ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ομάρ Σαρίφ: "Είμαι μόνος μου και δεν έχω μία. Όλα θα ήταν διαφορετικά αν είχα βρει τη σωστή γυναίκα"

Ένας από τους πιο γοητευτικούς ηθοποιούς όλων των εποχών αιχμαλώτισε το κοινό -και τις γυναίκες- με τα ανατολίτικα χαρακτηριστικά το ταλέντο, αλλά και τα πάθη του. Εφυγε σαν σήμερα.

"Δεν ξέρω τι σημαίνει σεξ απίλ. Δεν νομίζω ότι μπορείς να έχεις σεξ απίλ και να το ξέρεις. Οι άνθρωποι που με γοητεύουν προσωπικά είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν ότι είναι σαγηνευτικοί και δεν ξέρουν τι σημαίνει σεξ απίλ" είχε δηλώσει κάποτε, ο αιγυπτιακής καταγωγής Ομάρ Σαρίφ. Πολύ πριν το Instagram βέβαια, όταν η ματιά, η αύρα και η προσωπικότητα ήταν εκείνα που πρωτίστως μαγνήτιζαν.

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής του "Λόρενς της Αραβίας" και του εμβληματικού "Δόκτωρ Ζιβάγκο" καθήλωσε το κοινό, ιδίως το γυναικείο, με το ταλέντο και την ανατολίτικη ομορφιά του. Η σκηνή στην οποία εμφανίζεται από το βάθος της ερήμου, από τον ορίζοντα, πρώτα ως κουκίδα έως να τον διακρίνουμε ως αναβάτη πάνω στην καμήλα του- είναι μία από τις διασημότερες σκηνές στην ιστορία του κινηματογράφου. Τα σκούρα του χαρακτηριστικά έρχονται σε πλήρη αντίθεση δε με εκείνα του Ιρλανδού πρωταγωνιστή Πήτερ Ο’ Τουλ κάνοντας ακόμη πιο δραματικές τις κοινές τους σεκάνς. Μάλιστα πρόκειται για τον πρώτο ρόλο του Αιγύπτιου ηθοποιού στα αγγλικά που τού χάρισε και μια υποψηφιότητα για τα Όσκαρ.

Ζενίθ της καριέρας του Ομάρ Σαρίφ θεωρείται βέβαια η ερμηνεία του στο "Δόκτωρ Ζιβάγκο" ταινία που βασίστηκε στο μυθιστόρημα του Μπορίς Παστερνάκ. Ο Ομάρ Σαρίφ υποδύεται στην ταινία τον γιατρό και ποιητή Γιούρι Ζιβάγκο που βασανίζεται από το δίλημμά του ανάμεσα σε δύο γυναίκες με φόντο την Οκτωβριανή Επανάσταση και τον Ρωσικό Εμφύλιο Πόλεμο που ακολούθησε. Τα ζεστά, εκφραστικά του μάτια χώρεσαν όλο το φάσμα των συναισθημάτων του ευγενικού και φιλήσυχου ανθρώπου που βρέθηκε εν μέσω αναταράξεων, εσωτερικών κι εξωτερικών.

Έπειτα ήρθε ο ρόλος του Νικ Άρνστεϊν στο "Ένα αστείο Κορίτσι" (1968), ενός γόη μπλεγμένου στον τζόγο που ερωτεύεται η Μπάρμπρα Στρέιζαντ. Τότε που το κοινό και ο κόσμος της show biz δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν τι είναι πραγματικότητα και τι όχι, αφού οι δύο ηθοποιοί έγιναν ζευγάρι, ενώ ο Σαρίφ είχε αδυναμία ο ίδιος στον τζόγο. Μάλιστα, η σχέση του με τη Στρέιζαντ τού κόστισε, καθώς η ίδια είναι Εβραία και υποστηρίκτρια του Ισραήλ, γεγονός που δεν εκτίμησαν οι Αιγυπτιακές αρχές. "Δεν μου είχε φανεί ελκυστική στην αρχή" είχε πει. "Όμως, σταδιακά με έπιασε στο δίχτυ της. Την ερωτεύτηκα τρελά για το ταλέντο της. Τα αισθήματα ήταν αμοιβαία για 4 μήνες- όσο διήρκησαν τα γυρίσματα της ταινίας".

Τα πρώτα του βήματα στην Αίγυπτο και ο γάμος

Ποιος ήταν όμως και πώς κατέκτησε το Χόλιγουντ; Ο Ομάρ Σαρίφ γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια και το πραγματικό του όνομα ήταν Μισέλ Γιουσέφ Ντιμίτρι Χαλούμπ. Η άνετη οικονομικά οικογένειά του -ο πατέρας του ήταν έμπορος ξυλείας- ανήκε σε μια μικρή μειονότητα καθολικών. Η μητέρα του Κλερ Σααντά, με καταγωγή από το Λίβανο, εργάστηκε ως αεροσυνοδός όταν η οικογένειά του μετακόμισε στο Κάιρο, ενώ είχε γίνει γνωστό ότι ο βασιλιάς της Αιγύπτου Φαρούκ ήταν συχνός επισκέπτης τής οικογένειας.

Η μητέρα του ήταν διάσημη και για το πάθος της με τα τυχερά παιχνίδια και λέγεται πως έβαζε στοιχήματα τόσο υψηλά που την έφτανε μόνο ο Φαρούκ. Και μάλιστα, λέγεται ότι δεν ήταν και υπόδειγμα μητρικής στοργής, άλλωστε ο Ομάρ Σαρίφ είχε αναγκαστεί να πάει εσωτερικός σε ιδιωτικό σχολείο όταν ήταν μόλις 10 ετών.

Ο Ομάρ Σαρίφ αποφοίτησε από το Κολέγιο Βικτόρια της Αλεξάνδρειας, σπουδάζοντας φυσική και μαθηματικά, ενώ ταυτόχρονα ανέπτυξε την κλίση του στην εκμάθηση γλωσσών μαθαίνοντας, εκτός από αραβικά, αγγλικά, γαλλικά και... ελληνικά. Δούλεψε για μικρό διάστημα δίπλα στον πατέρα του και την οικογενειακή επιχείρηση ξυλείας, μέχρι που θα του μπει το μικρόβιο της υποκριτικής. Η πληροφορία ότι σπούδασε υποκριτική στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου, διαψεύστηκε από την Ακαδημία, καθώς λίγα ιδιαίτερα μαθήματα ήταν μάλλον αρκετά.

Ομάρ Σαρίφ: "Είμαι μόνος μου και δεν έχω μία. Όλα θα ήταν διαφορετικά αν είχα βρει τη σωστή γυναίκα"

Ο Μισέλ Γιουσέφ Ντιμίτρι Χαλούμπ υιοθέτησε το καλλιτεχνικό του όνομα, Ομάρ-Ελ Σαρίφ το 1950, όταν άρχισε να παίζει σε αιγυπτιακές παραγωγές. Αμέσως απέκτησε οπαδούς και θαυμάστριες, ανάμεσα στις οποίες και η καλλονή Φατέν Χαμάμα, μία από τις πιο λαμπερές σταρ του αιγυπτιακού σινεμά. Το 1955 ασπάστηκε το Ισλάμ για τα δικά της μάτια και αμέσως μετά παντρεύτηκαν και το ζευγάρι έφερε στον κόσμο τον γιο του Ταρέκ. Ο ηθοποιός, όταν τον προσέλαβε ο Ντέιβιντ Λιν στον Λόρενς της Αραβίας, ζήτησε από τη σύζυγό του να χωρίσουν, καθώς ένιωθε ότι δεν θα μπορούσε να παραμείνει πιστός σε εκείνη και πως πίστευε πως θα έπρεπε να χωρίσουν όσο ήταν νέα και μπορούσε να ξαναφτιάξει τη ζωή της. Έτσι κι έκανε εκείνη, η οποία παντρεύτηκε έναν γιατρό. Ο ίδιος πάντοτε δήλωνε πως η Φατέν ήταν η μεγάλη αγάπη της ζωής του.

Το ονομά του συνδέθηκε με τις ηθοποιού Τιούσντεϊ Γουέλντ, Νταϊάν Μακ Μπέιν και την Ίνγκριντ Μπέργκμαν. Μετά τον δεσμό του με τη Στρέιζαντ, κινηματογράφος και ζωή μπλέχτηκαν ξανά όταν πρωταγωνίστησε με την Κατρίν Ντενέβ. Έπειτα, ήρθε η Μπάμπρα Μπουσέ, λίγο μετά το εξώφυλλό της στο Playboy.

Ωστόσο, πολλοί έλεγαν πως ο έρωτάς του ήταν ο ιππόδρομος και το μπριτζ. Κάποτε έχασε 750.000 λίρες στη ρουλέτα κι αναγκάστηκε να πουλήσει το σπίτι του στο Παρίσι για να αποπληρώσει. Βρέθηκε με μια βαλίτσα και λίγα ρούχα. "Είμαι μόνος μου και δεν έχω μία. Όλα θα ήταν διαφορετικά αν είχα βρει τη σωστή γυναίκα" είχε πει κάποτε σπαρακτικά.

Η καριέρα, το Μπριτζ και η φιλοσοφία του

Η δεκαετία του 1960 υπήρξε χρυσή για τον Ομάρ Σαρίφ, καθώς πρωταγωνίστησε στους ρόλους που τον καθιέρωσαν. Έπειτα, μολονότι έπαιξε σε δεκάδες ταινίες, η καριέρα του πήρε την κατιούσα, ενώ ο ίδιος άρχισε να ασχολείται με τον ιππόδρομο αλλά και το μπριτζ, στον όποιο εξελίχθηκε σε σπουδαίο παίκτη. Μάλιστα, διατηρούσε στήλη για το Μπριτζ κι έγραψε βιβλία όπως το "Omar Sharif’s Life in Bridge” (1983). Ο ίδιος αντιμετώπιζε στωικά τα σκαμπανεβάσματα της καριέρας του.

Χαρακτηριστικά είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στους Νew York Times "Κοιτάξτε, είχα και καλές και κακές στιγμές. Έκανα τρεις ταινίες που έχουν γίνει κλασικές, κάτι που είναι σπάνιο από μόνο του, και όλες γυρίστηκαν μέσα σε πέντε χρόνια". Επίσης σημείωσε ότι προς το τέλος της δεκαετίας του ‘60 "αναδύθηκαν νέοι, ταλαντούχοι σκηνοθέτες που όμως έκαναν ταινίες για τις δικές τους κοινωνίες. Κι έτσι δεν υπήρχε πλέον χώρος για έναν ξένο, ξαφνικά δεν υπήρχαν ρόλοι".

Ωστόσο, υπήρξαν και στη συνέχεια επιτυχίες. Όπως το "Catherine The Great" (1995) με συμπρωταγωνίστρια την Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, αλλά και ο "Κύριος Ιμπραήμ και τα λουλούδια του Κορανιού", μια υπέροχη ταινία του 2003, στην οποία υποδύθηκε έναν ηλικιωμένο μπακάλη που γίνεται φίλος με έναν Εβραίο έφηβο ή το Hidalgo στο οποίο ως Σεϊχης καλεί έναν αμερικάνο cow boy -τον Βίγκο Μόρτενσεν να διασχίσουν την έρημο και άλλα.

"Η φιλοσοφία μου είναι να ζω την κάθε στιγμή, σα να ήταν η τελευταία. Δεν σκέφτομαι τι έγινε πριν ή τι θα κάνω μετά. Σκέφτομαι τι κάνω τώρα" είχε πει.

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

02 Μαϊ 2024

"Δεν μπορούσα να του αρνηθώ, ήταν Θεός, ένας Νουρέγιεφ, ένα ελάφι που χόρευε"

Η έντονη σχέση της Μαρίας Ιωαννίδου και του Βαγγέλη Σειληνού, όταν ήταν πολύ νέοι. Τους χώριζαν πολλά αλλά τους ένωνε η αγάπη για τον χορό.

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

Περισσότερα από

Stories

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.