ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μιλήσαμε με την Ελληνίδα που κάλεσε την Chantal Thomass και τον Jean Claude Jitrois στην Αθήνα

«Για κάποιους η Ακρόπολη είναι όνειρο ζωής και εμείς που έχουμε σήμερα την ευκαιρία να την δείξουμε σε όλο τον πλανήτη θα φύγουμε για λίγες ψιχάλες;».

Μιλήσαμε με την Ελληνίδα που κάλεσε την Chantal Thomass και τον Jean Claude Jitrois στην Αθήνα

Η Άντα Ηλιοπούλου μετά από πολλές διευθύνσεις περιοδικών και ανταποκρίσεις στο εξωτερικό, έγινε Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως για το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας λόγω της δράσης που συντόνιζε ατομικά δυο χρόνια για την διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στον πλανήτη σε συνεργασία με τους διάσημους οίκους μόδας. Γι' αυτό τον λόγο κάλεσε στην Αθήνα τους διάσημους σχεδιαστές Jean Claude Jitrois και Chantal Thomass, οι οποίοι βραβεύτηκαν από την πρόεδρο της Ναυτιλιακής Λέσχης, Ειρήνη Νταϊφά και τον αντιπρόεδρο της Ναυτιλιακής Λέσχης, Γιώργο Αλεξανδράτο. Μετά το event η Άντα Ηλιοπούλου έγινε executive global board of directors member για το Euro American women's council των ΗΠΑ.

Μιλήσαμε με την Ελληνίδα που κάλεσε την Chantal Thomass και τον Jean Claude Jitrois στην Αθήνα
«Κάλεσα προσωπικά την αγαπημένη μου φίλη και συνεργάτη Chantal Thomass και τον θρύλο της γαλλικής μόδας και τεράστιο φιλέλληνα, τον Jean Claude Jitrois» λέει η Άντα Ηλιοπούλου.

«Δυο χρόνια τώρα έχω ξεκινήσει ατομικά ένα έργο που αφορά την διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό σε συνεργασία με τους διασημότερους οίκους μόδας του πλανήτη, όπως ο Jitrois, ο Miyake, η Escada, η Chantal Thomass, η Chopard, η Schiaparelli, ο Stephane Rolland που ανάμεσα στα αλλά συνεργάστηκε τώρα με την Beyoncé στο βίντεο που γυρίστηκε στο Λούβρο με τη Νίκη της Σαμοθράκης. Πολλοί θρύλοι της μόδας συμμετέχουν σε αυτό το project και έγιναν πρεσβευτές της Ελλάδας, με πολλούς τρόπους. Άλλοι σχεδιάζοντας ρούχα ή έργα τέχνης και άλλοι δίνοντας συνεντεύξεις υπέρ της χώρας μας» εξηγεί η Άντα.

«Αυτό το project στο εξωτερικό πήγε εξαιρετικά καλά και συνεχίζεται ακόμη πιο δυναμικά προσθέτοντας καθημερινά μεγάλες προσωπικότητες που στηρίζουν την Ελλάδα αφιλοκερδώς. Λόγω αυτής της δράσης τον Σεπτέμβριο του 2017 έγινα Πρέσβειρα καλής θελήσεως για το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας και κατόπιν βραβεύτηκα από το Euroamerican Women's council των Ηνωμένων Πολιτειών με το βραβείο "Ο οραματιστής που ενώνει την μόδα με την κοινωνία". Ήταν ένα τεράστιο δώρο αυτό για μένα που διαφωνώ με τους όποιους διχασμούς καλλιεργούνται κατά καιρούς στη χώρα μας. Ήταν μια δικαίωση -αυτό το έργο το κάνω αφιλοκερδώς και χωρίς καμία ενίσχυση από το ελληνικό κράτος».

Η Chantal Thomass και η Άντα Ηλιοπούλου στο μουσείο της Ακρόπολης.

-Μίλησε μου για το event που έγινε στην Αθήνα.

Το event αυτό ήταν πολυδιάστατο. Δεν εμπεριείχε μόνο την βράβευση των ξένων σχεδιαστών αλλά και την έναρξη του greek fashion floor. Κατ’ αρχήν λόγω της πολυετούς φιλίας μου με την οικογένεια Βασιλόπουλου του ξενοδοχείου St George Lycabettus αποφασίσαμε να επιλέξω προσωπικά να συντονίσω και να δημιουργήσουμε από κοινού με την ταλαντούχα Κατερίνα Ευθυμίου των «Positive+ Architects» τα δωμάτια των Ελλήνων Σχεδιαστών Μόδας. Στα πλαίσια του πολιτιστικού τουρισμού πλέον υπάρχει ένας όροφος αφιερωμένος στην ελληνική μόδα, στον οποίο τιμούνται πολύ μεγάλα ονόματα όπως ο Τσεκλένης, ο Κρίτσας, η Σοφία Κοκοσαλάκη, η Μαίρη Κατράντζου, ο Λάσκαρης, η Ορσαλία Παρθένη, η Δάφνη Βαλέντε, ο Βασίλης Ζούλιας, η Εριφύλλη Νικολοπούλου, ο Πάρης Βαλταδώρος, ο Δημήτρης Ντάσιος, η Λένα Κατσανίδου, η Λουκία, η Δάφνη Βαλέντε, η Χαρά Λεμπέση και πολλοί άλλοι. Επίσης, δύο σουίτες είναι αφιερωμένες στον Pierre Cardin και την Anna Molinari που ήταν τακτικοί θαμώνες για χρόνια στο ξενοδοχείο.

«Οι δύο σχεδιαστές εδώ και δύο χρόνια συμμετέχουν αφιλοκερδώς στην δράση που κάνω ατομικά για την διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό» εξηγεί η Άντα.

-Όσον αφορά τις βραβεύσεις;

Κάλεσα προσωπικά την αγαπημένη μου φίλη και συνεργάτη Chantal Thomass και τον θρύλο της γαλλικής μόδας και τεράστιο φιλέλληνα, τον Jean Claude Jitrois. Οι δύο σχεδιαστές εδώ και δύο χρόνια συμμετέχουν αφιλοκερδώς στην δράση που κάνω ατομικά για την διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Και κάλεσα αυτούς τους δυο θρύλους, αφενός για να τιμήσουν τους Έλληνες σχεδιαστές κόβοντας την κορδέλα του fashion ορόφου του ξενοδοχείου St George Lycabettus, αλλά και γιατί το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας που με αφορμή όσα έχω κάνει προσωπικά στο εξωτερικό 12 χρονια με τους διάσημους οίκους μόδας, ξεκινάει έναν κύκλο διαπολιτισμικών διαλόγων με τις διάσημες προσωπικότητες που συμμετέχουν στην δράση αυτή. Σε αυτόν τον κύκλο θα επεξηγούμε πως μπορεί η χώρα να επαναλανσάρει και να ενισχύσει το όνομά της μέσα από άλλου τύπου δημιουργικές δραστηριότητες, με τις οποίες άλλες χώρες δουλεύουν τριάντα χρόνια. Όπως η Ιταλία π.χ. ή η Γαλλία, η Αμερική, ακόμη και το Ντουμπάι, από όπου και εμπνεύστηκα για να ξεκινήσω αυτή την δράση όταν πήγα ως η μοναδική καλεσμένη δημοσιογράφος από τη Μεσόγειο σε ένα σόου του Καρλ Λάγκερφελντ, που επεξηγούσε τι είναι η πολιτιστική διπλωματία σε συνεργασία με τα Εμιράτα.

Οι ίδιοι έκαναν πολλές ερωτήσεις, μέσα στο μουσείο ειδικά, αγόρασαν πολλά βιβλία ο καθ' ένας για να κάνουν δώρο στους φίλους τους στο Παρίσι και να τους μιλήσουν για την Ακρόπολη.

-Τι εντυπωσίασε τους Γάλλους σχεδιαστές στην Αθήνα;

Μου πήρε δώδεκα χρόνια να πείσω την Σανταλ να έρθει γιατί έχει ένα πολύ απαιτητικό πρόγραμμα που δεν επιτρέπει ταξίδια τέτοιου τύπου. Ο Ζιτρουά έρχεται κάθε χρόνο στην Μύκονο και κάποιες φορές, κρυφά, στην Αθήνα. Αλλά τώρα τους έκανα ένα πολύ οργανωμένο πρόγραμμα. Είχαμε μια από τις καλύτερες γαλλόφωνες ξεναγούς και έμαθαν τα πάντα για την Ακρόπολη, το μουσείο και το Ηρώδειο, καθώς και για το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Πραγματικά συγκινήθηκα την ώρα που ήμασταν στην Ακρόπολη και ενώ φωτογραφίζονταν έπιασε βροχή. Τους έλεγα να σταματήσουν και μου λέει ο Ζιτρουά “για κάποιους η Ακρόπολη είναι όνειρο ζωής και εμείς που έχουμε σήμερα την ευκαιρία να την δείξουμε σε όλο τον πλανήτη θα φύγουμε για λίγες ψιχάλες;". Οι ίδιοι έκαναν πολλές ερωτήσεις, μέσα στο μουσείο ειδικά, αγόρασαν πολλά βιβλία ο καθ' ένας για να κάνουν δώρο στους φίλους τους στο Παρίσι και να τους μιλήσουν για την Ακρόπολη. Αυτό που ευχαριστήθηκαν στα αλήθεια ήταν ένα απλό ταβερνάκι που τους πήγα για σουβλάκι και ελληνική μπίρα στο Μοναστηράκι. Έπαιζε η μουσική από τα μπουζούκια και το τραπέζι ήταν κάτω από τις φυλλωσιές του πλάτανου. Ενθουσιάστηκαν. Γιατί αυτοί όλοι οι διάσημοι ξένοι τα έχουν ζήσει όλα με τους Μαικήνες του πλανήτη. Αυτό που θαυμάζουν είναι το αληθινό. Όχι το δήθεν. Για αυτό σέβονται και την Ελλάδα,τον πολιτισμό μας και την ανοιχτόκαρδη και έντιμη φιλοξενία.

Πάντα θα πιστεύω πως υφίσταται μια αδιόρατη κλασική ωραιότητα στην Ελλάδα.

-Γιατί η Αθήνα είναι τόσο της μόδας;

Πάντα θα πιστεύω πως υφίσταται μια αδιόρατη κλασική ωραιότητα στην Ελλάδα. Θα το ονομάσεις η φύση μας; Η ιστορία μας; Η γλώσσα μας; Η πιο δυσάλωτη και ταυτοχρόνως πιο αριστοκρατική. Η Αθήνα αν και έχει πολλά προβλήματα συνεχίζει να αποπνέει μια βαριά εθνική προνομία, έχει ένα διαχρονικό και αδιαμφισβήτητο στοιχείο που ενέπνεε και για πάντα θα εμπνέει την οικουμένη. Στον αέρα της πλανάται η αύρα του πολιτισμού σε συνδυασμό με το θεμέλιο που λέγεται Δημοκρατία.

-Εσύ που έχεις ζήσει πολύ στο Παρίσι πιστεύεις ότι κάτι έχει αλλάξει θετικά σε σχέση με την ελληνική μόδα και με το πώς μας βλέπουν οι ξένοι;

Έχουμε σπουδαίους δημιουργούς. Αλλά γενικά όσο οι περισσότεροι Έλληνες σχεδιαστές δεν κάνουν αυτό που ονειρεύονται αλλά αυτό που οι πελάτες τους θέλουν, δε θα καταφέρουν δυστυχώς πολλά πράγματα στο εξωτερικό. Η μόδα στο Παρίσι τρέχει με ταχύτητα φωτός. Οι επενδυτές είναι τεράστιοι. Επίσης, ο σχεδιαστής στο εξωτερικό εργάζεται σε πολλά επίπεδα. Π.χ. η Σαντάλ Τομάς έχει σχεδιάσει από ρούχα και εσώρουχα μέχρι καλλυντικά, ξενοδοχεία, πολυελαίους και αυτοκίνητα μέχρι το συλλεκτικό μπουκάλι της Coca Cola. Η αναπτυξιακή πολιτική είναι τεράστια. Εν τω μεταξύ ένας Έλληνας πρέπει πολύ σοβαρά να αποφασίσει κάτι. Αν θα έρθει στη Γαλλία για να ενισχύσει "την εσωτερική κατανάλωση", όπως την ονομάζω, δηλαδή την φήμη του στην Ελλάδα -κάτι το οποίο θεωρώ μάταιο και κοστοβόρο-, ή θα εργαστεί για να γίνει κάποιος, που σημαίνει πως εκτός από το ταλέντο του πρέπει να θυμηθεί και την πειθαρχεία του και το πείσμα του. Δυστυχώς ή ευτυχώς ακόμη και ο σημαντικότερος Έλληνας σχεδιαστής στο Παρίσι ξεκινάει από το μηδέν. Υπάρχουν νόμοι στη Γαλλία για την μόδα. Δεν πας έτσι όπως κάποιοι έχουν συνηθίσει να κάνουν στην Ελλάδα μέσω φίλων κλπ. Εκεί η μόδα είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Και χρειάζεται και χαρακτήρα. Δεν μπορεί ο Ζιτρουά και ο κάθε ένας του επιπέδου του να είναι τόσο απλός μετά από 40 χρόνια καριέρας και εσύ να φέρνεις μαζί και το καλάμι. Το γαλλικό μας γραφείο, το Méphistophélès productions, είναι εντεταλμένο της εβδομάδας μόδας και είναι γεγονός πως θέλουμε να έρθουν να δείξουν οι Έλληνες σχεδιαστές το ταλέντο τους.

Ή Άντα Ηλιοπούλου κάλεσε στην Αθήνα τους διάσημους σχεδιαστές Jean Claude Jitrois και Chantal Thomass, οι οποίοι βραβεύτηκαν από την πρόεδρο της Ναυτιλιακής Λέσχης, Ειρήνη Νταϊφά και τον αντιπρόεδρο της Ναυτιλιακής Λέσχης, Γιώργο Αλεξανδράτο.

-Τι σημαίνει η Ελλάδα για σένα;

Θα χρησιμοποιήσω τα λεγόμενα του Χρήστου Γιανναρά: «Ποτέ δεν ήταν τόπος η Ελλάδα, ήταν τρόπος, “το άριστον εκείνο” που δεν καταξιώνεται με χρήμα –ήταν ο πολιτισμός: στοχεύσεις πριν από την οικονομία και πέρα από την οικονομία, η ζωή και η χαρά της ζωής όταν δεν μετριέται με το εισόδημα. Η αντίσταση στη βαρβαρότητα είναι να σωθεί η “ιδιότητα”: η συνέχεια της ενιαίας γλώσσας, της ιστορικής συνείδησης, της κοινοτικής αυτοδιοίκησης».

«Αυτό που ευχαριστήθηκαν στα αλήθεια ήταν ένα απλό ταβερνάκι που τους πήγα για σουβλάκι και ελληνική μπίρα στο Μοναστηράκι» λέει η Άντα Ηλιοπούλου.


Read Next

19 Οκτ 2022
19 Οκτ 2022

Αλεξάντρ Ντεσπλά: "Θέλω να γράψω μουσική για μία ελληνική ταινία"

Ο βραβευμένος με 2 Όσκαρ συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής ("Shape of Water", "The Grand Budapest Hotel") που έχει ρίζες ελληνικές θα εμφανιστεί αύριο στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσ/νικης.

Περισσότερα από

Made in Greece

01 Οκτ 2022

Το Anthophile Vintage θα σε κάνει να αγαπήσεις τα vintage ρούχα

H Νικολέττα Στρελτσόβα, ιδρύτρια του brand, μας ξεναγεί στον μαγικό κόσμο της vintage μόδας.

22 Σεπ 2022

"Seraglio/Σαράι": Ρεμπέτικα στον λευκό καμβά στη νέα συλλογή Zeus & Dione

Σκιές, φιγούρες, αντανακλάσεις ξυπόλητων ηρώων που ζωντανεύουν στο φως και ρεμπέτικα τραγούδια που μιλούν για μια κρυφή αγάπη, εμπνέουν τη συλλογή Φθινόπωρο Χειμώνας ‘22-23 της Zeus+Δione.

11 Αυγ 2022
08 Αυγ 2022

Το Savapile είναι η ζωντανή ιστορία της τέχνης του χειροποίητου καπέλου

Η Λίζα Σαρηγιαννίδου συνεχίζει την τέχνη που ξεκίνησε ο πατέρας της με το πιλοποιείο Savapile και στο εργαστήριο της θα βρεις καπέλα από ψάθα που θα αγάπας για πάντα!

26 Ιουλ 2022

Coco Fico x mtheta: Μια συλλογή αφιερωμένη στο ελληνικό καλοκαίρι

Η Κορίνα Βρούσια και η Μικαέλα Θεοφανοπούλου εκφράζουν την αγάπη τους για το αξεπέραστο ελληνικό καλοκαίρι μέσα από μια συλλογή κοσμημάτων που αποπνέει φινέτσα!

25 Ιουλ 2022

MAAN: Το ελληνικό brand που γεννήθηκε από την αγάπη για το καλοκαίρι

Η σχεδιάστρια και creative director του Maan, Μαριλένα Ανδρεάδη, μιλάει για τη φιλοσοφία, την έμπνευση και τη δημιουργική διαδικασία πίσω από τις συλλογές του brand.

11 Ιουλ 2022

Attica. Culture in a Word: Το νέο video για την προώθηση του τουρισμού στην Αττική

Το νέο video που στόχο έχει να προωθήσει τον πολιτιστικό τουρισμό από την Περιφέρεια Αττικής.

08 Ιουλ 2022

Womanhood Threads and Traces: Η κρητική λαϊκή τέχνη ζωντανεύει στο Cretan Malia Park

H έκθεση Womanhood Threads and Traces παρουσιάζει για πρώτη φορά την ιδιωτική Συλλογή της Αγάπης Σμπώκου από κρητικά υφαντά.

05 Ιουλ 2022

Η Grecian Lady ταξιδεύει

Grecian Chic είναι το brand της Έλενας Ζουρνατζή, που εξερευνά με το δικό της, μοναδικό τρόπο το απόλυτα ελληνικό σύμπαν

29 Ιουν 2022

Σίφνος: Οι αρχαίοι πύργοι "ξαναζωντανεύουν"

Ένα νέο αφιέρωμα των Financial Times εκθειάζει την ιστορία, την ποιότητα και τη διαχρονικότητα της αγγειοπλαστικής στη Σίφνο