ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Μένω μόνιμα στην Casa Mila του Γκαουντί που επισκέπτονται 1 εκ. τουρίστες κάθε χρόνο»

Η Ισπανίδα συγγραφέας Ana Viladomiu εξομολογείται στο BBC πώς είναι να ζεις μόνιμα σε ένα πανέμορφο διαμέρισμα όπου, όμως, δεν υπάρχει ιδιωτικότητα.

«Μένω μόνιμα στην Casa Mila του Γκαουντί που επισκέπτονται 1 εκ. τουρίστες κάθε χρόνο»

Τα περίτεχνα μπαλκόνια, η «δαντελένια» πρόσοψη της, τα καθηλωτικά παράθυρα της και τα βγαλμένα από παραμύθι εξογκώματα της τραβούν κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται τη Βαρκελώνη στο νούμερο 92 της λεωφόρου de Gràcia, έναν από τους διασημότερους δρόμους της ισπανικής μεγαλούπολης.

Η εξωπραγματικά όμορφη Casa Mila είναι ένα από τα πιο φημισμένα έργα του κορυφαίου αρχιτέκτονα Αντόνιο Γκαουντί και αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο ελκυστικά αξιοθέατα ολόκληρης της Καταλονίας. Η ανέργεση του εντυπωσιακού κτίσματος ανατέθηκε στον Γκαουντί το 1906 από την πάμπλουτη κληρονόμο Roser Segimón, χηρά ενός πολυεκατομμυριούχου εμπόρου καφέ που είχε τεράστιες σε έκταση φυτείες στη Γουατεμάλα. Η Casa Milla δημιουργήθηκε εξ' αρχής για να γίνει ένα από τα πιο κομψά και ακριβά συγκροτήματα κατοικιών της Ισπανίας αλλά στην πορεία οι αλλαγές στην ιδιοκτησία, το μεγάλο κόστος συντήρησης και διάφορα άλλα γραφειοκρατικά ζητήματα του ισπανικού κράτος οδήγησαν το σπουδαίο κτίριο στην εγκατάλειψη με αποτέλεσμα ελάχιστοι ένοικοι να είναι σε θέση να διατηρήσουν τα διαμερίσματα τους.

Ανάμεσα τους και η συγγραφέας Ana Viladomiu που ζει εκεί από το 1984, την ίδια χρόνια που η Casa Mila ανακυρήχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco. «Στην αρχή με ενοχλούσε να βλέπω τόσους τουρίστες στο κτήριο, ιδίως στην είσοδο. Έπρεπε να μπαίνω με τα μικρά παιδιά μου σπρώχνοντας ανθρώπους. Επίσης, το διαμέρισμά μας ήταν οπτικά προσβάσιμο και οι κόρες μου ανησυχούσαν: 'Θα μας δουν με τα εσώρουχα ή με τα μπουρνούζια μας'» λέει η ίδια που παραδέχεται πως κάποιες φορές οι τουρίστες ανεβαίνουν και της χτυπούν την πόρτα.

Η Viladomiu που ζει πια εκεί χωρίς την οικογένεια της είναι μία από τους 3 συνολικά ανθρώπους που μένουν μόνιμα στο επιβλητικό κτίριο στην καρδιά της Βαρκελώνης, ένα αξιοθέατο που επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι. Κάτι που κάνει την διαμονή εκεί αρκετά δύσκολη. Η ίδια πιστεύει ότι το μέλλον της Casa Mila είναι εξαιρετικά δυσοίωνο.

«Το μέλλον της La Pedrera είναι δύσκολο. Γιατί θα ήταν ωραίο να το διατηρήσουν ως σύστημα γειτονικών κατοικιών, όπως σχεδιάστηκε. Έχει κουζίνες, τουαλέτες, δεν σχεδιάστηκε για γραφεία» εκτιμά η Άνα που παραδέχεται πως «το να ζει κανείς σε ένα τέτοιο σπίτι είναι πραγματική πολυτέλεια».

Οι τουρίστες πληρώνουν 22 ευρώ για να δουν το κτίριο που είναι ανοιχτό στο κοινό μέρα και νύχτα. Στεγάζει πολιτιστικό κέντρο που φιλοξενεί εκθέσεις και συνέδρια, γραφεία, αλλά και τρεις κατοικίες ιδιωτών. Η αρχιτεκτονική του Γκαουντί συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάδειξη της Βαρκελώνης ως βασικού τουριστικού προορισμού στην Ευρώπη.

Δείτε στο βίντεο την Ana Viladomiu να μιλάει στην κάμερα του BBC για το σπίτι της μέσα στην περίφημη Casa Mila της Βαρκελώνης,

Με πληροφορίες από το BBC

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

Περισσότερα από

Stories

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.