ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Emmanuelle Silk: Τα υπέροχα μαντίλια της Εμμανουέλλας έρχονται κατευθείαν από το Σουφλί

Μέσα από τα πολυτελή αξεσουάρ της, η Εμμανουέλλα Κουρούδη δίνει νέα πνοή στο κέντρο του ελληνικού μεταξιού.  

Emmanuelle Silk: Τα υπέροχα μαντίλια της Εμμανουέλλας έρχονται κατευθείαν από το Σουφλί

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε το Σουφλί για τα ολομέταξα κεντήματα και τους παραδοσιακούς τσεβρέδες του. Ίσως είναι κι ένας από τους λόγους που η πρωτεύουσα του ελληνικού μεταξιού έχασε σταδιακά την παλιά του αίγλη και την παραγωγική του δύναμη. Αρκεί να σημειωθεί πως ενώ στις αρχές του 20ού αι. παρήγαγε ετησίως 800.000 κουκούλια, το 1993 καταγράφηκαν μόλις 5.000.

Με μια παράδοση που έχει τις ρίζες της στα χρόνια του Βυζαντίου και ενώ είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πόλη που ασχολείται με την εκτροφή του μεταξοσκώληκα και την επεξεργασία του νήματος από το κουκούλι του, το Σουφλί σήμερα διατηρεί μετά βίας τρία εργοστάσια παραγωγής μεταξιού.

Ένα από αυτά είναι και η Μεταξουργία Τσιακίρη (από το 1954), η οποία εξαγοράστηκε πριν από 10 χρόνια από την οικογένεια Κουρούδη. Πρόκειται για την μοναδική πλήρως καθετοποιημένη μεταξουργία στην Ελλάδα, η οποία αποτελείται από ένα υφαντουργείο μεταξωτών υφασμάτων, το μεγαλύτερο από τα 2-3 που υπάρχουν (όλα στο Σουφλί), καθώς και από σύγχρονο βαφείο-φινιριστήριο μεταξωτών υφασμάτων και τυποβαφείο.

Emmanuelle Silk: Τα υπέροχα μαντίλια της Εμμανουέλλας έρχονται κατευθείαν από το Σουφλί

Το νεότερο μέλος της οικογένειας, η Εμμανουέλλα Κουρούδη, αποφασίζει πριν από 3 χρόνια να μας επανασυστήσει το ελληνικό μετάξι, προσθέτοντας στα παραδοσιακά προϊόντα της μεταξουργίας Τσιακίρη τα Emmanuelle Silk: υπέροχα ολομέταξα μαντίλια προορισμένα για τις σύγχρονες γυναίκες που λατρεύουν τα stylish αξεσουάρ.

Η Εμμανουέλλα επιστρατεύει μια ομάδα από γραφίστες και illustrators, οι οποίοι κάτω από την επίβλεψή της, δημιουργούν εντυπωσιακά σχέδια που ακολουθούν τις διεθνείς τάσεις της μόδας: από animal prints μέχρι φυτικά και γραμμικά μοτίβα.

Όσο για την πρώτη ύλη, ποιος θα τολμούσε να αμφισβητήσει την ευγενική καταγωγή της; Και ακόμη καλύτερα, ποιος θα τολμούσε να αμφισβητήσει την ποιότητα του ελληνικού μεταξιού, που «σαφέστατα υπερτερεί έναντι του κινέζικου», όπως δηλώνει και η ίδια.

Επιπλέον, μιλάμε για ένα πολυτελές αξεσουάρ σε πολύ λογική τιμή (70€-90€), καθώς η δημιουργός τους έχει τον πλήρη έλεγχο όλης της διαδικασίας, από την παραγωγή της πρώτης ύλης μέχρι και το τελευταίο στάδιο της κατασκευής ενός μαντιλιού.

Τα μαντίλια Emmanuelle Silk, προς το παρόν, δεν κυκλοφορούν ευρέως, γιατί όπως μου εξηγεί η Εμμανουέλλα, «λόγω δύσκολων οικονομικών συνθηκών και δεδομένου ότι η Ελληνίδα δεν είναι ακόμη απόλυτα εξοικειωμένη με τα μαντίλια, δεν θέλουμε να βιαστούμε. Ακολουθούμε ένα βήμα τη φορά».

Θα τα βρείτε:

  • «Μετάξι», (το κατάστημα της οικογένειας Κουρούδη), Ερμού 32, Κομοτηνή.
  • metaxishop.gr
  • fashionnoiz.com

Info
Emmanuelle Silk, τηλ.: 25310 25035
Fb page

Read Next

26 Ιουλ 2022

Coco Fico x mtheta: Μια συλλογή αφιερωμένη στο ελληνικό καλοκαίρι

Η Κορίνα Βρούσια και η Μικαέλα Θεοφανοπούλου εκφράζουν την αγάπη τους για το αξεπέραστο ελληνικό καλοκαίρι μέσα από μια συλλογή κοσμημάτων που αποπνέει φινέτσα!

25 Ιουλ 2022

MAAN: Το ελληνικό brand που γεννήθηκε από την αγάπη για το καλοκαίρι

Η σχεδιάστρια και creative director του Maan, Μαριλένα Ανδρεάδη, μιλάει για τη φιλοσοφία, την έμπνευση και τη δημιουργική διαδικασία πίσω από τις συλλογές του brand.

Περισσότερα από

Made in Greece

11 Ιουλ 2022

Attica. Culture in a Word: Το νέο video για την προώθηση του τουρισμού στην Αττική

Το νέο video που στόχο έχει να προωθήσει τον πολιτιστικό τουρισμό από την Περιφέρεια Αττικής.

08 Ιουλ 2022

Womanhood Threads and Traces: Η κρητική λαϊκή τέχνη ζωντανεύει στο Cretan Malia Park

H έκθεση Womanhood Threads and Traces παρουσιάζει για πρώτη φορά την ιδιωτική Συλλογή της Αγάπης Σμπώκου από κρητικά υφαντά.

05 Ιουλ 2022

Η Grecian Lady ταξιδεύει

Grecian Chic είναι το brand της Έλενας Ζουρνατζή, που εξερευνά με το δικό της, μοναδικό τρόπο το απόλυτα ελληνικό σύμπαν

29 Ιουν 2022

Σίφνος: Οι αρχαίοι πύργοι "ξαναζωντανεύουν"

Ένα νέο αφιέρωμα των Financial Times εκθειάζει την ιστορία, την ποιότητα και τη διαχρονικότητα της αγγειοπλαστικής στη Σίφνο

28 Ιουν 2022
18 Ιουν 2022

Η νέα συλλογή του Kose Resortwear εμπνέεται από τα χειροποίητα κεραμικά πλακάκια της Μυρσίνης Αλεξανδρίδη

Το ελληνικό luxury resoertwear brand συνεργάζεται με την αρχιτέκτονα και εικαστικό για την καλοκαιρινή του συλλογή.

16 Ιουν 2022

Handbag Collection: Οι Ancient Greek Sandals παρουσιάζουν την πρώτη τους συλλογή από τσάντες

Η Handbag Collection δανείζεται σχεδιαστικά στοιχεία από αρχετυπικά ελληνικά οικιακά σκεύη για να τα μετουσιώσει σε μια ολοκληρωμένη σειρά από σοφιστικέ daywear τσάντες.

16 Ιουν 2022

"Είμαστε σήμερα οι γυναίκες που είμαστε γιατί υπήρξαν άλλες πριν από εμάς"

Η εικαστικός Μαρία Βαρελά μας μιλά για τη σύγχρονη τέχνη και την απόφασή της να ασχοληθεί με την παράδοση, τις συλλογικότητες των γυναικών και την τεχνολογία.

16 Ιουν 2022

Ο Guardian ψηφίζει τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας με έπαθλο διακοπές

Οι πέντε ομορφότερες που ξεχώρισαν στον καλοκαιρινό διαγωνισμό.