0
SHARES

«Αντί προλόγου παραθέτω την πιο κάτω ιστορία έμπνευσης και συμβολισμού. Βασίζεται στο 16σέλιδο δοκίμιο Thrower Star του Loren Eiseley (1907-1977), που δημοσιεύθηκε το 1969 στο The Unexpected Universe» λέει η Νικόλ Δαλάτση πριν μας παρουσιάσει τη νέα συλλογή των Alchimia, των μόνον σανδαλιών που δηλώνουν vegan και είναι 100% ελληνικά. 

«Μια μέρα, ένας άνθρωπος περπατούσε στην ακρογιαλιά. Την προηγούμενη νύχτα είχε προηγηθεί σφοδρή θαλασσοταραχή και η φουσκοθαλασσιά είχε ξεβράσει στην ακτή εκατοντάδες αστερίες.

«Δε βλέπεις; Πετάω τους αστερίες πίσω στην θάλασσα»

Κάποια στιγμή είδε ένα μικρό παιδί να σκύβει στην άμμο, να σηκώνει κάτι και πολύ απαλά και να το ρίχνει μέσα στην θάλασσα. Η κίνηση αυτή επαναλήφθηκε πολλές φορές, και του κέντρισε τόσο πολύ το ενδιαφέρον που πλησίασε για να δει από κοντά.

Με έκπληξη τότε διαπίστωσε ότι το παιδί μάζευε τους ξεβρασμένους αστερίες και τους έριχνε πάλι στη θάλασσα. Καθώς το παιδί ήταν αφοσιωμένο στο έργο του και δεν τον είχε αντιληφθεί, ο άνθρωπος στάθηκε και το παρατηρούσε για αρκετή ώρα. Κάποια στιγμή ο άνθρωπός μας αποφάσισε να κάνει πιο αισθητή την παρουσία του και του φώναξε:

- Καλημέρα! Τι κάνεις εδώ;

Το παιδί, σταμάτησε για μια στιγμή, κοίταξε τον άνδρα και του απάντησε.

- Δε βλέπεις; Πετάω τους αστερίες πίσω στην θάλασσα.

 - Δεν έχει νόημα αυτό που κάνεις, του αντιγύρισε ο άνθρωπος. Είναι εκατοντάδες οι αστερίες που πεθαίνουν στην αμμουδιά.

Το παιδί τον κοίταξε αποδοκιμαστικά, του έδειξε τον αστερία που κρατούσε στο χέρι του και του είπε:

- Έχει όμως σημασία για αυτόν εδώ.... είναι ακόμα ζωντανός! Και λέγοντας αυτά τα λόγια έριξε τον αστερία απαλά μέσα στην θάλασσα.

Ο άνθρωπός μας προσβεβλημένος, γιατί ένα μικρό παιδί του έδειχνε το σωστό, συνέχισε το δρόμο του, περπατώντας πλάι στους ξεβρασμένους αστερίες. Λίγο παρακάτω όμως, κάποιοι τον είδαν να κοιτάει κλεφτά γύρω του μήπως τον βλέπει κανείς κι όταν βεβαιώθηκε πως ήταν μόνος του, έσκυψε μάζεψε έναν αστερία και να τον απίθωσε μαλακά στη θάλασσα.

«Κάπως έτσι νιώθω κι εγώ όταν ολοκληρώνω ένα project επανάχρησης. Κάθε φορά που καταφέρνω να συλλέξω ποσότητες από "νεκρά υλικά" και να τους δώσω νέα ζωή, απομακρύνοντας τα από τον κάδο των σκουπιδιών. Με λες και ρομαντική σαν το παιδί της ιστορίας. Το σίγουρο είναι ότι οι «αστερίες» στην στεριά είναι πλέον αμέτρητοι, όσα και τα πολύπλοκα περιβαλλοντικά ζητήματα, οπότε είναι περισσότερο αναγκαίο από κάθε άλλη φορά να αναζητούμε λύσεις και διεξόδους όσο μικρές κι αν είναι. Θέλω να πιστεύω ότι τα Alchemia Vegan Shoes συμβάλουν κάπως σε αυτή την κατεύθυνση» εξηγεί με τον δυνατό τρόπο η Νικόλ τη σκέψη πίσω από την υλοποίηση των αγαπημένων πλέον σανδαλιών της. 

«Κάπως έτσι νιώθω κι εγώ όταν ολοκληρώνω ένα project επανάχρησης. Κάθε φορά που καταφέρνω να συλλέξω ποσότητες από "νεκρά υλικά" και να τους δώσω νέα ζωή, απομακρύνοντας τα από τον κάδο των σκουπιδιών» λέει η Νικόλ Δαλάτση.

«Επειδή και «αυτό το καλοκαίρι αλχημείες θε να φέρει», επιστρέφουμε πιστοί στο ραντεβού μας με νέες προτάσεις που βασίζονται στις γνωστές αρχές μας: επανάχρηση, low waste, εξοικονόμηση πόρων, χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα και διαφάνεια» λέει, προλογίζοντας τη νέα συλλογή για το καλοκαίρι του 2020. 

«Το κέντημα με σταυροβελονιά συνεχίζει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για την συλλογή μας που συνδυάζει την παράδοση με νέα υλικά. Η αγάπη μου για το κέντημα παραμένει αμείωτη από τα παιδικά χρόνια μέχρι σήμερα. Θυμάμαι τον εαυτό μου να παρατηρεί προσεκτικά τα περίτεχνα μοτίβα και να χάνεται στον πολύχρωμο κόσμο τους. Κάθε φορά που έκανε την εμφάνισή του κάποιο νέο εργόχειρο, άνοιγαν νέοι ορίζοντες για την φαντασία. Ήταν και εκείνο το ξύλινο κουτί με τους πολύχρωμους «μουλινέδες» που στα παιδικά μάτια φάνταζε σαν το κουτί του θησαυρού.

«Στα νέα σχέδια των Alchimia Vegan Shoes, τα παλιά κεντήματα δουλεύτηκαν με γνώμονα την συνειδητή προσπάθεια να συνδεθούν δυο χρονικά απομακρυσμένες περίοδοι, η σύγχρονη εποχή της μηχανής και της αυτοματοποίησης με την παλιά χειροποίητη παραγωγή».
«Τα Alchimia Vegan Shoes, μέσα από την μεταποίηση του κεντήματος, φιλοδοξούν να λειτουργήσουν ως ιδιότυπη «γέφυρα» ανάμεσα στις εποχές».

»Κάπως έτσι, η νοσταλγική ανάμνηση δημιούργησε την επιθυμία για δημιουργική αξιοποίηση των παλιών κεντημάτων που παρέμεναν στα συρτάρια αχρησιμοποίητα. Η ανάδειξή τους μέσα από την σύγχρονη προσέγγιση των Alchimia Vegan Shoes ήταν κάτι φυσικό και αυτονόητο. Από το πατρικό σπίτι μέχρι τα «σανδάλια της Αλχημείας», η μεταμόρφωση των μητρικών εργόχειρων σέβεται και τιμά την δουλειά, τον κόπο, τον χρόνο που διατέθηκε για την κατασκευή τους αλλά και τα συναισθήματα που συνόδευσαν την παραγωγική διαδικασία.

»Στα νέα σχέδια των Alchimia Vegan Shoes, τα παλιά κεντήματα δουλεύτηκαν με γνώμονα την συνειδητή προσπάθεια να συνδεθούν δυο χρονικά απομακρυσμένες περίοδοι, η σύγχρονη εποχή της μηχανής και της αυτοματοποίησης με την παλιά χειροποίητη παραγωγή. Τα Alchimia Vegan Shoes, μέσα από την μεταποίηση του κεντήματος, φιλοδοξούν να λειτουργήσουν ως ιδιότυπη «γέφυρα» ανάμεσα στις εποχές. Αυτό εκφράζεται και με την ασυνήθιστη συνάντηση υλικών όπως το κέντημα και το πλαστικό στις κροσέ λεπτομέρειες.

«Το κέντημα με σταυροβελονιά συνεχίζει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για την συλλογή μας που συνδυάζει την παράδοση με νέα υλικά».

»Συνεχίζουμε να κατασκευάζουμε χειροποίητα βιώσιμα προϊόντα, αξιοποιώντας απλά, ταπεινά και διαφορετικά υλικά (πλαστικές σακούλες, σακιά από την βιομηχανία τροφίμων κλπ.) που συλλέγουμε ευλαβικά με την βοήθεια ανθρώπων και επιχειρήσεων που «δεν ξεχνούν» το περιβάλλον. Χρόνο με τον χρόνο, οι φίλοι των Alchimia Vegan Shoes αυξάνονται σταθερά σε απόλυτη αναλογία με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές ευαισθησίες σε όλο τον κόσμο».

«Γιατί το μέλλον του πλανήτη μας αφορά όλους» καταλήγει η Νικόλ και ορίζει τη μόνη προτεραιότητα που έχουμε αυτή τη χρονική στιγμή.

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS