ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Tα 41 κεράκια: Λίγο πριν σβήσει το όνειρο της μητρότητας

Μετρούσε και ξαναμετρούσε τα κεράκια. Σαρανταένα της βγαίνανε. Για να τα σβήσει θα χρειαστεί πυροσβεστήρα. Τα δύσκολα όμως είναι αλλού.

Tα 41 κεράκια: Λίγο πριν σβήσει το όνειρο της μητρότητας

Την ημέρα των γενεθλίων της αγόρασε μία άσπρη τούρτα από το Le chocolat και την έβαλε για το βράδυ στο ψυγείο. Άσπρη ήταν βέβαια μόνο η τούρτα, διότι η διάθεση της ήταν μαύρη. Μετρούσε και ξαναμετρούσε τα κεράκια. Σαρανταένα της βγαίνανε. Για να τα σβήσει θα χρειαστεί πυροσβεστήρα. Τα δύσκολα όμως είναι αλλού.

Tα 41 κεράκια: Λίγο πριν σβήσει το όνειρο της μητρότητας
Η συγγραφέας Άντζελα Ζιούτη

Σε αυτόν τον άγραφο νόμο της προόδου, που θέλει μία γυναίκα στην τέταρτη δεκαετία της ζωής της, να έχει διαγράψει ήδη μία συγκεκριμένη πορεία. Ήτοι να έχει ορκιστεί στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου μαζί με άλλους διακόσιους, για να πάρει το πτυχίο της Φαρμακευτικής. Να μετράει τουλάχιστον μία δεκαπενταετία επαγγελματικής προϋπηρεσίας σε γνωστή πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία ή να έχει το δικό της φαρμακείο. Να έχει πάρει στεγαστικό δάνειο για πρώτη κατοικία. Όπου θα κατοικεί μαζί με το σύζυγο και τα δύο λατρεμένα τέκνα της. Έλα όμως που δεν υπάρχει ούτε σύζυγος και για τέκνα ούτε κουβέντα. Μάλλον υπάρχουν … τεκνά. Αφού όλες οι σχέσεις της ήταν με άντρες αρκετά χρόνια μικρότερους της. Από το ξεκίνημα της σεξουαλικής της ζωής έπαιρνε αντισυλληπτικά, μία συνήθεια που τη διατηρεί μέχρι σήμερα. Ήθελε να χαίρεται ελεύθερα τον έρωτα, δίχως μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Και με το βιολογικό της ρολόι τι συνέβη; Έμεινε από «μπαταρίες»; Γιατί δε χτύπησε ποτέ; Παρά μόνο τώρα μπροστά στη θέα της τούρτας με τα τόσα πολλά κεράκια που θυμίζει μανουάλι στο Ναό της Παναγίας της Μυρτιδιώτισας νιώθει να αποχαιρετά σιγά σιγά την ιδέα της μητρότητας. Πως πέρασαν βρε παιδί μου τα χρόνια και δεν το κατάλαβε… Χαϊδεύει την κοιλιά της και σκέφτεται ότι όλο κι όλο έχει φουσκώσει μία φορά που έφαγε τρεις γύρους με πίτα στην καθησιά. Και «τα νερά της σπάσανε» κάποτε όταν βούλωσε η αποχέτευση και φώναξε τον υδραυλικό. Απογοητεύεται. Μετά τα σαράντα λένε οι επιστήμονες οι πιθανότητες για να συλλάβει μία γυναίκα μικραίνουν κατά γεωμετρική πρόοδο.

Η ίδια η ζωή είναι τέχνη. Και στην τέχνη όλα επιτρέπονται. Γι’ αυτό αν χάσατε το «τρένο», πάρτε το αεροπλάνο. Και πάτε εκεί όπου λέει πραγματικά η καρδιά σας. Κι αν η καρδιά σας χτυπάει δυνατά ακόμη στη λέξη μητρότητα λύσεις υπάρχουν άπειρες

Σας λέει κάτι αυτή η ιστορία; Αν σας θυμίζει τον εαυτό σας, μην πανικοβάλλεστε. Ακόμη και αν έχετε περάσει την ηλικία των σαράντα και δε δημιουργήσατε δική σας οικογένεια. Ακόμη κι αν τη φαμίλια σας αποτελεί ο κυρ Στέλιος και η κυρά Θεώνη, οι γονείς σας δηλαδή που σας προσφέρουν την ευγενική χορηγία μερικών τετραγωνικών μέτρων, συν ζεστό φαγητό και σιδερωμένο πουκάμισο στην πατρική σας εστία. Ακόμη κι αν στο σπίτι σας το κλάμα ενός μωρού ως μέρος της βιολογικής ολοκλήρωσης του κάθε ανθρώπου ν’ ακούγεται μόνο από τη διαφήμιση φρουτόκρεμας στην τηλεόραση. Γενικά τη λέξη σύλληψη να την ξέρετε μόνο για το αυτόφωρο.

Τα κεράκια στην τούρτα ήταν αναμμένα. Πήρε μία βαθιά ανάσα και φύσηξε. Μόλις έκλεισε τα 41.

Κάθισε στον διθέσιο καναπέ κι άνοιξε την τηλεόραση. Η οθόνη έδειχνε μία ταινία στον βόρειο Ατλαντικό με παγόβουνα, καταχθόνιες θύελλες, και σκαριά αναποδογυρισμένα στα παγωμένα νερά. Μετά στους τίτλους του τέλους έγραφε ότι τα ειδικά εφφέ έγιναν στα στούντιο Corona της Βαρκελώνης. Δηλαδή ούτε θύελλες, ούτε παγόβουνα, ούτε πεθαμένα καράβια υπήρχαν στην πραγματικότητα.

Γι’ αυτό μην στεναχωριέστε. Η ίδια η ζωή είναι τέχνη. Και στην τέχνη όλα επιτρέπονται. Γι’ αυτό αν χάσατε το «τρένο», πάρτε το αεροπλάνο. Και πάτε εκεί όπου λέει πραγματικά η καρδιά σας. Κι αν η καρδιά σας χτυπάει δυνατά ακόμη στη λέξη μητρότητα λύσεις υπάρχουν άπειρες: Κάντε μία εξωσωματική. Καταψύξτε τα ωάρια σας. Υιοθετήστε ένα μωρό. Ή τέλος πάντων αγαπήστε τα παιδιά όλου του κόσμου. Γιατί και όταν αγαπάς «γεννάς» έναν καινούργιο άνθρωπο.

Από την συγγραφέα Άντζελα Ζιούτη

Read Next

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.

Περισσότερα από

Stories

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.