"Επέλεξα έναν τίτλο που είναι ήπιος αλλά και προκλητικός, δηλαδή εξαιρετικά αντιπροσωπευτικός του χαρακτήρα μου. Είμαι ρεαλιστής και λογικός, αλλά όλες μου οι πράξεις πηγάζουν από την καρδιά”, δήλωσε ο Αρμάνι. "Και για να δανειστώ μια φράση Kandinsky "είμαι ένα κομμάτι πάγου με μια φλόγα να καίει στο εσωτερικό του."

To παρελθόν ενός θρύλου

Τα παιδικά χρόνια στην Piacenza, οι μνήμες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι σπουδές ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου (κλάδο που αποφάσισε να ακολουθήσει μετά την ανάγνωση του μυθιστορήματος "Το Κάστρο" του Σκωτσέζου γιατρού και συγγραφέα Άρτσιμπαλντ Τζόζεφ Κρόνιν), η απόφασή του να αφήσει την ιατρική, η πρώτη δουλειά στο πολυκατάστημα Rinascente στο Μιλάνο, τα πρώτα βήματα στη μόδα στο Nino Cerutti, η ατμόσφαιρα και η ενέργεια του Μιλάνου τη δεκαετία του ’60, η ίδρυση του οίκου Armani μαζί με τον Ιταλό αρχιτέκτονα Sergio Galeo....όλα βρίσκονται σε αυτό το βιβλίο.

Ο Τζόρτζιο Αρμάνι ξεκίνησε να σπουδάζει γιατρός, αλλά μετά από δύο χρόνια σταμάτησε, αφού κατάλαβε ότι δεν είχε την απαραίτητη αφοσίωση για να ασχοληθεί με ένα τόσο απαιτητικό επάγγελμα. Έτσι λίγο αργότερα, το 1955, μπήκε στο στρατό. Στα δύο χρόνια της ενεργής θητείας του, ο σχεδιαστής θυμάται να φέρνει μαζί του μία μίνι γκαρνταρόμπα για όλες τις περιστάσεις, μεταξύ των αξεσουάρ της οποίας περιλαμβάνονταν μια ρακέτα του τένις, την οποία όμως οι ανώτεροι του απαίτησαν να στείλει πίσω στο σπίτι του.

Συνεχίζοντας την διήγηση του, ο σχεδιαστής μιλά για την πρώτη του δουλειά ως διακοσμητής στο κατάστημα, Λα Ρινασέντε του Μιλάνο, και φτάνει μέχρι και την ίδρυση του δικού του οίκου το 1975, που τότε σχεδίαζε ρούχα αποκλειστικά για άντρες.

Το Per Amore δεν είναι μια συμβατική αυτοβιογραφία, αλλά μια βαθιά διείσδυση στο πνεύμα και την "φιλοσοφία Αrmani". Την φιλοσοφία ενός δημιουργού που υπερασπίστηκε με πάθος το κλασικό και το διαχρονικό.

" Προσβλέπω στην τελειότητα και κάνω ό,τι χρειάζεται για να την πετύχω. Θαυμάζω τη διακριτικότητα και αντιπαθώ την επίδειξη. Αντιπαθώ την υπερβολή και τον θόρυβο, κυριολεκτικά και μεταφορικά…" αναφέρει ο σχεδιαστής που υπήρξε πάντα συνεπής και σταθερός στις ιδέες του και αγαπήθηκε για την απλότητα, την υπαινικτική πολυτέλεια και τους ουδέτερους τόνους των δημιουργιών του.

Aπό τα χαλαρά κομμάτια που σχεδίασε για τον Richard Gere στην ταινία Αmerican Gigolo το 1980, μέχρι το εμβληματικό κοστούμι της Julia Roberts στις Χρυσές Σφαίρες το 1990, και το αστραφτερό χάλκινο φόρεμα Αrmani Prive της Jessica Chastain στην 86η τελετή απονομής Όσκαρ, o Αρμάνι δεν σταματά ποτέ να αναζητά την ομορφιά στην απλότητα.

"Οι δημιουργίες μου είναι απλές, αλλά εκπέμπουν δύναμη. Για μένα, η απλότητα δεν είναι ποτέ το σημείο εκκίνησης αλλά το σημείο άφιξης" σημειώνει ο σχεδιαστής στο "Per Amore”.

Ο Αrmani εξομολογείται ότι ένιωθε πάντα σαν ξένος στο σύστημα της μόδας: "Η ιδέα της ριζικής ανανέωσης κάθε έξι μήνες δεν έχει αξία". Για τον υπέρμαχο του less is more, η ιδανική γκαρνταρόμπα είναι ένα απόσταγμα διαχρονικών ρούχων. "Τα όμορφα πράγματα δεν έχουν ημερομηνία λήξης.

Σήμερα στα 89 του χρόνια, ο "King Giorgio” όπως τον αποκαλούν στην Ιταλία παραμένει πάντα δραστήριος. Ο μετρ της sprezzatura (πρόκειται για το αυθόρμητα στυλάτο ντύσιμο) ήταν ο πρώτος που απάλυνε την εικόνα των ανδρών και ενδυνάμωσε εκείνη των γυναικών.

Όπως άλλωστε λέει χαρακτηριστικά και ο ίδιος:"Έντυσα τους άντρες με γυναικεία υφάσματα, και έκλεψα από την αντρική γκαρνταρόμπα το power suit".

Σήμερα, η εταιρία του είναι μια αυτοκρατορία με έσοδα που αγγίζουν τα 2,35 δισεκατομμύρια ευρώ. Eκτός από τα φημισμένα labels Armani Prive, Giorgio Armani και Εmporio Armani και το προσιτό A/X, ο όμιλος περιλαμβάνει έπιπλα και είδη σπιτιού (Αrmani /Casa), σοκολατάκια (Αrmani/Dolci) και λουλούδια (Αrmani/Fiori). Επίσης, πάνω από 20 εστιατόρια, café και μπαρ σε Μιλάνο, Μόναχο, Παρίσι, Νέα Υόρκη, Τόκιο και Οσάκα.

Επίσης τα πολυτελή Armani Hotels & Resorts καθώς και το μουσείο Armani/Silos στο Μιλάνο που φιλοξενεί εκθέσεις σπουδαίων φωτογράφων, aρχιτεκτόνων και καλλιτεχνών όπως Guy Bourdin, Tadao Anto, Peter Lindbergh, Sarah Moon.

*To βιβλίο Per Amore του Giorgio Armani κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Rizzoli. Photo: Instagram@giorgioarmani

Read Next

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

Περισσότερα από

Stories

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.