
Η λέξη βιωσιμότητα είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με το μέλλον της μόδας και κάθε βιομηχανίας. Όμως ένα ζευγάρι νέων δημιουργών από τη Σύρο, η Ελένη Βακονδίου και ο Περικλής Θερριός, με τη μοναδική στην Ελλάδα και πιθανόν στον κόσμο μέθοδο που χρησιμοποιούν όχι απλώς εξοικονομούν πόρους αλλά αξιοποιούν με τον ομορφότερο τρόπο ένα παράξενο είδος «αποβλήτων».
Αν τα ονόματά τους μας φαίνονται γνώριμα, είναι γιατί στο παρελθόν έχουν ξεχωρίσει στην αγορά με μια ακόμη ασυνήθιστη ιδέα: τα ξύλινα γυαλιά ηλίου Zylo, που κατέκτησαν ακόμα και το εξωτερικό φτάνοντας μέχρι την Ιαπωνία. Αυτή τη φορά, κάνουν τη διαφορά δημιουργώντας κοσμήματα από χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ.
«Η ιστορία μας άρχισε το 2012, όταν βρήκαμε ένα αδέσποτο σκυλάκι για το οποίο έπρεπε να φτιάξουμε ένα φράχτη και ένα ξύλινο σπιτάκι» μας λέει σήμερα η Ελένη. «Έτσι, αρχίσαμε να καταπιανόμαστε με τις κατασκευές από ξύλο, να αγαπάμε το υλικό και να κατασκευάζουμε τα πρώτα γυαλιά από ξύλο. Το σπιτάκι δεν χρειάστηκε τελικά, γιατί ο Μπάμπης το σκυλάκι έγινε μέλος της οικογένειάς μας, με πολύ σημαντική θέση στους καναπέδες μας».
«Η ιστορία μας ξεκινάει το 2012, όταν βρήκαμε ένα αδέσποτο σκυλάκι για το οποίο έπρεπε να φτιάξουμε ένα φράχτη και ένα ξύλινο σπιτάκι. Έτσι, αρχίσαμε να καταπιανόμαστε με τις κατασκευές από ξύλο»

Τα κοσμήματα δεν ήταν αχαρτογράφητη περιοχή για την Ελένη. Από πολύ μικρή ασχολείτο με τον σχεδιασμό και την κατασκευή κοσμημάτων, χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων. «Δεν έχω κάνει σπουδές πάνω στο κόσμημα, όμως η αγάπη μου για την αρχιτεκτονική έστρεφε πάντα το ενδιαφέρον μου σε ό,τι έχει σχέση με τη μορφή, τα σχήματα και τα μοτίβα. Έχω την τύχη να μπορώ να αντιλαμβάνομαι τις ιδιότητες και την προοπτική των υλικών. Αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να πειραματίζομαι μαζί τους και κάποιες φορές να τα χρησιμοποιώ ανορθόδοξα».
Η Ελένη προβληματιζόταν με τη μεγάλη σπατάλη καφέ, δεδομένου ότι για κάθε ένα φλιτζάνι του αγαπημένου μας ροφήματος χρησιμοποιούνται κατά μέσο όρο 11 γραμμάρια φρεσκοαλεσμένων κόκκων. «Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι παρασκευάζονται περίπου 318.000 τόνοι καφέ, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στα σκουπίδια περίπου 500.000 τόνοι χρησιμοποιημένων κόκκων καφέ. Η αποσύνθεση των αλεσμένων κόκκων απελευθερώνει μεθάνιο στην ατμόσφαιρα. Το μεθάνιο είναι το δεύτερο αέριο που συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και έχει δυναμική θέρμανσης του πλανήτη έως και 86 φορές μεγαλύτερη από το διοξείδιο του άνθρακα».

Το ζευγάρι, λοιπόν, ενθουσιάστηκε με την ιδέα να δημιουργήσει κάτι από αυτά τα υποτιθέμενα απόβλητα και άρχισε τα πειράματα. «Περίπου δύο χρόνια αργότερα, ανακαλύψαμε μια μοναδική φόρμουλα, με την οποία ανακυκλωμένοι κόκκοι καφέ και ανανεώσιμες πρώτες ύλες μετατράπηκαν σε ένα ανθεκτικό υλικό».
Η πρώτη ύλη είναι 100% vegan, έχει πολύ ευχάριστη αίσθηση και αντοχή αντίστοιχη του κεραμικού. Οι δημιουργοί συλλέγουν τους χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ από επιλεγμένα cafe της Σύρου. Στη συνέχεια τους στεγνώνουν και τους διατηρουν μέχρι να τους χρησιμοποιήσουν στην κατασκευή χρηστικών αντικειμένων και αξεσουάρ.
Έτσι προέκυψε η πρώτη συλλογή κοσμημάτων από καφέ στην Ελλάδα. Η Ελένη τα σχεδιάζει, ενώ ο Περικλής παίζει καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση των σχεδίων. «Ξέρετε», εξηγεί η Ελένη, «μια ιδέα και ένα σχέδιο στο χαρτί δεν εξασφαλίζει πάντα ένα ωραίο αποτέλεσμα. Υπάρχει πάντα και το κομμάτι της παραγωγής».

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας στον σχεδιασμό των κοσμημάτων;
«Τα κοσμήματά μας είναι εμπνευσμένα από τη σύγχρονη αρχιτεκτονική και την ίδια τη φύση. Κολιέ που θυμίζουν τα πλακόστρωτα της Τήνου, υφές όπως τα ηφαιστειακά βότσαλα της Σαντορίνης, λιτές γραμμές με έμφαση στην απλότητα».
Πώς ανταποκρίνεται ο κόσμος στα κοσμήματα από καφέ; Υπάρχει αντίστοιχο πρότζεκτ σε άλλα μέρη του κόσμου;
«Χαιρόμαστε πολύ για το ενδιαφέρον που δείχνει ο κόσμος για το υλικό. Είναι κάτι εντελώς καινούριο γι’ αυτούς και εντυπωσιάζονται όταν το βλέπουν. Όσον αφορά το κόσμημα, δεν γνωρίζουμε να υπάρχει κάτι αντίστοιχο».
Το εργαστήριο και η έδρα των δημιουργών είναι στη Σύρο, αλλά από φέτος λειτουργεί και ένα κατάστημα λιανικής πώλησης στην Τήνο, με στόχο σιγά σιγά να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. «Οποιοδήποτε νέο εγχείρημα έχει και τις δυσκολίες του, πόσο μάλλον όταν ζεις σε ένα μικρό νησί των Κυκλάδων. Όμως το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε είναι αυτό που μας δίνει την καθαρότητα του μυαλού ώστε να συνεχίζουμε να δημιουργούμε, ξεπερνώντας κάθε πρόβλημα».
Info
Οι δημιουργίες Eleni Vakondiou διατίθενται στα ομώνυμα καταστήματα στη Σύρο, την Τήνο και online. Περισσότερες πληροφορίες και το e-shop θα βρείτε στο www.elenivakondioudesignlab.com
Δείτε περισσότερα κοσμήματα Eleni Vakondiou, από καφέ αλλά και από ξύλο:



