ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Evi Grintela: H ζωή της Εύης Γκριντέλα ήταν ένας κύκλος που την οδηγούσε νομοτελειακά στη δημιουργία του δικού της brand

Το brand Evi Grintela δεν έχει γίνει μονάχα συνώνυμο του ιδανικού shirt dress, αλλά και του τέλειου παντρέματος της ανώτερης ποιότητας με την καλαισθησία.

evi grintela

Η Εύη Γκριντέλα δεν μπόρεσε ποτέ να ξεφύγει από τη μόδα. Ή πιο σωστά, η μόδα δεν μπόρεσε ποτέ να ξεφύγει από την αεικίνητη Εύη Γκριντέλα και την ακόρεστη δίψα της για γνώση και δουλειά. Η γυναίκα που έχει συνδέσει το όνομά της με μερικές από τις μεγαλύτερες εκδόσεις μόδας στην Ελλάδα, πλέον έχει γίνει συνώνυμη του ιδανικού shirt dress, δημιουργώντας το δικό της, ομώνυμο brand.

Η Εύη αγαπούσε τη μόδα από μικρή. Φοίτησε στη σχολή Βελουδάκη όπου παρακολούθησε τη σχολή μόδας και σχεδίου. Παράλληλα με τις σπουδές της, δούλευε στο Free Shop όπου έγινε υπεύθυνη του καταστήματος και υπήρξε ουσιαστικά στην ομάδα που το καθιέρωσε και το έκανε ένα από τα πιο επιτυχημένα καταστήματα της δεκαετίας του ‘80. Στην πορεία άνοιξε ένα δικό της μαγαζί, όπου σχεδίαζε και έφτιαχνε τα ρούχα η ίδια. Λίγο αργότερα, ξεκίνησε και η καριέρα της στα περιοδικά.

Ένας τέλειος κύκλος

Η 25χρονη πορεία της Εύης Γκριντέλα στο χώρο της μόδας και του luxury market χρειάζεται ένα ξεχωριστό άρθρο για να αποδοθεί σωστά. Ενδεικτικά, έχει περάσει από θέσεις όπως: Εditor in chief στο περιοδικό L’Officiel και Style Director στη Vogue Hellas και στο Life & Style, PR & Curator σε διεθνείς εκθέσεις, οργάνωση επιδείξεων διεθνών σχεδιαστών στην Ελλάδα κ.α.

Όταν κάποια στιγμή η Εύη ένιωσε ότι φτάνει στη γραμμή τερματισμού αυτής της έντονης πορείας, πήρε όλη την εμπειρία και τη γνώση από τη βιομηχανία που υπηρέτησε από κάθε πιθανό πόστο και της επιτρέπει μέχρι και σήμερα να έχει ένα διαρκές δημιουργικό όραμα το οποίο προσαρμόζεται, συμβαδίζει και συντονίζεται με τις τάσεις της εποχής και επέστρεψε σε αυτό που αγαπά να κάνει περισσότερο απ’ όλα, να σχεδιάζει ρούχα.

Έτσι, γεννήθηκε το brand Evi Grintela The Shirtdress που έχει στον πυρήνα του την ιδέα της διαχρονικότητας και δανείζεται στοιχεία από τα ανδρικά πουκάμισα υψηλής ποιότητας και κοπής. Τα ρευστά αέρινα στυλ είναι το σήμα κατατεθέν κάθε συλλογής, ενώ όλα τα shirt dresses ράβονται από μαλακό ελβετικό και ιταλικό βαμβάκι, τούλι και μετάξι.

Γνωρίστε τo brand Evi Grintela The Shirtdress και την δημιουργό τους

Πότε και πώς ιδρύθηκε το brand Evi Grintela;

Όταν έκλεισε για μένα, ο κύκλος των εκδόσεων, επέτρεψα στον εαυτό μου να δει τα πράγματα από την πλευρά του δημιουργού. Tην περίοδο εκείνη επικράτησε η ανάγκη να κάνω πράγματα που με εκφράζουν απόλυτα και να χρησιμοποιήσω τη γνώση που είχα αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια πάνω στη μόδα και να κάνω κάτι δικό μου και κάπως έτσι γεννήθηκε το brand Evi Grintela.

evi grintela

Αν θα έπρεπε να περιγράψεις το DNA του Evi Grintela με τρεις λέξεις ποιες θα ήταν αυτές;

Διαχρονικότητα, κομψότητα, ποιότητα.

Μπορείς να μας περιγράψεις τη διαδικασία του πώς οραματίστηκες την καλοκαιρινή συλλογή και εν τέλει τη δημιούργησες;

Πάντα η κάθε κολεξιόν έχει σχεδιαστεί ένα χρόνο πριν. Πριν σχεδιαστεί έχω παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια με μεγάλους forecasters της εποχής μας. Παρακολουθώ τις εξελίξεις που υπάρχουν στην μόδα, στο interior, στο design, την αρχιτεκτονική, την τέχνη και γενικότερα μελετάω πάρα πολύ τις κοινωνικοπολιτικές τάσεις που υπάρχουν την δεδομένη εποχή. Καταλήγω σε κάποιο θέμα που με εμπνέει μέσα από όλες τις πληροφορίες που έχω συλλέξει και την έρευνα που έχω κάνει και στήνω τη νέα συλλογή κάνοντας ένα παζλ με επιρροές από το παρελθόν και το μέλλον.

evi grintela

Ποιες είναι οι προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ένας νέος σχεδιαστής στην Ελλάδα και ποια είναι τα προνόμια που απολαμβάνει;

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλοι οι σχεδιαστές, τόσο οι νέοι όσο και οι παλιότεροι, είναι οι ραγδαίες αλλαγές που είχαν συμβεί την δεκαετία του ’80 και ‘90 όπου έκλεισαν οι βιοτεχνίες και η Ελλάδα άρχισε να χάνει την επαφή της με όλες τις χειροτεχνίες όπως το ράψιμο, το κέντημα και η παραγωγή υφασμάτων. Αυτό σημαίνει ότι κάνει πολύ πιο δύσκολη όλη την διαδικασία της παραγωγής των ρούχων. Θεωρώ ότι πλέον με τις τιμές που έχουν αυξηθεί στα υλικά και στα υφάσματα σίγουρα είναι δύσκολο για έναν νέο σχεδιαστή να ξεκινήσει και να μπει στην δημιουργική διαδικασία με εύκολο τρόπο.

evi grintela

Ποια είναι η σχέση σου με τη μόδα;

Η σχέση μου με την μόδα είναι μια σχέση άρρηκτα συνδεδεμένη με την αισθητική που έχω για τα πράγματα και φυσικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προσωπική μου εξέλιξη, ενημέρωση και την καλλιέργεια ως οντότητα.

Τι είναι για σένα το προσωπικό στιλ;

Το προσωπικό στυλ έχει να κάνει με την καθαρότητα και την ποιότητα που έχει ένας άνθρωπος και την ευφυΐα του να σέβεται και να γνωρίζει πολύ καλά τον εαυτό του.

evi grintela

Υπάρχει κάτι ή κάποιος που να μην έχει σχέση με τον τομέα της μόδας, αλλά να αποτελεί από τις μεγαλύτερες επιρροές σου;

Η Simone de Beauvoir ως συγγραφέας αλλά και ως πρότυπο γυναίκας με ενέπνευσε πάρα πολύ στην νεανική μου ηλικία όταν διάβασα "Το Δεύτερο Φύλο" το οποίο καθόρισε και μου άλλαξε πάρα πολύ το πως βλέπω τα πράγματα σε σχέση με την ιδιότητα μου ως γυναίκα. Επίσης η Frida Kahlo θεωρώ ότι είναι μία γυναίκα που με την ωμότητα και την αυθεντικότητα της πάντα μου δημιουργεί μία μεγάλη γοητεία σε σχέση με την ζωγραφική της και το προσωπικό της στυλ.

Ποιον διάσημο σχεδιαστή (είτε εν ζωή, είτε όχι) θα προσκαλούσες σε δείπνο και πού θα τον πήγαινες στην πόλη σου;

Ο αγαπημένος μου σχεδιαστής ήταν και θα είναι για πάντα ο Yves Saint Laurent. Θα ήταν όνειρο ζωής για μένα να ετοιμάσω ένα δείπνο στο σπίτι μου στην Πλάκα με Art de la table εμπνευσμένο από κάποιες από τις συλλογές του, θα μπορούσε να είναι από το Russian collection. Μετά να περπατούσαμε στα σοκάκια της Πλάκας κάτω από το φως της Ακρόπολης.

evi grintela

Θα μπορούσες να ξεχωρίσεις ένα look ενός ειδώλου της ποπ κουλτούρας με φόρεμα που θεωρείς ότι είναι το καλύτερο όλων των εποχών;

O Harry Styles στο εξώφυλλο της Vogue όπου είχε φορέσει ένα φόρεμα από την χειμερινή συλλογή του 20’ της Gucci θεωρώ ότι ήταν μία συγκλονιστική εμφάνιση. Η Florence από τους Florence and the Machine στην συναυλία της το 2022 φόρεσε ένα υπέροχο διάφανο λιλά φόρεμα με βολάν και κεντημένο όλο σχεδιασμένο από τον Alessandro Michele.

Βιωσιμότητα, υπερκατανάλωση, γρήγορα trends. Δημιουργία, νέα ταλέντα, τεχνολογία στην υπηρεσία του ενδύματος. Τελικά, το μέλλον της παγκόσμιας βιομηχανίας μόδας είναι αισιόδοξο ή απαισιόδοξο;

Η βιομηχανία της μόδας δημιούργησε μεγάλη πίεση στους σχεδιαστές και στο αγοραστικό κοινό που κάθε εβδομάδα έβλεπε καινούργια ρούχα και προϊόντα. Αυτό όμως στην πορεία αποκαλύφθηκε πόσο μη βιώσιμο σύστημα είναι και ότι πρέπει να βρεθεί ένας άλλος τρόπος να λειτουργήσει το παγκόσμιο σύστημα της μόδας. Είναι η εποχή που αναθεωρείται το πόσες συλλογές θα υπάρχουν, πως θα προωθούνται και πότε θα παραδίδονται.

Είναι μια χρονική στιγμή στο χώρο της μόδας που η βιωσιμότητα, η ανακύκλωση, η αυθεντικότητα και η ηθική είναι οι πιο σημαντικές αξίες τις οποίες και εγώ υιοθετώ και σκέφτομαι συνεχώς τους τρόπους που μπορούν να εφαρμοστούν στο δικό μου brand. Θεωρώ ότι αν καταφέρουμε να προσαρμοστούμε και να αγαλλιάσουμε όλες αυτές τις αλλαγές που έρχονται το μέλλον είναι πολύ αισιόδοξο για την παγκόσμια βιομηχανία της μόδας.

evi grintela

Πού μπορούμε να βρούμε τα Evi Grintela;

Στην Ελλάδα τα ρούχα μας είναι διαθέσιμα σε αγαπημένες μας boutique όπως η Aesthet, η Apoella στο Costa Navarino, στην Luisa Boutique, στην Luisa Four Seasons, στο Nomad Concept Store, στο Grigio στο W Hotel, στην Zafiria στην Πάτμο, στο Andronis, στο Roosters στην Αντίπαρο αλλά και σε πολλά άλλα.

Από το 2017 ξεκινήσαμε και την πρώτη μας συνεργασία με το Net a Porter. Από τότε το brand εξελίσσεται διαρκώς και οι συλλογές μας είναι διαθέσιμες παγκοσμίως σε κάποια από τα κορυφαία online & department luxury stores όπως τα Matches Fashion, Bergdorf Goodman, Le Bon Marche, Harrods, Harvey Nichols, κ.α.

Read Next

28 Νοε 2023

Glamazons: Τα παπούτσια της Ναστάζιας Δαρίβα μας μεταμορφώνουν σε σύγχρονες αμαζόνες της πόλης

Τα παπούτσια Glamazons είναι φτιαγμένα για να προσφέρουν αυτοπεποίθηση και λάμψη στη γυναίκα του σήμερα.

16 Νοε 2023

Άλφα-Ωμέγα: Το γούρι της Zeus+Δione για το 2024 μόλις αποκαλύφθηκε

Η Zeus+Δione για το γούρι του 2024 εμπνέεται από ελληνικό αλφάβητο.

Περισσότερα από

Made in Greece

15 Νοε 2023

Nidodileda: Η Τόνια Μητρούδη δημιούργησε το brand που μεταφράζει τα όνειρά μας σε ενδύματα

Η χειμερινή συλλογή του brand Nidodileda "New Moon" σηματοδοτεί τη νέα του φάση, μετά από δέκα συνεχόμενα χρόνια μιας συναρπαστικής και επιτυχημένης πορείας.

10 Νοε 2023

MEUF σημαίνει γυναίκα, αλλά κι ένα από τα ελληνικά brands με τις πιο εκλεπτυσμένες δημιουργίες

H Θεοδώρα Χριστοπούλου είναι η δημιουργός του MEUF, του ελληνικού brand που παίζει με τη γεωμετρία και βάζει μπροστά την άνεση και την κομψότητα.

02 Νοε 2023

Liana Camba: Ψίθυροι αυθεντικής πολυτέλειας και σύγχρονης αισθητικής

Η νέα συλλογή Whisper - A/W 2023-24 του brand Liana Camba χαρακτηρίζεται από νωχελική κομψότητα και αυθεντική πολυτέλεια.

26 Οκτ 2023

Georgia De Graecia: Οι δημιουργίες της Γεωργίας Σαλτουρίδου ανήκουν σε μία σεκάνς ελληνικής ταινίας των ‘70s

Το brand Georgia De Graecia είναι μία συνάντηση των προσωπικών αναφορών της σχεδιάστριας, Γεωργίας Σαλτουρίδου, με την ελληνικότητα.

23 Οκτ 2023

Cache Cache: Η Λουκία Μουντούρη φτιάχνει τα πανωφόρια που θέλουν όλα τα κορίτσια

Οι συλλογές του brand Cache Cache έχουν πάντα στον πυρήνα τους ποιοτικό, απόλυτα σύγχρονο κι εντυπωσιακό outwear.

19 Οκτ 2023

LOVE+ALICIA: Η Έλια Τσερκέζου φτιάχνει ρούχα για γυναίκες που θέλουν να βγουν από το comfort zone τους

Η νέα συλλογή του brand LOVE+ALICIA είναι εμπνευσμένη από την punk κουλτούρα των 70΄s.

13 Οκτ 2023

Semiology: Η Ευγενία Βαμβακά θέλει τα ρούχα της να αγκαλιάζουν τρυφερά το σώμα και να δίνουν δύναμη

Το brand Semiology, ένα από τα πρώτα βιώσιμα ελληνικά brands, διαγράφει μια σταθερά εξαιρετική πορεία στην εγχώρια μόδα.

10 Οκτ 2023

Poptometry: Η Μαρίνα και η Ανδριάνα αποδεικνύουν ότι η απλότητα είναι γοητευτική

Το δίδυμο πίσω από το brand Poptometry δημιουργεί classy ρούχα μέσα από τις πιο απλές γραμμές.

03 Οκτ 2023

The C Edition: Πώς η Χριστίνα Κατσαούνη έκανε τα κορμάκια τη μεγάλη μας εμμονή

Το brand The C Edition δημιούργησε έναν κύκλο γυναικών που εθίστηκαν στον δυναμισμό που κρύβει η απλότητα ενός bodysuit.

29 Σεπ 2023

AYEZI: Η Μαρίνα Κόρακα έχει στολίσει με τα κοσμήματά της μερικούς από τους πιο επιδραστικούς Έλληνες καλλιτέχνες

Επηρεασμένο από τη rap κουλτούρα, το brand iced out κοσμημάτων AYEZI είναι μία κοινότητα που αγκαλιάζει όλους όσοι είναι αληθινοί στην έκφραση του εαυτού τους.