ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Gi Pap, ο Έλληνας που μας έκανε να φοράμε παπιγιόν χωρίς ενοχές

Τα παπιγιόν είχαν ταυτιστεί με σερβιτόρους, γαμπρούς και κλόουν. Γνωρίστε τον Gi Pap, τον άνθρωπο που τα απενοχοποίησε και τα έκανε απαραίτητα σε κάθε εμφάνισή μας.

Gi Pap, ο Έλληνας που μας έκανε να φοράμε παπιγιόν χωρίς ενοχές

Από το «Πριν φύγεις από το σπίτι, κοιτάξου στον καθρέφτη και βγάλε ένα αξεσουάρ», το μότο της Coco Chanel της ιέρειας του less is more στο σημερινό «Δεν με νοιάζει τι θα φορέσεις, απλά μην ξεχάσεις το παπιγιόν».

Ναι, το πιο παρεξηγημένο από όλα τα αξεσουάρ που είχε ταυτιστεί με τους σερβιτόρους, κυρίως των κυριλέ εστιατορίων, τους γαμπρούς των παλιών εποχών -τεράστια κυρίως βελούδινα- και τους κλόουν, έχει αναδειχτεί το τελευταίο διάστημα σε μαζικό τρεντ.

Ένας από τους κύριους υπεύθυνους γι' αυτό, ο οποίος αποφάσισε να διαλύσει όλα τα στερεότυπα όπως την ασπιρίνη σε μια κουταλια νερό, σχεδιάζοντας μια σειρά από συγκλονιστικά παπιγιόν είναι ο Gi Pap. Πίσω από αυτό το nickname -brand κρύβεται ο Γιώργος Παπαϊωάννου με μεγάλη καριέρα στα περιοδικά, διευθυντής του μηνιαίου «Life & Style» -ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα projects του Λυμπέρη, που έκλεισε μαζί με τον όμιλο- αλλά και με καθημερινή παρουσία σε τηλεοπτική εκπομπή την προηγούμενη σεζόν.

Τον συναντήσαμε και του ζητήσαμε να μας απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις μας. Και το έκανε με απολαυστικό τρόπο -είναι γνωστός εξάλλου για το απίστευτο χιούμορ και τον σαρκασμό του.

Gi Pap, ο Έλληνας που μας έκανε να φοράμε παπιγιόν χωρίς ενοχές
Τα παπιγιόν του Gi Pap μοιάζουν σαν να ξεπήδησαν από τα 70's

Και μετά τα περιοδικά και την τηλεόραση ήρθαν στη ζωή σας τα παπιγιόν. Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τον σχεδιασμό και την κατασκευή τους;

Καλησπέρα στους τηλεθεατές μας και καλή διασκέδαση. Να διευκρινίσω πως, τα περιοδικά και η τηλεόραση δεν τελείωσαν ποτέ, απλώς σε μια φάση που το RIP περιοδικό της απόλυτης χλιδής -το οποίο είχα την μεγάλη τύχη να διευθύνω- έκλεισε μαζί με όλο τον όμιλο, κάτι έπρεπε να κάνω για να μην αρχίσω να σκοτώνω κουνούπια με τσόπστικς, καθώς περίμενα την κάρτα εργασίας για να φύγω μόνιμα για Νέα Υόρκη. Και, μαντέψτε τι καθημερινό πραγμα μου ήρθε να κάνω: Παπιγιόν. Μη με ρωτάτε γιατί. Αυτό μου ήρθε. Τα φορούσα πού και πού, αλλά δεν έβρισκα ωραία σχέδια στα μαγαζιά. Ή ήταν πανάκριβα ή θύμιζαν σερβιτόρο σε καγκουροκαφετέρια. Οπότε, μια και πιάνουν τα χέρια μου, αποφάσισα να φτιάξω δικά μου. Τα είδαν φίλοι, αρχισαν να μου ζητάνε κι εκείνοι, μετά άρχισαν να ζητάνε και οι φίλοι των φίλων, οι φίλες των φίλων, οι μπάι των φίλων, γενικά όλοι ζητούσαν, οπότε αποφάσισα να το κοιτάξω πιο σοβαρά. Ε, στη Νέα Υόρκη τα πήγα σε κάτι τύπους, τους άρεσαν, μου είπαν να κάτσω εκεί για πάντα να με κάνουν βασιλιά των παπιγιόν, αλλά ως χίπστερ ήξερα ότι ο Φίλης θα απαγόρευε αυτούς τους τίτλους, οπότε δεν δέχτηκα. Γύρισα στην τιμημένη πατρίδα και συνέχισα το χόμπι μου εδώ. Πολλά είπα, ε; Ας μην με ρωτούσατε.

O Gi Pap φορώντας φυσικά δημιουργία του

Σας κόλλησαν κάποιο καινούργιο παρατσούκλι οι φίλοι και οι γνωστοί σας όταν τους αποκαλύψατε το καινούργιο σας πρότζεκτ; π.χ.... Ο φιόγκος;

Σιγά να μην με έλεγαν και χαριτοδιπλωμένο. Κάποιοι Σεφαρλήδες με έλεγαν, όμως, αντί για GiPapJesus (το ακάουντ μου στο τουήτερ), ΤζιΠαπ-ιγιόν.

Το αγαπημένο μου παπιγιόν το έφτιαξα από μια 70's γραβάτα του πατέρα μου. Γενικώς, ακόμα και οι άσχημες του μπουζουκοπασόκ γίνονται ωραία παπιγιόν

Τι υλικά χρησιμοποιείτε για την κατασκευή τους;

Ω, τα πάντα από υφάσματα, πουκαμισόπανα τέλεια, γραβατόπανα τέλεια, λινάτσα (γιατί να μην κοκορευτώ; Είμαι ο πρώτος που έφτιαξε παπιγιόν από λινάτσα και τώρα τα βλέπεις παντού, από το Βλαδιβοστόκ μέχρι τη Μαδαγασκάρη ξερωγώ), φτερά (αυτή την ιδέα δεν την έχουν κλέψει ακόμα, ουφ), ειδικό χαρτί, πλαστικό, μόνο ξύλο δεν χρησιμοποιώ, διότι είναι εποχιακή η μόδα τους και ήδη ξεπερασμένη στο εξωτερικό. Να καταλάβετε, τότε που ζούσα στη Νέα Υόρκη, πριν από τρία χρόνια, ήδη τα πουλούσαν στα καλάθια για πέντε δολάρια το ένα.

Ποιο είναι μέχρι τώρα το σχέδιο που έχει γίνει best seller;

Θαρρώ το παπιγιόν με τη λινάτσα, επειδή έχεις τη δυνατότητα (όπως και σε άλλα υφάσματα βέβαια) να επιλέξεις τι είδος κόμπου θα βάλεις στη μέση. Συνδυάζεται εύκολα, επίσης, όσο και να μην ξέρεις από συνδυασμούς.

Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο

Ένα που έχω φτιάξει από μια ’70s γραβάτα του πατέρα μου. Γενικώς, οι παλιές γραβάτες, ακόμα και αυτές οι άσχημες του μπουζουκοπασόκ 1981, γίνονται ωραιότατα παπιγιόν.

Γιατί κάποιος/κάποια να επιλέξει τα δικά σας παπιγιόν; Τι τα κάνει να διαφέρουν από τα υπόλοιπα που... κυκλοφορούν στην αγορά;

Διότι είναι 100% χειροποίητα, όχι κόλλες, όχι πλαστικά σε θάλασσες κι ακτές, έχω εκατοντάδες διαφορετικά υφάσματα που επίσης τα συνδυάζω μεταξύ τους, οπότε υπάρχει ποικιλία εις την νι, θα σου πω με τι να το συνδυάσεις μια και το κατέχουμε το άθλημα και, επίσης, δεν θα σου κοστίσουν όσο ένα ρετιρεδάκι. Φτιάχνω και παπιγιόν για τα μαλλιά. Απευθύνονται κυρίως σε κοπέλες, εξόν κι αν είσαι άντρας γιόλο, οπότε δεν σε νοιάζει και βγαίνεις έξω με φιλέ και παπιγιόν στα μαλλιά.

Τα παπιγιόν από λινάτσα αποτελούν το best seller του Gi Pap

Το παπιγιόν έχει τη μεγάλη δύναμη να καταστρέψει μια εμφάνιση – σύμφωνα με τα στερεότυπα ολοκληρώνει τη στολή ενός κλόουν ή σερβιτόρου -ή να την απογειώσει. Ακριβώς δηλαδή όπως συμβαίνει και με όλα τα αξεσουάρ. Ποιος είναι για εσάς ο ιδανικός τρόπος για να φορεθεί χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο να ακούσει σχόλια που δεν θα είναι κολακευτικά;

Αν το φορέσεις με κοστούμι και δεν είσαι γαμπρός ή τουλάχιστον καλεσμένος σε γάμο, είσαι καταδικασμένος να χαρακτηριστείς κλαρίνο. Οπότε, παπιγιόν με κοστούμι μόνο σε κάνα μυστήριο (εξαιρείται η εξομολόγηση) άντε και τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά. Σε άλλη περίπτωση, παπιγιόν μπορείς να φορέσεις παντού και πάντα, αλλά με ετερόκλιτο ντύσιμο. Με τζιν ή με βερμούδα και σνίκερς, αλλά πάντοτε με πουκάμισο χωρίς κουμπιά στους γιακάδες. Ντακόρ;.

Παπιγιόν μπορείς να φορέσεις παντού και πάντα, αλλά με ετερόκλιτο ντύσιμο. Με τζιν ή με βερμούδα και σνίκερς, αλλά πάντοτε με πουκάμισο χωρίς κουμπιά στους γιακάδες

Σε ποια περίπτωση απαγορεύεται να φοράμε παπιγιόν;

Μόνο όταν έχουμε αλλεργία στο είδος. Αλλιώς, επιτρέπεται πάντοτε.

Μια γυναίκα που θέλει να ολοκληρώσει μια ανδρόγυνη εμφάνιση. Ένα κορίτσι που το βάζει στην αλογοουρά του. Ένας γαμπρός. Ένας hipster συνδυασμένο με πουκάμισο με εξωτικό pattern, βερμούδα και αθλητικά. Ποια εικόνα από τις παραπάνω ερμηνεύει με απόλυτο τρόπο τη φιλοσοφία σας;

Όλες. Στο μυαλό μου είστε; Άντε, λίγο παραπάνω η τελευταία περίπτωση.

Σε ποιον γνωστό/γνωστή θα θέλατε να φορέσετε ένα παπιγιόν σας και γιατί

Στην Ελένη Μενεγάκη για να δω να το βγάζει στο σφυρί, για φιλανθρωπικό σκοπό και να γράφει «Φίλες μου, κάντε ριτουήτ και κερδίστε αυτό το υπέροχο GiPapBowtie που το έχω φορέσει τρία μερόνυχτα και έχει πάρει την ενέργειά μου».

Ταιριάζουν τα παπιγιόν σε μικρότερες ηλικιακές ομάδες; Σας έχει ζητήσει π.χ. η κόρη ή ο γιος σας να τους φτιάξετε;

Εννοείται. Η κόρη μου, μάλιστα, ήταν εκείνη που μου πρωτοέδωσε την ιδέα να τα φτιάξω με τέτοιο τρόπο ώστε να φοριούνται και στα μαλλιά. Ο γιος μου πάλι, έχει δυο τρια, αλλά είναι μπαλαδόρος, οπότε ακόμα αρνείται να τα φορέσει. Τα παπιγιόν για εκείνον δεν είναι μαγκιά, είναι αυτοταπείνωση. Σαν την απιστία.

Θα ήθελα να φορέσω ένα παπιγίον στην Μενεγάκη για να δω να το βγάζει στο σφυρί, για φιλανθρωπικό σκοπό και να γράφει «Φίλες μου, κάντε ριτουήτ και κερδίστε αυτό το υπέροχο GiPapBowtie που το έχω φορέσει τρία μερόνυχτα και έχει πάρει την ενέργειά μου»

Όταν γιορτάζει κάποιος γνωστός σου ή φίλος ή συνεργάτης κτλ., του κάνεις δώρο πάντα παπιγιόν ή προτιμάς κάτι άλλο;

Όταν έχω χρήματα, τους κάνω δώρο αυτοκίνητα και ταξίδια στο Σεντ Μπαρτολομί. Όταν δεν έχω χρήματα, τους κάνω δώρο παπιγιόν φυσικά.

Και μετά τον σχεδιασμό και την κατασκευή παπιγιόν τι; Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Θα επιμείνετε στα αξεσουάρ ή θα δούμε και κάποιο ένδυμα;

Ήδη, έχω φτιάξει τιράντες και ποσέτ (τα μαντηλάκια που βάζουν στην τσέπη του σακακιού), κάνω ήδη μια ενδιαφέρουσα συνεργασία με τα εξαιρετικά υφάσματα και τα σχέδια του www.soloathens.com αλλά δεν νομίζω να ασχοληθώ εξ’ολοκλήρου με τα παπιγιόν. Εχει πλάκα που όλο αυτό γίνεται για το κέφι μου. Άλλωστε, όπως είπε κι ο Αθανάσιος Διάκος, χμ... περίπου τέλος πάντων, “εγώ γραφιάς γεννήθηκα, γραφιάς θε’ να πεθάνω”.

Πού μπορούμε να βρούμε τα παπαγιόν σας;

Στο διαδίκτυο, στο www.gipapbowties.com και www.facebook.com/gipapbowties

Δείτε μερικές ακόμα δημουργίες του:

Παπιγιόν Gi Pap
Παπιγιόν Gi Pap
Παπιγιόν Gi Pap
Παπιγιόν Gi Pap
Παπιγιόν Gi Pap
Παπιγιόν Gi Pap
Παπιγιόν Gi Pap

Read Next

26 Απρ 2024

Agapis Jewellery: Η Αγάπη Σμπώκου σχεδιάζει κοσμήματα που ακολουθούν τον φυσικό ρυθμό της Φύσης

Τα Agapis Jewellery μέσα από μία πορεία 12 χρόνων έχουν γίνει συνώνυμο της καλαισθησίας. Τώρα αποκτούν το πρώτο τους κατάστημα.

16 Απρ 2024

Ancient Greek Sandals x Castañer: Η capsule συλλογή- ωδή στην μεσογειακή κληρονομιά

Μια συνεργασία που απογειώνει τον διαχρονικό σχεδιασμό συνδυάζοντας την ελληνική και ισπανική χειροτεχνία.

Περισσότερα από

Made in Greece

15 Απρ 2024

A piece of me: Η Αλίνα Καζαντζή βάζει ένα κομμάτι του εαυτού της σε κάθε της δημιουργία

Η σχεδιάστρια πίσω από το brand A piece of me με έδρα τη Λάρισα θεωρεί τις στοίβες με τα περιοδικά μόδας στο σπίτι της την πιο πολύτιμη περιουσία της.

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!