ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πρόεδρος Ζελένσκι στα Grammys: «Οι δικοί μας μουσικοί φοράνε πανοπλίες, όχι φράκο»

Ό,τι δεν έκαναν τα Όσκαρ, τα έκαναν τα Grammys. Οι διοργανωτές αποφάσισαν να μεταδώσουν ηχογραφημένο μήνυμα του Ζελένσκι που προκάλεσε συγκίνηση.

Πρόεδρος Ζελένσκι στα Grammys: «Οι δικοί μας μουσικοί φοράνε πανοπλίες, όχι φράκο»

Μπορεί ο ο Γουίλ Σμιθ να αμαύρωσε τη φετινή τελετή απονομής των Όσκαρ με το διάσημο πλέον χαστούκι, όμως η Ακαδημία δέχτηκε επικρίσεις και για το γεγονός πως είχε αρνηθεί να φιλοξενήσει μήνυμα του Ζελένσκι ή να προχωρήσει σε κάποιο αφιέρωμα για τον ουκρανικό λαό που δοκιμάζεται σε ένδειξη συμπαράστασης. Όμως, ό,τι δεν έκαναν τα Όσκαρ, τα έκαναν τα Grammys. Παίρνοντας τη σκυτάλη, τα Grammys έθιξαν ανοιχτά το ζήτημα του πολέμου, παρουσιάζοντας ένα ηχογραφημένο μήνυμα του Ουκρανού Προέδρου. Ιδίως τη στιγμή που συμβαίνουν απίστευτες βαρβαρότητες στη χώρα με τον βασανισμό και τη δολοφονία άμαχων, σύμφωνα με όσα μεταδίδονται τις τελευταίες μέρες.

Το βίντεο του Ζελένσκι προλόγισε ο παρουσιαστής της βραδιάς, Τρέβορ Νόα, λέγοντας πως: «Ακόμα και στις πιο σκοτεινές εποχές, η μουσική έχει τη δύναμη να ανυψώνει το ηθικό και να δίνει ελπίδα για ένα πιο φωτεινό μέλλον. Δεν υπάρχει κανείς που να χρειάζεται περισσότερο λίγη ελπίδα σήμερα, από την Ουκρανία»

Στο βίντεο που ακολούθησε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είπε:

«Ο πόλεμος. Tι είναι το αντίθετο της μουσικής; Η σιωπή που επικρατεί στις πόλεις και οι δολοφονημένοι άνθρωποι. Τα παιδιά μας ζωγραφίζουν χτυπήματα από πυραύλους και όχι αστέρια. Πάνω από 400 παιδιά έχουν τραυματιστεί και 153 έχουν σκοτωθεί. Και δεν θα τα δούμε ποτέ πια να ζωγραφίζουν. Οι γονείς μας είναι χαρούμενοι που απλώς ξυπνούν κάθε πρωί στα καταφύγια. Αλλά ζουν. Οι αγαπημένοι μας δεν ξέρουν αν θα ξαναϊδωθούμε. Ο πόλεμος δεν μας επιτρέπει να επιλέξουμε ποιος θα επιζήσει και ποιος θα παραμείνει σε αιώνια σιωπή. Οι δικοί μας μουσικοί φοράνε πανοπλίες, όχι φράκο. Τραγουδούν στους τραυματισμένους, στα νοσοκομεία. Ακόμα και σε αυτούς που δεν μπορούν να τους ακούσουν. Όμως η μουσική θα κάνει το θαύμα της.

Υπερασπιζόμαστε την ελευθερία μας. Να ζήσουμε. Να αγαπάμε. Να ακουγόμαστε. Πολεμάμε τη Ρωσία στην πατρίδα μας, τη Ρωσία που επιβάλει σιγή με τις βόμβες της. Νεκρική σιγή. Γεμίστε τη σιωπή με μουσική! Γεμίστε τη σήμερα. Πείτε την ιστορία μας. Πείτε την αλήθεια για αυτό τον πόλεμο στα κοινωνικά δίκτυα, στην τηλεόραση. Υποστηρίξτε μας με οποιονδήποτε τρόπο. Εκτός από τη σιωπή. Και τότε θα επικρατήσει η ειρήνη. Σε όλες τις πόλεις μας που καταστρέφει ο πόλεμος, το Τσερνινιτσί, το Χάρκοβο, τη Βολνοβάχα, τη Mαριούπολη. Είναι ήδη θρύλοι, όμως εγώ τις ονειρεύομαι να ζουν. Και να είναι ελεύθερες. Όπως εσείς στη σκηνή των Grammys».

Αμέσως μετά ακολούθησε η ερμηνεία του Τζον Λέτζεντ επί σκηνής που τραγούδισε το Free με τη συνοδεία Ουκρανών μουσικών, των Μίκα Νιούτον, Σουζάνα Ιγκλιντάν και της ποιήτριας Λιούμπα Γιάκιμτσουκ.

Ο Λέτζεντ έγραψε το τραγούδι για την Ουκρανία. Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό:

«(…) Ένιωθα σα να παραλύω βλέποντας τόσο μεγάλα κράτη να ξεκινούν έναν πόλεμο με τα ακριβά τους όπλα. Έγραψα το FREE μια εβδομάδα μετά τις φρικαλέες εικόνες από την εισβολή στην Ουκρανία, από ένα καθεστώς χωρίς καμία δικαιολογία για να σκοτώνει, να εξουσιάζει και να υποτάσσει τους ουκρανούς πολίτες, ούτε και για να αφαιρεί τη βούληση των ουκρανών πολιτών να έχουν ένα δημοκρατικό κράτος.

Το ξέρω πως δεν μπορώ να σταματήσω έναν πόλεμο με ένα τραγούδι, αλλά έπρεπε να γράψω αυτό το τραγούδι εν είδει προσευχής, τη δική μου συνεισφορά στην χορωδία των φωνών που καλούν σε ειρήνη και ελευθερία όλων των ανθρώπων. Ελπίζω ο καθένας από εμάς να βρει έναν τρόπο να συμμετάσχει σε αυτή τη χορωδία. Μακάρι να απορροφήσουνε τις φωνές του μίσους, της μισαλλοδοξίας και του απολυταρχισμού. Είθε ο κόσμος μας να γίνει πραγματικά FREE (ελεύθερος)».

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".