ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τι συνέβη όταν ένας τραγουδοποιός και μια σχολή νοηματικής γύρισαν βίντεο κλιπ του τραγουδιού «Αύρα»

Αφού ο Ηλίας Μακρίδης διασκεύασε το κομμάτι σε λάτιν, είδε στον ύπνο του μια κοπέλα να το ερμηνεύει στη νοηματική. Με τον «Κρατύλο» έκανε το όνειρο πραγματικότητα.

Τι συνέβη όταν ένας τραγουδοποιός και μια σχολή νοηματικής γύρισαν βίντεο κλιπ του τραγουδιού «Αύρα»

Δύο άνθρωποι εργάζονται στο γραφείο αλλά, ακολουθώντας τη μουσική του τραγουδιού «Αύρα», βρίσκονται σχεδόν ως διά μαγείας σε μια μεγάλη βεράντα, να το χορεύουν παρέα με ένα ενθουσιώδες πλήθος που εμπλουτίζει τις κινήσεις του με την ερμηνεία του πολυαγαπημένου κομματιού του Δημήτρη Παναγόπουλου στη νοηματική γλώσσα.

Το νέο βίντεο κλιπ του Ηλία Μακρίδη, από το οποίο προέρχονται οι παραπάνω εικόνες, μοιάζει αφάνταστα λυτρωτικό μετά από ατελείωτους μήνες πανδημίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης. Αλλά η δύναμή του επεκτείνεται και στο μήνυμα που περνάει αβίαστα: ότι ακόμα και αν δεν μπορούμε να ακούσουμε τη μουσική, μπορούμε να τη νιώσουμε. Ο συνθέτης, στιχουργός, τραγουδιστής και μουσικός παραγωγός, που πιστεύει ότι όλοι έχουμε δικαίωμα σε κάθε μορφή καλλιτεχνικής δημιουργίας και χαρά της ζωής, διασκεύασε την «Αύρα» σε λάτιν ρυθμό και κατόπιν, μαζί με τη σχολή Κρατύλος, τη μετέφρασε στη νοηματική. Μιλήσαμε μαζί τους με αφορμή αυτή την εμπνευστική και πρωτότυπη συνεργασία.

«Η “Αύρα” χτυπά μια εσωτερική ψυχική χορδή, ανεξιχνίαστη»

Απαντά ο Ηλίας Μακρίδης*.

Τι συνέβη όταν ένας τραγουδοποιός και μια σχολή νοηματικής γύρισαν βίντεο κλιπ του τραγουδιού «Αύρα»
«Έκανα το όνειρό μου πραγματικότητα. Κυριολεκτικά! Ήρθε στον ύπνο μου, ένα ξημέρωμα Σαββάτου. Είδα μια κοπέλα να κατεβαίνει την Ερμού και όπως περπατούσε “ζωγράφιζε” τη διασκευή της “Αύρας” στη νοηματική γλώσσα» λέει ο Ηλίας Μακρίδης.

Γιατί το «Αύρα» έχει αγαπηθεί, κατά τη γνώμη σας, τόσο μέσα στα χρόνια; Τι έκανε εσάς, προσωπικά, να το ξεχωρίσετε;

«Η “Aύρα” κατά τη γνώμη μου - όπως και άλλα μεγάλα διαχρονικά τραγούδια – χτυπά μια εσωτερική ψυχική χορδή, ανεξιχνίαστη. Κάτι που αν καταλαβαίναμε εμείς οι δημιουργοί τι ακριβώς είναι, θα κάναμε όλα μας τα τραγούδια έτσι. Αυτό όμως δεν γίνεται. Κανείς δεν ξέρει τη συνταγή της επιτυχίας.

»Αν όμως έπρεπε να προσεγγίσω ένα χαρακτηριστικό της “Αύρας”, αυτό είναι ο μινιμαλισμός της. Η απλότητα που της έδωσε ο Δημήτρης Παναγόπουλος. Μια κιθάρα και μια φωνή. Δεν χρειάζονται μεσάζοντες για να χτυπήσει το κέντρο της καρδιάς. Αμεσότητα. Κάτι που έκανα κι εγώ στο πρώτο μου τραγούδι, το ‘’Βγες στο μπαλκόνι να δεις’’ , το οποίο γράψαμε με τον Μπάμπη Στόκα. Πιάνο, φωνή. Απλό, ειλικρινές και άμεσο στο συναίσθημα».

«Αν έπρεπε να προσεγγίσω ένα χαρακτηριστικό της “Αύρας”, αυτό είναι ο μινιμαλισμός της. Η απλότητα που της έδωσε ο Δημήτρης Παναγόπουλος. Μια κιθάρα και μια φωνή. Δεν χρειάζονται μεσάζοντες για να χτυπήσει το κέντρο της καρδιάς».

Πώς προέκυψε η latin διασκευή της «Αύρας» και η ερμηνεία στη νοηματική γλώσσα;

«Έκανα το όνειρό μου πραγματικότητα. Κυριολεκτικά! Ήρθε στον ύπνο μου, ένα ξημέρωμα Σαββάτου. Είδα μια κοπέλα να κατεβαίνει την Ερμού και όπως περπατούσε “ζωγράφιζε” τη διασκευή της “Αύρας” στη νοηματική γλώσσα. Μόλις λίγες μέρες πριν, την είχα διασκευάσει στο πιάνο σε αυτόν το λάτιν ρυθμό. Τότε αισθάνθηκα ότι πρέπει να το κάνω. Ότι δεν έχει να κάνει με εμένα. Ότι το οφείλω. Κάτι σαν υπόσχεση».

Η θετική ενέργεια που αποπνέει το βίντεο κλιπ είναι εκπληκτική. Πώς την πετύχατε;

«Όλα τα όμορφα πράγματα στη ζωή, στην τέχνη, όταν δεν είναι αυστηρά προσωπικά γίνονται συλλογικά. Είναι συλλογική αυτή η υπέροχη ευθύνη. Το έκανα με φίλους, ιδιαίτερα ταλαντούχους στον χώρο τους, οι οποίοι πίστεψαν στο όνειρό μου κι έβαλαν τη δική τους πινελιά στον πίνακα αυτό».

Η εικόνα ενός latin πάρτι μετά από έναν χρόνο πανδημίας μοιάζει αληθινά λυτρωτική. Τι σας έλειψε περισσότερο, μιλώντας ως δημιουργός και ως άνθρωπος, μέσα στους προηγούμενους μήνες των περιορισμών και του φόβου, και ποιες άμυνες αναπτύξατε;

«Είναι πολύ όμορφο και μεγάλη αλήθεια αυτό που λέτε. Μόνο που εμείς το βίντεο κλιπ το γυρίσαμε έναν χρόνο πριν. Όταν στην Ελλάδα είχαμε 30-40 κρούσματα και νομίζαμε ότι κάτι τρομερό συμβαίνει. Πού να φανταζόμασταν; Τότε δεν είχαν καν μπει ακόμα οι υποχρεωτικές μάσκες στη ζωή μας.

»Προσωπικά μού έλειψε ό,τι έλειψε σε όλους. Η επαφή. Οι φίλοι μου. Το άγγιγμα, μια ζεστή αγκαλιά κι ένα φιλί. Με τρελαίνει η ιδέα της απαγορευμένης αγκαλιάς! Θεωρώ ότι είναι από τα χειρότερα πράγματα που συνέβησαν στην ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια.

«Με τρελαίνει η ιδέα της απαγορευμένης αγκαλιάς! Θεωρώ ότι είναι από τα χειρότερα πράγματα που συνέβησαν στην ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια».

»Η έντονη ενασχόληση με τη μουσική μου όμως με κράτησε ζωντανό, δημιουργικό και γεμάτο έμπνευση. Δεν κατάλαβα πώς πέρασε ο καιρός, δεν βαρέθηκα, δεν τρελάθηκα εσώκλειστος. Αντιθέτως έγραφα συνέχεια λόγια και μουσική. Θα έλεγα ότι με βοήθησε να συγκεντρωθώ και να “σκάψω μέσα”. Θεωρώ ότι έγινε και σε εκατομμύρια άλλους ανθρώπους και ότι είναι το μοναδικό καλό της πανδημίας αυτό, μαζί με το γεγονός ότι καθάρισαν η γη και η ατμόσφαιρα».

Γιατί επιλέξατε να συνεργαστείτε, συγκεκριμένα, με τη σχολή νοηματικής γλώσσας Κρατύλος;

«Ήταν κι αυτό μια συμπαντική σύμπτωση, όπως όλα εκείνες τις μέρες. Αφού είδα στον ύπνο μου ότι “πρέπει” να γίνει στη νοηματική, χωρίς να το σκεφτώ πολύ, γκούγκλαρα, όπως λένε, τις σχολές νοηματικής και μου βγήκε αυτή και άλλες στη σειρά. Πήρα τηλέφωνο και ήταν οι πρώτοι που απάντησαν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Τους άρεσε πάρα πολύ η ιδέα και βοήθησαν πολύ και ουσιαστικά».

Ήταν η πρώτη φορά που συνεργαστήκατε με μια κοινότητα κωφών;

«Ναι, ήταν η πρώτη. Μια από τις πιο όμορφες καλλιτεχνικές στιγμές και εμπειρίες γενικότερα που είχα ποτέ. Μια αστείρευτη πηγή καλής ενέργειας, καλής διάθεσης, γεμάτη χαμόγελα. Ένα πάρτι αισιοδοξίας, διασκέδασης και χορού, χωρίς όμως να ακούν την μουσική. Αν εξαιρέσουμε εμένα, άλλους τρεις μαθητές της σχολής που καθόμασταν πίσω στο βίντεο κλιπ κάνοντας τη μπάντα, τη χορεύτρια και χορογράφο Φωτεινή Παπασταύρου, όλοι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες δεν άκουγαν τη μουσική. Ούτε ο ταλαντούχος χορευτής μας, Πάνος Παράσχου, ο οποίος είναι ένας ολοκληρωμένος καλλιτέχνης με εξαιρετικές σπουδές στο χορό».

«Αν εξαιρέσουμε εμένα, άλλους τρεις μαθητές της σχολής που καθόμασταν πίσω στο βίντεο κλιπ κάνοντας τη μπάντα, τη χορεύτρια και χορογράφο Φωτεινή Παπασταύρου, όλοι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες δεν άκουγαν τη μουσική».

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο μάθημα που αποκομίσατε από αυτή την εμπειρία;

«Θα ήθελα να μη γράψω εγώ τι μάθημα πήρα από αυτή την εμπειρία. Θα ήθελα όποιος διαβάζει αυτές τις γραμμές και δει το βίντεο κλιπ να μεταφράσει μέσα του τι μάθημα ζωής παίρνει αυτός. Να βάλει τα δικά του λόγια. Να ανακαλύψει το δικό του συναίσθημα. Και να το μεταφέρει μετά στους ανθρώπους που αγαπάει».

Μπορείτε να μοιραστείτε κάποια από τα προσεχή σας καλλιτεχνικά σχέδια;

«Πολλά και έντονα για εμένα. Ένα καινούριο τραγούδι έρχεται με την εξαιρετική Ελένη Πέτα. Μια υπέροχη τραγουδίστρια που ερμηνεύει κάθε συλλαβή που λέει.

»Μετά το καλοκαίρι, ένα ακόμη πολύ ιδιαίτερο τραγούδι που έχουμε γράψει με τη βασική μου συνεργάτη, συνοδοιπόρο και φίλη ποιήτρια, Ντέπη Χατζηκαμπάνη, το οποίο λέγεται “Αγλαΐα”. Επίσης, συνεχίζεται το σίριαλ “Ήλιος” του ΑΝΤ1 για δεύτερη χρονιά και μαζί του το τραγούδι που γράψαμε με την Ντέπη και το οποίο τραγουδάει ο Χρήστος Μάστορας: “Πιάσε απ’ το χέρι τη ζωή (Ψυχής κλωστή)”.

«Συνεχίζεται το σίριαλ “Ήλιος” του ΑΝΤ1 για δεύτερη χρονιά και μαζί του το τραγούδι που γράψαμε με την Ντέπη Χατζηκαμπάνη και το οποίο τραγουδάει ο Χρήστος Μάστορας: “Πιάσε απ’ το χέρι τη ζωή (Ψυχής κλωστή)”»

»Κάπου ενδιάμεσα σε όλα αυτά, ελπίζω να βγούμε στο δρόμο, να κάνουμε ζωντανές εμφανίσεις, να επικοινωνήσουμε τα τραγούδια μας με τον κόσμο, που τόσο μας έχει λείψει».

«Ο κόσμος είναι πολύπλευρος και πολύχρωμος όπως το ουράνιο τόξο»

Απαντά ο Χρήστος Δαγρές, διευθυντής του Κέντρου Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας Κρατύλος**.

«Για έναν κωφό άνθρωπο, η μουσική μπορεί να καλυφθεί από τις άλλες αισθήσεις. Η απώλεια της ακοής δε σημαίνει αυτόματα και απώλεια της μουσικής από τη ζωή ενός κωφού» λέει ο Χρήστος Δαγρές. Φωτό: backstage από τα γυρίσματα του βίντεο κλιπ.

Τι σημαίνει «μουσική» για κάποιον μη ακούοντα;

«Για έναν κωφό άνθρωπο, η μουσική μπορεί να καλυφθεί από τις άλλες αισθήσεις. Η απώλεια της ακοής δε σημαίνει αυτόματα και απώλεια της μουσικής από τη ζωή ενός κωφού. Σε ένα τραγούδι, ο ήχος της μουσικής αντικαθίσταται από το οπτικό θέαμα και τις χειρομορφές της νοηματικής γλώσσας. Η νοηματική γλώσσα γίνεται η φωνή μας. Μπορούμε, επίσης, να νιώσουμε τη δυνατή ένταση της μουσικής, να χορέψουμε και να διασκεδάσουμε μαζί της».

Ποια ήταν, για εσάς, η μεγαλύτερη πρόκληση της ερμηνείας ενός τραγουδιού, εν προκειμένω της «Αύρας», στη νοηματική;

«Όταν ο κύριος Ηλίας Μακρίδης μας πρότεινε αυτή τη συνεργασία, δεν είχαμε κανέναν ενδοιασμό. Υπήρξε πρόκληση για εμάς το να καταφέρουν να αποκτήσουν πρόσβαση όλοι στο τραγούδι και να απολαύσουν το βίντεο κλιπ της καταπληκτικής αυτής διασκευής. Η ερμηνεία της ‘’Αύρας’’ στη νοηματική γλώσσα ήταν η ευκαιρία να διαδοθεί ένα μεγάλο μήνυμα: δεν υπάρχουν όρια στη μουσική και, κατ’ επέκταση δεν υπάρχουν εμπόδια και για τους κωφούς στο να συμμετέχουν σε αυτήν. Ο κόσμος είναι πολύπλευρος και πολύχρωμος όπως το ουράνιο τόξο. Δεν είμαστε όλοι οι ίδιοι και αυτό είναι που κάνει τον κόσμο πιο όμορφο και καθέναν από εμάς ξεχωριστό».

«Η ερμηνεία της ‘’Αύρας’’ στη νοηματική γλώσσα ήταν η ευκαιρία να διαδοθεί ένα μεγάλο μήνυμα: δεν υπάρχουν όρια στη μουσική και, κατ’ επέκταση δεν υπάρχουν εμπόδια και για τους κωφούς στο να συμμετέχουν σε αυτήν»

Τι απολαύσατε περισσότερο στα γυρίσματα του βίντεο κλιπ;

«Ήταν πραγματικά μια συγκλονιστική εμπειρία για όλους! Απολαύσαμε το χορό που συνδυαζόταν με κινήσεις στη νοηματική, καθώς και το γεγονός ότι συμμετείχαν άτομα της ομάδας μας με τα οποία συνεργαζόμαστε χρόνια και νιώθουμε σαν οικογένεια. Ήταν σαν ένα μεγάλο πάρτι για όλους! Και θέλω ξανά να πω συγχαρητήρια στον κύριο Μακρίδη γι’ αυτή την εξαιρετική δουλειά. Ήταν μια ευκαιρία να δείξουμε πως ο Κρατύλος πάντα στήριζε και προωθούσε όλα τα μέλη της ομάδας του. Δεν ενδιαφερόταν μόνο για προσωπική προβολή. Αντίθετα, καμαρώνουμε γι’ αυτούς, όπως για τον δάσκαλό μας, Πάνο Παράσχου, που είναι πολύ ταλαντούχος χορευτής και τον θαυμάσαμε όλοι δίπλα στην υπέροχη δασκάλα χορού, Φωτεινή Παπασταύρου».

«Ο Μπετόβεν υπήρξε από τους σπουδαιότερους συνθέτες όλων των εποχών, παρά το γεγονός ότι έχασε σταδιακά την ακοή του».

«Έμαθα ότι κινητήριος δύναμη είναι η θέληση» μας είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξη η Στάλα Κοτσιρέα, πρωταθλήτρια της Εθνικής Κωφών Γυναικών. Πώς μπορούμε να μετατρέψουμε την απουσία μιας αίσθησης, και συγκεκριμένα της ακοής, σε πλεονέκτημα;

«Σαφέστατα και η θέληση αποτελεί κινητήριο δύναμη και κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να πιστεύει ότι δεν μπορεί να καταφέρει αυτό που θέλει. Συγκεκριμένα, τα άτομα με αναπηρία κάθε είδους διαπρέπουν εδώ και πολλά χρόνια σε πολλούς τομείς. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τους δίνονται οι ευκαιρίες να το αποδείξουν και φωτεινό παράδειγμα αυτού που στηρίζω είναι ο Μπετόβεν, ο οποίος υπήρξε από τους σπουδαιότερους συνθέτες όλων των εποχών, παρά το γεγονός ότι έχασε σταδιακά την ακοή του. Γι’ αυτόν το λόγο, θεωρώ ότι εμείς οι κωφοί είμαστε ήρωες της ζωής. Την απώλεια της ακοής μπορούμε να τη μετατρέψουμε σε πλεονέκτημα, αφού η παραπάνω προσπάθεια και δύναμη που καταβάλλουμε για να πετύχουμε το σκοπό μας καθιστά το αποτέλεσμα αυτής ξεχωριστό».

Παρακολουθήστε το βίντεο κλιπ του latin cover της «Αύρας» στη νοηματική:

*Λίγα λόγια για τον Ηλία Μακρίδη

Συνθέτης, στιχουργός, τραγουδιστής και μουσικός παραγωγός, έχει ήδη τρεις προσωπικούς δίσκους στο ενεργητικό του: «Ακουαρέλα» «Στο φως του φεγγαριού» και «...Όταν έκανα ευχές», ενώ έχει κυκλοφορήσει μεμονωμένα τα τραγούδια «Ψευδώνυμο Ελλάδα», σε στίχους του ποιητή Πάνου Σταθόγιαννη, «Παρτιτούρες για πιάνο» και «Φτιάξε φτερά». Εχει συνεργαστεί με πλήθος καταξιωμένων καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων οι: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Πασχάλης Τερζής, Φίλιππος Πλιάτσικας, Μπάμπης Στόκας, Λάκης Παπαδόπουλος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μάνος Ξυδούς, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Φωτεινή Βελεσιώτου, Κώστας Παρίσσης, Χρήστος Μάστορας κ.ά.

Από τον δίσκο «Ακουαρέλα» ξεχώρισε το «Βγες στο μπαλκόνι να δεις», τραγούδι-σταθμός για τον ίδιο αφού έγινε ευρέως γνωστό μέσα από επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά. Παράλληλα, δραστηριοποιείται στον χώρο του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, ως ραδιοφωνικός παραγωγός και ως μουσικός επιμελητής σε περισσότερες από 70 τηλεοπτικές εκπομπές.

**Λίγα λόγια για τον Κρατύλο

Το πιστοποιημένο Εκπαιδευτικό Κέντρο ΕΝΓ «Κρατύλος» λειτουργεί πάνω από 17 χρόνια με επιτυχία στο χώρο της εκπαίδευσης και της διδασκαλίας της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. «Mεταδίδουμε την αγάπη μας για την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα με μαθήματα, εκδηλώσεις, και όποιον άλλον τρόπο μπορεί να αποδείξει ότι η επικοινωνία δεν κάνει διακρίσεις και δεν έχει όρια. Θα θέλαμε να γνωρίσει ακόμα περισσότερος κόσμος αυτή την όμορφη γλώσσα και να σπάσουμε τα εμπόδια επικοινωνίας κωφών - ακουόντων».

Info
πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στον δημιουργό του τραγουδιού. Σύνθεση-στίχοι-πρώτη εκτέλεση: Δημήτρης Παναγόπουλος

Συντελεστές βίντεο κλιπ:

Σκηνοθεσία: Κώστας Γρηγορακάκης (cGc Films). Μοντάζ: Βασίλης Τζανής The End Post Production. Χορός, Χορογραφία: Φωτεινή Παπασταύρου. Φωτογραφία thumbnail: Άγγελος Μακρίδης. Ενορχήστρωση: Λευτέρης Πουλιού, Ηλίας Μακρίδης. Τύμπανα: Γιάννης Ράνης. Μπάσο: Πασχάλης Τερζής. Κιθάρα: Παντελής Κλήμης. Κρουστά: Δρόσος Σκυλλάς. Τρομπέτα: Οδυσσέας Κουλλιάς. Τρομπόνι: Ανδρέας Ντεμπιντόντι. Σοπράνο, άλτο, τενόρο σαξόφωνο, πιάνο, πλήκτρα: Λευτέρης Πουλιού. Μίξη, Mastering (Studio Praxis): Κώστας Παρίσσης

Ακολουθήστε τον Ηλία Μακρίδη: YouTube, Facebook

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram



Read Next

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

Περισσότερα από

Stories

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.