«Από μικρή αγαπούσα και θαύμαζα τις απλές γυναίκες. Παρατηρούσα την δεξιοτεχνία τους αλλά και την «μαθηματική» τους ευστροφία να αποτυπώνουν άμεσα σχέδια που μοιράζονταν η μια με την άλλη με περισσή γενναιοδωρία. Συναντούσες σχεδόν σε κάθε σπίτι τα ίδια κοινά μοτίβα. Ένα δίκτυο αγάπης και συνεργασίας αναπτύσσονταν καθημερινά, γεγονός που επιβεβαιώνονταν από την τυπική μάζωξη όπου όλες οι γυναίκες κεντούσαν η έπλεκαν μαζί στις αυλές και στα πεζούλια της γειτονιάς. Κάθε βελονιά ήταν ζωτικής σημασίας καθώς συνεισέφερε στο «δέσιμο» του πλεκτού και του κεντήματος.

Βιώνοντας, με την σειρά μου, τα ευεργετικά οφέλη από το πλέξιμο και το κέντημα μπορώ τώρα να καταλάβω καλύτερα την καθημερινή, ευλαβική αφοσίωση αυτών των γυναικών στο αγαπημένο τους εργόχειρο παρά την κουραστική καθημερινότητα που συνιστούσαν οι οικογενειακές τους υποχρεώσεις. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που το πλέξιμο και το κέντημα κατατάσσονται σήμερα στις λεγόμενες «Ζεν» ασχολίες. Οι δυο τεχνικές μοιάζουν με τη ίδια την ζωή. Όλα γίνονται σταδιακά, βήμα– βήμα, μέχρι τον τελικό προορισμό του ταξιδιού. Διαδικασία (διαδρομή) και αποτέλεσμα (προορισμός) είναι εξ ίσου σημαντικά και ανεκτίμητα» εξηγεί η Νικόλ Δαλάτση. 

«Στην Alchimia Vegan shoes συνεχίζουμε να συλλέγουμε και να επαναχρησιμοποιούμε πλαστικές σακούλες, συσκευασίες τροφίμων, υλικά από θερμοκήπια κλπ., δημιουργώντας ξεχωριστές δημιουργίες με εναλλακτικό σχεδιασμό. Στόχος μας είναι να κατασκευάσουμε όμορφα, λειτουργικά προϊόντα με πρώτες ύλες και διαδικασίες που αφήνουν το ελάχιστο δυνατό οικολογικό αποτύπωμα» λένε οι άνθρωποι που σχεδιάζουν τα vegan αυτά ελληνικά σανδάλια. 

GREEN HOUSE line. Συλλέγουμε και επαναχρησιμοποιούμε εγκαταλελειμμένα γεωτεχνικά υλικά από θερμοκήπια. Τα συνδυάζουμε με νήμα από πλαστικές σακούλες.

«Οι δημιουργίες μας επεκτείνουν τον χρόνο ζωής υλικών που αξιοποιούνται εκ νέου αντί να  καταλήξουν στα σκουπίδια. Όλα τα προϊόντα της συλλογής μας διηγούνται στην πραγματικότητα μια ιστορία». Οι φίλοι των Alchimia Vegan shoes αντλούν επιπλέον ικανοποίηση γιατί, κατά κάποιο τρόπο, «φοράνε» τις αξίες που τους εκφράζουν, αξίες που εδράζονται στις περιβαλλοντικές τους ευαισθησίες. 

Όταν η πλαστική σακούλα συνάντησε το μοτίφ από το σεμεδάκι της γιαγιάς.

«H συλλογή μας εμπλουτίστηκε με νέα και περίτεχνα, μέσα στην απλότητά τους, σχέδια. Το πλέξιμο με το βελονάκι και το κέντημα με σταυροβελονιά, παραμένουν οι βασικές τεχνικές των νέων σχεδίων  με αναφορές στην Ελληνική παράδοση αλλά και στο μοτιφ από το σεμεδάκι της γιαγιάς». Η χρήση των δυο πατροπαράδοτων τεχνικών προσφέρει νέες απαντήσεις στα παλιά ερωτήματα σχετικά με τις έννοιες «ομορφιά» και «αισθητική». 

Η πολυσυζητημένη πλαστική σακούλα στα καλυτέρα της. Κατασκευή Crochet από 100% επαναχρησιμοποιημένες πλαστικές σακούλες. Επεξεργαζόμαστε προσεκτικά τα νήματα με στόχο την καλύτερη δυνατή εφαρμογή και ευκαμψία

Τα χειροποίητα Alchimia Vegan shoes, κατασκευάζονται με αγάπη και αληθινό μεράκι, ιδιότητες που απουσιάζουν από την μαζική παραγωγή αγαθών. «Η δουλειά μας εμπνέεται από τις απλές, ακούραστες γυναίκες που "πιάνει το χέρι τους"». 

Προϊόντα εμπνευσμένα από τις καρό τσάντες. Συλλέξαμε τέτοιες κατεστραμμένες τσάντες για να τις χρησιμοποιήσουμε στις κατασκευές μας. Οι crochet λεπτομέρειες είναι από νήμα επαναχρησιμοποιημένης πλαστικής σακούλας.

Τα Alchimia Vegan shoes είναι προϊόν της μινιμαλιστικής προσέγγισης των παραπάνω τεχνικών σε συνδυασμό  με την πολυετή εμπειρία μας στον σχεδιασμό και στην κατασκευή υποδημάτων.

Η παλιά Αλχημεία προσπαθούσε να δώσει υπεραξία σε απλά υλικά. Η νέα Alchimia της βιώσιμης μόδας, βασίζεται στην ίδια αρχή.

Η παλιά Αλχημεία προσπαθούσε να δώσει υπεραξία σε απλά υλικά. Η νέα Alchimia της βιώσιμης μόδας, βασίζεται στην ίδια αρχή. Χρησιμοποιεί εξ ίσου απλά, παραμελημένα υλικά, δημιουργώντας νέα, πρωτότυπα και βιώσιμα προϊόντα.

YIN and YANG line: Πρώτη ύλη από σακιά με “μεταξένια “ υφή τα οποία συλλέγουμε από βιομηχανίες τροφίμων. Συνδυάζονται με ειδικά επεξεργασμένο νήμα από πλαστικές σακούλες.
Αγαπημένη σταυροβελονιά με θέματα από την Ελληνική παράδοση.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

 

TAGS