ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πιο σφιχτή και με γράμμωση: Άρχισα γιόγκα και μέσα σε δύο μήνες άλλαξε το σώμα μου

Όμως η μεγαλύτερη μεταμόρφωση συνέβη μέσα μου.

Πιο σφιχτή και με γράμμωση: Άρχισα γιόγκα και μέσα σε δύο μήνες άλλαξε το σώμα μου

Σε έναν καινούριο χώρο στην Αγία Παρασκευή, που μοσχοβολάει εσπεριδοειδή και σανταλόξυλο, συμβαίνει καθημερινά κάτι μαγικό. Ο χρόνος μετριέται σε αναπνοές και οι ανθρώπινες φιγούρες μεταμορφώνονται σε σκύλους, γάτες, δέντρα, λωτούς. Ίσως γι’ αυτό, παρόλο που πέρασα για πρώτη φορά το κατώφλι του μόλις πριν από λίγους μήνες, μου φαίνεται σαν να έχουν μεσολαβήσει χρόνια. Γιατί, αναπνοή την αναπνοή, έζησα τη δική μου μεταμόρφωση.

Άρχισα γιόγκα αναζητώντας μια σωματική δραστηριότητα που θα με βοηθούσε να ελέγξω το στρες και, με λίγη τύχη, να ξαναχωρέσω στα προ εγκυμοσύνης ρούχα. Βρήκα μια πρακτική που μου έδωσε πολύ περισσότερα, κάποια από τα οποία δεν είχα φανταστεί. «Η γιόγκα είναι ένα πρακτικό φιλοσοφικό σύστημα που λειτουργεί σε πάρα πολλά επίπεδα» όπως επιβεβαιώνει και η δασκάλα μου, Αγγελική Ματοπούλου, ιδιοκτήτρια του Pratyahara Yoga Center.

Μερικά μόνο από τα οφέλη της; Ασκεί συμμετρικά ολόκληρο το σώμα δυναμώνοντας τους μυς, προσφέροντας ελαστικότητα, καλύτερη ισορροπία και συγκέντρωση, ενισχύοντας ταυτόχρονα το αναπνευστικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε κάποια είδη της, όπως στην -πιο δυναμική- vinyasa, μπορεί να λειτουργήσει και ως αερόβια γυμναστική, οπότε αρχίζει η εφίδρωση, ενεργοποιείται ο μεταβολισμός, γίνονται καύσεις και έρχεται η απώλεια βάρους. Αρκεί βέβαια να συνοδεύεται και από πιο ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες. Όμως ακόμα και σε αυτό βοηθάει η γιόγκα: «Με την πρακτική σιγά σιγά ο καθένας γίνεται πιο συνειδητός σε ό,τι κάνει, ό,τι τρώει, πώς αναπνέει, πώς κοιμάται, πώς λειτουργεί γενικά σαν άνθρωπος» λέει η Αγγελική.

Πιο σφιχτή και με γράμμωση: Άρχισα γιόγκα και μέσα σε δύο μήνες άλλαξε το σώμα μου
«Η γιόγκα είναι ένα πρακτικό φιλοσοφικό σύστημα που λειτουργεί σε πάρα πολλά επίπεδα» όπως επιβεβαιώνει και η δασκάλα μου, Αγγελική Ματοπούλου, ιδιοκτήτρια του Pratyahara Yoga Center (φωτό).

Προσωπικά, από τότε που άρχισα γιόγκα ανέπτυξα εσωτερικές άμυνες απέναντι σε γευστικούς πειρασμούς που στο παρελθόν μάταια προσπαθούσα να αποφύγω. Ίσως καλύφθηκαν κάποια συναισθηματικά κενά που προηγουμένως συμπλήρωνα με σοκολάτες. Η μεγαλύτερη μεταμόρφωση συνέβη μέσα μου, βοηθώντας με να συντηρώ και τα αποτελέσματα στην εξωτερική μου εμφάνιση.

Κάθε μάθημα γιόγκα έγινε μια νησίδα ηρεμίας, όχι όμως αποκομμένη από την υπόλοιπη υπερεντατική ζωή μου, καθώς η δράση του απλώθηκε σε όλο το 24ωρο.

Κάθε μάθημα γιόγκα έγινε μια νησίδα ηρεμίας, όχι όμως αποκομμένη από την υπόλοιπη υπερεντατική ζωή μου, καθώς η δράση του απλώθηκε σε όλο το 24ωρο. Συγκέντρωση του νου, καλύτερη μνήμη, οφέλη στους ενδοκρινείς αδένες, την αρτηριακή πίεση και το μεταβολισμό, αντιμετώπιση διαταραχών περιόδου, κρίσεων άγχους και αναπνευστικών προβλημάτων, αποκατάσταση μετά από τραυματισμούς και ατυχήματα είναι μερικά ακόμα από τα λιγότερο προφανή δώρα της γιόγκα που απαριθμεί η Αγγελική, τα οποία οι γιόγκι γνωρίζουν εδώ και χιλιετίες και οι δυτικοί επιστήμονες έχουν αρχίσει να επιβεβαιώνουν με μελέτες.

«Όλοι μπορούν να κάνουν γιόγκα: μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, έγκυοι, τραυματίες, ακροβάτες, χορευτές και αθλητές. Αρκεί να διαλέξεις τον κατάλληλο δάσκαλο που θα σε κατευθύνει στο κατάλληλο τμήμα και θα εξελιχθείς σιγά σιγά μαζί του» λέει η δασκάλα γιόγκα Αγγελική Ματοπούλου.

Δώρα στα οποία όλοι έχουν πρόσβαση, καθώς «όλοι μπορούν να κάνουν γιόγκα: μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, έγκυοι, τραυματίες, ακροβάτες, χορευτές και αθλητές. Αρκεί να διαλέξεις τον κατάλληλο δάσκαλο που θα σε κατευθύνει στο κατάλληλο τμήμα και θα εξελιχθείς σιγά σιγά μαζί του» λέει η Αγγελική.

Ακόμα και όσοι αναζητούν μια έντονη άσκηση, θα βρουν στη γιόγκα την πρακτική που τους ταιριάζει. «Κάποιοι νομίζουν ότι γιόγκα σημαίνει κάθομαι και κάνω “ομμμ”. Δεν είναι καθόλου έτσι... έχει συμβεί πολλές φορές άνθρωποι που αθλούνται χρόνια να κάνουν ένα μάθημα vinyasa για πρώτη φορά και να μου λένε βγαίνοντας: “είναι ό,τι πιο δυνατό έχω κάνει”. Όπως συμβαίνει με τη μουσική, όπου άλλοι προτιμούν την ποπ, άλλοι τη ροκ και άλλοι την κλασική, έτσι και στη γιόγκα υπάρχουν διάφορα είδη, όπως η hatha, η kundalini, η ashtanga vinyasa κ.ά. για να καλύψουν κάθε άνθρωπο».

«Όπως συμβαίνει με τη μουσική, όπου άλλοι προτιμούν την ποπ, άλλοι τη ροκ και άλλοι την κλασική, έτσι και στη γιόγκα υπάρχουν διάφορα είδη, όπως η hatha, η kundalini, η ashtanga vinyasa κ.ά. για να καλύψουν κάθε άνθρωπο»

Η ίδια ξεκίνησε από έναν διαφορετικό χώρο, του σωματικού θεάτρου, του χορού και των ακροβατικών «και κάποια στιγμή συνάντησα τη γιόγκα ως μια άλλη πρακτική για να βοηθήσω το σώμα μου να είναι δυνατό, ευλύγιστο αλλά και να κάνω αποθεραπεία. Ήταν η πιο άρτια τεχνική που είχα συναντήσει. Σταδιακά ανακάλυψα και τα οφέλη της στην αναπνοή, της χαλάρωσης, του διαλογισμού και η γιόγκα άρχισε να με ενδιαφέρει όλο και περισσότερο. Η δασκάλα μού, καθώς έβλεπε ότι ήμουν συνεπής στα μαθήματα και με ήδη δουλεμένο σώμα, πρότεινε να παρακολουθήσω το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για δασκάλους. Αρχικά αποφάσισα να το κάνω καθαρά για μένα, γιατί με ενδιέφερε να εμβαθύνω στη φιλοσοφία της. Σιγά σιγά όμως η γιόγκα έγινε ο δρόμος μου».

«Κάποιοι νομίζουν ότι γιόγκα σημαίνει κάθομαι και κάνω “ομμμ”. Δεν είναι καθόλου έτσι... έχει συμβεί πολλές φορές άνθρωποι που αθλούνται χρόνια να κάνουν ένα μάθημα vinyasa για πρώτη φορά και να μου λένε βγαίνοντας: “είναι ό,τι πιο δυνατό έχω κάνει”» (φωτό από Pratyahara Yoga Center).

Έτσι, το 2011 η Αγγελική άρχισε να διδάσκει, εξαργυρώνοντας και την εμπειρία της από τη διδασκαλία σωματικού θεάτρου και ακροβατικών σε ηθοποιούς και περφόρμερ. Η ανάγκη της να εμβαθύνει περισσότερο στη γιόγκα την οδήγησε, έναν χρόνο μετά, στο Mysore της Ινδίας, όπου πήρε το δεύτερο πτυχίο της στη Hatha Yoga. Ακολούθησαν αρκετά πτυχία ακόμα πάνω σε πιο δυναμικές πρακτικές όπως η Ashtanga Vinyasa και η Rocket Vinyasa. To 2014 ίδρυσε τη Rocket Yoga Athens ως μια προσπάθεια δημιουργίας του ρεύματος της Rocket στη χώρα μας. Προσπάθεια αρχικά δύσκολη, καθώς ελάχιστοι γνώριζαν την πρακτική της Rocket μέχρι τότε. Σταδιακά όμως με τις διδασκαλίες της σε διάφορα στούντιο της Αθήνας μεταλαμπάδευσε το σύστημα της Rocket σε μαθητές και δασκάλους. Σπίτι της Rocket Yoga Athens έγινε το Pratyahara Yoga Center, που η Αγγελική άνοιξε στην Αγία Παρασκευή το 2018.

Η ανάγκη της Αγγελικής να εμβαθύνει περισσότερο στη γιόγκα την οδήγησε στο Mysore της Ινδίας, όπου πήρε το δεύτερο πτυχίο της στη Hatha Yoga

H Rocket είναι ένα είδος που δημιούργησε ο Αμερικανός δάσκαλος Λάρι Σουλτς. Είναι μια δυναμική πρακτική με ένα πνεύμα ελευθερίας, όπου ο μαθητής καλείται να κατακτήσει σταδιακά πιο προχωρημένες ασάνες, θέσεις της γιόγκα, χρησιμοποιώντας βοηθήματα όπως τουβλάκια και ιμάντες που στηρίζουν και προσφέρουν ασφάλεια στο σώμα. «Η λογική του Σουλτς που τη δημιούργησε ήταν να μπορεί ο ασκούμενος με τα βοηθήματά του να μπει σε όλες τις ασάνες, τόσο όσο μπορεί να ανταπεξέλθει». Ωστόσο στο Pratyahara Yoga Center πέρα από rocket yoga διδάσκονται και άλλες πρακτικές, όπως ashtanga vinyasa, pilates, καθώς και γιόγκα για εγκύους ή γονείς και μικρά παιδιά. Στην -αρκετά ήπια για αρχάριους- hatha flow, από όπου ξεκίνησε η δική μου διαδρομή στη γιόγκα, η διαρκής εναλλαγή ανάμεσα σε ασάνες, όπου σε κάθε μαθητή προσφέρονται εναλλακτικές θέσεις διαφορετικών επιπέδων, καταλήγει στη θέση σαβάσανα, της βαθιάς χαλάρωσης, όπου καλούμαστε να στρέψουμε το βλέμμα μας προς τα μέσα και να συγκεντρωθούμε απόλυτα στο σώμα και την αναπνοή μας.

Η Αγγελική άρχισε να διδάσκει το 2011, εξαργυρώνοντας και την εμπειρία της από τη διδασκαλία σωματικού θεάτρου και ακροβατικών σε ηθοποιούς και περφόρμερ. Η ανάγκη της να εμβαθύνει περισσότερο στη γιόγκα την οδήγησε, έναν χρόνο μετά, στο Mysore της Ινδίας, όπου πήρε το δεύτερο πτυχίο της στη Hatha Yoga (φωτό από Pratyahara Yoga Center).

Βγαίνοντας από τη σαβάσανα αισθάνομαι σαν να έχω μόλις ξυπνήσει από έναν σύντομο αλλά αναζωογονητικό ύπνο, χωρίς να έχω αποκοιμηθεί αληθινά. Μάλλον έχω έρθει μία αναπνοή πιο κοντά στον διαλογισμό, το Άγιο Δισκοπότηρο της στρεσαρισμένης και κατακερματισμένης εποχής μας. «Για τον μέσο άνθρωπο, που τρέχει στην καθημερινότητά του, η αναπνοή και η εστίαση του νου σε ένα τυπικό μάθημα γιόγκα είναι ωφέλιμος διαλογισμός» επιβεβαιώνει η Αγγελική. «Από εκεί και πέρα ο καθένας, αν το επιθυμεί, μπορεί να εμβαθύνει στον διαλογισμό μέσα από ειδικά μαθήματα».

Στο κλείσιμο κάθε πρακτικής, η Αγγελική μας παροτρύνει να σχηματίσουμε ένα «εσωτερικό χαμόγελο». Αυτό το εσωτερικό χαμόγελο νομίζω ότι κουβαλάω πάντα μέσα μου από τότε που ξεκίνησα hatha flow, για να το ανασύρω ακόμα και τις στιγμές που η ψυχραιμία μου δοκιμάζεται. Νομίζω ότι είναι το πολυτιμότερο δώρο της γιόγκα.

στην κεντρική φωτό η Αγγελική Ματοπούλου

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

19 Ιαν 2026

Τα Thessaloniki Walking Tours κατεβαίνουν στην Αθήνα

Ένα τετραήμερο πρόγραμμα με περιπάτους και επισκέψεις σε μνημεία και χώρους ιστορικού ενδιαφέροντος θα λάβει χώρα από τις 12 έως και την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου.

19 Ιαν 2026

Οι τηλεοπτικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Η τελευταία σεζόν του Queer Eye, μία πολυσυζητημένη πρεμιέρα και άλλα.

Περισσότερα από

Life

19 Ιαν 2026

"Τσολιάς εν δε Τσόλια Μπαντ" ξανά στον Σταυρό του Νότου

Η Stand-Up παράσταση "ΟΠΕΚΕΜΠΛΕ" επιστρέφει γεμάτη χιούμορ, αυτοσχεδιασμούς και καυστικό πολιτικό σχολιασμό. Παρουσιάζεται κάθε Τετάρτη με διαφορετικούς καλεσμένους.

19 Ιαν 2026

Ποιος είναι ο Akylas που έκανε τους πάντες να ουρλιάζουν "Φέρτο" για τη Eurovision 2026;

Το viral "Ferto", η εκρηκτική παρουσία και η προσωπική ιστορία πίσω από το απόλυτο φαβορί για την φετινή εκπροσώπηση της Ελλάδας στον μουσικό διαγωνισμό

19 Ιαν 2026

Ο Γιάννης Οικονομίδης και το βιβλίο-ορόσημο της ζωής του

Καλεσμένος της Κατερίνα Καφεντζή (Kafka), ο δημοφιλής σκηνοθέτης συζητά την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου το εμβληματικό βιβλίο του Ernesto Sabato, "Περί ηρώων και τάφων".

19 Ιαν 2026

Το 29ο Παζάρι Βιβλίου μάς φέρνει και φέτος στην Κλαυθμώνος

Η διοργάνωση του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών έχει ελεύθερη είσοδο και πληθώρα βιβλίων με προσφορές από 1 ευρώ.

19 Ιαν 2026

Ο Χρήστος Μάστορας τραγουδά τη "Μαργαρίτα"

Το πρώτο single από το επερχόμενο πρώτο προσωπικό album του, που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2026.

19 Ιαν 2026

Τα νέα εστιατόρια που πολύ σύντομα έρχονται στην Αθήνα

Καινούρια χρονιά με ολόφρεσκες αφίξεις: Τα μέρη που καταφθάνουν πολύ σύντομα στην πόλη.

19 Ιαν 2026

Βασίλης Μπισμπίκης και "Άνθρωποι και ποντίκια" συνεχίζουν: Νέες ημερομηνίες λόγω sold out

Λόγω της αυξημένης ζήτησης, ξεκινάει σήμερα η προπώληση για τις παραστάσεις του έργου "Άνθρωποι και ποντίκια" στο Cartel.

19 Ιαν 2026

Δυναμική δισκογραφική επιστροφή για την Έλλη Κοκκίνου

Η Έλλη Κοκκίνου επιστρέφει δυναμικά με το νέο της τραγούδι "Από πού κι ως πού", σε μουσική και στίχους του Φοίβου.

19 Ιαν 2026

Νέα γραμμή δημοτικής συγκοινωνίας που ενώνει το Ελληνικό με την Αργυρούπολη

Τα δρομολόγια συνδέονται άμεσα με τους σταθμούς του μετρό, ενώ εξυπηρετούν την μετακίνηση με 5 νέα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία.