ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Nidodileda: Η Τόνια Μητρούδη δημιούργησε το brand που μεταφράζει τα όνειρά μας σε ενδύματα

Η χειμερινή συλλογή του brand Nidodileda "New Moon" σηματοδοτεί τη νέα του φάση, μετά από δέκα συνεχόμενα χρόνια μιας συναρπαστικής και επιτυχημένης πορείας.

nidodileda

Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα στη μόδα είναι η ξεχωριστή αισθητική σφραγίδα. Να βλέπεις ένα ρούχο κι αμέσως να ξεχωρίζεις τον δημιουργό του. Το στοίχημα αυτό, η Τόνια Μητρούδη, σχεδιάστρια και δημιουργός του brand Nidodileda το έχει κερδίσει από την αρχή, δέκα χρόνια πριν, όταν ξεκίνησε την πορεία της στο εγχώριο ένδυμα.

Nidodileda: Η Τόνια Μητρούδη δημιούργησε το brand που μεταφράζει τα όνειρά μας σε ενδύματα

Η vintage αισθητική των Nidodileda, έτσι όπως την οραματίστηκε η Τόνια, έσπασε το φράγμα του "ρετρό” με το οποίο πολλοί σχεδιαστές έχουν προσπαθήσει κατά καιρούς να παίξουν. Τα ρούχα Nidodileda δεν είναι απλώς δημιουργίες που έχουν τις αναφορές τους σε μία άλλη εποχή, αλλά μοιάζουν με μοναδικούς θησαυρούς που μπορείς να ανακαλύψεις στο μυστικιστικό παζάρι μιας χώρας της Ανατολής, παραζαλισμένη από την εσάνς πατσουλί μπερδεμένη με έντονα μπαχάρια. Θα μπορούσαν να είναι και τα ρούχα μιας πριγκίπισσας, κλεισμένα σε ένα σεντούκι, που αποκαλύπτονται μπροστά μας αιώνες μετά, με την αίγλη τους αναλλοίωτη.

Έμπνευση, τόλμη και προσπάθεια

Η Τόνια Μητρούδη καθυστέρησε να ανακαλύψει τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει και πολύ ειλικρινά παραδέχεται ότι ακόμα δεν ξέρει, φαίνεται όμως να απολαμβάνει το ευμετάβλητο της ιδιότητάς της. Θέλει απλώς να γίνεται η καλή της εκδοχή. Το γεγονός ότι, για την ώρα, αυτό το πετυχαίνει με το να μοιράζεται τις εικόνες της για αυτή την εκδοχή μέσα από τις δημιουργίες της τη γεμίζει απόλυτα.

Μέσα στο διαρκές ταξίδι ανακάλυψης του προορισμού της έχει δοκιμάσει πολλά. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, διαφήμιση, σχέδιο μόδας, styling, χρωματολογία, image making και κινηματογράφο. Εργάστηκε στα περιοδικά, σε διεθνείς τίτλους, για περίπου επτά χρόνια και άλλα δύο για την Facebook, στο ψηφιακό κομμάτι της δημιουργίας εικονικών ρούχων και αγορών. Στα 28 της χρόνια αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό της brand και έκτοτε μεγαλώνουν παράλληλα. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, όπως λέει, έχει γεμίσει εμπειρίες και γνώσεις που την κάνουν να νιώθει ευλογημένη.

Φέτος, το Nidodileda κλείνει τον πρώτο του κύκλο, την πρώτη του περιστροφή γύρω από τον άξονά του και ετοιμάζεται για τη νέα του φάση με τη συλλογή "New Moon”, αναγεννημένο αλλά με απαράλλαχτες τις βασικές του αξίες, όπως ακριβώς και το φεγγάρι σε κάθε του μηνιαίο αστρικό ταξίδι.

Γνωρίστε τη Nidodileda και τη δημιουργό τους

Πότε και πώς ιδρύθηκε το brand Nidodileda;

Η Ελλάδα διανύει από τα χρόνια περίπου των σπουδών μου και έπειτα μια διαρκή οικονομική κρίση. Το 2012 προς 2013, αφού άφησα τον χώρο του Τύπου κι εργαζόμουν για την Facebook, προετοίμαζα την παρθενική μου συλλογή. Δεν είχα στα χέρια μου μεγάλο κεφάλαιο, ούτε είχα συστήσει κάποιο συγκεκριμένο business plan, ωστόσο ξεκίνησα χωρίς να εργάζομαι νυχθημερόν. To brand και το identity του αναδείχθηκε μέσω των social media και άμεσα άρχισαν να έρχονται προτάσεις συνεργασίας. Κατά τα 3 πρώτα χρόνια ζωής της εταιρείας, δεν θυμάμαι να κάνω στάση, ούτε για απόλαυση ούτε για ξεκούραση. Μιλώντας στο σήμερα και εμπνεόμενη από το παρελθόν μου, σας εκμυστηρεύομαι ότι κάθε φορά και σε κάθε βήμα μου νιώθω την ίδια ανυπομονησία όπως τότε και παράλληλα την ευλογία ότι μπορώ να βιοπορίζομαι από αυτό που με διάλεξε. Δε θα άλλαζα τίποτα από όσα έφερε ο χρόνος και η προσπάθεια.

nidodileda

nidodileda

Αν θα έπρεπε να περιγράψεις το DNA του Nidodileda με τρεις λέξεις ποιες θα ήταν αυτές;

Άχρονο, Αισθαντικό, Ανατρεπτικό

Μπορείς να μας περιγράψεις τη διαδικασία του πώς οραματίστηκες τη νέα συλλογή και εν τέλει τη δημιούργησες;

Το New Moon που διανύουμε τώρα σαν συλλογή είναι η μετάβαση της Nidodileda και των 10 κλεισμένων ετών της στο πρώτο έτος του δεύτερου κύκλου της. Έμπνευσή μου είναι η γυναίκα και το πώς τη θωρώ στο τώρα της, της προσφέρω υφές, όγκους και γραμμές που νιώθω ότι προστατεύουν και παράλληλα αναδεικνύουν την εύθραυστη δυναμική της. Η συλλογή είναι φωτεινή, με μυστικιστικά όμως μονοπάτια, ελαφρώς πιο σκοτεινά, ακριβώς δηλαδή όπως και οι συνυπάρχουσες εκδοχές μας.

nidodileda

nidodileda

Ποιες είναι οι προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ένας νέος σχεδιαστής στην Ελλάδα και ποια είναι τα προνόμια που απολαμβάνει;

Η πρόκληση του νέου είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να καταλάβει τον χώρο που χρειάζεται για να ακουστεί αρχικά αυτό που έχει να πει με το έργο του. Εφόσον λοιπόν καταφέρει να τοποθετηθεί με την προσωπική του σφραγίδα στην αγορά, βρίσκοντας τους συνομιλητές του, αρχίζει να απολαμβάνει το προνόμιο του διάλογου με αυτούς σε συνεχή ροή. Πρόκληση είναι ο διάλογος αυτός να τον ανατροφοδοτεί κάθε φορά με έμπνευση και να στήνει και να εξελίσσει τη σχέση του με το δημιούργημά του και τους συνομιλητές του.

Ποια είναι η σχέση σου με τη μόδα;

Εξαρτάται από τον ορισμό της μόδας για τον καθένα. Η δική μου θεώρηση για τη μόδα ξεκινά από μια παλαιότερη εποχή που με εμπνέει και την αποτυπώνω στο σήμερα. Δε μου δίνεται η έμπνευση από τα trends της εκάστοτε περιόδου αλλά από εικόνες και αισθήσεις που κουβαλώ μέσα μου, από το μεγάλωμα, το περιβάλλον μου αλλά και από τα ταξίδια και τα κυριολεκτικά αλλά και τα μεταφορικά ταξίδια, που έχουν σχέση με την ιστορία μόδας, τις ταινίες και τους ανθρώπους που έχουν χαράξει αισθητική.

nidodileda

nidodileda

Τι είναι για σένα το προσωπικό στιλ;

Η προσωπική αφήγηση της καθημερινής μου συναισθηματικής παλέτας. Το προσωπικό στιλ δεν είναι μόνο ο τρόπος που δείχνουν τα πράγματα είναι και ο τρόπος που γίνονται που επικοινωνούντα. Από το πώς θα μιλήσεις, πώς θα διαφωνήσεις μέχρι και τον τρόπο που θα ακουμπήσεις το ποτήρι στο τραπέζι. Έχει να κάνει με λεπτοφυείς αισθήσεις, όχι μόνο με αυτό που φοράς αλλά και με το πώς το φέρεις. Η λέξη που το αντιπροσωπεύει είναι ευγένεια.

Υπάρχει κάτι ή κάποιος που να μην έχει σχέση με τον τομέα της μόδας, αλλά να αποτελεί από τις μεγαλύτερες επιρροές σου;

Επιρροή πάνω μου έχουν άνθρωποι που εξελίσσουν την ευγένεια μου και τη θετική ματιά μου στα πεπραγμένα και τα μελλοντικώς γενόμενα και με έναν τρόπο την πυροδοτούν. Κι ορίζω το στιλ και τη δημιουργία ως ευγένεια, με πυροδοτούν και σε επαγγελματικό επίπεδο. Ένας από αυτούς είναι ο φιλόσοφος Αλέξης Καρπούζος.

nidodileda

nidodileda

Ποιον διάσημο σχεδιαστή (είτε εν ζωή, είτε όχι) θα προσκαλούσες σε δείπνο και πού θα τον πήγαινες στην πόλη σου;

Τον Alexander McQueen, θα πηγαίναμε παρέα στο Au Revoir, όχι για δείπνο, αλλά για να μιλάμε με μια μπάρα μάρτυρα μέχρι να ξημερώσει.

nidodileda

nidodileda

Θα μπορούσες να ξεχωρίσεις ένα look ενός ειδώλου της ποπ κουλτούρας που θεωρείς ότι είναι το καλύτερο όλων των εποχών;

Είναι η Cher σχεδόν σε όλα της τα look.

Πού μπορούμε να βρούμε τα Nidodileda;

Μπορείτε να μας βρείτε online στο www.nidodileda.com, στο φυσικό κατάστημα μας Nidodileda Creative Store στην Κηφισιά και σε συνεργαζόμενα καταστήματα που θα δείτε στο site μας.

Read Next

10 Νοε 2023

MEUF σημαίνει γυναίκα, αλλά κι ένα από τα ελληνικά brands με τις πιο εκλεπτυσμένες δημιουργίες

H Θεοδώρα Χριστοπούλου είναι η δημιουργός του MEUF, του ελληνικού brand που παίζει με τη γεωμετρία και βάζει μπροστά την άνεση και την κομψότητα.

02 Νοε 2023

Liana Camba: Ψίθυροι αυθεντικής πολυτέλειας και σύγχρονης αισθητικής

Η νέα συλλογή Whisper - A/W 2023-24 του brand Liana Camba χαρακτηρίζεται από νωχελική κομψότητα και αυθεντική πολυτέλεια.

Περισσότερα από

Made in Greece

26 Οκτ 2023

Georgia De Graecia: Οι δημιουργίες της Γεωργίας Σαλτουρίδου ανήκουν σε μία σεκάνς ελληνικής ταινίας των ‘70s

Το brand Georgia De Graecia είναι μία συνάντηση των προσωπικών αναφορών της σχεδιάστριας, Γεωργίας Σαλτουρίδου, με την ελληνικότητα.

23 Οκτ 2023

Cache Cache: Η Λουκία Μουντούρη φτιάχνει τα πανωφόρια που θέλουν όλα τα κορίτσια

Οι συλλογές του brand Cache Cache έχουν πάντα στον πυρήνα τους ποιοτικό, απόλυτα σύγχρονο κι εντυπωσιακό outwear.

19 Οκτ 2023

LOVE+ALICIA: Η Έλια Τσερκέζου φτιάχνει ρούχα για γυναίκες που θέλουν να βγουν από το comfort zone τους

Η νέα συλλογή του brand LOVE+ALICIA είναι εμπνευσμένη από την punk κουλτούρα των 70΄s.

13 Οκτ 2023

Semiology: Η Ευγενία Βαμβακά θέλει τα ρούχα της να αγκαλιάζουν τρυφερά το σώμα και να δίνουν δύναμη

Το brand Semiology, ένα από τα πρώτα βιώσιμα ελληνικά brands, διαγράφει μια σταθερά εξαιρετική πορεία στην εγχώρια μόδα.

10 Οκτ 2023

Poptometry: Η Μαρίνα και η Ανδριάνα αποδεικνύουν ότι η απλότητα είναι γοητευτική

Το δίδυμο πίσω από το brand Poptometry δημιουργεί classy ρούχα μέσα από τις πιο απλές γραμμές.

03 Οκτ 2023

The C Edition: Πώς η Χριστίνα Κατσαούνη έκανε τα κορμάκια τη μεγάλη μας εμμονή

Το brand The C Edition δημιούργησε έναν κύκλο γυναικών που εθίστηκαν στον δυναμισμό που κρύβει η απλότητα ενός bodysuit.

29 Σεπ 2023

AYEZI: Η Μαρίνα Κόρακα έχει στολίσει με τα κοσμήματά της μερικούς από τους πιο επιδραστικούς Έλληνες καλλιτέχνες

Επηρεασμένο από τη rap κουλτούρα, το brand iced out κοσμημάτων AYEZI είναι μία κοινότητα που αγκαλιάζει όλους όσοι είναι αληθινοί στην έκφραση του εαυτού τους.

23 Σεπ 2023

Plexida Knitwear: Η Αλεξάνδρα Κουζιάκη, δημιουργεί βιώσιμα πλεκτά που υμνούν την ήσυχη πολυτέλεια

Τρίτης γενιάς πλέκτρια, η δημιουργός του Plexida Knitwear συνδυάζει στο brand της την αγάπη για το πλέξιμο και το περιβάλλον.

13 Σεπ 2023

Ο Γιώργος Μεσημέρης με τα HardClo δημιούργησε έναν κόσμο με το δικό του αλφάβητο

Γνωστά για τα T-Shirts με logo αγγλικές λέξεις γραμμένες με κυριλλικό αλφάβητο τα HardClo έγιναν σταδιακά μια αφήγηση της Αθήνας, τυπωμένη πάνω σε ύφασμα.

09 Σεπ 2023

Οι τσάντες Amphora Collection της Ζήνας Αμπαριώτη είναι σύγχρονα κειμήλια

Εμπνευσμένες από την ελληνική αρχαιότητα οι τσάντες Amphora Collection μοιάζουν με γλυπτά.