Μια σημαντική νίκη απέναντι στον νέο κορονοϊο πέτυχε η Νέα Ζηλανδία, όπως δήλωσε στις 27/04 η πρωθυπουργός της χώρας, Τζασίντα Άρντερν, την ώρα που προχωρά σε άρση ορισμένων περιορισμών.

«Δεν υπάρχει γενικευμένη και μη εντοπισμένη μετάδοση (του ιού) στη Νέα Ζηλανδία. Κερδίσαμε αυτή τη μάχη», δήλωσε ύστερα από σχεδόν πέντε εβδομάδες περιορισμών. Το επίπεδο συναγερμού στη χώρα είχε αναβαθμιστεί στην ανώτατη βαθμίδα (4). Από το ίδιο βράδυ μειώθηκε κατά μία βαθμίδα. Ορισμένες επιχειρήσεις και κάποια σχολεία έχουν το δικαίωμα να ανοίξουν.

Δείτε το μήνυμά της στο φέισμπουκ: 

Ωστόσο, η Άρντερν θύμισε ότι δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για το πότε θα εξαφανιστεί κάθε κίνδυνος μετάδοσης, που θα επιτρέψει μια επιστροφή στην κανονικότητα.

Όλος ο κόσμος θέλει «να αποκαταστήσουν στις κοινωνικές σχέσεις που τόσο μας λείπουν», σημείωσε, για να προσθέσει πως «για να γίνει αυτό με κάθε ασφάλεια, οφείλουμε να προχωρήσουμε αργά και με σύνεση».

«Δεν θα διακινδυνεύσω να χάσουμε αυτό που έχουμε κερδίσει σε ό,τι αφορά την υγεία των Νεοζηλανδών. Άρα, εάν πρέπει να παραμείνουμε στο επίπεδο 3, θα το κάνουμε», επισήμανε η Άρντερν.

Η Νέα Ζηλανδία έδωσε εντολή στα τέλη Μαρτίου για μέτρα περιορισμού τεσσάρων εβδομάδων, που περιελάμβαναν το κλείσιμο των συνόρων, την υποχρέωση παραμονής στο σπίτι και την αναστολή των δραστηριοτήτων των εμπορικών επιχειρήσεων και των μη απαραίτητων υπηρεσιών.

Στη χώρα έχουν καταγραφεί 1.122 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 19 θάνατοι. Το τελευταίο 24ωρο, στις 27/04, στη χώρα των 5 περίπου εκατ. κατοίκων, καταγράφηκε μόνο ένα κρούσμα της Covid-19.

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που η Τζασίντα δείχνει ενσυναίσθηση και σύγχρονη ηγετική πρωτοβουλία. 

Η αντίδρασή της στην περσινή εθνική τραγωδία, τον Μαρτιού του 2019, τη χειρότερη στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας, είναι αξιοσημείωτη: Από τη δέσμευσή της να απαγορεύσει τα ημιαυτόματα όπλα έως τον καθησυχασμό στη μουσουλμανική κοινότητα και την εστίαση της προσοχής της στα θύματα και όχι στον ακροδεξιό σκοπευτή.

Η στάση της μετά το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα του 28χρονου ακροδεξιού Αυστραλού σε δύο τεμένη της πόλης Κράιστσερτς, έχει κερδίσει τον σεβασμό και την προσοχή ολόκληρου του πλανήτη. Καταδίκσε αμέσως την τρομοκρατία, από όπου και αν αυτή προέρχεται, βρέθηκε αμέσως κοντά στα θύματα και σε όσους επηρεάστηκαν από το χτύπημα, έδωσε σημασία στα θύματα και όχι στο θύτη, έλαβε νομοθετική δράση για την απαγόρευση των πυροβόλων όπλων, μίλησε για τα σόσιαλ μίντια και τον ρόλο τους σχετικά με την κυκλοφορία προσβλητικού και επικίνδυνου περιεχομένου. 

Μια τέτοια γυναίκα σε μια τέτοια θέση αποτελεί σίγουρα ένα ισχυρό πρώτυπο. Για όλους μας. 

Δείτε την πρόσφατη δήλωσή της για τη μίκη κατά του κορονοϊού: 

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ


Φωτό: Reuters

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

 

TAGS