ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γιάννης Σεργάκης: ο δημιουργός των μίνιμαλ κοσμημάτων που εντυπωσιάζουν μιλάει στο WomanTOC

“Δεν αντλώ έμπνευση. Σκέφτομαι.” δηλώνει αφοπλιστικά ο καταξιωμένος Έλληνας σχεδιαστής, του οποίου οι δημιουργίες ταξιδεύουν ανά τον κόσμο.

Γιάννης Σεργάκης: ο δημιουργός των μίνιμαλ κοσμημάτων που εντυπωσιάζουν μιλάει στο WomanTOC

Με μοναδική πηγή έμπνευσης τις σκέψεις του, ο καταξιωμένος Έλληνας σχεδιαστής κοσμημάτων Γιάννης Σεργάκης καταφέρνει να ξεχωρίζει με τα αριστοτεχνικά κοσμήματά του ανάμεσα σε μία πληθώρα δημιουργών του είδους του και να αναδειχθεί μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα ως ο πιο σύγχρονος μίνιμαλ σχεδιαστής. Καταφέρνει να εντυπωσιάσει χωρίς περιττούς διάκοσμους με δημιουργίες που ακολουθούν αυστηρές γεωμετρίες και μοντέρνα πρότυπα. Αν και στην αρχή συνήθιζε να σχεδιάζει ανυπόγραφα τις συλλογές του από διαμάντια και χρυσό, σήμερα δύο μόλις μετά, τα κοσμήματα Giannis Sergakis έχουν αποκτήσει το δικό τους χώρο στο νούμερο 5 (αγαπημένος αριθμός του σχεδιαστή) της οδού Βαλαωρίτου καθώς και διεθνή παρουσία σε Νέα Υόρκη, Παρίσι και Τόκυο.

Γιάννης Σεργάκης: ο δημιουργός των μίνιμαλ κοσμημάτων που εντυπωσιάζουν μιλάει στο WomanTOC
Γιάννης Σεργάκης

- Πως ξεκινήσατε την ενασχόλησή σας με το κόσμημα;

Ξεκίνησα εντελώς φυσικά. Ήταν μια φυσική εξέλιξη για μένα, σα να ανήκα πάντα σε αυτό το χώρο. Παράλληλα με τις σπουδές μου ασχολούμουν με το κόσμημα και την κατασκευή του. Αργότερα, στη Νέα Υόρκη, σπούδασα γεμολογία και σχέδιο και το 2004 άνοιξα το γραφείο μου στην Ελλάδα, όπου σχεδίασα πάνω από 40 συλλογές με διαμάντια και χρυσό τις οποίες διένειμα σε μαγαζιά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, χωρίς να υπογράφω την δουλειά μου. Δεν ήθελα.Το 2014 παρουσίασα την πρώτη μου υπογεγραμμένη συλλογή, Commitment, στο Παρίσι. Ένα χρόνο μετά, η συλλογή βρίσκεται σε 25 μαγαζιά στον πλανήτη με κύριες αγορές το Παρίσι (Le bon marche) , τη Νέα Υόρκη (Bergdorf) και το Τόκυο.

Η μπουτίκ Yannis Sergakis στο κέντρο της Αθήνας.

- Θα μας πείτε λίγα λόγια την τελευταία σας συλλογή;

Η συλλογή ονομάζεται Commitment, δηλώνοντας την αγάπη και την αφοσίωσή μου σ’ αυτό που κάνω. Αποτελείται από κομμάτια μόνο 18 καρατίων και brillian. Χωρίζεται σε 4 σειρές: Charnieres, Crochet , Liens , Gracelet. Κάθε σειρά συνδέεται μεταξύ της αποπνέοντας μια λεπτότητα, μία φινέτσα. Οι σειρές είναι σχεδόν οργανικές. Εξελίσσονται φυσικά, ενώ πάρα πολύ σημαντικός για εμένα είναι ο τρόπος κατασκευής τους. Όταν τις σχεδιάζω λειτουργώ σχεδόν εμμονικά.

Σχεδίασα πάνω από 40 συλλογές με διαμάντια και χρυσό τις οποίες διένειμα σε μαγαζιά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, χωρίς να υπογράφω την δουλειά μου. Δεν ήθελα.

- Το κόσμημα ακολουθεί τις τάσεις;

Το κόσμημα ακολουθεί το δημιουργό του. Αναλόγως ποιος είναι αυτός, υπάρχει και το ανάλογο αποτέλεσμα. Υπάρχουν κοσμήματα που είναι το αποτέλεσμα ανθρώπων που το εφήμερο τους χαρακτηρίζει και υπάρχουν κοσμήματα που δεν τα ξεπερνά ο χρόνος γιατί είναι προϊόντα σκέψης και τα χαρακτηρίζει μια φινέτσα.

- Τι αγαπούν να φορούν οι σύγχρονες γυναίκες ;

Αδιαμφισβήτητα μπαίνουμε σε μια εποχή απλότητας. Σε μια εποχή εκλεκτικότητας . Και αυτό είναι ωραίο .

- Ποια είναι τα δικά σας αγαπημένα κομμάτια;

Δεν φοράω κοσμήματα.

- Τι δεν αντέχετε να βλέπετε στα κοσμήματα; Υπάρχει κάτι που να σας ενοχλεί;

Η επανάληψη. Δηλαδή αυτό που αντιγράφει το ένα το άλλο σχεδόν υστερικά. Βέβαια φαντάζομαι ότι αυτά τα κοσμήματα αφορούν ένα κοινό που δεν ενοχλείται.

- Οι άντρες φορούν κοσμήματα;

Το ανδρικό κόσμημα , είναι από τα πιο δύσκολα. Είναι δύσκολο γιατί ακροβατεί σε πολύ "γραφικές" εικόνες . Θα ήθελα κάποια στιγμή να το εξερευνήσω.

- Εν καιρώ κρίσης η μόδα και το καταναλωτικό κοινό στρέφονται προς τα αξεσουάρ. Πως εξηγείτε εσείς αυτή την τάση;

Απλά. Το αξεσουάρ μπορεί να κάνει τη διαφορά!

- Πως αντιμετωπίζει η διεθνής αγορά το Ελληνικό κόσμημα δεδομένης της παρουσίας σας στο εξωτερικό;

Το ελληνικό κόσμημα αυτή τη στιγμή είναι στα καλύτερα του. Νοιώθω περήφανος για όλους τους Έλληνες που έχουν αυτή την αποδοχή στο εξωτερικό.

- Από που αντλείτε έμπνευση για τα σχέδιά σας;

Δεν αντλώ έμπνευση. Σκέφτομαι .

- Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια και το μεγαλύτερο όνειρο σας για τον οίκο σας;

Το μεγαλύτερο όνειρο μου είναι να συνεχίσουμε να είμαστε δημιουργικοί σε όλα τα επίπεδα της δουλειάς μας. Να μην πέσουμε σε κοινοτοπίες.

- Ποια θεωρείτε την μεγαλύτερη καταξίωσή σας;

Ότι δημιούργησα κοσμήματα που τα πλαισίωσα με έναν εντελώς δικό μου τρόπο και είχαν άμεση αποδοχή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από την άλλη, σκέφτομαι ότι δε μπορεί να γίνει και διαφορετικά. Για να πάει κάτι καλά, πρέπει να έχει το προσωπικό σου στίγμα. Δεν είναι σίγουρο ότι θα πετύχει. Αλλά άμα είναι να πετύχει μπορεί να γίνει μόνο σε αυτό το πλαίσιο, μόνο με αυτή την προϋπόθεση.

Πληροφορίες :

http://yannissergakis.com/

Μπουτίκ:

Yannis Sergakis

Βαλαωρίτου 5, Αθήνα

τηλ. 210-3630041

Read Next

11 Αυγ 2022
08 Αυγ 2022

Το Savapile είναι η ζωντανή ιστορία της τέχνης του χειροποίητου καπέλου

Η Λίζα Σαρηγιαννίδου συνεχίζει την τέχνη που ξεκίνησε ο πατέρας της με το πιλοποιείο Savapile και στο εργαστήριο της θα βρεις καπέλα από ψάθα που θα αγάπας για πάντα!

Περισσότερα από

Made in Greece

26 Ιουλ 2022

Coco Fico x mtheta: Μια συλλογή αφιερωμένη στο ελληνικό καλοκαίρι

Η Κορίνα Βρούσια και η Μικαέλα Θεοφανοπούλου εκφράζουν την αγάπη τους για το αξεπέραστο ελληνικό καλοκαίρι μέσα από μια συλλογή κοσμημάτων που αποπνέει φινέτσα!

25 Ιουλ 2022

MAAN: Το ελληνικό brand που γεννήθηκε από την αγάπη για το καλοκαίρι

Η σχεδιάστρια και creative director του Maan, Μαριλένα Ανδρεάδη, μιλάει για τη φιλοσοφία, την έμπνευση και τη δημιουργική διαδικασία πίσω από τις συλλογές του brand.

11 Ιουλ 2022

Attica. Culture in a Word: Το νέο video για την προώθηση του τουρισμού στην Αττική

Το νέο video που στόχο έχει να προωθήσει τον πολιτιστικό τουρισμό από την Περιφέρεια Αττικής.

08 Ιουλ 2022

Womanhood Threads and Traces: Η κρητική λαϊκή τέχνη ζωντανεύει στο Cretan Malia Park

H έκθεση Womanhood Threads and Traces παρουσιάζει για πρώτη φορά την ιδιωτική Συλλογή της Αγάπης Σμπώκου από κρητικά υφαντά.

05 Ιουλ 2022

Η Grecian Lady ταξιδεύει

Grecian Chic είναι το brand της Έλενας Ζουρνατζή, που εξερευνά με το δικό της, μοναδικό τρόπο το απόλυτα ελληνικό σύμπαν

29 Ιουν 2022

Σίφνος: Οι αρχαίοι πύργοι "ξαναζωντανεύουν"

Ένα νέο αφιέρωμα των Financial Times εκθειάζει την ιστορία, την ποιότητα και τη διαχρονικότητα της αγγειοπλαστικής στη Σίφνο

28 Ιουν 2022
18 Ιουν 2022

Η νέα συλλογή του Kose Resortwear εμπνέεται από τα χειροποίητα κεραμικά πλακάκια της Μυρσίνης Αλεξανδρίδη

Το ελληνικό luxury resoertwear brand συνεργάζεται με την αρχιτέκτονα και εικαστικό για την καλοκαιρινή του συλλογή.

16 Ιουν 2022

Handbag Collection: Οι Ancient Greek Sandals παρουσιάζουν την πρώτη τους συλλογή από τσάντες

Η Handbag Collection δανείζεται σχεδιαστικά στοιχεία από αρχετυπικά ελληνικά οικιακά σκεύη για να τα μετουσιώσει σε μια ολοκληρωμένη σειρά από σοφιστικέ daywear τσάντες.