ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ένα Κάρο χειροποίητα σαπούνια από μια γυναίκα που επέλεξε να ζει στην Τήνο

Η Γεωργία Ζήλου, αποφάσισε να φύγει από την Αθήνα και πήγε να ζήσει στην Τήνο. Εκεί δημιουργεί υπέροχα χειροποίητα σαπούνια που φτάνουν σε όλη την Ελλάδα.

Ένα Κάρο χειροποίητα σαπούνια από μια γυναίκα που επέλεξε να ζει στην Τήνο

H Γεωργία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα από γονείς που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αθήνα αλλά αγαπούσαν πολύ τη θάλασσα και τη φύση. Αφού τελείωσε το σχολείο και μετά τις σπουδές της στο interion design ή ελληνιστί στη διακόσμηση, εργάστηκε σε εταιρείες επίπλων, σχεδιάζοντας και πουλώντας τα προϊόντα τους. Με την κρίση αποφάσισε ότι η δουλειά της δεν πληρωνόταν πλέον όσο θα έπρεπε, ενώ η ζωή στην Αθήνα άρχισε να την δυσκολεύει πολύ. Θέλοντας από καιρό να φύγει και μην έχοντας πλέον μια δουλειά να την κρατάει εκεί, αποφάσισε με τον σύντροφό της να μετακομίσει στην Τήνο, στην οποία είχαν φίλους που αγαπούσαν πολύ. Επισκέπτεται την Αθήνα τρεις με τέσσερις φορές το χρόνο και συνεχίζει να την αγαπά παράφορα.

Χειροποίητα σαπούνια που δημιουργούνται με αγάπη στην Τήνο...Γιατί επιλέξατε να ξεκινήσετε μια επιχείρηση σε ένα νησί; Ποια είναι η ιστορία του enakaro;

Όλα ήρθαν πολύ φυσικά για το "Ενα κάρο". Είχα πάντοτε μια ιδιαίτερη αγάπη για τα χειροποίητα σαπούνια, πολύ πριν φτιάξω τα δικά μου. Όταν κάποια στιγμή θέλησα να μάθω περισσότερα για τη διαδικασία τη βρήκα ενδιαφέρουσα και έτσι έκανα μαθήματα, διάβασα βιβλία, πέρασα ώρες στο διαδίκτυο και πειραματίστηκα πολύ με τα υλικά. Από την αρχή ήξερα ότι δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω τίποτε τεχνητό, όπως συνθετικά χρώματα και αρώματα και αυτό έκανε τη διαδικασία περισσότερο απαιτητική αλλά και πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Περίπου τότε ήρθε η μετακόμιση στην Τήνο και ο πιο κλειστός κύκλος ανθρώπων εδώ συνήργησε με τον ενθουσιασμό του, στο να περάσει το Κάρο στο επόμενο επίπεδο.

Ένα Κάρο χειροποίητα σαπούνια από μια γυναίκα που επέλεξε να ζει στην Τήνο
Είχα πάντοτε μια ιδιαίτερη αγάπη για τα χειροποίητα σαπούνια, πολύ πριν φτιάξω τα δικά μου. Όταν κάποια στιγμή θέλησα να μάθω περισσότερα για τη διαδικασία τη βρήκα ενδιαφέρουσα και έτσι έκανα μαθήματα, διάβασα βιβλία, πέρασα ώρες στο διαδίκτυο και πειραματίστηκα πολύ με τα υλικά
Τα σαπούνια του Κάρου παράγονται με την ψυχρή μέθοδο, που επιτρέπει στα 100% φυσικά συστατικά τους να διατηρούν στο μέγιστο τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Μετά από τρία χρόνια στο νησί το μόνο που έχω να πω είναι ότι αυτή η - χωρίς πολύ σκέψη - απόφαση ήταν η καλύτερη της ζωής μας.

Τι έχουν τα σαπούνια του Ένα κάρο που τα κάνει διαφορετικά από τα υπόλοιπα; Πώς επιλέγετε το κάθε άρωμα και τις ιδιότητες του κάθε σαπουνιού;

Από τα σαπούνια των βιομηχανιών τα σαπούνια του Κάρου έχουν χαώδεις διαφορές. Κυρίως ως προς τις πρώτες ύλες και τη διαδικασία παραγωγής. Οι μεγάλες αυτές βιομηχανίες έχουν την ευθύνη για το κακό όνομα του σαπουνιού, ως ένα προϊόν που ξηραίνει την επιδερμίδα. Για παράδειγμα δεν θα βρείτε στο εμπόριο σαπούνια που να περιέχουν μόνο αιθέρια έλαια για τον αρωματισμό τους, αντίθετα κάπου στα συστατικά θα διαβάσετε σίγουρα το όρο "parfum" που αφορά στα συνθετικά αρώματα που περιέχουν. Επίσης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βρείτε τον όρο Sodium Lauryl Sulfate (SLS) ένα φθηνό συνθετικό παράγοντα που ενισχύει τον αφρισμό. Τα σαπούνια του Κάρου δεν περιέχουν τίποτε από τα παραπάνω. Παράγονται με την ψυχρή μέθοδο, που επιτρέπει στα 100% φυσικά συστατικά τους να διατηρούν στο μέγιστο τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Ταυτόχρονα από την διαδικασία της ψυχρής μεθόδου παράγεται γλυκερίνη, ένα πολύ ενυδατικό συστατικό το οποίο συνήθως αφαιρείται από τα σαπούνια του εμπορίου για λόγους κέρδους.
Σε σχέση τώρα με τις μικρές μονάδες παραγωγής χειροποίητων σαπουνιών, οι διαφορές μας είναι μικρότερες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν Έλληνες παραγωγοί χειροποίητων σαπουνιών εξαιρετικής ποιότητας. Για να μιλήσουμε για το Κάρο θα σας πω πως εδώ χρησιμοποιούνται για τις ενυδατικές τους ιδιότητες, εκτός από ελαιόλαδο και πολλά άλλα έλαια και βούτυρα. Τα σαπούνια αρωματίζονται και χρωματίζονται αποκλειστικά με φυσικά υλικά, όπως οι άργιλοι και το κακάο. Η επιλογή των αρωμάτων είναι αποτέλεσμα μιας αρμονικής σύνθεσης των αρωματικών ουσιών των αιθέριων ελαίων ταυτόχρονα με τις ιδιότητες που αυτά θα προσφέρουν στο σαπούνι. Υπάρχουν δηλαδή αιθέρια έλαια που έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες, κάποια άλλα που βοηθούν με τη γήρανση της επιδερμίδας ή την επούλωση των πληγών. Υπάρχουν επίσης εκείνα που ευεργετούν την ξηρή επιδερμίδα και άλλα που ρυθμίζουν τη λιπαρή. Με βάση αυτές τις ιδιότητες τους και το οσφρητικό αποτέλεσμα που θα προσφέρει η μείξη τους, επιλέγονται τα αρώματά αλλά και το σύνολο των συστατικών των σαπουνιών. Μετά την παραγωγή τους, η διαδικασία απαιτεί παραμονή σε ράφια ξήρανσης για ένα με ενάμιση μήνα, για ένα σαπούνι ακόμη πιο φιλικό στο δέρμα.
Ένα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των σαπουνιών του Κάρου είναι η φροντισμένη εμφάνισή τους. Είναι δηλαδή εκτός από εξαιρετικής ποιότητας σαπούνια και πολύ όμορφα. Είναι σαπούνια που χαίρεσαι να δωρίζεις και να χρησιμοποιείς. Επίσης το χιούμορ είναι ένα επιπλέον συστατικό των σαπουνιών του Κάρου. Θα το συναντήσετε στο ίδιο το όνομα του κάρου αλλά και στα ονόματα των σαπουνιών. Ποτέ δεν θέλησα να χρησιμοποιήσω για τα σαπούνια βαρύγδουπους χαρακτηρισμούς ή αέρινα ονόματα που δημιουργούν μια ψευδή αίσθηση πολυτέλειας στον αγοραστή. Θέλω η σχέση με τους πελάτες του Κάρου να είναι ειλικρινής και άμεση, προσπαθώ να τους εξυπηρετώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με ευγένεια και ταχύτητα και πάντοτε να προκύπτει μια πιο προσωπική σχέση μεταξύ μας.
Τέλος το Κάρο προσπαθεί για την ελάχιστη χρήση πλαστικού και είναι κάθετα ενάντια στα πειράματα στα ζώα.

Η επιλογή των αρωμάτων είναι αποτέλεσμα μιας αρμονικής σύνθεσης των αρωματικών ουσιών των αιθέριων ελαίων ταυτόχρονα με τις ιδιότητες που αυτά θα προσφέρουν στο σαπούνι.

Τα σαπούνια αρωματίζονται και χρωματίζονται αποκλειστικά με φυσικά υλικά, όπως οι άργιλοι και το κακάο. Η επιλογή των αρωμάτων είναι αποτέλεσμα μιας αρμονικής σύνθεσης των αρωματικών ουσιών των αιθέριων ελαίων ταυτόχρονα με τις ιδιότητες που αυτά θα προσφέρουν στο σαπούνι.

Ποιες δυσκολίες και ποιες ευκολίες αντιμετωπίζετε στο νησί; Πώς είναι η επιχειρηματικότητα για μια γυναίκα;

Δεν είναι εύκολο να σας απαριθμήσω δυσκολίες. Η ζωή μου έγινε μαγικά ευκολότερη στο νησί και έτσι οι όποιες δυσκολίες επισκιάζονται από το πόσο χαρούμενη με κάνει η καθημερινότητα εδώ. Ίσως το δυσκολότερο κομμάτι ήταν να γνωρίσω και να με γνωρίσουν οι άνθρωποι. Σε μια μικρότερη αριθμητικά κοινωνία, έρχεσαι πολύ γρήγορα, πολύ κοντά με τους ανθρώπους και η σχέση σου μαζί τους μπαίνει αυτόματα κάτω από ένα μεγεθυντικό φακό. Οι άνθρωποι εδώ γνωρίζονται από παλιά και έχουν μάθει να αγαπούν ο ένας τον άλλο με τα καλά και τα κακά τους. Ένας ξένος όμως είναι αλλιώς. Πρέπει να περάσετε μέσα σε σύντομο χρόνο από το μηδέν σε μια βαθιά γνωριμία. Αυτό όμως είναι που δημιουργεί σχέσεις ουσίας.
Οι ευκολίες για έναν άνθρωπο της πόλης είναι αναρίθμητες. Από τα πρακτικά ζητήματα όπως το παρκάρισμα, ο χρόνος που περνάς στις υπηρεσίες μέχρι και το πόσο γρήγορα μπορείς να βρεθείς με ένα φίλο, χωρίς να πρέπει να υπολογίσεις την κίνηση και τις αποστάσεις. Όλα είναι ευκολότερα.
Η επιχειρηματικότητα δεν ξέρω αν είναι θέμα φύλου. Για εμένα όλα είναι θέμα καλών συνεργασιών. Το πρόβλημα που εγώ έχω αντιμετωπίσει είναι με κάποιους παλιάς κοπής επιχειρηματίες, που δεν ενδιαφέρονται για μια πραγματική συνεργασία, που δεν σέβονται τη δουλειά σου. Από τη στιγμή που αποφασίζεις ότι δεν θα συνεργαστείς με ανθρώπους που δυσκολεύουν την πρόοδό σου, όλα γίνονται ευκολότερα. Ευτυχώς η νέα γενιά επιχειρηματιών συνεργάζεται και το χαίρεται. Ανταλλάσσει απόψεις, υπάρχει αλληλοβοήθεια και αλληλεγγύη και όλοι προχωράνε καλύτερα με αυτό τον τρόπο.

Η επιχειρηματικότητα δεν ξέρω αν είναι θέμα φύλου. Για εμένα όλα είναι θέμα καλών συνεργασιών. Το πρόβλημα που εγώ έχω αντιμετωπίσει είναι με κάποιους παλιάς κοπής επιχειρηματίες, που δεν ενδιαφέρονται για μια πραγματική συνεργασία, που δεν σέβονται τη δουλειά σου.

Όταν χρειάστηκε να επιλέξω λοιπόν ένα όνομα για τα σαπούνια, ήξερα ότι θα μου ταίριαζε κάτι λιγότερο βαρύγδουπο και περισσότερο χιουμοριστικό.


Πού μπορούμε να βρούμε τα σαπούνια του ένα κάρο;

Σαπούνια του Κάρου θα βρείτε στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα, την Τήνο, στο Ναύπλιο, την Εύβοια, τη Φλώρινα και την Καβάλα. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών σαπούνια του Κάρου βρίσκει κανείς σε πολλά νησιά των Κυκλάδων και την Κρήτη. Φυσικά πάντοτε μπορεί να επικοινωνεί κανείς μαζί μου για λεπτομέρειες και παραγγελίες.

Από την αρχή ήξερα ότι δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω τίποτε τεχνητό, όπως συνθετικά χρώματα και αρώματα και αυτό έκανε τη διαδικασία περισσότερο απαιτητική αλλά και πολύ πιο ενδιαφέρουσα.

Μια τυπική μέρα στο νησί περιλαμβάνει ξύπνημα νωρίς το πρωί και τακτοποίηση εκκρεμοτήτων που αφορούν το σπίτι ή το εργαστήριο.

Γιατί η ονομασία ένα κάρο;

Γιατί ήταν μια πολύ αστεία έκφραση που χρησιμοποιούσε η μητέρα μου όταν είχαν μαζευτεί πολλά θέματα να διαχειριστεί. Αυτή η φράση ήταν τόσο διασκεδαστική στα αυτιά μου, γιατί αυτομάτως γινόταν εικόνα και όποτε την χρησιμοποιούσα έκανε τα πράγματα ελαφρύτερα. Όταν χρειάστηκε να επιλέξω λοιπόν ένα όνομα για τα σαπούνια, ήξερα ότι θα μου ταίριαζε κάτι λιγότερο βαρύγδουπο και περισσότερο χιουμοριστικό. Ανάμεσα σε άλλα, το "ένα κάρο χειροποίητα σαπούνια" επικράτησε, κλείνοντας το μάτι στο βουκολικό χαρακτήρα των χειροποίητων σαπουνιών. Με τον ίδιο συχνά χιουμοριστικό τρόπο επιλέγονται και τα ονόματα των σαπουνιών, χρησιμοποιώντας δηλαδή λογοπαίγνια με τα συστατικά τους. Έτσι προέκυψε το Bob για το σαπούνι με σφουγγάρι λούφας ή το Mpee για το σαπούνι με κατσικίσιο γάλα. Είναι απαραίτητο για εμένα να το διασκεδάζω!

Πώς είναι μια τυπική σας ημέρα στο νησί;

Μια τυπική μέρα στο νησί περιλαμβάνει ξύπνημα νωρίς το πρωί και τακτοποίηση εκκρεμοτήτων που αφορούν το σπίτι ή το εργαστήριο. Μέχρι το μεσημέρι θα μείνω στο εργαστήριο κάνοντας αυτό που αγαπώ. Το μεσημέρι θα επιστρέψω σπίτι και αν δε με σταματήσει κάποιος φίλος στο δρόμο για να φάμε μαζί (συμβαίνει απίστευτα συχνά εδώ), θα πάρω το σκύλο μου για μια γρήγορη βόλτα στους αγρούς γύρω από το σπίτι, να μαζέψω βότανα και λουλούδια. Αυτή η εποχή είναι ιδανική και η φύση είναι απερίγραπτα όμορφη. Το απογευματάκι θα εργαστώ για το Κάρο από το σπίτι, δουλεύοντας με τον υπολογιστή για την προώθηση των σαπουνιών. Συνήθως η ηρεμία και η απουσία ερεθισμάτων στο περιβάλλον, όπως φώτα και θόρυβος από αυτοκίνητα, με βάζει για ύπνο νωρίς. Σε λίγο καιρό που η θερμοκρασία θα το επιτρέπει, το μενού θα περιλαμβάνει και κανένα μπανάκι στη θάλασσα. Ζηλέψατε;


Info

Enakaro.gr

Facebook page

Read Next

01 Μαϊ 2024

Η αστείρευτη δημιουργικότητα της Κατερίνας Μακρυγιάννη

Τα κοσμήματα της Κατερίνας Μακρυγιάννη μετουσιώνουν το απόβλεπτο ταξίδι της τέχνης.

30 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης: Η νέα συλλογή του HardClo είναι εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή

Το HardClo δημιουργεί τη συλλογή Άνοιξη/Καλοκαίρι 2024 με έμπνευση τη ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη 91 χρόνια από το θάνατο και 161 χρόνια από τη γέννηση του.

Περισσότερα από

Made in Greece

26 Απρ 2024

Agapis Jewellery: Η Αγάπη Σμπώκου σχεδιάζει κοσμήματα που ακολουθούν τον φυσικό ρυθμό της Φύσης

Τα Agapis Jewellery μέσα από μία πορεία 12 χρόνων έχουν γίνει συνώνυμο της καλαισθησίας. Τώρα αποκτούν το πρώτο τους κατάστημα.

16 Απρ 2024

Ancient Greek Sandals x Castañer: Η capsule συλλογή- ωδή στην μεσογειακή κληρονομιά

Μια συνεργασία που απογειώνει τον διαχρονικό σχεδιασμό συνδυάζοντας την ελληνική και ισπανική χειροτεχνία.

15 Απρ 2024

A piece of me: Η Αλίνα Καζαντζή βάζει ένα κομμάτι του εαυτού της σε κάθε της δημιουργία

Η σχεδιάστρια πίσω από το brand A piece of me με έδρα τη Λάρισα θεωρεί τις στοίβες με τα περιοδικά μόδας στο σπίτι της την πιο πολύτιμη περιουσία της.

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.