ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Stefania Vaidani: Ένα ελληνικό label με επώνυμες φαν

Η Ελληνίδα σχεδιάστρια αποτυπώνει την αγάπη της για τη μόδα και τα ταξίδια στις βιώσιμες δημιουργίες της.

stefania vaidani

Για τη Στεφανία Βαϊδάνη ήταν μοιραίο να κολλήσει από μικρή το μικρόβιο της μόδας. Μεγαλώνοντας στην επιτυχημένη επιχείρηση μόδας των γονιών της, δεν άργησε να αγαπήσει τη μόδα και να πιστέψει ότι κάποια μέρα θα δημιουργεί τα δικά της ρούχα. Ένα όνειρο που δεν άργησε να γίνει πραγματικότητα με το λανσάρισμα του Stefania Vaidani, το προσωπικό της label που αποτυπώνει τη νεανική, φρέσκια, θηλυκή, retro inspired δημιουργικότητά της συνδυάζοντας τη μόδα με τη βιωσιμότητα αλλά και τη φιλανθρωπία.

Stefania Vaidani: Ένα ελληνικό label με επώνυμες φαν

Η Στεφανία Βαϊδάνη μέσα από το φακό του Γιώργου Καπλανίδη.

kaplanidid

"Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον γεμάτο αισθητικές αναφορές όπου έμαθα και ανέπτυξα την τέχνη του design. Δουλεύοντας από πολύ μικρή ηλικία στην επιχείρησή μας ήξερα από νωρίς ότι το όνειρό μου ήταν να έχω το δικό μου brand. Θυμάμαι να μπλέκομαι στις κλωστές και στα υφάσματα από την ηλικία των 5 ετών προσπαθώντας να δημιουργήσω ένα δικό μου ρούχο. Τελειώνοντας το σχολείο πήγα στο Μιλάνο όπου σπούδασα styling στο Istituto Marangoni και το 2018 αποφάσισα να ακολουθήσω τα όνειρά μου και κάπως έτσι γεννήθηκε το brand Stefania Vaidani”.

stefania vaidani

Η καμπάνια της συλλογής Α/Κ 2023

stefania vaidani

Από την πρώτη στιγμή η ανταπόρκιση ήταν θεαματική γι αυτό κι η Στεφανία θεωρεί σημαντικό κομμάτι της πορείας της την αγκαλιά και τη στήριξη του κόσμου, ξεχωρίζει κάποιες δυνατές στιγμές που έχει ζήσει όπως είναι η συνέντευξή της για το Forbes το 2020, η ομιλία της στο Tedx το 2022 και χαίρεται να βλέπει celebrities που αγαπούν τις δημιουργίες της: Η Paris Hilton, η ποπ σταρ Pixie Lott, το γαλαζοαίματο μοντέλο Lady Amelia Windsor, η Mimi Keene από τη σειρά Sex Education, η σύντροφος του Romeo Beckham και μοντέλο Mia Regan, το μοντέλο Fadhi Mohamed είναι μόνο μερικές από αυτές.

Πώς περιγράφει η ίδια το brand της; "Επηρεασμένη από τις παραδόσεις και την κουλτούρα της ιταλικής μόδας - αφού εκεί σπούδασα - οι συλλογές μου συνδυάζουν δεξιοτεχνία και λεπτομέρειες με αρχιτεκτονικούς όγκους και σιλουέτες που προσφέρουν μια σύγχρονη αντίληψη της θηλυκότητας. Το concept πίσω από το brand είναι statement ρούχα που διαρκούν στον χρόνο και μπορούν να φορεθούν από το πρωί μέχρι το βράδυ”, μας λέει και συνεχίζει τονίζοντας το βιώσιμο προφίλ του: "Τα βιώσιμα υφάσματα σχεδιάζονται στο χέρι και διακοσμούνται με χειροποίητα μοναδικά κουμπιά. Η βιωσιμότητα αποτελεί ένα από τα βασικά θεμέλια του Stefania Vaidani. Το vegan δέρμα και το οργανικό βαμβάκι μαζί με άλλα ανακυκλωμένα υφάσματα συνθέτουν το 99% των συλλογών κάθε σεζόν. Τα υφάσματα και τα υλικά μας είναι πιστοποιημένα από την Oeko-Tex®, δεν περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες και είναι ασφαλή για ανθρώπινη χρήση. Παράλληλα, κάθε σεζόν συνεργαζόμαστε με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο. Το μεγαλύτερο μέρος του παλιού αποθέματος που δεν μπορεί να μεταπωληθεί διατίθεται σε γυναικεία φιλανθρωπικά ιδρύματα καθώς είμαστε κατά της καύσης ρούχων”.

Αφετηρία κάθε συλλογής είναι πάντα ένα μεγάλο, μακρινό ταξίδι "κι όπως κάποτε με δίδαξε ο καθηγητής μου Roberto παρατηρώ, γνωρίζω τον κόσμο και τις διαφορετικές κουλτούρες”, προσθέτει. Για την καλοκαιρινή σεζόν, η έμπνευση ξεκίνησε από ένα ξεχωριστό ταξίδι που έκανε το Μάιο του 2022 στην Ανατολική Αφρική: "Επισκέφτηκα την Κένυα και την Τανζανία κι έτσι δημιούργησα μια συλλογή θέλοντας να μεταφέρω τη μαγεία που ένιωσα στην εξωτική ήπειρο, όσα είδα κι όσα ένιωσα. Τα λόγια του Brian Jackman με εκφράζουν απόλυτα: "Η Αφρική σε αλλάζει για πάντα, όπως πουθενά στη γη. Μόλις βρεθείς εκεί, δεν θα είσαι ποτέ ο ίδιος. Πώς όμως ξεκινάς να περιγράφεις τη μαγεία του σε κάποιον που δεν την έχει νιώσει ποτέ;”. Η νέα συλλογή έχει τον τίτλο Nakupenda - που στα Σουαχίλι σημαίνει "σ'αγαπώ" - και βασίζεται σε αρχιτεκτονικές σιλουέτες, έντονα χρώματα και νέες λεπτομέρειες καθώς και τεχνικές σχεδιασμού και ραψίματος”.

Δυνατή fashion ανάμνηση...

Η πρώτη μπλούζα που δημιούργησα αφού έμαθα να πλέκω μετά το short course στο Fashion Textiles που παρακολούθησα στο Central Saint Martins.

Μόδα είναι...

Ό,τι δεν είναι μόδα. Είναι η φωτογραφία, η αρχιτεκτονική, η τέχνη, τα βιώματά μας, οι συνήθειές μας κι όλα όσα μας γοητεύουν. Για έμενα, είναι οτιδήποτε μου προσφέρει την έμπνευση για δημιουργία.

Αγαπημένα style icons...

Η πριγκίπισσα Diana, οι Iris Apfel, Miucia Prada και Coco Chanel. Θαυμάζω τον Alessandro Michele και καθώς μεγάλο μέρος της ταυτότητας του brand αποτελεί ο ελληνικός κινηματογράφος, έχω επηρεαστεί πολύ και από τις μούσες των δεκαετιών '50s, '60s και '70s.

Σε αυτή τη δουλειά...

Μόνο το ταλέντο δεν αρκεί. Απαιτεί ενέργεια και δουλειά, όπως κάθε άλλο αντικείμενο, αλλά και vision.

Στη μόδα...

Αγαπώ την ελευθερία και το πόσο διαφορετικά πράγματα μπορεί να φανταστεί ένας δημιουργός κι αυτό που εύχομαι είναι να γίνει ένα με την βιωσιμότητα, στην πραγματικότητα, και να σκεφτόμαστε όλοι μας λίγο πιο συνειδητά.

Οι συλλογές Stefania Vaidani...

Είναι διαθέσιμες σε 32 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, σε μεγάλα καταστήματα στο εξωτερικό όπως Harvey Nichols, Beymen, That concept store, Maison du mode και στο stefaniavaidani.com.

Read Next

15 Απρ 2024

A piece of me: Η Αλίνα Καζαντζή βάζει ένα κομμάτι του εαυτού της σε κάθε της δημιουργία

Η σχεδιάστρια πίσω από το brand A piece of me με έδρα τη Λάρισα θεωρεί τις στοίβες με τα περιοδικά μόδας στο σπίτι της την πιο πολύτιμη περιουσία της.

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

Περισσότερα από

Made in Greece

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.

20 Φεβ 2024

Liana Camba: H Ελληνίδα σχεδιάστρια που αγαπά την handmade πολυτέλεια

Το brand Liana Camba, που αποτελεί κεφάλαιο της ελληνικής μόδας, δημιουργικά, δεν βρέθηκε ποτέ σε λιμνάζοντα νερά.