ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

DIOMAS: Μαμά και κόρη βρίσκονται πίσω από το brand που κρατά ζωντανό το χειροποίητο ελληνικό ένδυμα

Η Σμαρώ, η μαμά, και η Αθήνα, η κόρη βρίσκονται πίσω από το DIOMAS που έχει στην ψυχή το καλοκαίρι και παντρεύει τις παραδοσιακές τεχνικές με το σήμερα.

DIOMAS

Η πλούσια υφαντική ελληνική τέχνη και η λαϊκή παράδοση παραγκωνίστηκαν για χρόνια. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε με χαρά ελληνικά brands να βάζουν στο επίκεντρο της δημιουργίας τους το χειροποίητο ένδυμα, φτιαγμένο με παραδοσιακές τεχνικές, κόντρα σε κάθε πρακτική δυσκολία που αυτό έχει και κερδίζουν αυτόματα τον σεβασμό μας.

Όταν, δε, πρόκειται για δύο γυναίκες που αντιμετωπίζουν τη μόδα ως τέχνη και συνδέονται με δεσμούς αίματος η διάσταση είναι σχεδόν συγκινητική. Το DIOMAS είναι ένα brand που έχει στον πυρήνα του το ελληνικό καλοκαίρι και τις παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής ρούχου.

DIOMAS: Μαμά και κόρη βρίσκονται πίσω από το brand που κρατά ζωντανό το χειροποίητο ελληνικό ένδυμα

Αγάπη για όνειρα που μπορούν να φορεθούν

Η Σμαρώ Βλαβιανού, δηλαδή η μαμά, έχει σπουδές στην ιστορία της τέχνης και ασχολήθηκε με το interior design, παράλληλα όμως η διαχρονική της αγάπη για τη μόδα, την οδήγησαν να διατηρεί για χρόνια καταστήματα γυναικείων ρούχων και αξεσουάρ. Η Αθήνα Δερδεμέζη, η κόρη, τελείωσε τη σχολή μόδας του Βελουδάκη με σπουδές στην ενδυματολογία και το styling και εργάστηκε σε γυναικεία περιοδικά μόδας δουλεύοντας σαν στιλίστρια.

Η σχέση της Σμαρώς με τα παιδιά της είναι για εκείνη τα πάντα, συνεπώς όταν ήρθε η ώρα να στηριξεί και να ακολουθήσει το όνειρο της Αθήνας, που ήταν η δημιουργία ενός δικού της brand δεν χρειάστηκε να σκεφτεί δεύτερη φορά. Και κάπως έτσι, από την κοινή αγάπη μαμάς κόρης για το χειροποίητο ελληνικό ένδυμα και τη δημιουργία φορέσιμων ονείρων, το DIOMAS έγινε πραγματικότητα.

To DIOMAS είναι ένα αμιγώς καλοκαιρινό brnad. Όλες οι συλλογές σχεδιάζονται αποκλειστικά από την Σμαρώ και την Αθήνα και παράγονται από ένα δίκτυο Ελλήνων συνεργατών. Οι πρώτες ύλες (βαμβάκι, μαλλί, μετάξι, λινό) είναι από Έλληνες παραγωγούς και η κατασκευή των ενδυμάτων από Έλληνες τεχνίτες - για παράδειγμα πολλά από τα υφάσματα υφαίνονται αποκλειστικά σε σύγχρονους αργαλειούς, ενώ βάφονται με τον παραδοσιακό τρόπο σε καζάνια με οικολογικές βαφές -, υπηρετώντας έτσι το όραμα μαμάς - κόρης που ήθελαν ένα brand με ρούχα 100% ελληνικά, βιώσιμα, που να στηρίζουν 100% την ελληνική οικονομία και να γιορτάζουν τη λαϊκή παράδοση.

Γνωρίστε το DIOMAS και τις δημιουργούς τους

Πότε και πώς ιδρύθηκε το DIOMAS;

Το DIOMAS ιδρύθηκε το 2020 όταν σαν μητέρα και κόρη ήμασταν έτοιμες να υλοποιήσουμε το όνειρο μας. Άλλωστε από εκεί πήρε και το όνομα του οι "δυο μας". Η αγάπη μας για το ρούχο μάς άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της δημιουργίας και δεν αργήσαμε να βρούμε την κλίση μας σε μια τεράστια και χαοτική αγορά. Έτσι λοιπόν εδραιωθήκαμε στον χώρο δημιουργώντας τα δικά μας υφάσματα στον αργαλειό. Από το pattern μέχρι την ύφανση ήταν όλο πάνω στις δικές μας προδιαγραφές δημιουργώντας έτσι ρούχα καταρχάς αμιγώς ελληνικά, αλλά κυρίως μοναδικά.

Αν θα έπρεπε να περιγράψετε το DNA του DIOMAS με τρεις λέξεις ποιες θα ήταν αυτές;

Ελλάδα, Ελλάδα, Ελλάδα.

Μπορείτε να μας περιγράψετε την διαδικασία του πως οραματιστήκατε την τρέχουσα συλλογή και εν τέλει την δημιουργήσατε;

Όπως όλες μας τις συλλογές έτσι και αυτή την δουλεύουμε πολύ καιρό. Στην έμπνευση μας πάντα πρωταγωνιστεί το ελληνικό καλοκαίρι, έτσι λοιπόν τον χειμώνα, όταν είναι όλα γκρίζα και μουντά, εμείς σαν καθαυτού summer girls ονειρευόμαστε καλοκαίρια, ηλιοβασιλέματα, μακροβούτια, ρομάντζα, νησιά και όλα αυτά τα υπέροχα που μας παρέχει απλόχερα το ελληνικό καλοκαίρι. Μέσα λοιπόν απ’όλα αυτά συνήθως γεννιέται ο πυρήνας της συλλογής μας. Στη συνέχεια οι επιρροές ακολουθούν την ιστορία, το χρώμα και την τέχνη. Πάντα όμως, και ιδιαίτερα στην τελευταία μας συλλογή, η πραγματική δημιουργία και πρόκληση είναι η αποτύπωση των σχεδίων και των χρωμάτων των υφασμάτων όσο καλύτερα γίνεται στα δικά μας ελληνικά βαμβάκια και λινά.

DIOMAS

Ποιες είναι οι προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ένας νέος σχεδιαστής στην Ελλάδα και ποια είναι τα προνόμια που απολαμβάνει;

Αθηνά: Το καμάρι μας όταν λέμε ότι τα ρούχα μας είναι 100% ελληνικά δεν περιγράφεται. Είναι όμως ένα τίμημα που το πληρώνουμε καθημερινά. Θα μπορούσα να μιλάω για ώρες για τις αναποδιές, τις ανατροπές, τους αγώνες δρόμου εναντίον του χρόνου και κυρίως την τεράστια έλλειψη προσωπικού στα ραφεία, αλλά και σε κάθε καίριο πόστο που αφορά τη δουλειά μας. Όλα λοιπόν αποτελούν προκλήσεις σε αυτή τη δουλεία με μεγαλύτερη απ’ όλες το να κρατήσεις την ψυχραιμία σου! Στο τέλος όμως το αποτέλεσμα αποτελεί δικαίωση.

DIOMAS

Ποια είναι η σχέση σας με τη μόδα;

Η μόδα για εμάς είναι περισσότερο μία μορφή τέχνης παρά μια επερχόμενη τάση. Πιστεύουμε περισσότερο στην αξία των διαχρονικών γραμμών που αντέχουν στον χρόνο, παρά στη συνεχή εναλλαγή των τάσεων της μόδας.

Τι είναι για σας το προσωπικό στυλ;

Σμαρώ: Από μικρή είχα άποψη για το στυλ. Θυμάμαι όταν η μαμά μου, μου φορούσε κάποιο σετ, εγώ πήγαινα και βρεχόμουν στο λάστιχο του κήπου για να μπορέσω τελικά να αλλάξω outfit αποφεύγοντας κάθε τι στυλιζαρισμένο. Το πιο ωραίο ντύσιμο για μένα αποτελούσε ένα μακό το οποίο διαμόρφωνα μόνη μου με ένα ψαλίδι και πάντα όλοι με ρωτούσαν από που το πήρα. Η φαντασία μου πάντα αποτελούσε το στιλ μου.

Υπάρχει κάτι ή κάποιος που να μην έχει σχέση με τον χώρο της μόδας αλλά να αποτελεί από τις μεγαλύτερες επιρροές σας;

Η Λενιώ είναι αυτή για μας. Είναι ένα φανταστικό πρόσωπο, ίσως είναι κάτι και από τις δυο μας. Έχει την τέχνη της Σμαρώς αλλά και την πρακτικότητα της Αθηνάς. Είναι ένα συνονθύλευμα των προσωπικοτήτων μας, έτσι λοιπόν μας οδηγεί σε όλο το δημιουργικό μας ταξίδι. Κάθε χρόνο η ομώνυμη συλλογή έχει το δικό της ξεχωριστό στυλ και πρωταγωνιστεί στις επιλογές των πελατών μας.

DIOMAS

Ποιον διάσημο σχεδιαστή θα προσκαλούσατε σε δείπνο και που θα τον πηγαίνατε στην πόλη σας;

Πολύ δύσκολη ερώτηση, μόνο έναν; Τι θα έλεγες για ένα μεγάλο τραπέζι στην άμμο, στην παραλία της Νέας Μάκρης με μεζέδες, τσίπουρο, ούζο και κρασί. Όλοι θα χωρούσαν σε αυτό το τραπέζι, από την Vera Wang και την Coco Chanel μέχρι τους Jimmy Choo και Armani. Όλοι τους έχουν περάσει από λίγο καλοκαιράκι στην Ελλάδα, έτσι λοιπόν πιστεύω ότι θα κατέληγε σίγουρα σε ένα γλέντι από αυτά τα δικά μας!

Θα μπορούσατε να ξεχωρίστε ένα look ενός ειδώλου της ποπ κουλτούρας που θεωρείτε ότι είναι καλύτερο όλων των εποχών;

H Σοφία Λόρεν. Το απόλυτο στιλ, δε στεκόσουν ποτέ στο τι φοράει, αλλά η εικόνα της σε μαγνήτιζε. Αν με ρωτήσεις το μόνο που θυμάμαι από την εμφάνιση της είναι το eyeliner.

Βιωσιμότητα, υπερκατανάλωση, γρήγορα τρεντς. Δημιουργία, νέα ταλέντα, τεχνολογία στην υπηρεσία του ενδύματος. Τελικά, το μέλλον της παγκόσμιας βιομηχανίας μόδας είναι αισιόδοξο η απαισιοδοξο;

Ζούμε στην εποχή των αλλαγών, των γρήγορων εναλλαγών και ξεκάθαρα της άνθισης της τεχνολογίας. Όλα τα παραπάνω, όχι απλά μας επηρεάζουν, αλλά μας καθορίζουν. Η υπερκατανάλωση και τα γρήγορα trends είναι πολύ κόντρα στην κουλτούρα μας γενικότερα. Όσον αφορά την τεχνολογία στην μόδα εμείς σαν brand προσπαθούμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα σε υπερσύγχρονες αλλά και σε πιο παραδοσιακές τεχνικές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι τα υφάσματά μας τα παράγουν υπερσύγχρονοι αργαλειοί σε τεράστιες ποσότητες και σε πολύ μικρό χρόνο, αλλά στον αντίποδα τα ρούχα μας βάφονται με τον παραδοσιακό τρόπο σε καζάνια με οικολογικές βαφές στην Αριδαία. Το μέλλον της παγκόσμιας βιομηχανίας θα το χαρακτήριζα αβέβαιο, όπως όλοι οι τομείς στην προκειμένη χρονική στιγμή.

DIOMAS

Πού μπορούμε να βρούμε τα DIOMAS;

Τα DIOMAS θα τα βρείτε σε επιλεγμένες μπουτίκ σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, σε επίσημες εκθέσεις μόδας και στο showroom μας στη Νέα Μάκρη (Σαράφη 32, Νέα Μάκρη 19005, 698128700). Instagram : diomas_official

Read Next

26 Απρ 2024

Agapis Jewellery: Η Αγάπη Σμπώκου σχεδιάζει κοσμήματα που ακολουθούν τον φυσικό ρυθμό της Φύσης

Τα Agapis Jewellery μέσα από μία πορεία 12 χρόνων έχουν γίνει συνώνυμο της καλαισθησίας. Τώρα αποκτούν το πρώτο τους κατάστημα.

16 Απρ 2024

Ancient Greek Sandals x Castañer: Η capsule συλλογή- ωδή στην μεσογειακή κληρονομιά

Μια συνεργασία που απογειώνει τον διαχρονικό σχεδιασμό συνδυάζοντας την ελληνική και ισπανική χειροτεχνία.

Περισσότερα από

Made in Greece

15 Απρ 2024

A piece of me: Η Αλίνα Καζαντζή βάζει ένα κομμάτι του εαυτού της σε κάθε της δημιουργία

Η σχεδιάστρια πίσω από το brand A piece of me με έδρα τη Λάρισα θεωρεί τις στοίβες με τα περιοδικά μόδας στο σπίτι της την πιο πολύτιμη περιουσία της.

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!