ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Λαγουδέρα στην Ύδρα: Η ιστορία του μαγαζιού όπου διασκέδαζε μέχρι πρωί όλο το διεθνές jet set

Από τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και τον Τσακ Νόρις μέχρι τον Νιάρχο, τον Ωνάση, τη Μαργαρίτα Παπανδρέου και την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, όλοι γλεντούσαν στη Λαγουδέρα.

Το Studio 54 της Ελλάδας. Η ιστορία του μαγαζιού όπου διασκέδαζε μέχρι πρωί όλο το διεθνές jet set

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να πέρασε από την Ύδρα και να μη συνάντησε τον εκπληκτικό Μπάμπη Μωρές. Τον άνθρωπο που από μόνος του ήταν ένα κινούμενο ιστορικό αρχείο όλων των διασημοτήτων που πέρασαν από το νησί. Ο άνθρωπος που από χόμπι έτρεχε με τη φωτογραφική του μηχανή, πότε από κότερο σε κότερο στο λιμάνι και πότε στη "Λαγουδέρα", για να πιάσει με τον φακό του πρόσωπα διάσημα σε ανέμελες στιγμές.

Λαγουδέρα στην Ύδρα: Η ιστορία του μαγαζιού όπου διασκέδαζε μέχρι πρωί όλο το διεθνές jet set
To πάρτυ στη Λαγουδέρα κρατούσε μέχρι το πρωί κι όταν στη 1 κοβόταν το ρεύμα άναβαν κεριά και συνέχιζαν να χορεύουν.

Η "Λαγουδέρα" της Ύδρας γεννήθηκε στις 3 Μαΐου του 1959 και έπαψε να υπάρχει στις 4 Οκτωβρίου του 1990, όταν εγκαινιάστηκε η "Λαγουδέρα" της Αθήνας από τον Παύλο Κουντουριώτη, ο οποίος έσπασε την πατροπαράδοτη σαμπάνια πάνω στην πλώρη του μικρού σκάφους που εξείχε από το χαμηλό μέρος της καμινάδας του τζακιού. Και ποιος δεν πέρασε από τη "Λαγουδέρα" της Ύδρας; Ποιος δεν έζησε το ανεπανάληπτο πνεύμα της λαγουδέρικης διασκέδασης; Η φιλική συμπεριφορά και η εγκάρδια φιλοξενία του ιδιοκτήτη δημιούργησαν μια συναρπαστική συνύπαρξη ανάμεσα στις ηλικίες, στα φύλα, στις κοινωνικές τάξεις, μεταξύ των ανθρώπων του άφθονου χρήματος και του καθόλου μεταξύ των διάσημων και των άσημων.

Ο Γιώργος Παπανδρέου χορεύει με τη σύζυγο του Μπάμπη Μωρές, Ντόρα.
Οι ηθοποιοί Ρεξ Χάρισον και Τρέβορ Χάουαρντ

Ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τη συνομιλία (συνέντευξη) που είχε ο θρυλικός Μπάμπης Μωρές με τη γνωστή δημοσιογράφο των Αθηνών και προσωπική του φίλη Βίκυ Παλαιολόγου το 1990, σε περιοδικό της εποχής, όπου περιγράφει γλαφυρά εμπειρίες που είχε με τους δεκάδες επωνύμους, οι οποίοι κυριολεκτικά συνωστίζονταν και γλεντούσαν στη "Λαγουδέρα".

Η πριγκίπισσα Σοράγια

"Η Μπριζίτ Μπαρντό μού έβγαλε την πίστη ανάποδα, για να της βγάλω μερικές φωτογραφίες. Βρισκόταν στην Ύδρα μαζί με τον Μπομπ Ζαγκουρί και έπαιζα το κρυφτούλι μαζί της. Τελικά, ανέβηκα σε ένα κατάρτι καϊκιού και τη φωτογράφισα. Έχω πολλές ωραίες αναμνήσεις από την εποχή που γυριζόταν η ”Φαίδρα” με τη Μελίνα, που ήταν η ήρεμη, η καλή συνεργάτιδα. Παρακολουθούσε όλα τα γυρίσματα. Δεν βεντέτιζε καθόλου. Ήμασταν φιλαράκια. Έτρωγε το μεσημέρι στη παλιά ”Λαγουδέρα” στο λιμάνι. Κι εκεί ήταν που μετά από ένα γύρισμα νυχτερινό στο λιμάνι, έπεσαν όλοι με τα ρούχα στη θάλασσα, αφού είχε γίνει ο χαμός προηγουμένως με τον πιατοπόλεμο".

Ο Περικλής Βυζάντιος με τον Χένρι Φόντα.

"Ο Λέοναρντ Κοέν, που έρχεται στην Ύδρα πολλά χρόνια κι έχει και σπίτι στο νησί, είναι από τους πολύ ενδιαφέροντες και σωστούς φίλους της Ελλάδας. Τότε που ερχόταν τακτικά, ήταν άσημος ακόμη".

Ο Τσακ Νόρις μαζί με τον Μπάμπη Μωρές

"Η θλιμμένη αυτοκράτειρα Σοράγια, όταν ήρθε στην Ύδρα, επισκέφτηκε το ίδιο βράδυ τη ”Λαγουδέρα” και κάθισε σε ένα παράθυρο. Είχαν μαζευτεί όλοι οι σπουδαίοι της Ύδρας, ο Βυζάντιος, ζωγράφοι, αλλά η πλάκα έγινε με το γραμμόφωνο, που ήταν παλαιολιθικής εποχής, όμως αυτό ήταν που δημιουργούσε όλο το κέφι. Η Σοράγια χόρεψε ταγκό με τον Βυζάντιο και στην κυριολεξία άφησε εποχή και τις δυο βραδιές που πέρασε στην Ύδρα".

Και η Ελίζαμπερ Τέιλορ και ο Ωνάσης και η Τζάκι Κέννεντυ ήταν ανάμεσα στους τακτικούς θαμώνες.

"Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ είχε έρθει με τον Έντι Φίσερ, με τη θαλαμηγό ”Μασκότ”. Ο Σταύρος Νιάρχος, τακτικός πελάτης, έπινε μονάχα Τζόνι Γουόκερ Μπλακ Λέιμπελ. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχε έρθει και με τη Μαρία Κάλλας, αλλά και με την Τζάκι Ωνάση. Ήταν πολύ εύθυμος και ποτέ δεν είχα πρόβλημα να τον φωτογραφίσω. Η Τζάκι είχε έρθει και νωρίτερα, σαν Κένεντι. Είχε αγοράσει έναν πίνακα του Γιάννη Ράππα και με παρακάλεσε να τον στείλω στον Λευκό Οίκο. Δεν αποκλείεται σε κάποιο σημείο του Λευκού Οίκου να υπάρχει ακόμη ο πίνακας αυτός. Η πρώην σύζυγος του Ωνάση, η Τίνα Λιβανού, μόλις είχε σπάσει τα πόδια της στο σκι στην Ελβετία και ήρθε στη ”Λαγουδέρα” με πατερίτσες, να διασκεδάσει με την κόρη της, Χριστίνα. Ακόμη και ο Αλέξανδρος, ένας συμπαθέστατος νεαρός, έκανε βόλτες με το μικρό ποδηλατάκι της ”Λαγουδέρας”. Μας έπιασε το Λιμεναρχείο, γιατί απαγορεύονταν τα δίτροχα, και ο μεν Αλέξανδρος μπήκε στο κότερό του κι έφυγε, εγώ, δε, πέρασα από το Ειρηνοδικείο, όπου αθωώθηκα λόγω αμφιβολιών".

"Οι Τρέβορ Χάουαρντ και Ρεξ Χάρισον πέρασαν δύο νύχτες στη ”Λαγουδέρα” με τις γυναίκες τους, ξετρελαμένοι με την Ύδρα. Αξιόλογες παρουσίες ήταν επίσης εκείνες της Γκρέτα Γκάρμπο, της Μερλ Όμπερον και του Ντάγκλας Φέρμπανκς. Ο κόμης της Βαρκελώνης, Δον Χουάν, πατέρας του βασιλιά της Ισπανίας, με τους σωματοφύλακές του, ξαπλωμένος στο παράθυρο της ”Λαγουδέρας”, απολάμβανε τη λαγουδέρικη νυχτερινή ζωή.

Ο Πίτερ Ουστίνοφ, ο Χένρι Φόντα, ο Περικλής Βυζάντιος, ο Γιάννης Γεωργάκης, όλοι μαζί σε μια παρέα διασκέδαζαν". "Μεγάλος χαμός γινόταν επίσης στη ”Λαγουδέρα” με τους ιστιοπλοϊκούς αγώνες. Μου έκλειναν τραπέζι από την Αθήνα. Οι βραδιές ήταν αξέχαστες. Μεγάλη εποχή είχε αφήσει ο Ζακ Μεναχέμ, που τραγουδούσε καταπληκτικά. Πηγαίναμε με βάρκα σε ένα λιμανάκι έξω από το νησί και τραγουδούσε ο Ζακ το Κου-κου-ρου-κου-κου. Λες και ήμασταν σε θρησκευτική μυσταγωγία. Η Βουγιουκλάκη ερχόταν συχνά με τον Παπαμιχαήλ και με άλλες παρέες. Η Λάσκαρη, η Καρέζη, ο Κωνσταντάρας, η Βασιλειάδου,δεκάδες Έλληνες και ξένοι επώνυμοι… πού να τους θυμηθείς".

Αυτή ήταν η χρυσή εποχή της Ύδρας, που πέρασε ανεπιστρεπτί, παραμένει όμως ζωντανή στις μνήμες και στο ατέλειωτο υλικό που άφησε παρακαταθήκη ο Μπάμπης Μωρές. Ένας χαρισματικός άνθρωπος, που λάτρεψε την Ύδρα και έδωσε όλο του τον εαυτό στο να την κάνει με κάθε τρόπο παγκοσμίως γνωστή.

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας στην είσοδο της Λαγουδέρα
Ο Σταύρος Νιάρχος και ο Νίκος Γουλανδρής με τις συζύγους τους
Η Μαργαρίτα Παπανδρέου με δύο φίλες της
Ελένη Ανουσάκη και Ανδρέας Μπάρκουλης
Η Μαίρη Χρονοπούλου απολαμβάνει τη ζωνταντή μουσική στη Λαγουδέρα
Η πιο Λαγουδέρα του 1964.

Πηγή: saronicmagazine.com

Read Next

25 Αυγ 2026

Ποιος σκότωσε τον Κώστα Ταχτσή; H υπόθεση δολοφονίας που σημάδεψε την Ελλάδα

Ένα ανεξιχνίαστο έγκλημα μυθιστορηματικών διαστάσεων. Ο διακεκριμένος Έλληνας λογοτέχνης βρέθηκε νεκρός στις 25 Αυγούστου του 1988.

24 Αυγ 2026

Έλλη Λαμπέτη | Όταν ο Νικόλαος Πλαστήρας βρέθηκε στο καμαρίνι της για να τη συγχαρεί και έμειναν όλοι άφωνοι

Το σπάνιο στιγμιότυπο της Έλλης Λαμπέτη με τον Νικόλαο Πλαστήρα στο καμαρίνι της.

Περισσότερα από

Stories

24 Αυγ 2026

Έκλειψη Σελήνης Αυγούστου 2026 | Ποια 4 ζώδια θα δουν αν ο καλοκαιρινός τους έρωτας επιβιώνει μετά τον καύσωνα;

Η έκλειψη Σελήνης στους Ιχθύες φέρνει αποκαλύψεις και οδηγεί τέσσερα ζώδια σε καθοριστικές ερωτικές αποφάσεις.

24 Αυγ 2026

Ρένα Βλαχοπούλου: Με mini metallic φόρεμα στη σκηνή μαζί με τη Μαρινέλλα

Όταν οι δυο σταρ συναντήθηκαν σε διάσημο νυχτερινό κέντρο της Πλάκας, πριν από 59 χρόνια.

24 Αυγ 2026

Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου: Η σφαγή που βάφτηκε στο αίμα και έμεινε στην Ιστορία

Στις 24 Αυγούστου 1572, το Παρίσι μετατράπηκε σε σκηνικό φρίκης, όταν χιλιάδες Ουγενότοι σφαγιάστηκαν από Καθολικούς. Η θρησκευτική σύγκρουση που συγκλόνισε τη Γαλλία και οι πολιτικές ίντριγκες πίσω από μία από τις πιο αιματηρές νύχτες της ευρωπαϊκής Ιστορίας.

24 Αυγ 2026

Μέριλιν Μονρόε: Ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει αδημοσίευτες ηχογραφήσεις από το μοιραίο βράδυ του θανάτου

Ο συγγραφέας και ερευνητής, Άντονι Σάμερς, εξηγεί πως υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Ρόμπερτ Κένεντι ήταν από τους τελευταίους ανθρώπους που συνάντησε την εκρηκτική σταρ.

24 Αυγ 2026

Ο Νικόλας Άσιμος έψαχνε να βρει ανθρώπους μέσα στο "ψέμα" και την ένταση της μεγάλης πόλης

Ο αντισυμβατικός συνθέτης αυτοκτόνησε 17 Μαρτίου του 1988, στο υπόγειο διαμέρισμα όπου έμενε, στην οδό Καλλιδρομίου, στον αριθμό 55.

22 Αυγ 2026

Summer Extended | Εστιατόρια με δροσερές αυλές και καταπράσινους κήπους για να παρατείνεις το καλοκαίρι στην πόλη

Το καλοκαίρι συνεχίζεται και μετά το πέρας των διακοπών. Σε αυτά τα σημεία της Αθήνας, γίνεται απολαυστικό.

21 Αυγ 2026

Έλλη Λαμπέτη: Το δαντελένιο ρομαντικό νυφικό στον γάμο με τον Μάριο Πλωρίτη το 1950

Η αριστοκρατική φινέτσα της σπουδαίας πρωταγωνίστριας την ημέρα που ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας.

20 Αυγ 2026

Ρίκα Διαλυνά: Η εντυπωσιακή εμφάνιση στο Royal Ascot το 1966 με το extravagant καπέλο

Η Ρίκα Διαλυνά βρέθηκε στο περίφημο ιπποδρομιακό ραντεβού της βρετανικής υψηλής κοινωνίας και εντυπωσίασε με το total white σύνολό της.

19 Αυγ 2026

Ειρήνη Παπά: Η ιστορική "Κλεοπάτρα" του 1979 και η κόντρα με τον Δημήτρη Χορν

Όταν η Ειρήνη Παπά συνεργάστηκε επί σκηνής με τον Κώστα Καζάκο στο Ηρώδειο.

18 Αυγ 2026