ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Από χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ δημιουργούν κοσμήματα σαν τα ηφαιστειακά βότσαλα της Σαντορίνης

Η ιδέα της Ελένης Βακονδίου και του συζύγου της Περικλή Θερριού από τη Σύρο, εμπνευστών και των ξύλινων γυαλιών ηλίου Zylo, είναι ίσως μοναδική στον κόσμο.

Από χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ δημιουργούν κοσμήματα σαν τα ηφαιστειακά βότσαλα της Σαντορίνης

Η λέξη βιωσιμότητα είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με το μέλλον της μόδας και κάθε βιομηχανίας. Όμως ένα ζευγάρι νέων δημιουργών από τη Σύρο, η Ελένη Βακονδίου και ο Περικλής Θερριός, με τη μοναδική στην Ελλάδα και πιθανόν στον κόσμο μέθοδο που χρησιμοποιούν όχι απλώς εξοικονομούν πόρους αλλά αξιοποιούν με τον ομορφότερο τρόπο ένα παράξενο είδος «αποβλήτων».

Αν τα ονόματά τους μας φαίνονται γνώριμα, είναι γιατί στο παρελθόν έχουν ξεχωρίσει στην αγορά με μια ακόμη ασυνήθιστη ιδέα: τα ξύλινα γυαλιά ηλίου Zylo, που κατέκτησαν ακόμα και το εξωτερικό φτάνοντας μέχρι την Ιαπωνία. Αυτή τη φορά, κάνουν τη διαφορά δημιουργώντας κοσμήματα από χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ.

«Η ιστορία μας άρχισε το 2012, όταν βρήκαμε ένα αδέσποτο σκυλάκι για το οποίο έπρεπε να φτιάξουμε ένα φράχτη και ένα ξύλινο σπιτάκι» μας λέει σήμερα η Ελένη. «Έτσι, αρχίσαμε να καταπιανόμαστε με τις κατασκευές από ξύλο, να αγαπάμε το υλικό και να κατασκευάζουμε τα πρώτα γυαλιά από ξύλο. Το σπιτάκι δεν χρειάστηκε τελικά, γιατί ο Μπάμπης το σκυλάκι έγινε μέλος της οικογένειάς μας, με πολύ σημαντική θέση στους καναπέδες μας».

«Η ιστορία μας ξεκινάει το 2012, όταν βρήκαμε ένα αδέσποτο σκυλάκι για το οποίο έπρεπε να φτιάξουμε ένα φράχτη και ένα ξύλινο σπιτάκι. Έτσι, αρχίσαμε να καταπιανόμαστε με τις κατασκευές από ξύλο»

Από χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ δημιουργούν κοσμήματα σαν τα ηφαιστειακά βότσαλα της Σαντορίνης
Αυτή τη φορά, η Ελένη Βακονδίου και ο σύζυγός της Περικλής Θερριός κάνουν τη διαφορά δημιουργώντας κοσμήματα από χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ.

Τα κοσμήματα δεν ήταν αχαρτογράφητη περιοχή για την Ελένη. Από πολύ μικρή ασχολείτο με τον σχεδιασμό και την κατασκευή κοσμημάτων, χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων. «Δεν έχω κάνει σπουδές πάνω στο κόσμημα, όμως η αγάπη μου για την αρχιτεκτονική έστρεφε πάντα το ενδιαφέρον μου σε ό,τι έχει σχέση με τη μορφή, τα σχήματα και τα μοτίβα. Έχω την τύχη να μπορώ να αντιλαμβάνομαι τις ιδιότητες και την προοπτική των υλικών. Αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να πειραματίζομαι μαζί τους και κάποιες φορές να τα χρησιμοποιώ ανορθόδοξα».

Η Ελένη προβληματιζόταν με τη μεγάλη σπατάλη καφέ, δεδομένου ότι για κάθε ένα φλιτζάνι του αγαπημένου μας ροφήματος χρησιμοποιούνται κατά μέσο όρο 11 γραμμάρια φρεσκοαλεσμένων κόκκων. «Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι παρασκευάζονται περίπου 318.000 τόνοι καφέ, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στα σκουπίδια περίπου 500.000 τόνοι χρησιμοποιημένων κόκκων καφέ. Η αποσύνθεση των αλεσμένων κόκκων απελευθερώνει μεθάνιο στην ατμόσφαιρα. Το μεθάνιο είναι το δεύτερο αέριο που συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και έχει δυναμική θέρμανσης του πλανήτη έως και 86 φορές μεγαλύτερη από το διοξείδιο του άνθρακα».

«Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι παρασκευάζονται περίπου 318.000 τόνοι καφέ, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στα σκουπίδια περίπου 500.000 τόνοι χρησιμοποιημένων κόκκων καφέ. Η αποσύνθεση των αλεσμένων κόκκων απελευθερώνει μεθάνιο στην ατμόσφαιρα» εξηγεί η Ελένη Βακονδίου.

Το ζευγάρι, λοιπόν, ενθουσιάστηκε με την ιδέα να δημιουργήσει κάτι από αυτά τα υποτιθέμενα απόβλητα και άρχισε τα πειράματα. «Περίπου δύο χρόνια αργότερα, ανακαλύψαμε μια μοναδική φόρμουλα, με την οποία ανακυκλωμένοι κόκκοι καφέ και ανανεώσιμες πρώτες ύλες μετατράπηκαν σε ένα ανθεκτικό υλικό».

Η πρώτη ύλη είναι 100% vegan, έχει πολύ ευχάριστη αίσθηση και αντοχή αντίστοιχη του κεραμικού. Οι δημιουργοί συλλέγουν τους χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ από επιλεγμένα cafe της Σύρου. Στη συνέχεια τους στεγνώνουν και τους διατηρουν μέχρι να τους χρησιμοποιήσουν στην κατασκευή χρηστικών αντικειμένων και αξεσουάρ.

Έτσι προέκυψε η πρώτη συλλογή κοσμημάτων από καφέ στην Ελλάδα. Η Ελένη τα σχεδιάζει, ενώ ο Περικλής παίζει καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση των σχεδίων. «Ξέρετε», εξηγεί η Ελένη, «μια ιδέα και ένα σχέδιο στο χαρτί δεν εξασφαλίζει πάντα ένα ωραίο αποτέλεσμα. Υπάρχει πάντα και το κομμάτι της παραγωγής».

«Τα κοσμήματά μας είναι εμπνευσμένα από τη σύγχρονη αρχιτεκτονική και την ίδια τη φύση. Κολιέ που θυμίζουν τα πλακόστρωτα της Τήνου, υφές όπως τα ηφαιστειακά βότσαλα της Σαντορίνης, λιτές γραμμές με έμφαση στην απλότητα»

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας στον σχεδιασμό των κοσμημάτων;

«Τα κοσμήματά μας είναι εμπνευσμένα από τη σύγχρονη αρχιτεκτονική και την ίδια τη φύση. Κολιέ που θυμίζουν τα πλακόστρωτα της Τήνου, υφές όπως τα ηφαιστειακά βότσαλα της Σαντορίνης, λιτές γραμμές με έμφαση στην απλότητα».

Πώς ανταποκρίνεται ο κόσμος στα κοσμήματα από καφέ; Υπάρχει αντίστοιχο πρότζεκτ σε άλλα μέρη του κόσμου;

«Χαιρόμαστε πολύ για το ενδιαφέρον που δείχνει ο κόσμος για το υλικό. Είναι κάτι εντελώς καινούριο γι’ αυτούς και εντυπωσιάζονται όταν το βλέπουν. Όσον αφορά το κόσμημα, δεν γνωρίζουμε να υπάρχει κάτι αντίστοιχο».

Το εργαστήριο και η έδρα των δημιουργών είναι στη Σύρο, αλλά από φέτος λειτουργεί και ένα κατάστημα λιανικής πώλησης στην Τήνο, με στόχο σιγά σιγά να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. «Οποιοδήποτε νέο εγχείρημα έχει και τις δυσκολίες του, πόσο μάλλον όταν ζεις σε ένα μικρό νησί των Κυκλάδων. Όμως το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε είναι αυτό που μας δίνει την καθαρότητα του μυαλού ώστε να συνεχίζουμε να δημιουργούμε, ξεπερνώντας κάθε πρόβλημα».

Info
Οι δημιουργίες Eleni Vakondiou διατίθενται στα ομώνυμα καταστήματα στη Σύρο, την Τήνο και online. Περισσότερες πληροφορίες και το e-shop θα βρείτε στο www.elenivakondioudesignlab.com

Δείτε περισσότερα κοσμήματα Eleni Vakondiou, από καφέ αλλά και από ξύλο:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

09 Σεπ 2023

Οι τσάντες Amphora Collection της Ζήνας Αμπαριώτη είναι σύγχρονα κειμήλια

Εμπνευσμένες από την ελληνική αρχαιότητα οι τσάντες Amphora Collection μοιάζουν με γλυπτά.

04 Σεπ 2023

Ο ασύμμετρος φάκελος της Georgina Skalidi έγινε το σήμα κατατεθέν του brand της

Η Georgina Skalidi σχεδιάζει δερμάτινες τσάντες και αξεσουάρ και θέλει να δημιουργεί τάσεις.

Περισσότερα από

Made in Greece

29 Αυγ 2023

DIOMAS: Μαμά και κόρη βρίσκονται πίσω από το brand που κρατά ζωντανό το χειροποίητο ελληνικό ένδυμα

Η Σμαρώ, η μαμά, και η Αθήνα, η κόρη βρίσκονται πίσω από το DIOMAS που έχει στην ψυχή το καλοκαίρι και παντρεύει τις παραδοσιακές τεχνικές με το σήμερα.

24 Αυγ 2023

KAKURU Jewelry: Για την Ελίνα Κακούρου η Φύση θα είναι πάντα η ανεξάντλητη πηγή έμπνευσής της

Η δημιουργός των KAKURU έχτισε γύρω από τις δημιουργίες της που εμπνέονται από τα σχέδια και τις υφές της φύσης, μία ολόκληρη κοινότητα ανθρώπων που λατρεύουν τα σχέδιά της.

10 Αυγ 2023

Μπίρα Φιξ: Μια ιστορία παράλληλη με την ιστορία της Ελλάδας

Η άνοδος και η πτώση μιας βαυαρικής δυναστείας στην Ελλάδα.

07 Αυγ 2023

Aiki Diounot: Η Χρυσάνθη Γκούρου φέρνει ανερχόμενους σχεδιαστές στο προσκήνιο

Περισσότερο fashion concept, παρά brand, το Aiki Diounot προσφέρει το έδαφος σε νέους Έλληνες σχεδιαστές να αναδείξουν τη δουλειά τους

05 Αυγ 2023

Evi Grintela: H ζωή της Εύης Γκριντέλα ήταν ένας κύκλος που την οδηγούσε νομοτελειακά στη δημιουργία του δικού της brand

Το brand Evi Grintela δεν έχει γίνει μονάχα συνώνυμο του ιδανικού shirt dress, αλλά και του τέλειου παντρέματος της ανώτερης ποιότητας με την καλαισθησία.

03 Αυγ 2023

Neiromai: Η Πελαγία Χρηστάκη ονειρεύτηκε να φτιάχνει τα κοσμήματα που φορούσε η μαμά της

Το brand κοσμημάτων Neiromai είναι μια ωδή στην αγάπη της δημιουργού τους για τις ρίγες, την κλασική αρχαιότητα και την art deco.

31 Ιουλ 2023

Τόλμησε με πάθος

Η μπύρα ΜΑΜΟΣ με την καμπάνια της, "Ασίγαστες Φωνές", μας προτρέπει ν’ ακούμε τις "φωνές" που μας οδηγούν μπροστά.

25 Ιουλ 2023

WE ARE: Πώς δύο αδέρφια αποφάσισαν μέσα σε μια νύχτα να φτιάξουν ένα από τα πιο τολμηρά ελληνικά brand

Η WE ARE της Καλλιόπης και του Πέτρου Πετροζέλη ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή για τα items με τα ευφάνταστα prints και την άνετη εφαρμογή.

20 Ιουλ 2023

Nene: Το ελληνικό brand που εμπνέεται από το νησί της Πάτμου

Η δημιουργός του nene, Ελένη Αναστασιάδη, φτιάχνει ρούχα εμπνευσμένα από την αβίαστη κομψότητα που κρύβει μέσα της η άνεση.

13 Ιουλ 2023

Ino Mei: Πώς δημιουργήθηκε το luxury resort brand που λατρεύουν οι Ελληνίδες

Η σχεδιάστρια Ινώ Μέη έδωσε το όνομά της στην premium resortwear ετικέτα Ino Mei που ταυτίστηκε με το ελληνικό καλοκαίρι.