ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

ZoeK: Η Ζωή Κέρος επαναπροσδιόρισε το military jacket μέσω του χειροποίητου κεντήματος

Το brand ZoeK έχει γίνει συνώνυμο των one-of-a-kind military jackets συνδυάζοντας την αυστηρότητα της στολής με την τρυφερότητα της παράδοσης.

zoek

Η στρατιωτική στολή συνδεδεμένη με την επιβολή, αλλά και τον ηρωισμό επηρεάζει τη μόδα εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Από την εφεύρεση της καμπαρντίνας στον Μεγάλο Πόλεμο, μία ανάγκη για ένα στρατιωτικό πανωφόρι παντός καιρού στην οποία ανταποκρίθηκε η Burberry, τις μουσικές υποκουλτούρες και τα σύμβολα της ποπ κουλτούρας (βλ. Ρόμπερτ Ντε Νίρο στον "Ταξιτζή”), μέχρι τη συλλογή FW 23 της Prada όπου η Muccia και o Raf "ξήλωσαν” την ιεραρχική διάσταση του militaire και κέντησαν τη "νέα στολή” με τρισδιάστατα λευκά άνθη υμνώντας την κυριαρχία της ζωής επί του ζόφου του πολέμου, το στρατιωτικό στιλ και πιο συγκεκριμένα το στρατιωτικό τζάκετ είναι ένα σύμβολο που επανέρχεται διαρκώς και κάθε φορά ερμηνεύεται με διαφορετικούς τρόπους.

Από το πεδίο της μάχης στο street wear

Η Ζωή Κέρος είδε στο συγκεκριμένο είδος τζάκετ έναν καμβά πάνω στον οποίο μπορούν να συνυπάρξουν η παραδοσιακή τέχνη του κεντήματος, η bohemian αισθητική και το αβίαστο sexiness που προσδίδει η πατριαρχικά φορτισμένη στρατιωτική στολή, όταν φοριέται και κατά συνέπεια επανοημτοδοτείται από μία γυναίκα. Η δημιουργός του ZoeK brand θεωρεί ότι ήταν φυσικό να ερωτευτεί τη βιομηχανία της μόδας, μιας που η μητέρα της διατηρεί επιχείρηση παραγωγής ενδυμάτων. Η ίδια εργάστηκε αρχικά στο κομμάτι του business σε εταιρείες μόδας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μέχρι που ένιωσε την ανάγκη να εκφραστεί δημιουργικά μέσα από ένα δικό της brand.

H έμπνευση ήταν ο επαναπροσδιορισμός του military jacket μέσα από μία προσέγγιση παιχνιδιάρικη, με τη διάθεση να δημιουργήσει statement pieces που να καθορίζουν το outfit μιας γυναίκας, να γίνονται σήμα κατατεθέν της. Και τα κατάφερε, καθώς οι δημιουργίες ZoeK γίνονται αστραπιαία sold out και έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα από διάσημες Ελληνίδες.

Γνωρίστε το ZoeK και τη δημιουργό τους

Πότε και πώς ιδρύθηκε το brand ZoeK;

Ήταν σε ένα ταξίδι μου στην Νέα Υόρκη πριν κάποια χρόνια, όπου μέσα από τον παλμό της πόλης και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της, εμπνεύστηκα και δημιούργησα το brand. Το ξεχωριστό street fashion των Νεοϋορκέζων, η τέχνη στους δρόμους της πόλης, η αγάπη για την μόδα και η ανάγκη μου για δημιουργία, με οδήγησαν στο εμβληματικό military jacket του ZoeK.

Zoek

Αν θα έπρεπε να περιγράψεις το DNA του brand ZoeK με τρεις λέξεις ποιες θα ήταν αυτές;

Θηλυκότητα, Δυναμισμός και Statement: τρεις έννοιες που ορίζουν το χαρακτήρα του brand και μένουν σταθερές από την γέννηση του. Ο δυναμισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το brand αλλά ταυτόχρονα αποπνέει θηλυκότητα από τις γραμμές, τα σχέδια και τα χειροποίητα κεντήματα. Όλα αυτά σε ένα και μόνο statement piece, που είναι το military jacket.

Μπορείς να μας περιγράψεις το πώς οραματίζεσαι την κάθε συλλογή και εν τέλει τη δημιουργείς;

Ερευνούμε μαζί με την σχεδιαστική μου ομάδα τα νέα trends, νέες τεχνικές και υφάσματα που βαδίζουν με την φιλοσοφία και την βιωσιμότητα του brand. Εμπνέομαι από την ζωή στην πόλη, από ταξίδια και άλλες κουλτούρες, από άτομα που θαυμάζω. Όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη και συνδυάζονται για την τελική επιμέλεια, την οποία και πραγματοποιώ η ίδια, ώστε να καταλήξω στα κομμάτια που θα αποτελέσουν τη νέα συλλογή.

Zoek

Ποιες είναι οι προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ένας νέος σχεδιαστής στην Ελλάδα και ποια είναι τα προνόμια που απολαμβάνει;

Ένας νέος σχεδιαστής στην Ελλάδα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, αλλά ταυτόχρονα απολαμβάνει και ορισμένα προνόμια. Μία από τις προκλήσεις είναι η ανάγκη να δημιουργήσει μια συλλογή που να ξεχωρίζει, χρησιμοποιώντας νέα υλικά και τεχνικές που ενδέχεται να μην είναι τόσο διαθέσιμα στη χώρα μας. Επίσης, ο ανταγωνισμός στον χώρο της μόδας είναι έντονος, και γι' αυτό ο νέος σχεδιαστής πρέπει να προσπαθήσει να κάνει κάτι που ξεχωρίζει και να δημιουργήσει μια μοναδική ταυτότητα για τον εαυτό του. Ωστόσο, το προνόμιο που απολαμβάνει είναι η ικανοποίηση που προκύπτει όταν επιτυγχάνει το επιθυμητό αποτέλεσμα και έχει την αποδοχή του κοινού. Αυτή η επιτυχία φέρνει μεγάλη ικανοποίηση και ενθάρρυνση για τον σχεδιαστή να συνεχίσει το έργο του με πάθος και αφοσίωση.

Ποια είναι η σχέση σου με τη μόδα;

Η μόδα για μένα είναι περισσότερο από απλά ρούχα, είναι τέχνη και έκφραση του εαυτού μας. Το brand αποτελεί έναν συνδυασμό αυτών των δύο πτυχών. Προσπαθώ να συνδυάσω τη δημιουργικότητά μου με τη διαχρονικότητα, παρά την επιρροή που ασκούν οι τρέχουσες τάσεις. Σε κάθε jacket, εστιάζω στην ποιότητα των υλικών και στην επεξεργασία τους με ξεχωριστά χειροποίητα, ζωγραφιστά και κεντητά σχέδια. Αυτό επιτρέπει να δημιουργούμε κομμάτια που έχουν δυνατό χαρακτήρα και μπορούν να φορεθούν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Θα τολμήσω να πω ότι το να έχεις ένα τέτοιο κομμάτι στην γκαρνταρόμπα σου έχει διαχρονική αξία.

Zoek

Τι είναι για σένα το προσωπικό στιλ;

Προσωπικό στυλ για μένα είναι αυτά που σε κάνουν να νιώθεις άνετα και ο εαυτός σου. Στην καθημερινότητα μου, επιλέγω λιτότητα και μονοχρωμίες σαν βάση. Τα συνδυάζω πάντα με, χρυσά σκουλαρίκια, statement τζάκετ, τσάντα και παπούτσια που ξεχωρίζουν ώστε να απογειώνεται ένα φαινομενικά απλό outfit.

Υπάρχει κάτι ή κάποιος που να μην έχει σχέση με τον τομέα της μόδας, αλλά να αποτελεί από τις μεγαλύτερες επιρροές σου;

Η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης για μένα είναι οι δυναμικές γυναίκες που εκτιμώνται όχι μόνο για την εξωτερική τους εμφάνιση, αλλά και για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη ζωή και τους γύρω τους. Η ανεξαρτησία τους και η δυναμική τους προσωπικότητα είναι πράγματα που με εμπνέουν βαθιά. Αυτές οι γυναίκες δείχνουν ότι μπορεί κανείς να έχει επιρροή και να κάνει τη διαφορά στον κόσμο, ενώ παράλληλα διατηρεί τη θηλυκότητά της. Είναι πρότυπα αυτοπεποίθησης και δύναμης και όταν σχεδιάζω ένα νέο τζάκετ, σκέφτομαι τέτοιες γυναίκες. Αυτά τα στοιχεία με εμπνέουν για να δημιουργώ ρούχα που αντικατοπτρίζουν την ισχύ και την ευελιξία της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία.

Zoek

Zoek

Ποιον διάσημο σχεδιαστή (είτε εν ζωή, είτε όχι) θα προσκαλούσες σε δείπνο και πού θα τον πήγαινες στην πόλη σου;

Θα επέλεγα την Isabel Marant, η οποία είναι τρομερή πηγή έμπνευσης για μένα. Με τρελαίνει η αυθεντικότητά της στο στυλ, συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο το bohemian στοιχείο με την κομψότητα. Η Αθήνα είναι μια πόλη γεμάτη με ιδιαιτερότητες και αντιθέσεις. Από την μια υπάρχει η παλιά Αθήνα με τα κλασικά κτίρια και τα μνημεία και από την άλλη, η Αθήνα του τώρα, αρχιτεκτονικά πιο μοντέρνα με την τέχνη στους δρόμους και την ποικιλομορφία της. Θα διάλεγα λοιπόν, ένα σημείο κομβικό στο Θησείο για να μπορέσει να δει τον μοναδικό αυτό συνδυασμό.

Θα μπορούσες να ξεχωρίσεις ένα look ενός ειδώλου της ποπ κουλτούρας με πανωφόρι που θεωρείς ότι είναι το καλύτερο όλων των εποχών;

Η Madonna παίρνει την πρωτιά στην περιοδεία το 1985, κατά τη διάρκεια του Virgin Tour, με ένα εκπληκτικό statement look. Όλη η εμφάνισή της στηρίζονταν στο εμβληματικό πολύχρωμο τζάκετ Versace. Η εμφάνιση αυτή ήταν iconic, από τις δαντελωτές κάλτσες, τα μποτάκια, τη μίνι φούστα, μέχρι το θρυλικό jacket. Η "βασίλισσα" της ποπ μουσικής από τη στιγμή που εμφανίστηκε στη σκηνή έως και σήμερα, διαθέτει ένα ιδιαίτερα αξεπέραστο στιλ.

Zoek

Zoek

Βιωσιμότητα, υπερκατανάλωση, γρήγορα trends. Δημιουργία, νέα ταλέντα, τεχνολογία στην υπηρεσία της μόδας. Τελικά, το μέλλον της βιομηχανίας είναι αισιόδοξο ή απαισιόδοξο;

Το μέλλον είναι σίγουρα αισιόδοξο. Ολοένα και περισσότεροι ακολουθούν τον δρόμο του sustainability καθώς όλοι έχουμε, ή θα έπρεπε να έχουμε, την οικολογία πρώτο μέλημα. Λόγω των γενικότερων συνθηκών, γίνεται αντιληπτό πως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τις μεθόδους του παρελθόντος. Η βιομηχανία της μόδας εξελίσσεται μαζί με μας και την εποχή που διανύουμε. Το fast fashion και τα γρήγορα trends πάντα θα υπάρχουν αλλά δεν μπορούν να προσφέρουν μακροβιότητα. Αυτό που θα ξεχωρίσει, είναι το διαχρονικό και ποιοτικό.

Zoek

Πού μπορούμε να βρούμε τα ZoeK;

Για το full ZoeK experience μπορείτε να επισκεφτείτε το showroom μας στην Κηφισιά (Αγίου Τρύφωνος 10), στο eshop μας www.madebyzoek.com, στα πολυκαταστήματα Attica (Citylink & Golden Hall) και σε επιλεγμένους συνεργάτες του δικτύου χονδρικής.

Read Next

15 Απρ 2024

A piece of me: Η Αλίνα Καζαντζή βάζει ένα κομμάτι του εαυτού της σε κάθε της δημιουργία

Η σχεδιάστρια πίσω από το brand A piece of me με έδρα τη Λάρισα θεωρεί τις στοίβες με τα περιοδικά μόδας στο σπίτι της την πιο πολύτιμη περιουσία της.

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

Περισσότερα από

Made in Greece

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.

20 Φεβ 2024

Liana Camba: H Ελληνίδα σχεδιάστρια που αγαπά την handmade πολυτέλεια

Το brand Liana Camba, που αποτελεί κεφάλαιο της ελληνικής μόδας, δημιουργικά, δεν βρέθηκε ποτέ σε λιμνάζοντα νερά.