ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Θεσσαλονίκη: Στάσεις λεωφορείων μετατράπηκαν σε υπέροχες βιβλιοθήκες

Πέντε στάσεις του ΟΑΣΘ - τέσσερις στην περιοχή του Φιλύρου και μία στο Πανόραμα - έχουν μετατραπεί σε τέτοιους ξεχωριστούς χώρους διαβάσματος.

Θεσσαλονίκη: Στάσεις λεωφορείων μετατράπηκαν σε υπέροχες βιβλιοθήκες

Ένα ασυνήθιστο προνόμιο έχουν οι επιβάτες που χρησιμοποιούν τη γραμμή 64 του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) που συνδέει το Φίλυρο με το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ένα προνόμιο που κάνει πιο ευχάριστο και επιμορφωτικό το χρόνο αναμονής τους στη στάση του λεωφορείου, αλλά και της διαδρομής προς τον προορισμό τους.

Οι επιβάτες της συγκεκριμένης γραμμής, ενόσω περιμένουν το λεωφορείο μπορούν να επιλέξουν από τα ράφια μιας πρωτότυπης βιβλιοθήκης που έχει στηθεί εντός της στάσης, το βιβλίο της αρεσκείας τους και να αρχίσουν να το διαβάζουν. Κι όταν έρθει το λεωφορείο δεν χρειάζεται να... ανησυχούν, καθώς μπορούν να το πάρουν μαζί τους και να συνεχίζουν την ανάγνωση κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Θεσσαλονίκη: Στάσεις λεωφορείων μετατράπηκαν σε υπέροχες βιβλιοθήκες

Συνολικά, πέντε στάσεις του ΟΑΣΘ -τέσσερις στην περιοχή του Φιλύρου και μία στο Πανόραμα- έχουν μετατραπεί σε τέτοιους ξεχωριστούς χώρους διαβάσματος.

Πρόκειται για μια ιδέα που είχε η δημοτική αρχή του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το σύλλογο Κίνηση Επικοινωνίας Πολιτών Φιλύρου.

«Το πιο σημαντικό είναι πως οι ίδιοι οι δημότες αγκάλιασαν αυτή την πρωτοβουλία με τις στάσεις-βιβλιοθήκες και τις κρατούν ζωντανές. Έχουν υιοθετήσει τους χώρους και προσπαθούν να τους γεμίζουν με βιβλία. Ξεκινήσαμε την ιδέα με μία πέτρινη στάση την οποία μετατρέψαμε σε βιβλιοθήκη και καταφέραμε να φτάσουμε τις πέντε, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Η πρώτη βιβλιοθήκη σε στάση δημιουργήθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια. Σε εκείνη τοποθετήθηκαν περισσότερα από 100 βιβλία, σε ειδικά διαμορφωμένα ράφια που έχουν τη μορφή «δέντρου». Σε ανάλογο στυλ και ύφος διαμορφώθηκαν και οι υπόλοιπες στάσεις-βιβλιοθήκες, στις οποίες, εκτός από τα ξύλινα ράφια με τα βιβλία τοποθετήθηκαν παγκάκια αναμονής για τους επιβάτες, χώροι για εφημερίδες και περιοδικά καθώς και πίνακες ανακοινώσεων για τις εκδηλώσεις και δράσεις του δήμου.

Οι επιβάτες-αναγνώστες των λεωφορείων έχουν τη δυνατότητα να πάρουν δωρεάν το βιβλίο της αρεσκείας τους, να το διαβάσουν στη διαδρομή, να το κρατήσουν όσες ημέρες επιθυμούν και στη συνέχεια να το επιστρέψουν εκεί απ' όπου το δανείστηκαν.

Η δημοτική αρχή, από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας των υπαίθριων αυτών βιβλιοθηκών, κάλεσε τους ενδιαφερόμενους μαζί με το βιβλίο που δανείστηκαν, να επιστρέφουν κι ένα βιβλίο από την προσωπική τους συλλογή, έτσι ώστε να κρατήσει «συντροφιά» σε κάποιον άλλον επιβάτη.

Για όσους απορούν ποια είναι η συμπεριφορά των χρηστών αυτών των ξεχωριστών βιβλιοθηκών, οι υπεύθυνοι αποκάλυψαν, μιλώντας στο «Πρακτορείο» πως υπάρχουν εκείνοι που προκαλούν φθορές στους συγκεκριμένους χώρους κι άλλοι που αποδεικνύονται «ξεχασιάρηδες» και δεν επιστρέφουν τα βιβλία, όμως υπάρχουν και αρκετοί ακόμη που έχουν «αγκαλιάσει» το συγκεκριμένο εγχείρημα και φροντίζουν να διατηρούν σε καλή κατάσταση τους χώρους και να γεμίζουν ξανά και ξανά τα ράφια με βιβλία. Έτσι επιτυγχάνεται η ισορροπία που επιτρέπει την ύπαρξη και λειτουργία αυτών των ιδιότυπων δανειστικών βιβλιοθηκών.

Για τη μετατροπή των πέτρινων στάσεων σε πρωτότυπες βιβλιοθήκες και για την προσφορά των πρωτοποριακών υπηρεσιών πολιτισμού ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη τιμήθηκε με το βραβείο «Best City Awards 2016», ενώ την ιδέα «υιοθέτησαν» και αρκετοί ακόμη δήμοι της Ελλάδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read Next

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

Περισσότερα από

Stories

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.