ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η Ελένη Ψυχούλη γράφει γράμμα στον 18χρονο εαυτό της, με κεντρικό θέμα τον χρόνο

Γλυκιά μου, αν καθίσεις να το ψάξεις και να το αναλογιστείς, το βασικό θέμα στη ζωή μιας γυναίκας, είναι Χρόνος.

Η Ελένη Ψυχούλη γράφει γράμμα στον 18χρονο εαυτό της, με κεντρικό θέμα τον χρόνο

Κάθε φορά που συναντιόμαστε με την Ελένη είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα. Δεκαεπτά χρόνια σερί. Κάθε φορά θυμόμαστε τις παλιές καλές εποχές όταν κάναμε υπέροχες δουλείες και αξέχαστα ταξίδια μαζί. Κάθε φορά συζητάμε για τα πάντα εκτός από μαγειρική. Κάθε φορά συνειδητοποιώ ότι ο χρόνος άπλα περνάει από δίπλα της, αλλά δεν την αγγίζει.

Η Ελένη Ψυχούλη γράφει γράμμα στον 18χρονο εαυτό της, με κεντρικό θέμα τον χρόνο
Γλυκιά μου, αν καθίσεις να το ψάξεις και να το αναλογιστείς, το βασικό θέμα στη ζωή μιας γυναίκας, είναι Χρόνος.

Η Ελένη Ψυχούλη μιλάει στον 18χρονο εαυτό της για ένα από τα βασικά θέματα στη ζωή μιας γυναίκας, τον πανδαμάτορα χρόνο.

Γλυκιά μου

Αν καθίσεις να το ψάξεις και να το αναλογιστείς, το βασικό θέμα στη ζωή μιας γυναίκας, είναι Χρόνος. Ο χρόνος που δεν φτάνει, ο χρόνος που περνά, τα όσα θα φέρνει ο χρόνος, ο χρόνος που δεν ήρθε ακόμη, αυτό που θέλει το χρόνο του, ο χρόνος φίλος, ο χρόνος εχθρός, ο χρόνος που δεν έχεις, εκείνος που έχεις, κακόχρονο να’χεις!. Ο χρόνος ο δημιουργικός, ο ανεκμετάλλευτος, ο χρόνος που χάνεις, ο κερδισμένος. Η ζωή ενός ανθρώπου είναι μια κούρσα, ένας ελιγμός ανάμεσα σε μήνες, εβδομάδες, ημέρες, λεπτά και δευτερόλεπτα και ένας απολογισμός ετησίως: ίσως την Πρωτοχρονιά, ίσως στα γεννέθλιά σου. Δεν έχω γεννέθλια ούτε Πρωτοχρονιά, όμως στο κατώφλι μιας μεσήλικης ηλικίας, μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι νοιώθω νεότερη από τα 18 μου. Τότε κουραζόμουν με το παραμικρό, το παραμικρό έμοιαζε βουνό, το παραμικρό με πλήγωνε, με φρέναρε, ο χρόνος ήταν ένα τεράστιο μπαλόνι, που μέσα του ζούσε η Ζωή που ονειρευόμουν κι εγώ δεν ήξερα πως να το πιάσω, πώς να το κάνω να μην γλυστρά από τα χέρια μου, πώς να το τιθασεύσω. Η σκληρή δουλειά μου χάρισε μια αέναη νεότητα, την ενέργεια που σκαρφαλώνει βουνά, τώρα ο χρόνος μου φτάνει για όλα. Για όλα τα εκνευριστικά πρακτικά μιας καθημερινότητας αλλά και για όλα τα όνειρα που ξέρω πλέον πώς να τα μεταμορφώσω σε πολλές, πολύχρωμες. πραγματικότητες. Όσο γερνάς κουράζεσαι λιγότερο, η μέρα φτάνει για τα δεκαπλάσια πράγματα, ίσως γιατί ξέρεις πια τί σημαίνει σφιχτή οργάνωση, ατζέντα, φάιλοφαξ, προγραμματισμός από πριν, των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.

Αν γύριζα πίσω, το μόνο που θα άλλαζα θα ήταν οι μάταιες καθυστερήσεις, που χωρίς να το καταλάβω μου ροκάνισαν πολύτιμους μήνες, ώρες μοναδικές, που δεν επιστρέφουν.

Η πολλή δουλειά, λοιπόν, δεν τρώει τον αφέντη όπως μας έχουν μάθει, αλλά σε εξασκεί στον πρωταθλητισμό της ζωής. Όλοι μπορεί να σε προδώσουν, από τον αδελφό και τον έρωτα, μέχρι την κολλητή και ένα τσουβάλι νοματαίους του επαγγελματικού σου δρόμου. Η δουλειά που αγαπάς, πάντα θα σου φέρει πίσω στο δεκαπλάσιο την ενέργεια που της αφιέρωσες. Σε χρήμα, σε καριέρα, σε άλλες δουλειές. Όσες απογοητεύσεις σου φέρει και όσες χαρές ρίξει στα πόδια σου, είναι οι βιταμίνες που θα σε κάνουν άτρωτη στα χτυπήματα και την απογοήτευση. Στα 18 δεν ξέρεις από ποιό μαλλί να τραβήξεις τη ζωή. Στα 50 είναι μια παιδική πλαστελίνη στα χέρια σου.

Δείτε ένα βίντεο με την Ελένη να χορεύει μέσα στο χρόνο:

Με ένα απόμακρο, λίγο στραβό χαμόγελο, της δίνεις το σχήμα που σου ταιριάζει, την ράβεις sur mesure στα μέτρα σου. Κρατάς το ψαλίδι και κόβεις με σιγουριά το σχήμα της. Χωρίς φόβο και με πολύ πάθος. Αν γύριζα πίσω, το μόνο που θα άλλαζα θα ήταν οι μάταιες καθυστερήσεις, που χωρίς να το καταλάβω μου ροκάνισαν πολύτιμους μήνες, ώρες μοναδικές, που δεν επιστρέφουν. Τον χρόνο που αψήφιστα χάρισα σε σχέσεις που είχαν πεθάνει, σε συνεργασίες που δεν προχωρούσαν. Από φόβο που αποδείχτηκε μάταιος, όσο μάταιη και η προσπάθεια να σώσω όσα δεν σώζονται. Μην πιστέψεις κανέναν που θα σου πει πως όσα κλωτσάνε μέσα μας διορθώνονται με κόπο, υπομονή και θυσίες. Οι έρωτες, οι γάμοι, οι φιλίες και οι συνεργασίες που αξίζουν, είναι όταν κυλάνε σαν αβίαστο, καθάριο νερό, όταν συνενοούνται με τα μάτια, όταν δεν χρειάζεται με λόγια να εξηγήσουν τον εαυτό τους. Οπότε, μετά από τόση ψυχανάλυση, τόσο Φρόυντ και Λακάν, καταλήγουμε στην απλή, λαϊκή σοφία: όλα στη ζωή είναι τυχερά, όλα είναι Μοίρα.

Αυτή τη φθορά, δεν θα την αγαπήσεις. Άσε να λένε «αγάπα τις ρυτίδες σου».

Ο Χρόνος έρχεται φορτωμένος με δώρα: μοιράζει δύναμη, σοφία, υπομονή, διαίσθηση, αυτοπεποίθηση, στυλ, προσωπικότητα, γοητεία. Με αντάλλαγμα τη φθορά, εκείνο το πρόσωπο που σπάει σε μικρές ρωγμές κάθε που κοιτάζεσαι στον καθρέφτη. Αυτές που δεν μπορεί να διορθώσει κανένα μπότοξ και κανένας πλαστικός. Γιατί όσο και να τις σβήσεις, τις προδίδει το βλέμμα. Ο χρόνος κυλά πάντα μέσα από τα μάτια και δεν κάνει ποτέ έκπτωση.

Αυτή τη φθορά, δεν θα την αγαπήσεις. Άσε να λένε «αγάπα τις ρυτίδες σου». Απλά, θα συμφιλιωθείς μαζί τους αν έχεις προηγουμένως φροντίσει να ζήσεις μια πλούσια και λεύτερη ζωή. Τη δική σου και όχι των άλλων. Γεμάτη περιπέτεια, χρώματα, τοπία και εναλλαγές. Αν έχεις τολμήσει να... τολμήσεις. Πληρώνοντας το τίμημα.

Από κει και πέρα, στο χέρι σου η απάντηση: ποιά βρίσκεις πιο γοητευτική; Τη Σαρλότ Ράμπλινγκ ή τη Ντονατέλα Βερσάτσε;

Ο χρόνος κυλά πάντα μέσα από τα μάτια και δεν κάνει ποτέ έκπτωση.

Φωτογραφίες και βίντεο: Ολυμπία Κρασαγάκη

Read Next

10 Απρ 2024

O άλλος Ουίλιαμ. Ο άγνωστος, playboy πρίγκιπας της Αγγλίας που ερωτεύτηκε κάποια σαν τη Μέγκαν Μαρκλ

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ του Κλούτσεστερ ήταν 4ος στη σειρά διαδοχής, αγάπησε με πάθος ένα διαζευγμένο μοντέλο και πέθανε με μυστηριώδη τρόπο σε αεροπορικό δυστύχημα.

26 Φεβ 2024

"Η Τζόαν Κρόφορντ πέθανε. Ήταν το μόνο καλό που έκανε"

To ασίγαστο μίσος ανάμεσα στη Μπέτι Ντέιβις και την Τζόαν Κρόφορντ.

Περισσότερα από

News

22 Φεβ 2024

"Νιώθαμε σαν μαϊμούδες σε νούμερο": Οι τραγικές λεπτομέρειες της ζωής των αδελφών Όλσεν

"Κοιτάω παλιές φωτογραφίες και δεν με συγκινούν καθόλου. Δεν θα ευχόμουν σε κανέναν να μεγαλώσει όπως εγώ".

19 Ιαν 2024

"Βαριέμαι τη ρουτίνα": Η Έλενα Ναθαναήλ γεννήθηκε σαν σήμερα και έφυγε στα 61 της φροντίζοντας να σπάσει το καλούπι

Μοναδική, επιβλητική, ξεχωριστή φιγούρα του ελληνικού κινηματογράφου. Δείτε όσα είπε στην τελευταία της τηλεοπτική συνέντευξη.

04 Ιαν 2024

"1968 στη Μεγάλη Βρετανία": Η Έλλη Λαμπέτη μαζί με τον Κώστα Καρρά σε επίδειξη μόδας

Παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τη συλλογή ρούχων του Γιάννη Τσεκλένη στην Αθήνα μίας άλλης εποχής.

29 Σεπ 2023

Πώς η Μονρόε άνοιξε τον δρόμο στην Έλλα Φιτζέραλντ, θύμα κι εκείνη του ρατσισμού

"Μετά από αυτό δεν έπαιξα ποτέ σε μικρά τζαζ κλαμπ ξανά". Η Μέριλιν πολέμησε με τα δικά της όπλα τον ρατσισμό.

05 Σεπ 2023

Η Αρίθα Φράνκλιν έκανε το Respect φεμινιστικό ύμνο. Πριν, ήταν το ακριβώς αντίθετο.

Πριν τη δική της ερμηνεία, "Respect", ζητούσαν οι άντρες που γυρνούσαν σπίτι μετά τη δουλειά, από τις συζύγους τους.

01 Σεπ 2023

"Δε χώρισα για τον Ράσελ Κρόου, χώρισα γιατί ο γάμος μου ήταν χάλια"

Ο "παράνομος" δεσμός που σχεδόν κατέστρεψε την καριέρα της Μεγκ Ράιαν και το Χόλιγουντ που το 2000 είχε κάνει επίδειξη μισογυνισμού.

20 Ιουλ 2023

Κάποτε στη Βουλιαγμένη: Σπάνια φωτογραφία της Μπριζίτ Μπαρντό με μαγιό στην Ελλάδα το ‘69

"Τη συγκεκριμένη περίοδο βρίσκεται σε διάσταση με τον τρίτο σύζυγό της και κληρονόμο της αυτοκινητοβιομηχανίας "Opel" Γκίντερ Σακς".

12 Ιουλ 2023

Νικόλ Κίντμαν: "Εύχομαι να είχα γνωρίσει τον Κιθ πιο νωρίς στη ζωή μου"

Η Νικόλ Κίντμαν και ο Κιθ Έρμπαν είναι αχώριστοι από τις αρχές της δεκαετίας των 00’s και παραμένουν μαζί, ενωμένοι σε όλα τα σκαμπανεβάσματα της ζωής.

01 Ιουλ 2023

Η δολοφονία του αδερφού της, ο καρκίνος, τα δικαστήρια: Η μυθιστορηματική ζωή της Σοφία Βεργκάρα

"Βασικά ήθελα να γίνω οδοντίατρος, όχι ηθοποιός, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου φέρει η ζωή" έχει πει η "Γκλόρια" του "Modern Family".