ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Σε ένα παράλληλο σύμπαν: Η Νέα Ζηλανδία πέρασε νόμο που διασφαλίζει ίσες αμοιβές γυναικών-αντρών

«Το νομοσχέδιο υλοποιεί την υπόσχεσή μας να κάνουμε τη χώρα πιο ισότιμη για όλους τους εργαζόμενους» δήλωσε η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν.

Σε ένα παράλληλο σύμπαν: Η Νέα Ζηλανδία πέρασε νόμο που διασφαλίζει ίσες αμοιβές γυναικών-αντρών

Ενώ στην Ελλάδα αναρωτιόμαστε αν πρέπει να διακοπούν ή όχι ριάλιτι σόου που προωθούν, μέσα από την επιλογή και τις ατάκες των παικτών τους, μισογυνικά κλισέ, ακόμα και την κουλτούρα του βιασμού, ενώ καταργούνται τα μαθήματα των καλλιτεχνικών σε συγκεκριμένες βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενώ αμφιταλαντευόμαστε ανάμεσα στο χτες και το σήμερα κάνοντας ενίοτε βήματα πίσω, μια 39χρονη γυναίκα στη Νέα Ζηλανδία, η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν, όχι μόνο έχει το βλέμμα στραμμένο μπροστά αλλά κατευθύνει τη χώρα με τις πολιτικές της προς αυτή την κατεύθυνση.

Μεταξύ άλλων, αφού αντιμετώπισε αρκετά αποτελεσματικά σε σχέση με άλλες χώρες την πανδημία του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει επιπλέον 4 εκατομμύρια δολάρια στην προώθηση και την πιο αποτελεσματική λειτουργία των καλλιτεχνικών μαθημάτων σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Πρόσφατα πέρασε, επίσης, έναν καινούριο νόμο που διασφαλίζει ισότιμες αμοιβές ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, ώστε κανένας να μην αμείβεται με λιγότερα από όσα δικαιούται εξαιτίας του φύλου του. Για την ακρίβεια, στη Νέα Ζηλανδία -που δεν φαίνεται να βρίσκεται απλώς στο νότιο ημισφαίριο αλλά σε ένα παράλληλο σύμπαν, διαφορετικό από το δικό μας- υπάρχει ήδη νόμος για ισότιμες αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων αλλά το νέο νομοσχέδιο τον επεκτείνει και σε τομείς της αγοράς εργασίας που μέχρι σήμερα θεωρούνται παραδοσιακά αντρικοί.

«Το 2017 είπαμε ότι θα διορθώναμε τον νόμο που εστιάζει στην αντιμετώπιση των ιστορικών ανισοτήτων στις γυναικείες αμοιβές. Σήμερα, το κάναμε» δήλωσε η Άρντερν, προσθέτοντας: «Το νομοσχέδιο υλοποιεί την υπόσχεσή μας να δημιουργήσουμε μια πιο ισότιμη Νέα Ζηλανδία, διευκολύνοντας τους εργαζόμενους ώστε να διεκδικήσουν μια ισότιμη αμοιβή και ενθαρρύνοντας τη συναίνεση προτού ένα ζήτημα κλιμακωθεί μέχρι τα δικαστήρια».

Να σημειώσουμε ότι η Νέα Ζηλανδία είναι εδώ και αιώνες πρωτοπόρος σε ζητήματα φύλων. Ήταν η πρώτη χώρα που το 1893 έδωσε στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου και σήμερα κατέχει την έκτη θέση σε ζητήματα φυλετικής ισότητας.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

photo: EPA/DAVID ROWLAND

Read Next

28 Ιαν 2026

Τα τρία έργα Ελληνίδας εικαστικού που επέλεξε η Kimberly Guilfoyle για την κατοικία της στην Αθήνα

Ο συμβολικός χαρακτήρας των έργων και η Ελληνίδα εικαστικός που τα υπογράφει.

28 Ιαν 2026

Θυμίζει παλάτι! Πού μένουν οι Beckhams όταν επισκέπτονται τη γαλλική πρωτεύουσα;

Ανακαλύψτε την αγαπημένη παριζιάνικη διεύθυνση της οικογένειας των Beckham στο Παρίσι, ένα πολυτελές ξενοδοχείο με διακριτική γοητεία, σε απόσταση αναπνοής από τα Ηλύσια Πεδία.

Περισσότερα από

Stories

27 Ιαν 2026

BAFTA 2026 | Με πέντε οι υποψηφιότητες η "Βουγονία" του Γιώργου Λάνθιμου - Αναλυτικά η λίστα με τους υποψήφιους

Το θρίλερ One Battle After Another ηγείται των υποψηφιοτήτων, ακολουθούμενο από το θρίλερ Sinners.

27 Ιαν 2026
27 Ιαν 2026

Jack Savoretti | Επιλέγει την Αθήνα για πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής του περιοδείας

Ο αγαπημένος στο ελληνικό κοινό καλλιτέχνης έρχεται για ακόμα μία φορά στην Ελλάδα, αυτή τη φορά στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

26 Ιαν 2026

Θεατρικά Νέα | Η Κατερίνα Διδασκάλου σε μία σύγχρονη ανάγνωση του "Γλάρου" του Τσέχωφ

Όλες οι πληροφορίες για την παράσταση, η πρεμιέρα της οποίας είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Μάρτιο.

26 Ιαν 2026

Art Club | 3 νέες εκθέσεις για τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου στην Αθήνα

Λίγο πριν από το ημερολογιακό του φινάλε, ο Ιανουάριος εμπλουτίζεται με νέα εικαστικά ραντεβού.

26 Ιαν 2026

Coco Chanel: Η πρώτη διαφήμιση του αρώματος με πρωταγωνίστρια την Inès de la Fressange πριν από 38 χρόνια

Η διαφήμιση για το εμβληματικό άρωμα του οίκου Chanel που κυκλοφόρησε το 1988.

23 Ιαν 2026

#theaftertaste | Η πρώτη έκθεση στη γκαλερί Gagosian για το 2026, ένα νέο εστιατόριο με comfort ελληνική γεύση στο κέντρο και η επιστροφή του Harry Styles

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει, για τρίτη χρονιά, όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

23 Ιαν 2026

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου ζωντανεύει ξανά το "Ρέκβιεμ για το τέλος του έρωτα"

Η σπουδαία παράσταση σε μουσική του Γιώργου Κουμεντάκη "μεταφράζεται" στο σήμερα για δώδεκα μόνο παραστάσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

23 Ιαν 2026

Υποψηφιότητες Όσκαρ 2026 | Οι μεγάλες εκπλήξεις και οι ανησυχητικές παραλήψεις

Ο George Satsidis γράφει για τη χρονιά που η Ακαδημία φαίνεται ότι αποφάσισε να ανατρέψει τον προβλέψιμο χαρακτήρα της, μετά τη διεξαγωγή των Χρυσών Σφαιρών, των SAG και των Critics Choice Awards, παρουσιάζοντας μία λίστα υποψηφιοτήτων με αρκετές εκπλήξεις, σημαντικά snubs και αναπάντεχες επιβραβεύσεις.

22 Ιαν 2026

Όσκαρ 2026 | Αυτή είναι η πλήρης λίστα των υποψηφιοτήτων

Η Danielle Brooks και o Lewis Pullman παρουσίασαν τις υποψηφιότητες για τα βραβεία Όσκαρ 2026 σε 24 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένου του νέου βραβείου κάστινγκ.