ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Laviate | Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για το νέο ελληνικό brand με την ξεχωριστή αισθητική και το ιδιαίτερο όνομα

Με ευαισθησία και φαντασία δύο ταλαντούχες αδελφές, μας καλωσορίζουν στο παραμυθένιο σύμπαν του ελληνικού βιώσιμου fashion label.

laviate

Οι δίδυμες αδελφές που κρύβονται πίσω από το label Laviate σπούδασαν και οι δύο Γενετική και μοριακή βιολογία και στη συνέχεια σχέδιο μόδας στο Central Saint Martins. Η Δήμητρα και η Ειρήνη Σκαλιδάκη μαθήτευσαν στη Mary Katrantzou, κέρδισαν το βραβείο Ones to watch της Εβδομάδας Μόδας του Λονδίνου με τη συλλογή τους για τη σεζόν Α/Κ 2019 κι έφτασαν μέχρι τη λίστα των φιναλίστ για το βραβείο VOGUE Talents της Ιταλικής VOGUE με τις συλλογές Φ/Χ 2020, Φ/Χ 2021 και Α/Κ 2022.

Laviate | Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για το νέο ελληνικό brand με την ξεχωριστή αισθητική και το ιδιαίτερο όνομα

Η Δήμητρα και η Ειρήνη Σκαλιδάκη

Μιλήστε μας για το background σας μέχρι να φτάσετε στο λανσάρισμα του label.

Η πορεία μας μετά από την αποφοίτησή μας από το τμήμα Βιομοριακής και Γενετικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς και τις σπουδές μας στο Fashion Design with Print and Knitwear στο Central Saint Martins του Λονδίνου, εξελίχθηκε στην δημιουργία του brand Laviate. Όσο σπουδάζαμε συνεργαστήκαμε με σχεδιαστές βραβευμένους με διακρίσεις από τον όμιλο Louis Vuitton και προϋπηρεσία σε μεγάλους οίκους όπως Gucci και Chanel.

Πώς ξεκίνησε η σχέση σας με τη μόδα και τι είναι αυτό που σας γοητεύει;

Οι κατευθύνσεις μας στο Central Saint Martins στα τμήματα του Print και του Knitwear αποτέλεσαν τον πυρήνα της σκέψης μας για την δημιουργία όμορφων και μοναδικών φορεμάτων με ιδιαίτερες υφές. Οι απαιτήσεις της βιομηχανίας που μας βάζουν μπροστά σε προκλήσεις βιώσιμης δημιουργίας, μας οδήγησαν στην επίτευξη των εκάστοτε στόχων αποδεικνύοντας ότι η συνέπεια και η πίστη στην αρχική ιδέα αποδίδουν. Η πειθαρχεία, η αφοσίωση και η μελέτη πάνω σε μία καινοτόμα ιδέα αντιστοιχούν στη δυναμική ταυτότητα του brand που είναι ταυτισμένο με το διαφορετικό, δημιουργώντας δεσμούς storytelling με το κοινό.

laviate

Πώς προέκυψε το όνομα Laviate;

Το πάθος μας για τα λουλούδια και ο θαυμασμός μας για τις τέχνες, το craftmanship και τις επιστήμες που προέρχονται από τον ελληνικό πολιτισμό συνέδεσε στενά το brand με το λουλούδι άκανθος (Acanthus Mollis) που διακοσμεί τα Κορινθιακά Κιονόκρανα στους στύλους του ναού του Ολυμπίου Διός. Το background μας στη Βιολογία μας οδήγησε στην έρευνα της μορφολογίας του άνθους ως διπλής στεφάνης που περιγράφεται με την επιστημονική λατινική ορολογία bilabiate και παραπέμπει στο όνομα του brand Laviate το οποίο μας περιγράφει ιδανικά ως δίδυμες σχεδιάστριες με ελληνικές ρίζες.

Πώς θα περιγράφατε το brand;

Τεχνολογία και τέχνη είναι δύο στοιχεία που καθορίζουν την ταυτότητα του brand. Ο γυναικείος δυναμισμός και η θηλυκή υπόσταση αποδίδονται μέσα από μια σουρεαλιστική, ρομαντική ματιά, αναδιαμορφώνοντας τις συμβατικές εικόνες ομορφιάς με σιλουέτες όπου κυριαρχεί ο αποδομημένος αισθησιασμός τόσο στα ρούχα όσο στις ιδιαίτερες υφάνσεις και στα χειροποίητα prints.

laviate

Μιλήστε μας για την τελευταία σας συλλογή.

Με έμπνευση ένα πίνακα Ιαπωνικής κουλτούρας του 17ου αιώνα που αποτυπώνει την ερωτική ιστορία της πριγκίπισσας Safflower (που σημαίνει καθαρμός) η συλλογή Καθαρμός αποτελείται από μια exclusive σειρά ρομαντικών, έντονων, ανάλαφρων cocktail φορεμάτων από φυσικά υλικά όπως μεταξωτή οργάντζα, ταφτά και σατέν. Μια έκρηξη σχημάτων και όγκων που αποδίδονται μέσα από πτυχώσεις, εφέ από υφασμάτινα επίπεδα, έντονα μανίκια και λεπτομέρειες όπως moulage λουλούδια τοποθετημένα σε κολακευτικά designs.

Ποια είναι η γυναίκα Laviate;

Πάντα θαυμάζαμε γυναίκες όπως η Diane Vreeland, η Isabela Blow και η Valerie Von Sobel. Γυναίκες με έντονες προσωπικότητες, θαρραλέες, γεμάτες ενέργεια που αναζητούν προκλήσεις και εμπνέονται από τις τέχνες και την αισθητική Τα σχήματα παίζουν μεγάλο ρόλο για εκείνες, όπως και τα συναισθήματα και οι αισθήσεις. Οι κλασικές συνθέσεις Laviate εφαρμόζονται στις σημερινές γυναίκες, απελευθερωμένες από τους περιορισμούς και τολμηρές για να ενσωματώσουν τους διαφορετικούς τρόπους ζωής που ο σημερινός κόσμος απαιτεί από αυτές.

laviate

Η πιο σημαντική στιγμή σας μέχρι σήμερα;

Η στιγμή που ξεκίνησε η μουσική για τον πρώτο μας catwalk με τη συλλογή Α/Κ 2019 στα βραβεία Ones to Watch του London Fashion Week.

Πώς μοιράζεστε τις αρμοδιότητες; Τι κάνει η καθεμία;

Το Laviate στηρίζεται στην δυναμική ενός ισχυρού πυρήνα που βασίζεται τόσο στο designing duo όσο και στην διατήρηση της μοναδικότητας της κάθε μίας. Τα pathways μας στο print και το knitwear στο Central Saint Martins απέδειξαν πως οι ομοιότητές μας είναι και οι βασικές μας διαφορές. Πολύ σημαντικό κομμάτι της δουλείας μας βασίζεται στην κριτική που ασκούμε συχνά η μία στην άλλη καθώς και στην ευρύτερη εξέλιξη μίας ιδέας στηριζόμενη στην αλληλοσυμπλήρωσή μας.

laviate

Κατά πόσο έχουν επηρεάσει οι σπουδές σας την ενασχόλησή σας με τη μόδα;

Η Βιομοριακή και Γενετική Επιστήμη είναι σίγουρα ένα πολυδιάστατο πεδίο με ελπιδοφόρες προοπτικές στην έρευνα, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην πρόοδο της Ιατρικής. Ωστόσο, η φυσική μας κλίση προς τις τέχνες μας έκανε να αλλάξουμε και να ακολουθήσουμε ένα δημιουργικό μονοπάτι που πάντα μας εξέφραζε. Το κίνητρό μας για την μετάβαση στον κόσμο της μόδας ήταν να ερμηνεύσουμε τις ιδέες και την έμπνευσή μας και να εξερευνήσουμε τα μυστηριώδη κομμάτια της τέχνης μέσα από ιδιαίτερα σχεδιαστικά αποτελέσματα πειραματιζόμενες με την σιλουέτα και τα πρωτότυπα υφάσματα. Η κριτική σκέψη και η στρατηγική που καλλιεργήθηκαν από το επιστημονικό μας background εξακολουθούν να παίζουν βασικό ρόλο στην δουλειά μας καθώς έχουν διευρύνει τους ορίζοντές μας και την ελευθερία έκφρασης. Η τέχνη και η επιστήμη συχνά περιγράφονται ως ξεχωριστές, ασύμβατες και αντιφατικές οντότητες, αλλά και οι δύο απαιτούν προσεκτική παρατήρηση, έρευνα, αφοσίωση, πειθαρχία όπως και διαίσθηση, έμπνευση και πάθος.

laviate

Πώς βλέπετe την τάση της μόδας για βιωσιμότητα;

Χρησιμοποιούμε υψηλής ποιότητας υλικά και οικολογικής συνείδησης τεχνικές παραγωγής υφασμάτων και κατασκευής με πολύ μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Ακολουθούμε ένα βιώσιμο μοντέλο χρησιμοποιώντας πολυεστερικές ίνες από ανακυκλώσιμα πλαστικά μπουκάλια καθώς και οικολογικής συνείδησης βαφές για την παραγωγή των prints μας συμβαδίζοντας με το βιώσιμο μέλλον της βιομηχανίας της μόδας. Επίσης, το δυναμικό παραγωγής μας στηρίζεται σε μία μικρή ομάδα ατόμων το οποίο συμβαδίζει με τον ποιοτικό έλεγχο για την βιωσιμότητα της ανερχόμενης εταιρείας μας στηρίζοντας το μοτίβο slow and ethical fashion.

Τι άλλαξε στο τοπίο της ελληνικής μόδας με την κρίση της πανδημίας και τι μάθατε εσείς από την δύσκολη αυτή συγκυρία;

Με τα νέα δεδομένα που έφεραν στο προσκήνιο το online shopping ενισχύσαμε την ηλεκτρονική πλατφόρμα αγοράς του Laviate. Επίσης θεωρούμε σημαντικό να διατηρήσουμε το σεβασμό προς τους γύρω μας θέτοντας υψηλά τον στόχο για βιωσιμότητα, ανακύκλωση, εξέλιξη και αναθεώρηση. Η πίστη μας προς την εξειδίκευση craft τεχνικών και προσωποποιημένων προϊόντων και prints μας οδηγεί σε ένα βιώσιμο μοντέλο μικρών και ενωμένων σχεδιαστικών ομάδων.

laviate

Τα Laviate girls στην παρουσίαση της φετινής συλλογής

Βγάζετε συμπεράσματα για τους άλλους από το ντύσιμό τους;

Η ενδυνάμωση της φιγούρας και η αναβάθμιση της σύγχρονης γυναίκας αποτελεί πάντα πηγή έμπνευσης για εμάς. Η εμφάνιση έχει δυναμική. Η εικόνα σίγουρα λειτουργεί ως μέσο αλληλεπιδράσεων με το κοινωνικό σύνολο καθώς συμβάλλει στην ανάδειξη της προσωπικότητας και της ψυχολογίας μας οπότε αναμφισβήτητα λειτουργεί ως μέσο έκφρασης.

Θα σας ενδιέφερε να συνεργαστείτε με κάποιο σχεδιαστή ή καλλιτέχνη;

Ιδανικά θα θέλαμε να συνεργαστούμε με τον Christian Lacroix για να δημιουργήσουμε υπέροχους όγκους και prints είτε σε womenswear είτε σε αξεσουάρ και είδη σπιτιού.

Πώς φαντάζεστε το brand σε πέντε χρόνια;

Το όραμά μας ως σχεδιάστριες επικεντρώνεται στην δημιουργία personalized κομματιών που αντιπροσωπεύουν τις εκάστοτε γυναίκες αναδύοντας στοιχεία της προσωπικότητάς τους μέσα από αυτά σε με μία βάση pret-a-couture και στην επικοινωνία με τους καταναλωτές που μας επιτρέπει να αποκαλύπτουμε περισσότερα για την έμπνευση και την κατασκευή πίσω από τις συλλογές μας. Σε πέντε χρόνια ορατιζόμαστε το Laviate ως ένα αναγνωρισμένο international brand με stockists σε Ελλάδα και εξωτερικό, με όλο και πιο μεθοδευμένο και εκλεπτυσμένο προϊόν και με σεβασμό προς το περιβάλλον και τον καταναλωτή.

laviate

Πού βρίσκουμε τις συλλογές Laviate;

Στο official website του brand, στα Aesthet, Just Brazil , i-D Concept Stores και στις μπουτίκ Apoella στα ξενοδοχεία Sani Resort, Daios Cove, Costa Navarino καθώς και στο κατάστημα Aesthet στο Nammos Village Mykonos. Οι καλοκαιρινές συλλογές είναι διαθέσιμες στο κατάστημα Meiz στο Ρέθυμνο, στο φυσικό κατάστημα Laviate στο Avra Imperial Hotel στα Χανιά και στο κατάστημα Dolls στην Θεσσαλονίκη. Exclusive συνεργασία για avant garde δημιουργίες υπάρχει με την Παρισινή μπουτίκ Les Suites καθώς και με την Cult8 στο πολυκατάστημα Al Aali Mall στο Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία.

Read Next

08 Δεκ 2022

"The Dreamers Point": το ρυζόγαλο της Χαλκιδικής που σε κάνει να ονειρεύεσαι

Το "ρυζόγαλο της Ελένης" παρασκευάζεται στην Αρναία με γάλα από τα βοσκοτόπια του Αριστοτελικού Όρους.

07 Δεκ 2022

Mia Papa: Ένα ελληνικό brand με οικουμενικές επιρροές.

Σοφιστικέ συλλογές από πολύτιμο μετάξι που υπακούουν στην conscious seasonless φιλοσοφία διότι η πραγματική πολυτέλεια ισοδυναμεί με την αειφορία και τις ηθικές παραγωγικές διαδικασίες.

Περισσότερα από

Made in Greece

07 Δεκ 2022

Klotho: Η πρώτη χειμερινή συλλογή του ελληνικού fashion label είναι εδώ

Κομψά fashion pieces φέρνουν το resort πνεύμα του brand στην καρδιά του χειμερινού στυλ.

28 Νοε 2022

Μια σύγχρονη "Πηνελόπη" επαναφέρει στο προσκήνιο την τέχνη της υφαντικής

Ο αργαλειός επανέρχεται- το αποδεικνύει με τα επιδέξια χέρια της η Μερόπη Βερβέρη στη Θεσσαλονίκη.

19 Οκτ 2022
19 Οκτ 2022

Αλεξάντρ Ντεσπλά: "Θέλω να γράψω μουσική για μία ελληνική ταινία"

Ο βραβευμένος με 2 Όσκαρ συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής ("Shape of Water", "The Grand Budapest Hotel") που έχει ρίζες ελληνικές θα εμφανιστεί αύριο στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσ/νικης.

01 Οκτ 2022

Το Anthophile Vintage θα σε κάνει να αγαπήσεις τα vintage ρούχα

H Νικολέττα Στρελτσόβα, ιδρύτρια του brand, μας ξεναγεί στον μαγικό κόσμο της vintage μόδας.

22 Σεπ 2022

"Seraglio/Σαράι": Ρεμπέτικα στον λευκό καμβά στη νέα συλλογή Zeus & Dione

Σκιές, φιγούρες, αντανακλάσεις ξυπόλητων ηρώων που ζωντανεύουν στο φως και ρεμπέτικα τραγούδια που μιλούν για μια κρυφή αγάπη, εμπνέουν τη συλλογή Φθινόπωρο Χειμώνας ‘22-23 της Zeus+Δione.

11 Αυγ 2022
08 Αυγ 2022

Το Savapile είναι η ζωντανή ιστορία της τέχνης του χειροποίητου καπέλου

Η Λίζα Σαρηγιαννίδου συνεχίζει την τέχνη που ξεκίνησε ο πατέρας της με το πιλοποιείο Savapile και στο εργαστήριο της θα βρεις καπέλα από ψάθα που θα αγάπας για πάντα!

26 Ιουλ 2022

Coco Fico x mtheta: Μια συλλογή αφιερωμένη στο ελληνικό καλοκαίρι

Η Κορίνα Βρούσια και η Μικαέλα Θεοφανοπούλου εκφράζουν την αγάπη τους για το αξεπέραστο ελληνικό καλοκαίρι μέσα από μια συλλογή κοσμημάτων που αποπνέει φινέτσα!

25 Ιουλ 2022

MAAN: Το ελληνικό brand που γεννήθηκε από την αγάπη για το καλοκαίρι

Η σχεδιάστρια και creative director του Maan, Μαριλένα Ανδρεάδη, μιλάει για τη φιλοσοφία, την έμπνευση και τη δημιουργική διαδικασία πίσω από τις συλλογές του brand.