Το κολλαγόνο είναι μια ομάδα πρωτεϊνών, που βρίσκονται σε αφθονία σε όλο το σώμα μας, κυρίως στους συνδετικούς ιστούς. Παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και την ελαστικότητα του δέρματος, των οστών, των χόνδρων, των αρθρώσεων, των μυών και άλλων ιστών.
Υπάρχουν περίπου 20 διαφορετικά είδη κολλαγόνου στο σώμα μας, το καθένα με τις δικές του μοναδικές ιδιότητες και λειτουργίες.
Τα περισσότερα από τα συμπληρώματα κολλαγόνου είναι σε μορφή σκόνης και κάψουλες. Η ουσία συνήθως διατίθεται στο εμπόριο ως πεπτίδια κολλαγόνου όταν υπάρχουν παραλλαγές άλλων υγιεινών συστατικών όπως βιταμίνες και βιοτίνη.
Αυτά τα συστατικά, μαζί με το κολλαγόνο, είναι αποτελεσματικά για την υγεία των αρθρώσεων, για τη βελτίωση της ενυδάτωσης του δέρματος, για την υγεία των νυχιών και των μαλλιών.
Γιατί να προσθέσω κολλαγόνο στον καφέ μου;
Η προσθήκη συμπληρώματος κολλαγόνου στον καφέ σου έχει τρία πιθανά οφέλη.
1.Βελτιώνει την επιδερμίδα σου: Όσο μεγαλώνουμε το σώμα μας παράγει λιγότερο κολλαγόνο και επηρεάζεται η ελαστικότητα και η ενυδάτωση του δέρματος, γεγονός που οδηγεί σε ρυτίδες. Μελέτη διαπίστωσε ότι η από του στόματος λήψη συμπληρωμάτων κολλαγόνου ενίσχυσε την ελαστικότητα του δέρματος, την ενυδάτωση και την πυκνότητα του κολλαγόνου. Μάλιστα, η δια στόματος λήψη του κολλαγόνου έχει μεγαλύτερα αποτελέσματα από τις κρέμες με κολλαγόνο!
2. Μειώνει τον πόνο στις αρθρώσεις: Ο χόνδρος που περιβάλλει τις αρθρώσεις μας αποτελείται από ίνες κολλαγόνου. Μαζί με την απώλεια κολλαγόνου συμβαίνουν δομικές αλλαγές στον χόνδρο σε όλο το σώμα μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στις αρθρώσεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη ενός συμπληρώματος κολλαγόνου μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του πόνου στις αρθρώσεις που προκαλείται από την αρθρίτιδα.
3. Αποτρέπει την απώλεια οστικής πυκνότητας: Τα οστά μας αποτελούνται, επίσης, από πρωτεϊνικές ίνες κολλαγόνου. Καθώς η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται με την ηλικία, η οστική μάζα μειώνεται σιγά-σιγά, οδηγώντας δυνητικά σε οστικές ασθένειες όπως η οστεοπόρωση. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου συμβάλλουν στην πρόληψη της οστικής διάσπασης.
Διάβασε περισσότερα στο shape.gr