ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η καθημερινή πάλη μιας γυναίκας με την κατάθλιψη μέσα από το ψυχιατρείο

Η Laura Hospes νοσηλεύτηκε με κατάθλιψη και αποφάσισε να μοιραστεί τα συναισθήματα της με τον κόσμο μέσα απο μια σειρά συγκλονιστικών αυτοπορτρέτων.

Η καθημερινή πάλη μιας γυναίκας με την κατάθλιψη μέσα από το ψυχιατρείο

Σε μια δυνατή συλλογή αυτοπορτρέτων της με τίτλο «UCP-UMCG», που είναι και το όνομα της ψυχιατρικής μονάδας όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται μέχρι σήμερα, η φωτογράφος Laura Hospes δείχνει στον κόσμο τι σημαίνει πραγματικά να παλεύεις με την κατάθλιψη μέσα σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα.

Είναι φωτογράφος και φοιτήτρια, και όπως πολλοί άλλοι άνθρωποι στον κόσμο, χρησιμοποιεί τα social media. Αγωνίζεται ανοιχτά για την ψυχική της υγεία και έχει μιλήσει σε πολλά μέσα ενημέρωσης για αυτό.

Η ίδια λέει:

«Το όνομά μου είναι Laura Hospes, είμαι 21 ετών και ζω στο Groningen της Ολλανδίας. Έχω σπουδάσει φωτογραφία στο Photoacademy στο Άμστερνταμ. Μέχρι πριν από μερικούς μήνες είχα ένα όνειρο: να κάνω εκθέσεις και photobooks με τα αυτο- πορτρέτα μου. Αυτό το όνειρο είναι πλέον άπιαστο αφού κατέληξα στο νοσοκομείο μετά από μια απόπειρα αυτοκτονίας. Δεν είμαι περήφανη γι 'αυτό αλλά με έκανε αυτό που είμαι σήμερα και θέλω να δείξω ότι αυτό το κομμάτι μου.

Ενώ νοσηλευόμουν πίεσα τον εαυτό μου να συνεχίσει να κάνει αυτο-πορτρέτα. Απλά ένιωσα την ανάγκη ότι πρέπει να «επιβιώσω» με κάποιο τρόπο και ανακάλυψα ότι φωτογραφία ότι με βοηθούσε. Ήμουν σε θέση να κλάψω, να θυμώσω, να νιώσω τρομοκρατημένη και γενικά εξέφραζα πλέον τα συναισθήματα που δεν ήμουν σε θέση να δείξω στην πραγματική ζωή. Ανεβάζοντας τις φωτογραφίες στα social media, η οικογένεια και οι φίλοι μου μπορούσαν να δουν πως ένιωθα. Ήμουν σε θέση να είμαι ο εαυτός μου και ένιωθα λιγότερο μόνη εξαιτίας αυτού.»

Η καθημερινή πάλη μιας γυναίκας με την κατάθλιψη μέσα από το ψυχιατρείο

«Αυτή τη στιγμή είμαι ακόμα στο νοσοκομείο. Μπορώ πλέον να κοιμάμαι σπίτι μου αλλά έχω υποχρέωση να παρουσιάζομαι κάθε μέρα. Χρειάζομαι ένα ρυθμό για να ξεκινήσω τη μέρα μου ακόμα δυσκολεύομαι να σηκωθώ από το κρεβάτι μου αν το πρόγραμμα της μέρας μου δεν είναι αρκετά συγκεκριμένο και οργανωμένο.

Η σειρά των φωτογραφιών ονομάζεται UCP-UMCG, από το όνομα της ψυχιατρικής μονάδας στην οποία μπήκα. Το project μου είναι το αποτέλεσμα μιας πολύ μεγάλης σειράς φωτογραφιών για ένα κορίτσι, εμένα, που βρίσκεται στα πρόθυρα του θανάτου. Τα συναισθήματα που βίωσα στο νοσοκομείο ήταν πολύ έντονα και ελπίζω ότι μπορείτε να τα δείτε και να τα αισθανθείτε μέσα από τις φωτογραφίες μου. Αρχικά το ξεκίνησα μόνο για μένα και την ανάγκη μου να εκφραστώ. Όμως, μοιράζοντας τις φωτογραφίες ανακάλυψα ότι έκανα και μια μικρή επανάσταση κόντρα στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι στο Facebook ή στα άλλα social media, δείχνουν μόνο τα τέλεια πράγματα στη ζωή τους. Θέλω να δείξω ότι "επιτρέπεται" να προβάλεις και δύσκολες καταστάσεις που μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για τους ανθρώπους.

Το τελευταίο πράγμα που θέλω να πω είναι ότι δεν είμαι τρελή. Όποιος καταλήγει σε νοσοκομείο δε σημαίνει πως είναι τρελός. Μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε και είναι πολύ άσχημο συναίσθημα να νιώθεις ότι χάνεις σιγά-σιγά τον έλεγχο της συμπεριφοράς σου. Σκεφτείτε τους ανθρώπους γύρω σας οι οποίοι δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσουν μαζί σας, λόγω των ψυχικών προβλημάτων τους. Δεν επιλέγουν να είναι σε αυτή την κατάσταση και δεν επιλέγουν να μην έχουν επαφή με τους ανθρώπους που τους περιβάλλουν. Δείξτε τους την αγάπη και τη συμπαράστασή σας.»

Πατήστε στις φωτογραφίες στην αρχή του κειμένου για μεγέθυνση.

Δείτε τη δουλειά της Laura Hospes στο site της.

Read Next

17 Μαϊ 2024

Βίκυ Μοσχολιού: Σπάνια φωτογραφία από το ταξίδι της στη Βενετία

Το συγκινητικό σχόλιο της Άλκηστις Πρωτοψάλτη κάτω από την δημοσίευση.

17 Μαϊ 2024

O Βαγγέλης Παπαθανασίου (ή απλά o θρύλος Vangelis) σε σπάνιες εικόνες

Ο βραβευμένος με Όσκαρ μουσικός, ο σπουδαίος Vangelis, ήταν ένας λόγος για να νιώθουμε περήφανοι σαν Έλληνες.

Περισσότερα από

Stories

16 Μαϊ 2024

Η πριγκίπισσα Σοφία νύφη στο πλευρό του Δον Χουάν - Οι τρεις γάμοι του πιο πολυσυζητημένου βασιλικού ζευγαριού

62 χρόνια πριν. Στον ορθόδοξο γάμο παρέστησαν γαλαζοαίματοι και ευγενείς από 29 χώρες.

15 Μαϊ 2024

Η σκληρή αλήθεια μιας πονεμένης ζωής- Η Καίτη Γκρέυ εξομολογείται 27 χρόνια πριν

Η υιοθεσία που την στιγμάτισε και η σύγκρουση με την θετή της μητέρα μέσα από τα λόγια της θρυλικής τραγουδίστριας.

15 Μαϊ 2024

Βίκυ Βανίτα: Ο κρυφός έρωτας για τον Σειληνό η μοναχική ζωή και ο ακόμα πιο μοναχικός θάνατος

Η όμορφη ηθοποιός γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 15 Μαΐου 1948 και "έφυγε" στις 8 Μαρτίου 2007. Αλλά δεν αποκάλυψε ποτέ το μεγάλο μυστικό της ασθένειάς της.

15 Μαϊ 2024

"Η ζωή είναι σύντομη. Κάνε μια απιστία" - Το απίστευτο σκάνδαλο της διαρροής των στοιχείων χιλιάδων χρηστών της εφαρμογής για παράνομες σχέσεις

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τι συνέβη με το διάσημο app για παντρεμένους και δεσμευμένους που ψάχνουν για παράνομη σχέση και τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων το 2015.

14 Μαϊ 2024

Slimane - Νίκος Αλιάγας: Όταν ο Αλιάγας βρισκόταν επί σκηνής με τον Slimane, τον Γάλλο που "μάγεψε" στη Eurovision

Ο Νίκος Αλιάγας είναι παρουσιαστής εδώ και πολλά χρόνια στο γαλλικό "The Voice: La Plus Belle Voix".

14 Μαϊ 2024

Όταν η Σαρλίζ Θερόν ζήτησε "προστασία" στα γυρίσματα του Mad Max, μετά τις απειλές του Τομ Χάρντι

Οι δύο πρωταγωνιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι σε μια σκληρή διαμάχη στα γυρίσματα της ταινίας "Mad Max: Fury Road".

14 Μαϊ 2024

46 χρόνια πρίν-Όταν ο Φαίδων Γεωργίτσης συνάντησε τη Ρίτα Χέιγουρθ στη Θεσσαλονίκη, το 1977

Όταν το όμορφο αγόρι του ελληνικού κινηματογράφου συνάντησε τη ντίβα του Χόλιγουντ, που πέθανε σαν σήμερα.

14 Μαϊ 2024

Ρίτα Χέιγουορθ: "Οι άνδρες κοιμούνται με τη Τζίλντα και ξυπνούν μαζί μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τη διάσημη φράση τηςπιο επιθυμητής κοκκινομάλλας του Χόλιγουντ που γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1918. και πέθανε στις14 Μαΐου 1987.

13 Μαϊ 2024

Η ανατριχιαστική ιστορία της Άνι-Φριντ Λίνγκσταντ των ABBA που έγινε πείραμα στα χέρια των Ναζί

Η τρομακτική, αληθινή ιστορία της Άνι που κατάφερε να γλιτωσεί όταν δραπέτευσε στη Σουηδία.

13 Μαϊ 2024

"Μια φιλενάδα μου είπε κάποτε ότι δεν πρέπει να μαλώνω ποτέ με κάποιον που δεν αγαπάω"

Από τους πιο ποθητούς άντρες του Χόλιγουντ, με άπειρους έρωτες, έναν γάμο, εννιά παιδιά και ξέχειλο ταλέντο. Η παρανοϊκή γοητεία του Τζακ Νίκολσον εμπνέει.