ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Ήμουν μόλις 16 και ένιωθα κολακευμένη που μου έδειχνε ενδιαφέρον ο ταλαντούχος Γούντι Άλεν»

Νέο ντοκιμαντέρ έχει χαρακτηριστεί «το καρφί στο φέρετρο» του Γούντι Άλεν, καθώς παρουσιάζει καταγγελίες εναντίον του για αποπλάνηση και κακοποίηση ανηλίκων.

«Ήμουν μόλις 16 και ένιωθα κολακευμένη που μου έδειχνε ενδιαφέρον ο ταλαντούχος Γούντι Άλεν»

Η Κριστίνα Ένγκελχαρντ ισχυρίζεται ότι ήταν μόλις 16 ετών και έκανε τα πρώτα της βήματα στο μόντελινγκ όταν συνδέθηκε ερωτικά με τον Γούντι Άλεν. Είναι μια από τις μαρτυρίες που παρουσιάζονται στη νέα μίνι σειρά ντοκιμαντέρ του HBO «Allen vs Farrow», η οποία έχει χαρακτηριστεί από κάποια ΜΜΕ «το καρφί στο φέρετρο» του σκηνοθέτη και ηθοποιού, καθώς προβάλλει μια σειρά από καταγγελίες εναντίον του για αποπλάνηση και κακοποίηση ανηλίκων.

Η Ένγκελχαρντ και ο Άλεν γνωρίστηκαν σε εστιατόριο της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τη μαρτυρία της που δημοσιεύεται στην Daily Mail, και είχαν ερωτική σχέση για οκτώ χρόνια, μέχρι τα 24 της, παράλληλα με τον δεσμό του με τη Μία Φάροου. Μετά τον πρώτο χρόνο της σχέσης τους, μάλιστα, ο σκηνοθέτης της πρότεινε να κάνουν τρίο με άλλα νεαρά κορίτσια και εκείνη δέχτηκε αφού, όπως υποστηρίζει σήμερα, το είδε «σαν μια ακόμα εμπειρία ζωής». Η Ένγκελχαρντ ισχυρίζεται ότι βρέθηκαν ακόμα και στο ίδιο κρεβάτι με τη Μία Φάροου. «Ήμασταν οι αγαπημένες του και ήταν ο σκηνοθέτης σε αυτή την κατάσταση. Νομίζω ότι και η Μία ήταν μαγεμένη μαζί του. Όταν έχεις μια ευτυχισμένη και υγιή σχέση, δεν χρειάζεται να φέρεις και τρίτο πρόσωπο».

Η Ένγκελχαρντ ισχυρίζεται ότι βρέθηκαν ακόμα και στο ίδιο κρεβάτι με τη Μία Φάροου. «Ήμασταν οι αγαπημένες του και ήταν ο σκηνοθέτης σε αυτή την κατάσταση. Νομίζω ότι και η Μία ήταν μαγεμένη μαζί του. Όταν έχεις μια ευτυχισμένη και υγιή σχέση, δεν χρειάζεται να φέρεις και τρίτο πρόσωπο».

Από την αρχή ο σκηνοθέτης τής είχε θέσει ξεκάθαρους κανόνες ότι θα συναντιούνται μόνο στο δικό του σπίτι και πως δεν θα συζητούσαν ποτέ για τη δουλειά του. Παρά τα 25 χρόνια που είχαν διαφορά, ο Άλεν δεν αναφέρθηκε ποτέ στην ηλικία της: «Ποτέ δεν έθιξε το γεγονός ότι ήμουν έφηβη και αυτό ήταν στην πραγματικότητα πολύ έξυπνο γιατί με έκανε να νιώθω σαν ενήλικας. Ήμουν μόλις 16 και ένιωθα κολακευμένη που μου έδειχνε ενδιαφέρον ο ταλαντούχος Γούντι Άλεν» θυμάται σήμερα η Ένγκελχαρντ, η οποία πλέον πιστεύει ότι ο δημιουργός τη χειραγωγούσε.

«Νόμιζα ότι ενδιαφερόταν τόσο για το μυαλό μου όσο και για το σώμα μου, αλλά ποτέ δεν βγήκαμε έξω για φαγητό ή για ένα ραντεβού, ούτε μία φορά» προσθέτει η ίδια, σήμερα 61 ετών, διαζευγμένη και με δύο ενήλικες κόρες.

«Νόμιζα ότι ενδιαφερόταν τόσο για το μυαλό μου όσο και για το σώμα μου, αλλά ποτέ δεν βγήκαμε έξω για φαγητό ή για ένα ραντεβού, ούτε μία φορά»

Ακόμα πιο σοκαριστικές είναι οι κατηγορίες του ντοκιμαντέρ που έχουν να κάνουν με τα θετά παιδιά της Μία Φάροου. Γεννιούνται υποψίες ότι ο Άλεν «παρενοχλούσε» τη Σουν Γι Πρέβιν από τότε ακόμα που πήγαινε σχολείο, παρόλο που και οι δύο, παντρεμένο ζευγάρι σήμερα, υποστηρίζουν ότι η σχέση τους άρχισε σε μεγαλύτερη ηλικία.

Αναμφίβολα όμως δεν υπάρχει πιο τρομακτικό σενάριο από αυτό που παρουσιάζει μια άλλη θετή κόρη της Μία, η Ντίλαν Φάροου. Σε ένα βίντεο που προβάλλεται στο ντοκιμαντέρ εμφανίζεται μόλις επτά ετών να περιγράφει τι συνέβη όταν ο Άλεν πήγε μαζί της να «κρυφτούν» σε μια σοφίτα, όπου και άγγιξε τα «απόκρυφα σημεία» της.

Υπάρχουν και άλλα μέλη της οικογένειας, καθώς και πρώην babysitters και κοινωνικοί λειτουργοί, που υποστηρίζουν ότι ο γνωστός σκηνοθέτης εκδήλωνε μια «εμμονή» προς την Ντίλαν, αγνοώντας τα υπόλοιπα παιδιά της οικογένειας για να περνάει περισσότερο χρόνο μαζί της.

Σε ένα βίντεο που προβάλλεται στο ντοκιμαντέρ εμφανίζεται μόλις επτά ετών να περιγράφει τι συνέβη όταν ο Άλεν πήγε μαζί της να «κρυφτούν» σε μια σοφίτα, όπου και άγγιξε τα «απόκρυφα σημεία» της.

Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ, Έιμι Ζίρινγκ και Κίρμπι Ντικ, για να παρουσιάσουν την πλευρά του Άλεν βασίστηκαν σε παλαιότερα αρχεία, όπως στο audio book που κυκλοφόρησε το 2020 με τίτλο «Apropos Of Nothing». Σε αυτό ο σκηνοθέτης λέει, μεταξύ άλλων: «Όταν η Μία είχε πάει για ψώνια, αφού είχε εξηγήσει σε όλους ότι έπρεπε να με προσέχουν, όλα τα παιδιά και οι νταντάδες ήταν στο καθιστικό, ένα δωμάτιο γεμάτο κόσμο. Δεν υπήρχε θέση για μένα, έτσι κάθισα στο πάτωμα και ίσως ακούμπησα το κεφάλι μου πίσω στον καναπέ στα πόδια της Ντίλαν για μια στιγμή. Το βέβαιο είναι ότι δεν της έκανα τίποτα ανάρμοστο».

Η Ένγκελχαρντ απομακρύνθηκε από τον Άλεν όταν εκείνος αρνήθηκε να τη βοηθήσει να κάνει καριέρα στην υποκριτική, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, αλλά σοκαρίστηκε μαθαίνοντας αργότερα για τη σχέση του με μια άλλη θετή κόρη της Φάροου, τη Σουν Γι Πρέβιν. Το Vanity Fair έχει γράψει ότι η Μία Φάροου ανακάλυψε τη σχέση τους όταν βρήκε στο σπίτι του μια στοίβα από «πικάντικες» φωτογραφίες της Σουν Γι. Ο Άλεν υποστήριξε ότι η Μία τον είχε παρακινήσει να γνωρίσει καλύτερα τη Σουν Γι. «Μου έλεγε, κάνε μια βόλτα μαζί της. Προσπάθησε να γίνεις φίλος της». Μάλλον όμως η Φάροου δεν εννοούσε αυτό το είδος σχέσης.

Ο Άλεν και η Σουν Γι παντρεύτηκαν στη Βενετία το 1997 και υιοθέτησαν μαζί δύο κόρες. Η Ένγκελχαρντ πιστεύει ότι ο μόνος λόγος που έγινε αυτός ο γάμος ήταν για να «αποκαταστήσει» ο Άλεν το όνομά του. «Νομιμοποιούσε τη σχέση τους. Ελπίζω πραγματικά να είναι ευτυχισμένοι μαζί» σχολιάζει η Ένγκελχαρντ, η οποία καταλήγει ως εξής: «Αισθάνομαι ότι έσκαψε τον λάκκο του. Λυπάμαι που δεν σκέφτηκε τις συνέπειες που θα είχαν οι επιλογές του».

«Αισθάνομαι ότι έσκαψε τον λάκκο του. Λυπάμαι που δεν σκέφτηκε τις συνέπειες που θα είχαν οι επιλογές του».

Το ντοκιμαντέρ «Allen vs Farrow», σύμφωνα με την κριτική του Guardian, παρουσιάζει τις μαρτυρίες του Άλεν ως μη πειστικές και την εκδοχή των γεγονότων της Φάροου ως αρκετά «βάσιμη» ώστε να μην μπορεί να αμφισβητηθεί. Αν και η βρετανική εφημερίδα χαρακτηρίζει τη σειρά «φλύαρη», προσθέτει πως οι δημιουργοί της καταφέρνουν να περάσουν με σαφήνεια τις βασικές πληροφορίες της.

Η αφήγηση της ιστορίας από τη νέα παραγωγή του HBO έχει ως εξής: Η Μία και ο Γούντι συνδέθηκαν γύρω στο 1980 και ο σκηνοθέτης ανέπτυξε μια γεμάτη ένταση σχέση με την Ντίλαν. Η θετή κόρη της Φάροου υποστηρίζει ότι υπέφερε από τα ξεσπάσματα θυμού του σκηνοθέτη -ο οποίος, για παράδειγμα, μια φορά φέρεται να κοπάνησε το πρόσωπό της μέσα σε ένα πιάτο με μακαρόνια- με αποκορύφωμα τη φημολογούμενη κακοποίησή της σε ηλικία επτά ετών.

Η θετή κόρη της Φάροου υποστηρίζει ότι υπέφερε από τα ξεσπάσματα θυμού του σκηνοθέτη - ο οποίος, για παράδειγμα, μια φορά φέρεται να κοπάνησε το πρόσωπό της μέσα σε ένα πιάτο με μακαρόνια

Τι έχει ισχυριστεί ο Άλεν σχετικά με αυτές τις μαρτυρίες; Ότι αφού η Φάροου έμαθε για τη σχέση του με τη Σουν Γι, χειραγώγησε την Ντίλαν για να κατασκευάσει κατηγορίες εναντίον του και να τον εκδικηθεί. Αλλά σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ όταν, το 1992, ο σκηνοθέτης διεκδίκησε την κηδεμονία τριών από τα θετά παιδιά της Φάροου στο δικαστήριο, η νομική ομάδα που τον εκπροσωπούσε έκανε τα πάντα για να παρουσιάσει τη Μία σαν μια εκδικητική εκμεταλλεύτρια και την Ντίλαν σαν το έρμαιό της.

Μετά την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ, ο Γούντι Άλεν και η σύζυγός του Σουν Γι Πρέβιν προχώρησαν σε δήλωση στο Hollywood Reporter, υποστηρίζοντας ότι οι δημιουργοί του πέρασαν χρόνια «συνωμοτώντας ύπουλα με τους Φάροου και τους υποστηρικτές τους για να δημιουργήσουν ένα βρόμικο έργο διάσπαρτο με αναλήθειες. Όπως είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες, αυτές οι κατηγορίες είναι ψεύτικες. Πολλές υπηρεσίες τις διερεύνησαν καταλήγοντας στο συμπέρασμα όπως ό,τι κι αν οδηγήθηκε να πιστεύει η Ντίλαν Φάροου, δεν συνέβη κανένα περιστατικό κακοποίησης».

Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ, σύμφωνα με τον Γούντι Άλεν και την Σουν Γι Πρέβιν, πέρασαν χρόνια «συνωμοτώντας ύπουλα με τους Φάροου και τους υποστηρικτές τους για να δημιουργήσουν ένα βρόμικο έργο διάσπαρτο με αναλήθειες»

Είναι γεγονός ότι οι κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης της Ντίλαν Φάροου είχαν διερευνηθεί την περίοδο 1992-1993 από τρεις διαφορετικές υπηρεσίες στο Κονέκτικατ και τη Νέα Υόρκη χωρίς να επιβεβαιώσουν την ενοχή του Άλεν. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι στο νέο ντοκιμαντέρ αρνήθηκαν να κάνουν δηλώσεις όχι μόνο το ζεύγος Άλεν και Πρέβιν αλλά και ένα ακόμα θετό παιδί της Φάροου, ο Μόουζες, που στη δικαστική υπόθεση της θετής αδερφής του είχε καταθέσει υπέρ του Άλεν.

Οι Ζίρινγκ και Ντικ έχουν ασχοληθεί με το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης και με παλαιότερα ντοκιμαντέρ τους. Ένα από αυτά, με τίτλο «The Invisible War», διερευνά υποθέσεις βιασμού στον αμερικανικό στρατό και βρέθηκε ανάμεσα στις υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Δείτε το τρέιλερ της σειράς ντοκιμαντέρ «Allen vs Farrow»:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Κεντρική φωτό: YouTube

Read Next

28 Σεπ 2023

"Ο Διάβολος φοράει Prada": 10 πράγματα που δεν ήξερες για την κωμωδία

Η αμοιβή της Στριπ, σε ποιον βάσισε την ερμηνεία της, οι σχεδιαστές που δεν έδιναν από φόβο ρούχα τους και πολλά, πολλά ακόμη!

05 Σεπ 2023

Η Αρίθα Φράνκλιν έκανε το Respect φεμινιστικό ύμνο. Πριν, ήταν το ακριβώς αντίθετο.

Πριν τη δική της ερμηνεία, "Respect", ζητούσαν οι άντρες που γυρνούσαν σπίτι μετά τη δουλειά, από τις συζύγους τους.

Περισσότερα από

News

01 Σεπ 2023

"Δε χώρισα για τον Ράσελ Κρόου, χώρισα γιατί ο γάμος μου ήταν χάλια"

Ο "παράνομος" δεσμός που σχεδόν κατέστρεψε την καριέρα της Μεγκ Ράιαν και το Χόλιγουντ που το 2000 είχε κάνει επίδειξη μισογυνισμού.

16 Αυγ 2023

Η τελευταία επιθυμία της Τζένης Καρέζη. Τι ήθελε να κάνει πριν τον θάνατο της αλλά δεν πρόλαβε

Μία πολύ στενή της φίλη αποκάλυψε ποια ήταν η μεγαλύτερη επιθυμία της ηθοποιού.

15 Αυγ 2023

Η σπάνια φωτογραφία της Αλίκης Βουγιουκλάκη με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Πού είχαν συναντηθεί;

Μια μεγάλη σταρ και ένα χαρισματικός ηγέτης, που η η μοίρα το έφερε να να πεθάνουν τη ίδια χρονιά. Το καλοκαίρι του 1996 με διαφορά ενός μήνα.

20 Ιουλ 2023

Κάποτε στη Βουλιαγμένη: Σπάνια φωτογραφία της Μπριζίτ Μπαρντό με μαγιό στην Ελλάδα το ‘69

"Τη συγκεκριμένη περίοδο βρίσκεται σε διάσταση με τον τρίτο σύζυγό της και κληρονόμο της αυτοκινητοβιομηχανίας "Opel" Γκίντερ Σακς".

12 Ιουλ 2023

Νικόλ Κίντμαν: "Εύχομαι να είχα γνωρίσει τον Κιθ πιο νωρίς στη ζωή μου"

Η Νικόλ Κίντμαν και ο Κιθ Έρμπαν είναι αχώριστοι από τις αρχές της δεκαετίας των 00’s και παραμένουν μαζί, ενωμένοι σε όλα τα σκαμπανεβάσματα της ζωής.

01 Ιουλ 2023

Η δολοφονία του αδερφού της, ο καρκίνος, τα δικαστήρια: Η μυθιστορηματική ζωή της Σοφία Βεργκάρα

"Βασικά ήθελα να γίνω οδοντίατρος, όχι ηθοποιός, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου φέρει η ζωή" έχει πει η "Γκλόρια" του "Modern Family".

17 Μαϊ 2023

Η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση της Ειρήνης Παππά το 1948 σε ηλικία 22 ετών. Μία σπάνια φωτογραφία

Η μοναδική ομορφιά και το εκπληκτικό ταλέντο της Ειρήνης Παππάς αποτυπώθηκε για πρώτη φορά στην ταινία της Φίνος Φιλμ "Χαμένοι Άγγελοι".

14 Μαϊ 2023

Ποιο ήταν το κορίτσι που ενέπνευσε το "My Way" του Φρανκ Σινάτρα, ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια

Πανέμορφη, λαμπερή, με μοναδικό στυλ και ακαταμάχητη γοητεία.